Dobrý den najde se tu nekdo kdo mi muže řict co to muže byt za plemeno kohoutů děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

karlos27
napsal(a):
Dobrý den najde se tu nekdo kdo mi muže řict co to muže byt za plemeno kohoutů děkuji.
Kříženec maransky a něčeho s růžicovitým hřebenem, možná vyandotka.

napsal(a):
Kříženec maransky a něčeho s růžicovitým hřebenem, možná vyandotka.
Ten první, teda.
jestli patří všichni tři k sobě, tak jsou to prostě kříženci.

karlos27
napsal(a):
Jo všeci tři jsou z jednoho vrhu.
Takže kříženec. jeden z rodičů má růžicovitý hřeben, protože ten se dědí dominantně. něco středně velkého, takže asi ta vyandotka. matky očividně různé.
jako materiál do hrnce super.
Zdravím, určitě jsou to potomci Wyandotky modrozlaté, které se štěpí do tří barevných rázů, ale je tam přimíchané i jiné plemeno, možná již s předešlého křížení a to Marans, plymutka žíhaná, nebo Amrox ?
Wyandotky modrozlaté jsem chovala a ten modrozlatý kohout je identický.
dadu
napsal(a):
Pořádně si prohlédněte nohy vašich kohoutů a nohy jiných kohoutů na drůbežím vlákně.
Tak sem vyfotil ty nohy mrknete na to odborným okem asi máte pravdu nelibi se mi to kohouta sem si dovezl nebyl muj.

karlos27
napsal(a):
Tak sem vyfotil ty nohy mrknete na to odborným okem asi máte pravdu nelibi se mi to kohouta sem si dovezl nebyl muj.
No, to je pořádná vápenka.
Nohy postříkat Arpalitem.
Když uděláte hodně kvalitních fotek, třeba by vám Bodlinka
jeden nechala za autorská práva k fotkám, že jo, Terezko.
Ale u nových zvířat by bylo nejlepší jim kápnout 1 kapku Ivomecu
pod každé křídlo a po 1 kapce na každou nožku. Ne více.
Jsou to milí kříženečkové.
Já včera v Německu navštívil chovatele, který se dušoval,
že má k dispozici tři čistokrevné kohouty vlašky stříbrně zbarvené.
Čistokrevný tam byl jenom jeden, jinak z těch ostatních až oči přecházely. :)
Na druhou stranu - i ti kříženci mají něco do sebe.

honzapm
napsal(a):
Správně. Za pěknou fotku drůbežích hmyzáků Arpalit, to je fér, ne? Všenky už mám. Ale k tomuhle to chce i parafín, sádlo, olivový olej. Pěkně změkčit a Arpalit nastříkat pod ty šupiny.
Mám zkušenost, že do měsíce (po Ivomecu) "se to" uhladí až do neuvěřitelně
dokonalého a mladistvého vzhledu dané nožky "samo".
Po Ivomecu nejdřív není nic vidět, člověk si říká, že to bylo k ničemu,
a najednou uteče týden, dva - a je to lepší - a za měsíc měla tříletá slípka
nádherné nohy, které jí nejedna mladice mohla závidět. Navíc pěkně zežloutly.
napsal(a):
Správně. Za pěknou fotku drůbežích hmyzáků Arpalit, to je fér, ne? Všenky už mám. Ale k tomuhle to chce i parafín, sádlo, olivový olej. Pěkně změkčit a Arpalit nastříkat pod ty šupiny.
Dobrý den je na vas nejaký telefon muzete mi napsat na terry.john@seznam.cz zavolam vam dekuju.

