Dobrý den,
do teď mám malý chov králíků a dostal jsem nápad, že si pořídím několik slepiček. Nemám s tím, ale žádné zkušenosti, tak se chci zeptat jak bych na to měl jít.
Mám loučku asi 2000m2 která je z části zaneřáděná trnkami. Tak jsem si myslel, že bych jim tam vybudoval nejaké zázemí a nechal je tam. Ta louka je ale obklopená zahradami s domky a z jedné strany je silnice. Musel bych jim část pozemku oplotit, nebo se budou držet poblíž? Co ta silnice? Je nutný kurník? Krmení a vodu bych jim samosebou nosil. Nezničí mi celou louku? Potřebuji tam udělat seno pro králíky. Vzhledem k tomu, že očekávám nějaký úbytek (dravci, ukrajinci a pod.) koupil bych vynesené slípky, takže by to zase taková škoda nebyla a ještě budu mít pocit, že jsem jim prodloužil život
Je to reálná představa?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Debustr
napsal(a):
Dobrý den,
do teď mám malý chov králíků a dostal jsem nápad, že si pořídím několik slepiček. Nemám s tím, ale žádné zkušenosti, tak se chci zeptat jak bych na to měl jít.
Mám loučku asi 2000m2 která je z části zaneřáděná trnkami. Tak jsem si myslel, že bych jim tam vybudoval nejaké zázemí a nechal je tam. Ta louka je ale obklopená zahradami s domky a z jedné strany je silnice. Musel bych jim část pozemku oplotit, nebo se budou držet poblíž? Co ta silnice? Je nutný kurník? Krmení a vodu bych jim samosebou nosil. Nezničí mi celou louku? Potřebuji tam udělat seno pro králíky. Vzhledem k tomu, že očekávám nějaký úbytek (dravci, ukrajinci a pod.) koupil bych vynesené slípky, takže by to zase taková škoda nebyla a ještě budu mít pocit, že jsem jim prodloužil život
Je to reálná představa?
Obávám se, že ne. Podceňujete totiž poločas rozpadu takové slípky. Louka zaneřáděná trnkami, bez plotu... tam žije nepočítaně slepicožravých tvorů. Jakmile zjistí, že jsou tam slípky navolno, nezavřené, nezabezpečené... tak je odnosí velice rychle a to všechny. Nebude to nějaký úbytek, ale 100%.
Takže kurník a zavírat? nebo jak by se to dalo využít. Ty trnky se mi líbí jako stínění a ochrana před dravci, ale máte pravdu, že kočka, ježek, kuna a pod. to všechno tam lítá. Ta trnková část, to není nic hlubokého, nejvíce tak 8 m. Pro to zázemí by to bylo myslím dost.
poločas rozpadu... Máte s nimi špatné zkušenosti?

Debustr
napsal(a):
Takže kurník a zavírat? nebo jak by se to dalo využít. Ty trnky se mi líbí jako stínění a ochrana před dravci, ale máte pravdu, že kočka, ježek, kuna a pod. to všechno tam lítá. Ta trnková část, to není nic hlubokého, nejvíce tak 8 m. Pro to zázemí by to bylo myslím dost.
poločas rozpadu... Máte s nimi špatné zkušenosti?
No, já mám slepice ve voliéře. Jednou jedinkrát se mi stalo, že jedna jediná slepice se na konci vycházky někam chytře schovala a zůstala přes noc venku - na oploceném pozemku, kde jsou stromy, zastřešená veranda, spoustu míst "náhradního kurníku" a ráno z ní stejně byla jen hromada peří.
trnka slepici před liškou neochrání. mooožná před jestřábem, ale jestřáb si počká, až budou slepice na otevřeném prostranství.

