Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, prosím zkušenější chovatele vodní drůbeže o radu ohledně sestavení párů nebo chovných skupin u zakrslaček. Mám doma 3 páry, ale musím je mít oddělené, jinak by se všichni káčeři chtěli ucházet o jednu kachnu. Jeden z nich je s ní spárovaný a oba dva vetřelce odhání štípáním (myslím, že štípe málo silně a málo často, vetřelci si to moc nezabírají). Ty další dvě kačky už tak populární nejsou. Zakrslé chovám od loňského podzimu, začínal jsem s jedním párem a vše (teda až na to utíkání k sousedům a zanášení) bylo OK a odchoval jsem 2 holky kačenky. O tu jejich matku jsem přišel. Jejich táta dostal novou kačenu a to je ta, která je ten problém. V kačerech to asi není, plno jsem jich koupil a kvůli tomuto problému opět prodal. Nevím, jestli správně stavím páry, prostě kačera s kačenou zavřu dohromady tak na týden, zamezím styku s jinými jedinci a sleduji jejich chování. Když jsem tohle udělal u těch, co mám, kačenky projevovaly náklonost ke kačírkům, naopak taky. Jak jsem to ale pustil, začaly potíže. Vím, že je budu muset mít oddělené v době páření, abych měl jistotu, čí jsou (mám páry naplánované tak, abych z vlastního odchovu sestavil nepříbuzné páry). Ale myslíte, že se kačeři budou pářit i s jinou kačenou, která pro ně není, sexy, ? Můžu tedy mít jistotu, že když kačera zavřu s kačenou, která se mu nemusí líbit, že ji obskáče (za předpokladu, že ona zrovna snáší)? A ještě k sestavování: Podaří se přestavět spárovanou páru? A můžu sestavit i trio (1,2), zvládne ten kačer dvě? Nemůžu jít tou cestou, že to nechám nějak propářit přírodou, nemohl bych stavět páry z odchovů . Děkuji za rady a přeji šťastný nový rok a úspěšnou chovnou sezónu 2018
Jakub Erlec.
napsal(a):
Dobrý den, prosím zkušenější chovatele vodní drůbeže o radu ohledně sestavení párů nebo chovných skupin u zakrslaček. Mám doma 3 páry, ale musím je mít oddělené, jinak by se všichni káčeři chtěli ucházet o jednu kachnu. Jeden z nich je s ní spárovaný a oba dva vetřelce odhání štípáním (myslím, že štípe málo silně a málo často, vetřelci si to moc nezabírají). Ty další dvě kačky už tak populární nejsou. Zakrslé chovám od loňského podzimu, začínal jsem s jedním párem a vše (teda až na to utíkání k sousedům a zanášení) bylo OK a odchoval jsem 2 holky kačenky. O tu jejich matku jsem přišel. Jejich táta dostal novou kačenu a to je ta, která je ten problém. V kačerech to asi není, plno jsem jich koupil a kvůli tomuto problému opět prodal. Nevím, jestli správně stavím páry, prostě kačera s kačenou zavřu dohromady tak na týden, zamezím styku s jinými jedinci a sleduji jejich chování. Když jsem tohle udělal u těch, co mám, kačenky projevovaly náklonost ke kačírkům, naopak taky. Jak jsem to ale pustil, začaly potíže. Vím, že je budu muset mít oddělené v době páření, abych měl jistotu, čí jsou (mám páry naplánované tak, abych z vlastního odchovu sestavil nepříbuzné páry). Ale myslíte, že se kačeři budou pářit i s jinou kačenou, která pro ně není, sexy, ? Můžu tedy mít jistotu, že když kačera zavřu s kačenou, která se mu nemusí líbit, že ji obskáče (za předpokladu, že ona zrovna snáší)? A ještě k sestavování: Podaří se přestavět spárovanou páru? A můžu sestavit i trio (1,2), zvládne ten kačer dvě? Nemůžu jít tou cestou, že to nechám nějak propářit přírodou, nemohl bych stavět páry z odchovů . Děkuji za rady a přeji šťastný nový rok a úspěšnou chovnou sezónu 2018
Jakub Erlec.
Nejlepší je chovat zakrslé kacny po párech, pokud necháte 1.2 nebo 1.3 káčer to zvládne, ale kachny se ruší.

Takže počet kačen na kačera chápu, taky jsem si to myslel, ale soused, který má běžce, mi to doporučil jako vhodné. Už mi došlo, že u běžců je to jedno, běžky stejně nesedí. Odpoledne jsem zkusil tu sexy kačenu přepárovat. Kačer, který se o ní ucházel, je od této chvíle v páru s ní a za to odpoledne se s ní 4x spářil! Ale její kačer, který by ji chtěl zpět, volá, i když má přidělenou jinou kachnu. Sexy kačena mu neodpovídá a chodí s novým kačerem jako by to tak bylo vždy. A světe div se, poslední kačer už se o ni úplně přestal zajímat a hledí si své kachny (ta pěkná má teď takového kačera, který vetřelce na 1,5m od kačeny nesnese a hodně ho atakuje). A dotaz: Spáruje se kačer, kterého jsem od kačeny odtrhl, s jinou (zavřel jsem ho s ní pod takovou přenosnou voliérku) za předpokladu, že ho ta bývalá nevolá a nehledá? Děkuji za odpověď i na tutu otázku.
Jakub Erlec.