honzapm
napsal(a):
Mám zkušenost, že do měsíce (po Ivomecu) "se to" uhladí až do neuvěřitelně
dokonalého a mladistvého vzhledu dané nožky "samo".
Po Ivomecu nejdřív není nic vidět, člověk si říká, že to bylo k ničemu,
a najednou uteče týden, dva - a je to lepší - a za měsíc měla tříletá slípka
nádherné nohy, které jí nejedna mladice mohla závidět. Navíc pěkně zežloutly.
Jo, ivomec je super. Akorát tu slepici to ty dva týdny ještě pořád svědí. Olej tlumí svědění hned.
honzapm
napsal(a):
Ten arpalit sem koupil da se sehnat uz jen arpalit neo asi nebo máte tip na jiny? ten ivomec pomuže? že ty mrsky zahubí nebo jak to je dekuji.
karlos27
napsal(a):
Tak to jste si dovezl pěkný svinčík..vápenka se léčí hodně dlouho, nedávno se o tom dost psalo, kohouta bych hned zabila i toho druhého, ale budou to mít i ostatní slepice, které s kohouty přišly do styku...rychle se to rozšiřuje..
Kde je chovatelská poctivost? jak tohle někdo může prodat? budete mít velkou zkušenost do budoucna, hlavně, aby se vám to nerozlezlo na ostatní drůbež, určitě jste je měl spolu..hned bych preventivně nastříkala a namazala nohy všem ostatním slepicím a opakovaně, nečekejte, až to bude vypadat, jako na těch kohoutech..
Vápenku jsem řešil pomocí masti, do které jsem přimíchal Ivomec (olej) a dvakrát za 14 dní tím potřel komplet celé běháky. A podařilo se. Jinak to zakápnutí Ivomecu pod křídlo bych vylepšil a vytunil tak, že vytrhnnu ještě krvavé nezralé pero a do toho folikulu v kůži vetřít kapku Ivomecu. Dostane se do krve a chrání tak zevnitř. Můžete tak vytrhnotu několik málo per na krku, majíli tzv ještě špičky.
Juraj Kafka.

mysak
napsal(a):
Vápenku jsem řešil pomocí masti, do které jsem přimíchal Ivomec (olej) a dvakrát za 14 dní tím potřel komplet celé běháky. A podařilo se. Jinak to zakápnutí Ivomecu pod křídlo bych vylepšil a vytunil tak, že vytrhnnu ještě krvavé nezralé pero a do toho folikulu v kůži vetřít kapku Ivomecu. Dostane se do krve a chrání tak zevnitř. Můžete tak vytrhnotu několik málo per na krku, majíli tzv ještě špičky.
Juraj Kafka.
To je zcela zbytečné a zvyšuje to riziko toxicity. Na plešku pod křídlo úplně stačí. Nebo per os, ale dávka je v tom případě překvapivě malá.
ančovička1
napsal(a):
Tak to jste si dovezl pěkný svinčík..vápenka se léčí hodně dlouho, nedávno se o tom dost psalo, kohouta bych hned zabila i toho druhého, ale budou to mít i ostatní slepice, které s kohouty přišly do styku...rychle se to rozšiřuje..
Přestaňte opakovaně strašit. Vápenka se léčí naprosto normálně,
popsali jsme to včera snad dostatečně vyčerpávajícím způsobem.
honzapm
napsal(a):
Dobrý den je potřeba ty šupiny nějak kartáčem odrhnout po tom zmekčení olejem ? jak dlouho bude kohout jeste infekční než zabere ivomec ? děkuji.

honzapm
napsal(a):
Ale tak léčí se dlouho, když lidi ustrnuli co se léčby týče před 40 lety. Ono jde o to, že roztoči přežívají nějakou dobu i mimo hostitele. Takže namažete olejem, sice zahubíte nějaké svrabáky, ale oni hned zase nalezou. Zabijete arpalitem, ale ten chrání tak týden, takže když to nezopakujete - na všech zvířatech - tak šup, zase přeleze. Ono i ten ivomec je nejlepší pěkně zopakovat každých 10 dní. Jak se to odflákne, tak nemoc v lepším případě přeleze jen do stavu skrytých nosičů a pak šup, jakmile se nahromadí nadkritické množství roztočů, nebo se slepice dostanou do stresu, máte to tam znovu.

