Dobrý deň, pred sviatkami som sa vrátil zo zahraničia, chovám sliepky už vyše 15 rokov, tentoraz, som bol preč len necelé dva mesiac, medzitým sa mi o to starali známi. Problém je v tom, že tesne pred Vianocami, mi oznámili, že jedna z mladých sliepočiek začala " kulhať" predpokladal som, že to bolo pre to, že som mal veľa kohútov a perličky, ktoré do nej dorážali, sliepočka je krížená vlaška x maranska, na nohu sa nepostaví, ma krásny veľký hrebienok ale ešte neznáša, pred sviatkami som ju oddelil, na nohu je stále zlá, ale normálne žerie a správa sa. Spolu s ňou keď som prišiel som našiel rovnako takú istú kríženku v rovnakom veku ako je úplne vychudnutá, až na kosť, ledva sa pohybovala. Predpokladal som, že je začervené, prípadne kokcidióza, tak som nasadil sulfacox priamo do hrdla striekackou, druhý den, mala hrvol narvaný jedlom, po dvoch dnoch vyzerala lepsie, sice velmi vycerpane ale zivo, jedla, len mala nekoordinovanu chodzu. Pocas pauzy som podaval probiotika a sliepocke sa zhorsilo, preto som si myslel ze je zacervena, teda dostala davku helmigalu na odcervenie, lenze je to uz vyse tyzdna a sliepka vcera zacala stahovat prsty na nohach, tazko sa jej chodi, pride mi velmi slaba na nohy, aj napriek tomu ze zrala, v tvari vyzera normalne, normalne zerie, len je vyslabnuta, trocha sklesla, ale nie vyslovene apaticka. Ta druha je v poriadku, jedine stale nedoslapuje na tu nohu, kde drzi prsty zovrete a nohu dvihnutu ( tam som si na 90% isty ze to ma zranene, ale nie zlomene). Lenze co ta druha? Obe maju 7 mesiacov, mohlo by sa jednat o Markovu chorobu? aj ked bola len vychudnuta a paralyza sa dostavuje az teraz? predpokladal som, ze je to sposobene kokcidiozou, nakolko znami nechali sliepky pocas tychto dazdosnehov zavrete a videl som opat priznaky kokcidiozy, aj napriek zvysenej hygiene. mate s tym niekto skusenost? Je mi luto ju zabit, ked som videl ako zrala, ale kazdym dnom vyzera inak, raz lepsie raz horsie, ak by to bol marek ako mam postupovat? zabit ju? co so zvyskom, zvysku som preventivne pridal vitaminy, probiotika a jablcny ocot. Za kazdu radu Vam dakujem azelam v Novom roku viac chovatelskych uspechov, PT.
Uživatel s deaktivovaným účtem

slepickymoje
napsal(a):
Dobrý deň, pred sviatkami som sa vrátil zo zahraničia, chovám sliepky už vyše 15 rokov, tentoraz, som bol preč len necelé dva mesiac, medzitým sa mi o to starali známi. Problém je v tom, že tesne pred Vianocami, mi oznámili, že jedna z mladých sliepočiek začala " kulhať" predpokladal som, že to bolo pre to, že som mal veľa kohútov a perličky, ktoré do nej dorážali, sliepočka je krížená vlaška x maranska, na nohu sa nepostaví, ma krásny veľký hrebienok ale ešte neznáša, pred sviatkami som ju oddelil, na nohu je stále zlá, ale normálne žerie a správa sa. Spolu s ňou keď som prišiel som našiel rovnako takú istú kríženku v rovnakom veku ako je úplne vychudnutá, až na kosť, ledva sa pohybovala. Predpokladal som, že je začervené, prípadne kokcidióza, tak som nasadil sulfacox priamo do hrdla striekackou, druhý den, mala hrvol narvaný jedlom, po dvoch dnoch vyzerala lepsie, sice velmi vycerpane ale zivo, jedla, len mala nekoordinovanu chodzu. Pocas pauzy som podaval probiotika a sliepocke sa zhorsilo, preto som si myslel ze je zacervena, teda dostala davku helmigalu na odcervenie, lenze je to uz vyse tyzdna a sliepka vcera zacala stahovat prsty na nohach, tazko sa jej chodi, pride mi velmi slaba na nohy, aj napriek tomu ze zrala, v tvari vyzera normalne, normalne zerie, len je vyslabnuta, trocha sklesla, ale nie vyslovene apaticka. Ta druha je v poriadku, jedine stale nedoslapuje na tu nohu, kde drzi prsty zovrete a nohu dvihnutu ( tam som si na 90% isty ze to ma zranene, ale nie zlomene). Lenze co ta druha? Obe maju 7 mesiacov, mohlo by sa jednat o Markovu chorobu? aj ked bola len vychudnuta a paralyza sa dostavuje az teraz? predpokladal som, ze je to sposobene kokcidiozou, nakolko znami nechali sliepky pocas tychto dazdosnehov zavrete a videl som opat priznaky kokcidiozy, aj napriek zvysenej hygiene. mate s tym niekto skusenost? Je mi luto ju zabit, ked som videl ako zrala, ale kazdym dnom vyzera inak, raz lepsie raz horsie, ak by to bol marek ako mam postupovat? zabit ju? co so zvyskom, zvysku som preventivne pridal vitaminy, probiotika a jablcny ocot. Za kazdu radu Vam dakujem azelam v Novom roku viac chovatelskych uspechov, PT.