Slepice les pro pobavení dobrý. jinak z praktického hlediska pěkná ptakovina.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Http://www.potravinovezahrady.cz/slepici-les-aneb-nizkonakladovy-chov-slepic/
http://rodinnezahrady.cz/pz/slepici-les/
Můžete pročítat.
Je to pitomost.
To už zadavatel může nechat louku loukou, protože "slepice" už tam má, totiž bažanti tam nějací určitě žít budou.
Nene Janinko, přesně to jsem hledal!
Já nebudu mít slepice proto, abych zásobil celé město vejci. Já jich potřebuji pár pro nás a víc nic, bude to pěkný "perma slepičí les". A nemusí bejt ani úplně samospasnej, já mám králičí hnůj plnej ovsa a zbytky pečiva a když bude třeba, tak dostanou normálně nasypáno, ale to bych nerad, protože pak asi nebudou dost shánšlivý. Sranda bude v tomm asi hledat vejce, no snad se naučí chodit do kurníku.
Chápu, že když budeme brát zřetel na výnos, tak je to ptákovina, ale to pro mě není stěžejní.
Má s tím někdo zkušenosti ? Zkoušel to někdo ?
Já bych to ráda zkusila. Se slípkami jsme začali teprve na podzim. Máme je v sadu 1500 m, je tam mnoho stromů, hojně švestky, jablka, hrušky, slívy, ořech, vykokokmeny staré, oploceno, branka rovnou do lesa. Kurník mají ze staré salášky po ovcích, oplotili jsme kolem něj, nevím tak asi 10x10, z tohoto prostoru je pouštím kolem poledne, vejce jsou skorem snesena pěkně v kurníku. Pak mají volno v sadu, dole je veliký kompost, máme pět ovcí a i když mají ovčín stále otevřený ven, přes zimu se něco hnoje nashromáždí. Také máme králíky. Zjara chci přikoupit ještě asi deset slípek.
Zjara plánuji je pustit na chvíli přímo do lesa, uvidíme.
Chceme upravit okolí kurníku výsadbou lísek, rybízu, atd. Vejce chceme jen pro naše rodiny.
Teď v zimě jsou s nimi ovce v sadu, je velmi srandovní pozorovat slepici, jak vyskočí ovci na záda, ta se ani nepohne, drží. Slepice ji vyzobává zdrolky s kožichu. Také slípky vyzobají nestrávený ječmen apod. z ovčího trusu. A kolem krmelce je mnoho zdrolků ze sena.

Zkoušel. Dokonce u slepic, u kterých je shanslivost plemennym znakem. Některá plemena jsou v takových podmínkách schopna přežít, ale uzitkovost nepokryje ani spotřebu jedné rodiny. V podstatě užitkovost v takových podmínkách je jen pár vajec na jaře a slus. No a pokud bude příkrm oves ve hnoji od králíků, tak na jaře nebude pravděpodobně ani to. Drive se rikavalo, že každá slepice nese zobakem. to by si měl uvědomit kazdy, kdo chce začít s chovem slepic.
Jsou to ideální podmínky pro kura bankivskeho. Jako krmelec pro predátory je to dobrý.
Slípkám dávám ráno míchanici směs, mrkev strouhaná nebo vařené odkrojky ze zeleniny včetně bramborových slupek, drcené skořápky ze zeleniny, tvaroh nebo kyška( co maj v akci ), sem tam trošku loje z oven. Večer směs pšenice, ječmen, malinko slunečnice. Nesou moc pěkně.
Jen bych pro ně ráda přirozené slepičí prostředí, když to mohu umožnit. Mají to rády, shánějí a hraboší kde to jen jde.

Poznám jedného pána ktorý to robí každý rok a vždy verí že tento to už bude lepšie. On nezatvaral aj ked kurnik tam mali, ako on sám hovoril - hned polovica pošla predatormi, potom zzopár vajíčok a potom nič aj ked prikrmil. Zistil že na vajíčka sa našli iní hostia ktoré ich vedeli celé odniesť. Už 2 roky som s ním nebola, možno sa mu to už podarilo, ja som mu naozaj fandila aj ked ja by som to neurobila.