Vápenka se léčí naprosto bez problému. Jak je popsáno výše, stačí jen 2 x během 14 dní prostříknout běháky arpalitem či jiným sprejem proti parazitům a alespoň jednou týdně namazat běháky buď sádlem nebo hustším olejem.Do měsíc není po parazitech ani památky. Měl jsem takto postiženou jednu slepičku z 50 a u ostatních se to během 5 ti let neprojevilo ani jednou.A hlavně vápenka se může u slepic projevit i nákazou z prostředí.Slepice jsem nekupoval, vždy vše nalíhnul z vajec a odchoval, a stejně ji jedna slepička měla.Důležitým faktorem je zoohygiena prostředí chovu, pokud pravidelně vše čistíte a dezinfikujete, přenos na ostatní kusy je jen výjimečný, alespoň tedy z mé zkušenosti.

napsal(a):
Vápenka se léčí naprosto bez problému. Jak je popsáno výše, stačí jen 2 x během 14 dní prostříknout běháky arpalitem či jiným sprejem proti parazitům a alespoň jednou týdně namazat běháky buď sádlem nebo hustším olejem.Do měsíc není po parazitech ani památky. Měl jsem takto postiženou jednu slepičku z 50 a u ostatních se to během 5 ti let neprojevilo ani jednou.A hlavně vápenka se může u slepic projevit i nákazou z prostředí.Slepice jsem nekupoval, vždy vše nalíhnul z vajec a odchoval, a stejně ji jedna slepička měla.Důležitým faktorem je zoohygiena prostředí chovu, pokud pravidelně vše čistíte a dezinfikujete, přenos na ostatní kusy je jen výjimečný, alespoň tedy z mé zkušenosti.
Pokud jste ale měl vlastní slepičku s vápenkou, znamená to, že máte v hejnu subklinicky nemocné kusy. Ono přítomnost roztočů ještě neznamená, že je z toho viditelný svrab. K tomu je potřeba roztočů hodně. Ale i málo roztočů je nakažlivých. Spíš to bude tak, že u všech 50 byste našel roztoče, ale ti to drží na uzdě, protože podmínky chovu jsou ok.

Samozřejmě, že roztoči v prostředí jsou, ale nemoc se neprojeví, to je mi jasné.Ale jak píšu, pokud se udržují v prostředí na nízké populační úrovni, vápenka je na uzdě.Na 100% se jí zbavit nelze.

napsal(a):
Samozřejmě, že roztoči v prostředí jsou, ale nemoc se neprojeví, to je mi jasné.Ale jak píšu, pokud se udržují v prostředí na nízké populační úrovni, vápenka je na uzdě.Na 100% se jí zbavit nelze.
No, ivomecem aplikovaným každých 10 dní třeba 4-5x za sebou ano. Během té doby vyházet podestýlku z kurníků a výběh nechat nejlépe pořádně vymrznout. Prostě jde o to, aby žádný roztoč nemohl přežít na žádné ze slepic po dobu než chcípnou všichni v prostředí a je to.

Je pri kapani ivomecu na kuzi stejna ochranna lhuta jako pri aplikaci injekcne?

napsal(a):
Je pri kapani ivomecu na kuzi stejna ochranna lhuta jako pri aplikaci injekcne?
Ochranná lhůta jako ochranná lhůta. Do těla - a do živočišných produktů - se to dostane tak i tak.

Diky za odpoved, ptam se proto, ze ivomec neni primarne urceny pro drubez (proc nevim, neresim, kdyz funguje), myslel jsem zda neni jine vstrebavani ucinnne latky u ptaku?

napsal(a):
Diky za odpoved, ptam se proto, ze ivomec neni primarne urceny pro drubez (proc nevim, neresim, kdyz funguje), myslel jsem zda neni jine vstrebavani ucinnne latky u ptaku?
No jo, není registrovaný pro drůbež. To ze dvou důvodů, velkochovy ho nepotřebují, protože v hale neřešíte parazity, no a pak ty ochranné lhůty. Prostě velkochovy by ho nechtěly a pro malochovatele ho nikdo speciálně pro drůbež vyrábět nebude.
Ale mechanismus působení je stejný. Je to látka, která má afinitu k tukům včetně žloutku. Čistě podle zákona by vám při off label použití mělo stačit 7 OL na vejce. Ve skutečnosti jsou ve žloutku rezidua minimálně 21 dní po použití.
Ono si to musí nakonec každý určit sám, co chce mít na talíři.
honzapm
napsal(a):
Nestrašim, jen vím, že vápenka je na léčení na delší dobu, přečtěte si příspěvek bodlinky, čmelíků se také nezbavíte jednorázovým zásahem...

