Dlouhodobé uchovávání vajec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

27.11.2017 07:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Dobré ráno chovatelé.
Mám na Vás dotaz, kolegyně si teď v práci stěžovala, že vejce v obchodě stojí 5 Kč 1 ks. Já vajíčka nekupuji, mám vlastní slepice, ale musím říct, že přes zimu je snůška minimální a minulý rok se mi stalo, že jsem si 2x vajíčka musela jít koupit. přes jaro/léto, mám zase vajec víc než spotřebujeme (jen pro info, mám 7 slepic, jsme sami dva) a přes teplo máme i od každé slipky 1 vejce denně, což je bez šance na přímou konzumaci, takže pak různě prodávám, po rodině, nebo kolegům v práci. Našla jsem způsob uchování vajec ve vápenném nálevu, nebo v pšenici, máte to odzkoušené? a vydrží takto vejce opravdu od léta třeba až do jara?
Děkuji za odpovědi a přeji pěkný den.

27.11.2017 07:16
mamkamaria

XXX.XXX.55.3

Skladovala som vo vodnom skle, vydržia 3 mesiace, ale aj tak musia byť v chlade. V pšenici sa mi pokazili. Pol roka neviem, či vydržia.

Neregistrovaný uživatel

27.11.2017 09:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

mamkamaria napsal(a):
Skladovala som vo vodnom skle, vydržia 3 mesiace, ale aj tak musia byť v chlade. V pšenici sa mi pokazili. Pol roka neviem, či vydržia.

Tak ještě zbývá teda vyzkoušet to vápno...

27.11.2017 09:26
ovecka

XXX.XXX.171.70

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak ještě zbývá teda vyzkoušet to vápno...

Nechci dělat reklamu (tuto firmu nevyznávám, slepice, zacházení ), ale zde je způsob, jak vejce mrazit i s užitečnými tipy:
https://www.slepicar.cz/blog/98-netradicni-zpusob-skladovani-vajec-zmrazte-je.html Dana.

27.11.2017 10:01
mamkamaria

XXX.XXX.55.3

To som skúšala tiež, dávala som to samouzatvárateľných sáčkov, najlepšie je tak 3 vajíčka, aby sa dali použiť do koláča , to bolo dobré.

Neregistrovaný uživatel

27.11.2017 10:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

ovecka napsal(a):
Nechci dělat reklamu (tuto firmu nevyznávám, slepice, zacházení ), ale zde je způsob, jak vejce mrazit i s užitečnými tipy:
https://www.slepicar.cz/blog/98-netradicni-zpusob-skladovani-vajec-zmrazte-je.html Dana.

To zamražování jsme viděla, ale jde mi spíš o celé vejce i se skořápkou, do tekutého skla jsem slyšela, ale nevěděla jsem jak dlouho tam vydrží, já bych právě potřebovala aby vydrželi od toho léta, ještě mě napadlo je dát do takové té vaxi nádoby, že se z tama vysaje vzduch a tím pádem budou ve vakuu a v chladu by vydržet mohly. potřebuji právě aby vydržely co nejdéle, ale taky naspotřebuju za ráz třeba 20 vajec, do té 5litrové sklenice se jich vleze necelých 50.

27.11.2017 11:16
Kutilka

XXX.XXX.50.232

To zamražování jsme viděla, ale jde mi spíš o celé vejce i se skořápkou, do tekutého skla jsem slyšela, ale nevěděla jsem jak dlouho tam vydrží, já bych právě potřebovala aby vydrželi od toho léta, ještě mě napadlo je dát do takové té vaxi nádoby, že se z tama vysaje vzduch a tím pádem budou ve vakuu a v chladu by vydržet mohly. potřebuji právě aby vydržely co nejdéle, ale taky naspotřebuju za ráz třeba 20 vajec, do té 5litrové sklenice se jich vleze necelých 50.

Nakládám vejce většinou červenec srpen, kdy jsou oranžové žloutky do vyhašeného vápna, které máme v sudu ve sklepě ještě po dědovi, nakládám 5-6 sklenic, předtím je neumývám jen na nějakou chvíli namočím do vody někdy se objeví neviditelná prasklinka, někdy se projeví slabší skořápka ty pak vyřadím. Vejce už teď beru do vaření, odebírám postupně, nejvíc pak do pečení vánoček a cukroví, před Vánocemi dostávají dvě láhve rodiny synů, těm dávám z těch posledních naložených. Nikdy se mi nestalo, že by vejce bylo zkažené. Udělám i sníh s přidáním soli nebo citronové šťávy. Sklenice mám ve sklepě pod stodolou a načnuté ve špajzu. Tak to je moje zkušenost.

