Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Dobré ráno chovatelé.
Mám na Vás dotaz, kolegyně si teď v práci stěžovala, že vejce v obchodě stojí 5 Kč 1 ks. Já vajíčka nekupuji, mám vlastní slepice, ale musím říct, že přes zimu je snůška minimální a minulý rok se mi stalo, že jsem si 2x vajíčka musela jít koupit. přes jaro/léto, mám zase vajec víc než spotřebujeme (jen pro info, mám 7 slepic, jsme sami dva) a přes teplo máme i od každé slipky 1 vejce denně, což je bez šance na přímou konzumaci, takže pak různě prodávám, po rodině, nebo kolegům v práci. Našla jsem způsob uchování vajec ve vápenném nálevu, nebo v pšenici, máte to odzkoušené? a vydrží takto vejce opravdu od léta třeba až do jara?
Děkuji za odpovědi a přeji pěkný den.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
mamkamaria
napsal(a):
Skladovala som vo vodnom skle, vydržia 3 mesiace, ale aj tak musia byť v chlade. V pšenici sa mi pokazili. Pol roka neviem, či vydržia.
Tak ještě zbývá teda vyzkoušet to vápno...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ještě zbývá teda vyzkoušet to vápno...
Nechci dělat reklamu (tuto firmu nevyznávám, slepice, zacházení ), ale zde je způsob, jak vejce mrazit i s užitečnými tipy:
https://www.slepicar.cz/blog/98-netradicni-zpusob-skladovani-vajec-zmrazte-je.html Dana.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
ovecka
napsal(a):
Nechci dělat reklamu (tuto firmu nevyznávám, slepice, zacházení ), ale zde je způsob, jak vejce mrazit i s užitečnými tipy:
https://www.slepicar.cz/blog/98-netradicni-zpusob-skladovani-vajec-zmrazte-je.html Dana.
To zamražování jsme viděla, ale jde mi spíš o celé vejce i se skořápkou, do tekutého skla jsem slyšela, ale nevěděla jsem jak dlouho tam vydrží, já bych právě potřebovala aby vydrželi od toho léta, ještě mě napadlo je dát do takové té vaxi nádoby, že se z tama vysaje vzduch a tím pádem budou ve vakuu a v chladu by vydržet mohly. potřebuji právě aby vydržely co nejdéle, ale taky naspotřebuju za ráz třeba 20 vajec, do té 5litrové sklenice se jich vleze necelých 50.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To zamražování jsme viděla, ale jde mi spíš o celé vejce i se skořápkou, do tekutého skla jsem slyšela, ale nevěděla jsem jak dlouho tam vydrží, já bych právě potřebovala aby vydrželi od toho léta, ještě mě napadlo je dát do takové té vaxi nádoby, že se z tama vysaje vzduch a tím pádem budou ve vakuu a v chladu by vydržet mohly. potřebuji právě aby vydržely co nejdéle, ale taky naspotřebuju za ráz třeba 20 vajec, do té 5litrové sklenice se jich vleze necelých 50.
Nakládám vejce většinou červenec srpen, kdy jsou oranžové žloutky do vyhašeného vápna, které máme v sudu ve sklepě ještě po dědovi, nakládám 5-6 sklenic, předtím je neumývám jen na nějakou chvíli namočím do vody někdy se objeví neviditelná prasklinka, někdy se projeví slabší skořápka ty pak vyřadím. Vejce už teď beru do vaření, odebírám postupně, nejvíc pak do pečení vánoček a cukroví, před Vánocemi dostávají dvě láhve rodiny synů, těm dávám z těch posledních naložených. Nikdy se mi nestalo, že by vejce bylo zkažené. Udělám i sníh s přidáním soli nebo citronové šťávy. Sklenice mám ve sklepě pod stodolou a načnuté ve špajzu. Tak to je moje zkušenost.
Kutilka
napsal(a):
Nakládám vejce většinou červenec srpen, kdy jsou oranžové žloutky do vyhašeného vápna, které máme v sudu ve sklepě ještě po dědovi, nakládám 5-6 sklenic, předtím je neumývám jen na nějakou chvíli namočím do vody někdy se objeví neviditelná prasklinka, někdy se projeví slabší skořápka ty pak vyřadím. Vejce už teď beru do vaření, odebírám postupně, nejvíc pak do pečení vánoček a cukroví, před Vánocemi dostávají dvě láhve rodiny synů, těm dávám z těch posledních naložených. Nikdy se mi nestalo, že by vejce bylo zkažené. Udělám i sníh s přidáním soli nebo citronové šťávy. Sklenice mám ve sklepě pod stodolou a načnuté ve špajzu. Tak to je moje zkušenost.