napsal(a):
No, ivomecem aplikovaným každých 10 dní třeba 4-5x za sebou ano. Během té doby vyházet podestýlku z kurníků a výběh nechat nejlépe pořádně vymrznout. Prostě jde o to, aby žádný roztoč nemohl přežít na žádné ze slepic po dobu než chcípnou všichni v prostředí a je to.
Mám volný chov, neomezený výběh a kolem divoké ptactvo, takže aplikovat zbytečně v těchto podmínkách chemii navíc je dle mého absolutně zbytečné.Může se klidně stát, že se roztoči vrátí z přírody.Co by pomohlo mít sterilní kurník, když prostředí sterilní není.
Je třeba se optat našich babiček a dedečku, určitu tu neobjevujem Ameriku co se vápenky týká a kohouti ti mohou býti křiženci čehokoliv. Pamatuji jako kluk že babička rozehřála na plotni horší sádlo a za teploty která slípce neuškodila jí deda pomáhal v tom sádle máčet nohy slípek vždy se to pekne slouplo i bez chemie, nu a ted se do me dejte.
Slamosi, netuším, proč by se do vás někdo dával?
Ivomec - zmíněné dvě kapky - každá na jednu nohu - u KOHOUTA
není žádná chemie, nemůže se do lidského organismu nijak dostat.
Zrovna se dává přepeřujícím slepicím, čili když nenesou.
Ano, dá se používat sádlo, má zcela stejnou funkci jako olej.
Ivomec byl zmíněn, čtěte lépe, jako "celková údržba" nově koupených
kohoutů, u kterých je naprosto jasné, že nepocházeli z nějakých extra
podmínek.
Kdo má svůj léta vedený a opečovávaný chov, ten samozřejmě
tuto "fuj chemii" dávat nemusí.
Tady Karlos dostal zcela perfektní návod, jak pomoci novým kusům
zevnitř i zvnějšku. Mě přijde, že tu mnozí hledáte (domýšlíte si), co psáno není.
Naštěstí je mi virtuální svět ukradený, takže je mi dost jedno, co si kdo myslí.
honzapm
napsal(a):
Slamosi, netuším, proč by se do vás někdo dával?
Ivomec - zmíněné dvě kapky - každá na jednu nohu - u KOHOUTA
není žádná chemie, nemůže se do lidského organismu nijak dostat.
Zrovna se dává přepeřujícím slepicím, čili když nenesou.
Ano, dá se používat sádlo, má zcela stejnou funkci jako olej.
Ivomec byl zmíněn, čtěte lépe, jako "celková údržba" nově koupených
kohoutů, u kterých je naprosto jasné, že nepocházeli z nějakých extra
podmínek.
Kdo má svůj léta vedený a opečovávaný chov, ten samozřejmě
tuto "fuj chemii" dávat nemusí.
Tady Karlos dostal zcela perfektní návod, jak pomoci novým kusům
zevnitř i zvnějšku. Mě přijde, že tu mnozí hledáte (domýšlíte si), co psáno není.
Naštěstí je mi virtuální svět ukradený, takže je mi dost jedno, co si kdo myslí.
A diky Honzi za cenne rady priste uz si dam pozor co beru domu.

honzapm
napsal(a):
Terezko, jak by v tomto případě "fungovala" Betadine-mast, prosím?
Stejně jako olej nebo sádlo slamosovy babičky. Tzn. proti roztočům by mechanicky působil masťový základ. Že je v tom betadina by bylo úplně fuk. Chtělo by to pořádnou vrstvu a často opakovat.