27.11.2017 11:45
ladd

XXX.XXX.34.42

Kutilka napsal(a):
Nakládám vejce většinou červenec srpen, kdy jsou oranžové žloutky do vyhašeného vápna, které máme v sudu ve sklepě ještě po dědovi, nakládám 5-6 sklenic, předtím je neumývám jen na nějakou chvíli namočím do vody někdy se objeví neviditelná prasklinka, někdy se projeví slabší skořápka ty pak vyřadím. Vejce už teď beru do vaření, odebírám postupně, nejvíc pak do pečení vánoček a cukroví, před Vánocemi dostávají dvě láhve rodiny synů, těm dávám z těch posledních naložených. Nikdy se mi nestalo, že by vejce bylo zkažené. Udělám i sníh s přidáním soli nebo citronové šťávy. Sklenice mám ve sklepě pod stodolou a načnuté ve špajzu. Tak to je moje zkušenost.

Jak popisuje Kutilka, to dělávala moje babička, jedná se o starý prověřený postup. Akorát moje babička vejce vždy myla. (To mi zůstalo, eklovalo by se mi dát si do špajzu nebo do ledníce pokakané vajíčko, tím nikoho nesoudím, jen že je také možné je ve vlažné vodě omýt). Nepamatuji si ale, kdy je do vápna ukládala, předpokládám nejpozději někdy na přelomu léta a podzimu, než začaly slepice přepeřovat. Kolem Vánoc a po novém roce již nesly nové mladé slepice, takže použitelnost byla do konce prosince určitě.

27.11.2017 11:56
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Klasicky do vápna, mám je ve sklepě celkem v chladu už od dubna a zkažená nejsou. Mámm naložená i kačení, ale ty jsem ještě nekontrolovala. Mají akorát trošku tenčí skořápku, takže se špatně vaří na tvrdo, protože často prasknou, ale do cukroví a tak jsou fajn.

Neregistrovaný uživatel

27.11.2017 12:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Super, příští rok si je zkusím do toho vápna, já vám moc děkuji jenomže problém je, že nemáme sklep v kolikati stupních je máte asi tak v tom sklepě?

27.11.2017 13:18
Kutilka

XXX.XXX.50.232

Super, příští rok si je zkusím do toho vápna, já vám moc děkuji jenomže problém je, že nemáme sklep v kolikati stupních je máte asi tak v tom sklepě?

To jsem nikdy neměřila, tak vážně nevím, musíte najít nějaké chladné místo, kde třeba ukládáte zeleninu, brambory, ale třeba to tady na i fauně někdo bude mít změřené. A ty vejce nakládám samozřejmě běžně "čisté".

Neregistrovaný uživatel

27.11.2017 13:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

A umýváte je tak, že je pod vodou odrhnete, nebo je spíš necháte odmočit? omlouvám se asi za blbé otázky, ale prostě vejce normálně nemeju, pokaděné je nemám, jen občas zabahněné, když mají holky nohy od bahna když je moc mokro.

27.11.2017 14:24
Kutilka

XXX.XXX.50.232

V létě když je dost vajec vybírám běžně čistá tzn. neumytá, namáčím jen před naložením to se projeví případná prasklinka nebo průsvitnější skořápka což vyřadím, pokaděné nebo zabahněné nenakládám. U nás se traduje pouze jemné suché očistění pokud je potřeba, aby se vápnem skořápka řádně uzavřela a vajíčko se nekazilo, zakonzervovalo. Zkuste a uvidíte, nejlepší je vlastní zkušenost, já nakládám min.30 let.

Neregistrovaný uživatel

27.11.2017 15:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Kutilko, mnohokrát děkuji, těším se až to vyzkouším a to naložíte do té 5l sklenice a pak z tama částečně odebíráte a doléváte vodu? nebo si nakládáte do menších sklenic? třeba po 10 ks a ty si pak všechny dle potřeby vyjmete, dáte do lednice a vydržíb tam třeba pak ještě týden než na ně úplně dojde řada? Já jsem v tomto úplně ale úplně neznalá, tak se ještě jednou omlouvám, zda moje otázky někomu příjdou zbytečné a hloupé

27.11.2017 18:28
mini

XXX.XXX.21.76

Mohli by ste niekto presnejšie popísať nakladanie do vápna kto má s tým skúsenosti, ja s tým nemám žiadne (je to vápno zriedené s vodou, musí byť voda prevarená, alebo stačí s vodovodu studená, v akom pomere, vápno môže byť hasené aj nehasené, alebo je to do hustého vápna, môžu sa priebežne vajcia odoberať...).