Jak dlouho mám čekat? Ta nová kačena kačera z roztrženého páru chce, ohýbá před ním hlavu na bok a pokvakuje. Myslíte tak 2 týdny, nebo se spáří rychleji nebo pomaleji. A když bude spárovaný s novou, bude ten pár ve stejně pevném vztahu, nebo se kačer na potkání (třeba po měsíci od rozdělení) vrátí k bývalé? A uhlídá si kačer kačenu se kterou je v páru před jiným, stejně velkým kačerem s velkou sexuální choutkou, nebo nechá vetřelce se spářit? Zakrslé chovám na zahradě a chci je mít co nejčastěji venku, tak pouštím na střídačku (jeden pár zavřu, druhý pustím). V létě budu stavět jezírko cca 8x3m (celoroční pohodlí pro moje české husy ), naštěstí mám doma 3m podběrák, takže je budu moct pouštět na střídačku i zavírat na noc (jsou docela krotké, ale trochu tvrdohlavé). Odpoledne spolu byly venku dva páry a skoro vzorně spolu vycházely, držely od sebe odstup. Nejradši bych, aby mohl páry mít puštěné do té doby, než se začnou pářit a prat (asi do půlky února), pak s uzavřením počítám. Ještě budou asi bývat puštěné v létě s odchovy. Ale nevím, jestli se odchovy povedou, ty... strašně zanáší . A když je při snášce zavřu na 2x2m ohrádku s vaničkou v zemi a dám tam budku (podobnou jako se dává karolínkám, ale s větším otvorem a níž u země), zahnízdí v ní? Nebo spíš postavět ohrádku do křoví? Ta budka je vzhledem ke škodné určitě lepší. Děkuji za odpovědi na základě zkušenosti a znalosti.
Jakub Erlec.
Zdravím, jaké chováte prosím barevné rázy? Já sháním kachničku čárkovanou. Díky za informaci.

st.toman
napsal(a):
Zdravím, jaké chováte prosím barevné rázy? Já sháním kachničku čárkovanou. Díky za informaci.
Mám jenom čárkované, ale volná kachnička by asi nebyla. Možná v nejhorším případě jednu mám, ale kačer 93,5b, kterého jsem jí sehnal, by byl sám. Mám ji z vlastního odchovu a barevně i typově je pěkná, po matce 93,5b a otci 94b. Ale asi si ji nechám, protože chov se mi může vyvíjet kupředu jen poctivou selekcí, vybraný kačer se k ní krásně hodí. Trvalo mi ho sehnat a kdybych Vám kačku prodal, lichého kačera už bych asi letos nedopároval ani neprodal a dělal by v chovu potíže. Kdybych měl víc kačen než kačerů, tak by to šlo a neměl bych problém Vám ji prodat, ale bohužel to mám na počet. Znám pár chovatelů, co zakrslé kačeny mají, ale ti mají také hotové páry a už je nerozdělí. Zkuste štěstí na nějaké burze, i méně kvalitní je lepší než žádná, lichý kačer bude rád i za tu horší než za žádnou. I matka té mojí kačky na první pohled měla vadu (chybějíci zažloutnutí hlavy) a dcera je po tátovi a hlavičku má pěkně tmavou.
Jakub Erlec.
napsal(a):
Mám jenom čárkované, ale volná kachnička by asi nebyla. Možná v nejhorším případě jednu mám, ale kačer 93,5b, kterého jsem jí sehnal, by byl sám. Mám ji z vlastního odchovu a barevně i typově je pěkná, po matce 93,5b a otci 94b. Ale asi si ji nechám, protože chov se mi může vyvíjet kupředu jen poctivou selekcí, vybraný kačer se k ní krásně hodí. Trvalo mi ho sehnat a kdybych Vám kačku prodal, lichého kačera už bych asi letos nedopároval ani neprodal a dělal by v chovu potíže. Kdybych měl víc kačen než kačerů, tak by to šlo a neměl bych problém Vám ji prodat, ale bohužel to mám na počet. Znám pár chovatelů, co zakrslé kačeny mají, ale ti mají také hotové páry a už je nerozdělí. Zkuste štěstí na nějaké burze, i méně kvalitní je lepší než žádná, lichý kačer bude rád i za tu horší než za žádnou. I matka té mojí kačky na první pohled měla vadu (chybějíci zažloutnutí hlavy) a dcera je po tátovi a hlavičku má pěkně tmavou.
Jakub Erlec.
Díky, mohu vědět odkud jste?

Jsem poblíž Olomouce, Vy to ke mě máte z jižních Čech daleko. Ale kačku Vám na jaře klidně zadržím. Letošní sezona sice moc nešla, ale následující se musí podařit. Na vaší fotce jsem ty kačeny viděl na jezírku jak ho máte udělané? Já už mám doma folii 12x7m a 150m2 geotextilie, na léto dost kopací práce. Škoda že ne potok, budu to muset průběžně čistit kalovým čerpadlem. A co používáte pro zakrslé kachny na hnízdění? Využijí klasickou budku (když je zavřu), nebo prostě jedině do křoví? Ještě přiložím foto: 1-pár s přitažlivou kachnou,2- ta kačenka je z mého odchovu,3- světlá hezká kačenka a kačer, otec té na 2.4- ta kačenka z mého odchovu zblízka 5- dva páry spolu (první a druhý), ty, co se snesou spolu.
Jakub Erlec.