slamos1
napsal(a):
Babička říkala že i vysoká teplota sádla pomuže a noze neublíží.
Tak to ne, no. Svrabáci jsou schovaní v kůži, pod těmi kožními šupinami. Teplota, která by je zabila, opaří i běháky.

slamos1
napsal(a):
Me bylo vysvetleno že ty šupiny izolují a co udrží ruka udrží i noha, ale nepřu se, protože já s tím bojuji tak že po třech letech už jdou na sekerku a to vapenka není až tak špatná.
Co vydrží ruka člověka, neopaří běhák slepici, ale zároveň ani nezničí svrabáky, kteří jsou nalezlí v kůži toho běháku. Prostě kdyby se měla vysoká teplota dostat tam, kde žijou svrabáci, tak by to z podstaty věci muselo spálit kůži, ve které svrabáci žijí.
Babičky asi nemohly vědět, že rozehřáté sádlo zákožku svrabovou udusí.
Měly právo se domnívat, že s tím teplota lektváru souvisí.
Přinejmenším způsobí, že tuk je tekutý a dostane se hlouběji pod šupiny.
Dále šupiny zmekčí a zvířeti uleví. Noha mastná vypadá lépěji, zdravěji.
Arpalit, Karlosi, používám tento. Kupuji v místní lékárně za 77, - Kč.
Je teda pro psy, ale slepicím to nevadí. Zabíjí dobře i čmelíky či létavý hmyz.
Když měním seno v kukani, tak kukaně lehce vystříkám Arpalitem.
Proutěná kukaň by jinak byla pro čmelíky bezva schovávačka
a sedící kladoucí slepice by byla parádní cíl a terč jejich sání.
Arpalit si dám i na sebe.
Když jdu na houby nebo někdy, když zrovna nechci mít muňky.
Po přečtení tohoto vlákna jsem večer pořádně prohlédla slepicím pařáty a zjistila jsem, že všechny jsou v pořádku, jen kohout (marans, přikoupený teď na podzim) má na vnější straně, kde je pařát překryt peřím, pěknou vápenku. Hned jsem mu nohy vykoupala v oleji a budu pokračovat v léčbě, jak jsem si zde přečetla. Jen mě napadlo - jestli taky preventivně nemazat olejem nohy slepicím (ačkoli vypadají zdravě) a jestli kohoutovi to peří na běháku neostříhat (zřejmě se pod peřím drží vlhkost, která těm roztočům vyhovuje). Děkuji za postřehy. Jitka H.
honzapm
napsal(a):
Babičky asi nemohly vědět, že rozehřáté sádlo zákožku svrabovou udusí.
Měly právo se domnívat, že s tím teplota lektváru souvisí.
Přinejmenším způsobí, že tuk je tekutý a dostane se hlouběji pod šupiny.
Dále šupiny zmekčí a zvířeti uleví. Noha mastná vypadá lépěji, zdravěji.
Arpalit, Karlosi, používám tento. Kupuji v místní lékárně za 77, - Kč.
Je teda pro psy, ale slepicím to nevadí. Zabíjí dobře i čmelíky či létavý hmyz.
Když měním seno v kukani, tak kukaně lehce vystříkám Arpalitem.
Proutěná kukaň by jinak byla pro čmelíky bezva schovávačka
a sedící kladoucí slepice by byla parádní cíl a terč jejich sání.
Arpalit si dám i na sebe.
Když jdu na houby nebo někdy, když zrovna nechci mít muňky.
Diky to je on co jsem koupil. Nemáte fotku jaké použivate kukaně pro slepice na snášku?
JitkaH- pokud máte nakaženého kohouta už od podzimu, je předpoklad, že roztočemi nakazil i ostatní slepice..hned byste měla zahájit léčbu u všech slepic, olej, sádlo, vazelína...a kombinovat s aralitem..a ještě vyčistěte všechna hnízda, kurník a hřady nastříkejte také arpalitem nebo je vyměn´te za nové..spálit podestýlku, protože ty potvůrky jsou všude roztroušené, jako čmelíci..prohlédněte slepice a dejte vědět..příště, až budete kupovat nového kohouta a nejen kohouta, králíka..atd..dejte ho aspon na 14 dní do karantény, vyplatí se to..