Jak popisuje Kutilka, to dělávala moje babička, jedná se o starý prověřený postup. Akorát moje babička vejce vždy myla. (To mi zůstalo, eklovalo by se mi dát si do špajzu nebo do ledníce pokakané vajíčko, tím nikoho nesoudím, jen že je také možné je ve vlažné vodě omýt). Nepamatuji si ale, kdy je do vápna ukládala, předpokládám nejpozději někdy na přelomu léta a podzimu, než začaly slepice přepeřovat. Kolem Vánoc a po novém roce již nesly nové mladé slepice, takže použitelnost byla do konce prosince určitě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Super, příští rok si je zkusím do toho vápna, já vám moc děkuji jenomže problém je, že nemáme sklep v kolikati stupních je máte asi tak v tom sklepě?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Super, příští rok si je zkusím do toho vápna, já vám moc děkuji jenomže problém je, že nemáme sklep v kolikati stupních je máte asi tak v tom sklepě?
To jsem nikdy neměřila, tak vážně nevím, musíte najít nějaké chladné místo, kde třeba ukládáte zeleninu, brambory, ale třeba to tady na i fauně někdo bude mít změřené. A ty vejce nakládám samozřejmě běžně "čisté".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
A umýváte je tak, že je pod vodou odrhnete, nebo je spíš necháte odmočit? omlouvám se asi za blbé otázky, ale prostě vejce normálně nemeju, pokaděné je nemám, jen občas zabahněné, když mají holky nohy od bahna když je moc mokro.
V létě když je dost vajec vybírám běžně čistá tzn. neumytá, namáčím jen před naložením to se projeví případná prasklinka nebo průsvitnější skořápka což vyřadím, pokaděné nebo zabahněné nenakládám. U nás se traduje pouze jemné suché očistění pokud je potřeba, aby se vápnem skořápka řádně uzavřela a vajíčko se nekazilo, zakonzervovalo. Zkuste a uvidíte, nejlepší je vlastní zkušenost, já nakládám min.30 let.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Kutilko, mnohokrát děkuji, těším se až to vyzkouším a to naložíte do té 5l sklenice a pak z tama částečně odebíráte a doléváte vodu? nebo si nakládáte do menších sklenic? třeba po 10 ks a ty si pak všechny dle potřeby vyjmete, dáte do lednice a vydržíb tam třeba pak ještě týden než na ně úplně dojde řada? Já jsem v tomto úplně ale úplně neznalá, tak se ještě jednou omlouvám, zda moje otázky někomu příjdou zbytečné a hloupé
Mohli by ste niekto presnejšie popísať nakladanie do vápna kto má s tým skúsenosti, ja s tým nemám žiadne (je to vápno zriedené s vodou, musí byť voda prevarená, alebo stačí s vodovodu studená, v akom pomere, vápno môže byť hasené aj nehasené, alebo je to do hustého vápna, môžu sa priebežne vajcia odoberať...).
Donesla jsem si 5 l sklenici ze sklepa do špajzu, dnes jsem dělala zapečené těstoviny, tak jsem 6 vajec vyndala, opláchla a použila. Vodu nedolévám, protože jak vejce odebírám hladina se nesnižuje a opět se zatáhne - uzavře na povrchu, přiklopím volně víčkem a nechám do příštího použití. Nic se jim nového v tom vápenném nálevu neděje, takže nevidím důvod je přechodně dávat do ledničky, prostě odebírat z té původní sklenice, jen dbát na to aby byla ponořená.
Vápenný nálev z vyhašeného vápna /je takové mazlavé konzistence/ odeberu lžící několikrát do 5 l sklenice doleju do cca poloviny studenou vodou z kohoutku a rozmíchám, já se řídím barvou tekutiny a případně přidám až vznikne takové neprůhledné vápenné mléko a ukládám vejce, pokud není hladina až nahoru tak nad poslední řadu doleju až jsou vejce ponořené.
Omlouvám se za tento popis, odborně to moc nevypadá, ale funguje to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
děkujeme za krásný popis, jen jednu jedinou věc asi neschápu a to je tahle věta
Vodu nedolévám, protože jak vejce odebírám hladina se nesnižuje a opět se zatáhne
přece když odeberete vejce tak se hladina sníží...