27.11.2017 20:39
Kutilka

XXX.XXX.50.232

Donesla jsem si 5 l sklenici ze sklepa do špajzu, dnes jsem dělala zapečené těstoviny, tak jsem 6 vajec vyndala, opláchla a použila. Vodu nedolévám, protože jak vejce odebírám hladina se nesnižuje a opět se zatáhne - uzavře na povrchu, přiklopím volně víčkem a nechám do příštího použití. Nic se jim nového v tom vápenném nálevu neděje, takže nevidím důvod je přechodně dávat do ledničky, prostě odebírat z té původní sklenice, jen dbát na to aby byla ponořená.
Vápenný nálev z vyhašeného vápna /je takové mazlavé konzistence/ odeberu lžící několikrát do 5 l sklenice doleju do cca poloviny studenou vodou z kohoutku a rozmíchám, já se řídím barvou tekutiny a případně přidám až vznikne takové neprůhledné vápenné mléko a ukládám vejce, pokud není hladina až nahoru tak nad poslední řadu doleju až jsou vejce ponořené.
Omlouvám se za tento popis, odborně to moc nevypadá, ale funguje to.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2017 05:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

děkujeme za krásný popis, jen jednu jedinou věc asi neschápu a to je tahle věta

Vodu nedolévám, protože jak vejce odebírám hladina se nesnižuje a opět se zatáhne

přece když odeberete vejce tak se hladina sníží...

28.11.2017 07:14
linduš

XXX.XXX.79.14

Sníží, ale pořád je nad vejci

28.11.2017 07:28
mini

XXX.XXX.61.179

Poprosím ešte jedno vysvetlenie, bežne sú dostupné flaše 3,5l, ak dám do polovice vodu a 1 lyžicu vápna, tak sa už stane z vody nepriehľadné mlieko, čiže bude stačiť jedna lyžica. Určite najviac záleží na hustote nálevu.

28.11.2017 07:55
Kutilka

XXX.XXX.50.232

Jak napsala linduš-pořád je nad vejci, poznáte to sama chce to zkusit. A k mini - ne neprůhledná voda, ale vápenné mléko aby zaplnilo pory vejce a tím ho uzavřelo. Zkuste si to v praxi-pokud mám sklenici plnou vajec a vápno klesne na dno tak poslední vejce na dně mám v něm skoro ponořené, a tekutina ve sklenici je mírně průhledná. Dělám to od oka nepřemýšlím o počtu lžic, musíte si to vyzkoušet, pokud si netroufáte, zkuste pár vajec do obyčejné zavařovačky, víc Vám asi neumím neporadit.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2017 08:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

linduš napsal(a):
Sníží, ale pořád je nad vejci

Jo tááák tak to jo...

Neregistrovaný uživatel

28.11.2017 08:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Já to chápu, tak, že z toho bude taková řidší kaše z toho vápna a vody, jako když jde člověk vápnit chlívek, tak má z toho takovou řidkou kašu. a taky teda nevím, kolik lžic vápna do vody, to tak nějak od oka.

28.11.2017 09:19
cipis

XXX.XXX.158.91

Ja sa držím tohoto návodu, našla som ho kedysi na internete : Na 5 litrovú fľašu potrebujeme 30 Dg haseného vápna. Urobíme bielu kašu a dáme na dno do výšky 3 cm. Vajíčka kladieme špičkou dole. Zbytok vápna rozmiešame vo vode a zalejeme tak, aby voda presahovala 5 cm.

28.11.2017 09:26
linduš

XXX.XXX.79.14

Nebo můžete zkusit vajco. nakládala jsem v létě a ještě v únoru byla vejce v pořádku.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2017 09:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Linduš, no tak tu větu zase nechápu "nebo můžete zkusit vajco..." já nevím asi jsem natvrdlá jak podkladek

28.11.2017 09:57
linduš

XXX.XXX.79.14

Jasně, pardon
http://petrfiala.cz/files/i/17%20166.jpg
mívají v drogeriích.

28.11.2017 11:45
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Byla jsem to změřit, u země co na ní kýbl stojí je 8°C a asi metr nad zemí je 12°C. Ale když si kotel přitahuje vzduch je tam určitě trošku chladnějc. Já nakládám do plastového desetilitrového průhledného kbelíku asi 90 vajec. Odebírám jen co potřebuji a ostatní zas zavřu.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2017 14:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

linduš napsal(a):
Jasně, pardon
http://petrfiala.cz/files/i/17%20166.jpg
mívají v drogeriích.