karlos27
napsal(a):
Diky to je on co jsem koupil. Nemáte fotku jaké použivate kukaně pro slepice na snášku?
Karlosi, mám.
Kupoval jsem je v roce 2012 a pořád jsou jako nové.
Spí v nich i kočky, mají dvířka, tak se mohou využít jako přepravka
nebo kdo má kvočnu a chce, aby nebyla rušena, tak je to ideální řešení.
Případně když chci, aby kočky měly přístup ke granulím celý den
a nemusely kvůli tomu do baráku, tak jim misku dám do volné kukaně,
kukaň natočím ke zdi a je to. Kočky si tam vlezou hbitě a otočení kukaně
zařídí, že jim to krocan nesezobe, jako obvykle. :)
https://www.krmnesmesikvidera.cz/proutene-kukane-a-prenosky
Hop hop. Kvok kvok.
honzapm
napsal(a):
Karlosi, mám.
Kupoval jsem je v roce 2012 a pořád jsou jako nové.
Spí v nich i kočky, mají dvířka, tak se mohou využít jako přepravka
nebo kdo má kvočnu a chce, aby nebyla rušena, tak je to ideální řešení.
Případně když chci, aby kočky měly přístup ke granulím celý den
a nemusely kvůli tomu do baráku, tak jim misku dám do volné kukaně,
kukaň natočím ke zdi a je to. Kočky si tam vlezou hbitě a otočení kukaně
zařídí, že jim to krocan nesezobe, jako obvykle. :)
https://www.krmnesmesikvidera.cz/proutene-kukane-a-prenosky
Hop hop. Kvok kvok.
Pěkný košičky děkuji za tipa zitra tady hodim fotku nožek kohouta po tydenní kůře olej, mast, ivomec, arpalit.
Paráda, Karlosi. Díky za zpětnou vazbu.
I díky Dadu za reakci ohl. vápenky.
Jinak by se to tu tak pěkně a poučně nerozjelo.
Tak hlavně vydržte. Osobně bych dával už jen ten Arpalit.
Olej a mast mohou jeho účinek snižovat, ředit.
Nebo několik dnů (tři-čtyři) nechat působit Arpalit,
pak namazat mastí. Po stejné době zase Arpalit, pak mast...
To je jako když někdo kurník proti čmelíkům vystříká Savem, křemelinou,
Biokillem, Arpalitem, pak to vypálí hořákem a navrch tam dá granát.
Krásný den, tak dávám vědět, jak jsem dopadla s léčbou vápenky. Postříkala jsem hřad Arpalitem, kohoutovi mírně přistřihla peří na běháku (aby ten běhák šel lépe ošetřit a aby se pod tím peřím nezdržovala vlhkost), několikrát po sobě ošetřila olejem či vazelínou, slepicím preventivně také a je od vápenky klid. Jénže. Vím, že nejde zvířata posuzovat lidskýma očima, ale potom, co jsem kohoutovi přistřihla to peří na běháku, byl chvíli takový uťápnutý a tvářil se tak, jako že jsem ho pokořila. No a od té doby se mě snaží napadnout. Zezačátku jen tak nenápadně (zezadu na mě běžel a když jsem se otočila, tak se zarazil), během 14 dnů se to vystupňovalo, až tak, že se včera klidně oddělil od hejna a běžel za mnou. Měla jsem v obou rukou koš s prádlem, tak jsem akorát chytla ramínko s tričkem a odehnala ho. Stejně se ale moc odehnat nedal. Tak nevím, opravdu jsem ho mohla tím ošetřením běháků tak vyprovokovat? Do té doby to byl moc hodnej a klidnej kohout, udržoval si od lidí svoji vzdálenost, nebyl bázlivý, ale rozhodně nikoho nenapadal. No a co s tím teď? Nechce se mi ho hned zabíjet..