Debustr
napsal(a):
Janince rozumím
no já na to můžu obětovat kolem 250m2 a potřebuju pro snůžku řádově 6 kousků. Tak proto to tak řeším, protože to může bejt i pěkný a účelný.250 bude asi moc, ale to místo tam je...
díky.
250 metrů není vůbec moc, zapomeňte na nějaké samovolné uživení. Pěkný to být může, ale krmit musíte vy. A vy musíte zajistit ochranu před predátory.
Dobrý den, jako nápad je to moc dobrý, ale s vynesenýma slípkama to raději nezkoušejte. Byly by z takové změny naprosto vystresované a dezorientované a mohly by pojít samy od sebe i bez případných predátorů. Na takový pokus musíte použít slepice vyšlé ze stejného, nebo podobného prostředí, ve kterém je kvočna odvodí a jsou na něj zvyklé. Slepice z velkochovu musíte přivykat i na to, že vůbec vidí denní světlo, že venku fouká vítr nebo prší a než si zvyknou trvá to i měsíc nebo dva. Vím o čem mluvím. Přeji hodně úspěchů.
Debustr
napsal(a):
Dobrý den,
Je to reálná představa?
Díky za příspěvek, tak hezky už jsem se dlouho nezasmála! ale nic ve zlém, každý nejak začíná...už zde máte spoustu praktických rad, tak se jich držte, zakupte odborné knihy a studujte..kupte si 6 kousků a dobře se o ně starejte..co si člověk ochočí, za to je zodpovědný...
Všichni, kdo zadavatele odrazujete, tak jste si to už zřejmě vyzkoušeli, že? Nebo dobře znáte někoho, kdo to také zkusil. Takže vidíte, že každý je stejný. Máme sny a představy, zkoušíme sami to, co už jiní s třeba s neúspěchem vyzkoušeli před námi, uděláme něco trochu jinak a jindy a ono se zadaří! A takhle dle mne funguje pokrok a vývoj. Já zkoušení novinek fandím, proto se lidé, i já, ptají těch, co to mají za sebou, některé rady si vezmou k srdci a výsledek může být uspokojivý. Máme přece i různá očekávání.
Pokud máte možnost 250 metrů oplotit tak je to dostačující řekněme pro šest kusů slepic. Dopručil bych ale spíše slepičky s kombimbinovanou užitkovostí, čiže těžší a nemusíte stavět extra vysoký plot. Postačí 150 lesnícké pletivo, je o polovinu levnější než klasické a svůj účel splní. Bez kurníku to ale nepude, pro 6 slepiček by postačilo 2 m2 a jednou tak velkou verandičkou, kde by trávily čas v zimě. Tam můžete i krmit, aby vám nelítali na krmení ptáci. V těch trnkách (pokud se jedná o klasický keř trnky) Udělat průseky, aby jste měly lepší přehled a případné zanášení snáze zjistily. V době kdy budete doma pouštět navolno do zahrady a na noc zavírat. Né jenom do ohrady, ale do kurníku. Na silnici si zvyknou a moc na ni nepolezou, ale s občasnou ztrátou musíte počítat, zvlášť ze začátku. Záleží jak je moc frekventovaná. Já osobně bych doporučil hemšírku, má docela dobrou snášku a je i hezká a docela dostupná, ale to už je na vás. Ideální by na to byla vlaška koroptí, ale ta je moc temperamentní a z ohrady by lítala kdy se jí zachce. Vynešené slepice v tomto případě jsou na nic a samozřejmě bez krmení to nepude. Pokud nečekáte nějaké zázraky ve snášce, stačí jenom pšenice. Pod trnkama si nesbírají dostatek proteinů. Samozřejmě na zimu to chce přilepšit třeba slunečnicí nebo kukuřicí. Pokud louku budete užívat na sena, tak od Jiřího je tam nepouštět až do sklizení sena.
Fakt? Já když se podívám k sousedům, tak tam jede klasika.10m2 10 slepic
Mě se to teda takhle nelíbí! Ale překvapuje mě, že je 250m2 akorát.
Já mám rád hezká zvířata a v těchhle stísněných poměrech je to voškubaný, špinavý, no fuj. Takhle moje zvířata nevypadají a nebudou.
Horale moc děkuji za konstruktivní příspěvek a Janinko tobě za podporu. Já na tyhle pobavené a namistrované reakce moc nedám, znám to z diskuse od králíků, tam je taky každej všeuměl a místo aby poradili se začátečníkovi vysmějou, to je holt takovej nešvar. Králíky mám už pár let, tak něco vím, nejsem naivní. Jen nemám zkušenosti s těma ptákama a taky s predátorama, protože mi nikdo do králíkárny nechodí