Jak napsala linduš-pořád je nad vejci, poznáte to sama chce to zkusit. A k mini - ne neprůhledná voda, ale vápenné mléko aby zaplnilo pory vejce a tím ho uzavřelo. Zkuste si to v praxi-pokud mám sklenici plnou vajec a vápno klesne na dno tak poslední vejce na dně mám v něm skoro ponořené, a tekutina ve sklenici je mírně průhledná. Dělám to od oka nepřemýšlím o počtu lžic, musíte si to vyzkoušet, pokud si netroufáte, zkuste pár vajec do obyčejné zavařovačky, víc Vám asi neumím neporadit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
linduš
napsal(a):
Sníží, ale pořád je nad vejci
Jo tááák tak to jo...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Já to chápu, tak, že z toho bude taková řidší kaše z toho vápna a vody, jako když jde člověk vápnit chlívek, tak má z toho takovou řidkou kašu. a taky teda nevím, kolik lžic vápna do vody, to tak nějak od oka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Linduš, no tak tu větu zase nechápu "nebo můžete zkusit vajco..." já nevím asi jsem natvrdlá jak podkladek
Jasně, pardon
http://petrfiala.cz/files/i/17%20166.jpg
mívají v drogeriích.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
linduš
napsal(a):
Jasně, pardon
http://petrfiala.cz/files/i/17%20166.jpg
mívají v drogeriích.
Aháá to je přípravek co se tak jmenuje nakonec jsme i ráda, že jsem tuto diskuzi založila, dozvídám se tu hodně věcí, jak ty vajce uchovávat díky
kačíkačka
napsal(a):
Byla jsem to změřit, u země co na ní kýbl stojí je 8°C a asi metr nad zemí je 12°C. Ale když si kotel přitahuje vzduch je tam určitě trošku chladnějc. Já nakládám do plastového desetilitrového průhledného kbelíku asi 90 vajec. Odebírám jen co potřebuji a ostatní zas zavřu.
Teď se zeptám hloupě já
může být i kyblík bílý-potravinářský?
někde jsem pochytila (nevím kde), že by mělo být jen sklo?
linduš
napsal(a):
Teď se zeptám hloupě já
může být i kyblík bílý-potravinářský?
někde jsem pochytila (nevím kde), že by mělo být jen sklo?
Taky jsem si myslela, že se nakládá pouze do sklenic (dřív totiž nebyly plasty), ale že se mi sešlo předloni asi 200 vajec na naložení a mám jenom jednu sklenici, tak jsem je šoupla do kyblíku a nepozoruju na nich žádnou újmu, jenom jsem vzala průhledné abych viděla dovnitř až se vápno usadí.
linduš
napsal(a):
Napadá mě, na dno dát hadičku a foukat
sice se usadí, ale ty póry už budou uzavřené a trochu vápna bude i v té vodě.
myslím, že se nemíchalo ani u babči.
Tak to jsem se fakt zasmála co všechno se dá napsat o ukládání vajec.Nahoře se ve vodě udělá takový povlak z vápna, který se při odebírání poruší a zase se udělá znova. Já po odebrání chytnu láhev oběma rukama a několikrát lahví zatočím sem tam. Nic se nerozbije a vápno se rozvíří. Jak píše kačíkačka když jsem začínala s nakládáním plastové kyblíky nebyly, jedině odbornící chemici by mohli říct, jestli náhodou vápno nereaguje s plastem, ale snad ne, když tak založíme nové vlákno
Odborník na chemii nejsem, ale hašené vápno je hydroxid vápenatý, tedy zásada, který reaguje s kyselinami a za přítomnosti vody poškozuje kovy. O reakcích s plasty není nic popsáno. Takže to je v pohodě. Pokud tedy nebudete nakládat do pozinkovaných kýblů, tam se může stát, že je po nějaké době prožere. Dana.
Jasně sklo je nejlepší obal co se týká stability materiálu, taky si pamatuju z chemie, že kyseliny jen do skla a nikdy rozlitou neutírat mokrou hadrou, ale zasypat nebo zalít zásadou.
Plasty jsou taky celkem v pohodě, pokud nejsou měkčené a barvené.
Moje kyblíky zatím beze změn a lépe se mi s nimi pracuje, láhev může lehce vyklouznout a to je potom škody. Taky jsem umístila demižonek do hrnce vystlaného pytlem, aby slivovička nepřišla k úhoně