"Jiná možnost než sekyrka? Nůž. Ostrý.
Ne vážně. Některému kohoutu "pomůže" (na čas) nakládačka - praktikuju nakopnutí, co jinýho, když kre.én visí zazobnutej za nohavici (případně sejmutí a nakopnutí), většinou se rozplácne o stěnu, pak se otřepe, zapřemýšlí a mnohdy dělá, jakože ON tu vlastně není. Celá situace je doprovázena velmi, velmi hlasitými průpovídkami, které prostě nemohu citovat (čtou to i děti). Občas pak potřebuje zase porovnat. U jiného to ale může vyvolat agresi ještě větší, takže je to poměrně velmi nejistý recept.."
Citace staršího příspěvku v jednom vlákně o agresivním kohoutovi.
Z me zkušenosti pomohlo když do hejna přibyli další dva kohouti, po nějaké době šarvátek mezi nimi byl klid. A na človeka už taky nevyjížděl.
JitkaH.
napsal(a):
Krásný den, tak dávám vědět, jak jsem dopadla s léčbou vápenky. Postříkala jsem hřad Arpalitem, kohoutovi mírně přistřihla peří na běháku (aby ten běhák šel lépe ošetřit a aby se pod tím peřím nezdržovala vlhkost), několikrát po sobě ošetřila olejem či vazelínou, slepicím preventivně také a je od vápenky klid. Jénže. Vím, že nejde zvířata posuzovat lidskýma očima, ale potom, co jsem kohoutovi přistřihla to peří na běháku, byl chvíli takový uťápnutý a tvářil se tak, jako že jsem ho pokořila. No a od té doby se mě snaží napadnout. Zezačátku jen tak nenápadně (zezadu na mě běžel a když jsem se otočila, tak se zarazil), během 14 dnů se to vystupňovalo, až tak, že se včera klidně oddělil od hejna a běžel za mnou. Měla jsem v obou rukou koš s prádlem, tak jsem akorát chytla ramínko s tričkem a odehnala ho. Stejně se ale moc odehnat nedal. Tak nevím, opravdu jsem ho mohla tím ošetřením běháků tak vyprovokovat? Do té doby to byl moc hodnej a klidnej kohout, udržoval si od lidí svoji vzdálenost, nebyl bázlivý, ale rozhodně nikoho nenapadal. No a co s tím teď? Nechce se mi ho hned zabíjet..
Zkuste chodit mezi slepice s prutem a v první dny buďte ve střehu. Jakmile zaregistrujete, že se na vás kohout rozeběhne, je potřeba být rychlejší a zavčasu ho švihnout prutem po zádech. Pokud budete takto 2-3x úspěšná, pak už bude stačit jen prut v ruce a kohout si nedovolí. Problém nastane, když vás kohout úspěšně 1-2x napadne, pak si potvrdí svou dominanci a nejjednodušší řešení je opravdu sekyrka. Navíc velmi chutná polévka vám bude odměnou a zadostiučiněním.
V tuto dobu už máte na problém zaděláno, kohout už si několikrát potvrdil svou pozici. Prut je na řadě při prvních náznacích agrese. Já kohouta už při náznacích (jen se na mne otočí a vykročí ke mně) okamžitě chytím a spacifikuji přitisknutím na zem s patřičným hlasitým vyčiněním před celým hejnem (slušně nebo sprostě je na vás, hlavně tón musí být razantní). Další agrese se většinou nekoná. Pokud je prvním pokusem tvrdé napadení, tak to řeším okamžitě sekyrkou a po příčinách nepátrám. Dana.
Děkuju za reakce. Dalšího kohouta se mi pořizovat nechce, v kurníku už není místo a slepic mám 13, to se mi zdá na jednoho kohouta přiměřený, na dva málo.