Aháá to je přípravek co se tak jmenuje nakonec jsme i ráda, že jsem tuto diskuzi založila, dozvídám se tu hodně věcí, jak ty vajce uchovávat díky

28.11.2017 15:46
linduš

XXX.XXX.79.14

Není zač. taky tu čerpám možnosti

28.11.2017 15:49
linduš

XXX.XXX.79.14

kačíkačka napsal(a):
Byla jsem to změřit, u země co na ní kýbl stojí je 8°C a asi metr nad zemí je 12°C. Ale když si kotel přitahuje vzduch je tam určitě trošku chladnějc. Já nakládám do plastového desetilitrového průhledného kbelíku asi 90 vajec. Odebírám jen co potřebuji a ostatní zas zavřu.

Teď se zeptám hloupě já
může být i kyblík bílý-potravinářský?
někde jsem pochytila (nevím kde), že by mělo být jen sklo?

29.11.2017 11:23
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

linduš napsal(a):
Teď se zeptám hloupě já
může být i kyblík bílý-potravinářský?
někde jsem pochytila (nevím kde), že by mělo být jen sklo?

Taky jsem si myslela, že se nakládá pouze do sklenic (dřív totiž nebyly plasty), ale že se mi sešlo předloni asi 200 vajec na naložení a mám jenom jednu sklenici, tak jsem je šoupla do kyblíku a nepozoruju na nich žádnou újmu, jenom jsem vzala průhledné abych viděla dovnitř až se vápno usadí.

29.11.2017 11:25
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Až budu mít inteligentní chvilku vyfotím

29.11.2017 11:34
linduš

XXX.XXX.79.14

Díky
když bych zas nakládala, tak ten kyblík je přece jenom šikovnější než sklenice.

29.11.2017 11:40
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Jo jo méně rozbitný, větší a má držadlo!

29.11.2017 11:42
mini

XXX.XXX.61.179

Vápno sa po čase usadí na dne a hore je skoro iba voda treba to občas premiešať aby bolo stále aj hore vápenné mlieko.

29.11.2017 11:51
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Já nikdy nemíchala, to mě nenapadlo, a taky jak, celým kyblíkem zakývat? To by se ale mohly vajíčka potlouct.

29.11.2017 12:24
linduš

XXX.XXX.79.14

Napadá mě, na dno dát hadičku a foukat
sice se usadí, ale ty póry už budou uzavřené a trochu vápna bude i v té vodě.
myslím, že se nemíchalo ani u babči.

29.11.2017 13:42
Kutilka

XXX.XXX.243.152

linduš napsal(a):
Napadá mě, na dno dát hadičku a foukat
sice se usadí, ale ty póry už budou uzavřené a trochu vápna bude i v té vodě.
myslím, že se nemíchalo ani u babči.

Tak to jsem se fakt zasmála co všechno se dá napsat o ukládání vajec.Nahoře se ve vodě udělá takový povlak z vápna, který se při odebírání poruší a zase se udělá znova. Já po odebrání chytnu láhev oběma rukama a několikrát lahví zatočím sem tam. Nic se nerozbije a vápno se rozvíří. Jak píše kačíkačka když jsem začínala s nakládáním plastové kyblíky nebyly, jedině odbornící chemici by mohli říct, jestli náhodou vápno nereaguje s plastem, ale snad ne, když tak založíme nové vlákno

29.11.2017 14:17
ovecka

XXX.XXX.171.70

Odborník na chemii nejsem, ale hašené vápno je hydroxid vápenatý, tedy zásada, který reaguje s kyselinami a za přítomnosti vody poškozuje kovy. O reakcích s plasty není nic popsáno. Takže to je v pohodě. Pokud tedy nebudete nakládat do pozinkovaných kýblů, tam se může stát, že je po nějaké době prožere. Dana.

29.11.2017 15:00
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Jasně sklo je nejlepší obal co se týká stability materiálu, taky si pamatuju z chemie, že kyseliny jen do skla a nikdy rozlitou neutírat mokrou hadrou, ale zasypat nebo zalít zásadou.
Plasty jsou taky celkem v pohodě, pokud nejsou měkčené a barvené.
Moje kyblíky zatím beze změn a lépe se mi s nimi pracuje, láhev může lehce vyklouznout a to je potom škody. Taky jsem umístila demižonek do hrnce vystlaného pytlem, aby slivovička nepřišla k úhoně

29.11.2017 15:24
linduš

XXX.XXX.79.14

Demižonek

Přidejte reakci

Přidat smajlík