Vy jste vyloženě legrační :D
Ne fakt, takhle to dopadá, když léčí někdo, kdo zná celkem tři slepičí nemoci, a to kokcidiózu, začervení a markovku.
Prostě kdyby to bylo takhle jednoduchý, tak by veterina netrvala šest let studium a praxe celý život.
No prostě té slepici může být ještě hrozně moc věcí. Ale určitě nebude mít a neměla kokcidiózu, protože kokcidióza je u kuřic před snáškou a u nosnic zcela raritní choroba. Prostě pokud u starší drůbeže vidíte něco, o čem si myslíte, že je to přece jasná kokcidióza, tak není. Ale slepice mohou trpět salmonelózou, kolibacilózou, klostridiózou nebo jsou to červíci celou dobu. Kulhání často způsobuje taky podvýživa. Kulhání způsobuje jakákoliv vnitřní bakteriální choroba, která způsobuje zvětšení jater, taky onemocnění ledvin. Markova choroba to být může ale zase jinak, než si myslíte, u mladé drůbeže způsobuje markova choroba tvorbu nádorů v dutině břišní, což je zase viz zvětšení jater.
Prostě zanechte tohohle domácího jakože léčení. Buď chcete investovat a vědět, co tomu zvířeti je a případně co a jestli s tím něco, a pak musíte vyhledat veterináře, nebo jí utraťte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Stejne příznaky jsem měl ve svém chovu v r87. Tenkrát byla diagnóza tuberkulóza. Po pitvě byla vždy postižená játra. Tenkrát se ještě prováděla tuberkulinace, takže bylo možné celý chov poměrně rychle ozdravit vyřazením pozitivních reagentu.
slepickymoje
napsal(a):
Měl jsem podobný problém. Slípky mám v ohradě kde nemají přístup na veřejné komunikace. V zimním období jsem je vypustil na volný neomezený prostor, tedy mohly i na komunikace. Po čase začaly postupně kulhat a hynout. ze 30 ks 12 ex. Po pitvě na veterině a konzultacích jsme dospěli k závěru - Otrava po požití posypové soli. Již je nikdy nevypustím na volno
Všechno dobré přeji.
Ďakujem za reakcie, sliepky som sa zbavil.
Chcel by som sa ale opýtať na tú druhú, ktorá "kulhala" je to sliepočka tak týždeň pred znáškou, mal som veľa kohútov, ktoré ich terorizovali, začala "kulhať" z ničoho nič v pribehu jedného dňa, inak je čul, žerie, hrebienok krásne červený. no na nohu nedostúpi, stojí na jednej prípadne sedí, je oddelená na vysokej podstielke slamy, no aj tak si všímam, že na nohu už nešľape, skôr sa opiera o pätu a nohu prípadne dáva pred seba alebo pod seba, ak stojí, tak na jednej nohe a tú druhú ma zatiahnuté pod perím. Nemá tam žiadne hrady ani podobne aby si neublížila ešte viac, nohu som pohmatal a nezdá sa mi nejak polámané, Je toto ochrnutie trvalé, alebo je možné jej nejak pomôcť. Mohla by takto ochrnúť po tom, ako ju pojímali kohúty? Alebo je to nejaká choroba? Sliepka inak vyzerá čulá, hrebienok je pekný, žerie, pije, má 6 mesiacov, teda očakávam znášku každým dňom. ODdelená je aby do nej nenarážali kohúty. Ako dlho trvá takáto liečba? alebo mám kašľať na to a spraviť z nej polievku? ( to by som nerád, keďze je krásna a na polievku je takto mladej sliepočky skoda) Ďakujem.