Předchozí kohout mě také po roce začal napadat, tam jsem to řešila prutem, při napadení jsem ho několikrát přetáhla, až se stáhnul. Stejně to ale nepomohlo, napadání se opakovalo, stupňovalo (ačkoli jsem ho vždycky zahnala, takže si myslím, že si svoji dominanci rozhodně nepotvrdil) a kohout musel pryč. Tak jsem si říkala, jestli není chyba chovatele, když další kohout v podstatě po půl roce totéž. Máte ale pravdu, Dano, že jsem to nechala rozjet. Zkusím vaši metodu-okamžitě chytit a přitisknout na zem. A možná hloupá otázka - jak chytit, aby mi nevyskočil do obličeje? Za krk?
JitkaH.
napsal(a):
Děkuju za reakce. Dalšího kohouta se mi pořizovat nechce, v kurníku už není místo a slepic mám 13, to se mi zdá na jednoho kohouta přiměřený, na dva málo.
Předchozí kohout mě také po roce začal napadat, tam jsem to řešila prutem, při napadení jsem ho několikrát přetáhla, až se stáhnul. Stejně to ale nepomohlo, napadání se opakovalo, stupňovalo (ačkoli jsem ho vždycky zahnala, takže si myslím, že si svoji dominanci rozhodně nepotvrdil) a kohout musel pryč. Tak jsem si říkala, jestli není chyba chovatele, když další kohout v podstatě po půl roce totéž. Máte ale pravdu, Dano, že jsem to nechala rozjet. Zkusím vaši metodu-okamžitě chytit a přitisknout na zem. A možná hloupá otázka - jak chytit, aby mi nevyskočil do obličeje? Za krk?
Pokud se vám podaří chytit za krk, tak to bude perfektní a druhou chytíte křídla. Já mám zkušenost, že když ho chci chytit, tak hned zdrhá, tak ho naženu do kurníku a odchytím a spacifikuji venku, před slepicemi.
Je pravda, že chovám čisté, polotěžké plemeno a tam ty poruchy chování moc nejsou. Teď to na mne zkusil wyandoťáček (7 měsíců - puberta), tak jsem ho bafla za krk, otočila na bok a druhou rukou přimáčkla, houkla jsem na něj a chvilku ho nechala vydusit, slípky se sběhly, co se děje a od té doby je jako milius. A jako první mastí večer do kurníku.
U toho vašeho prvního kohouta nedošlo k vaší výhře, opakovaně jste dovolila, aby vás kohout napadnul. Pro kohouta je porážka právě to přidržení na zemi. Ten prut je už je jen na signalizaci nadřízenosti. U těch mojich hempšírek stačí i k tomu, aby byl klid. Dost často je prutem zaháním do kurníku, když je světlo a já je tam potřebuji nahnat. Prut je prodloužení mé ruky.
Pokud máte doma kohouta, který to na vás zkouší znovu a znovu, tak ho zabijte a kupte si čisté poltěžké plemeno, nebo zdrobnělé (pokud nelíhnete kuřata, tak je to jedno). Pokud chcete mít kuřátka, tak se zbavte tuplem, přeci nechcete řešit to samé i s dalšími kohouty. Dana.
Dano, jste skvělá, děkuju. Bavila jsem se o vaší metodě s kolegyní a ona si vzpomněla, že její děda na přimáčknutí kohouta používal koště. Ještě se chci zeptat - když se mi podaří kohouta zmáknout a bude mít vůči mě respekt, bude ho mít i k ostatním? Jde mi o děti..
Jinak kohout je velký marans.
Zdravím, obávám se, že kohout bude mít respekt jen před vámi.Taky jsem takového dostal z.velsumák a v létě jsem mu při pokusu o napadení dal párkrát sprchu hadicí a mám pokoj, ale druhé lidi klidně napadne.Jestli to není nějaké vzácné plemeno, nebo nebyl ohodnocen aspoň 96b, tak bych ho dal do hrnce, jinak co se týče svrabu (vápenky), tak vám všem doporučím mast se sírou, jednou se to natře a je klid.MVDr mi napsal recept a v lékárně namíchaly a od té doby mám pokoj, ale každé nové zvíře hned dostane nátěr a před výstavou a po to samé.