Debustr
napsal(a):
Fakt? Já když se podívám k sousedům, tak tam jede klasika.10m2 10 slepic
Mě se to teda takhle nelíbí! Ale překvapuje mě, že je 250m2 akorát.
Já mám rád hezká zvířata a v těchhle stísněných poměrech je to voškubaný, špinavý, no fuj. Takhle moje zvířata nevypadají a nebudou.
Horale moc děkuji za konstruktivní příspěvek a Janinko tobě za podporu. Já na tyhle pobavené a namistrované reakce moc nedám, znám to z diskuse od králíků, tam je taky každej všeuměl a místo aby poradili se začátečníkovi vysmějou, to je holt takovej nešvar. Králíky mám už pár let, tak něco vím, nejsem naivní. Jen nemám zkušenosti s těma ptákama a taky s predátorama, protože mi nikdo do králíkárny nechodí
To máte dobrý, že Vám do králíkárny nikdo nechodí A přeji Vám aby to tak zůstalo. To mě jednou celo králíkárnu vybílila dvounohá škodná
Jinak také si myslím, že 250 m2 oploceného výběhu/voliéry je dostačující. Za předpokladu, že tam drůbeži nabídnete zábavu v podobě hrabaniště a zavěsíte jim tam nějáké dobroty jako řepa, dýně, či jiná zelenina a v létě posečenou trávu atd. Důležité je tenm prostor udržoat v čistotě. Taky nedocenitelná věc je popeliště kde budou mít písek a dřevěný popel k poelení. Slepice tuhle očistu milují a navíc je to dobrá prevence čmelíků a podobně. Pokud to poeliště ještě zastřešíte aby tam mohly i za špatného počasí bude to luxus. A pokud je budete i občas poštět na ten pozemek tak si myslím, že spokojenému slepičímu životu nic nebrání Hodně štěstí!

Ještě k vynesením slepicím. Myšlenka to jistě je ušlechtilá ALE je tam hned několik.1/Pokud se pro tuto variantu rozhodnete udělejte to v pozdním jaru až začátku podzimu. Jelikož většina těchto slepiček je z klimatizovaných hal a prudké změny teploty by nemusely svládnout.2/ Počítejte s úhynem který nemusí být ale není zrovna nemožný. Některé ty chudinky prostě tu změnu nerozdýchají protože jsou oslabené intenzivní snáškou.3/ Počítejte s možností zanesení různých pro velkochov specifických nemocí. Takže ne hned k již existující drůbeži ale až po karanténě. Protože to může být i naopak. Slepice z velkochovu nemusí přežít útok bakterii které jsou ve venkovním prostředí.4/ V případě pořízení slepic z velkochu si pořiďte i krmnou směs. A až po cca 14 dnech jim začněte přidávat vámi dostupné krmení. To aby nebylo těch změn najednou moc. Až se slepice opět celé opeří budou připravené na venkovní klima. Ze začátku bych je hlídal a nenechal je třeba zmoknout. Teď tu bude spousta lidí říkat, že mají opačné zkušenosti. Že vyřazen slepice koupily a hned je šouply ven a nic se jim nestalo a vše bylo pohádkově růžové. Pokud to tak doopravdy bylo tak jim to přeji, měly štěstí. Znám ale spoustu případů kdy to tak nebylo. Takže je to jen na Vás. Osobně bych šel radějí cestou kuřat nebo kuřic. Pokud Vám nejde o100% užitek vyberte si čistokrevné slepice. Tady panem Horalem zmíněná Hempšírka opravdu není k zahození jak se snáškou tak masem i okrasou. Ale těch plemen je více. Pokud jste patriot přimlouval bych se i za Šumavanku Rozhodnutí je jen a jen na Vás.
Tedy já má slepice od konce září, teď dve, čtyři byly zakousnuty, ale kupodivu naším vlastním psem, žádný jiný predátor do prostoru mezi domy nedorazil, ačkoliv některé domy v okolí mají na půdách nevyhnatelné kuny. Díky psům a kočkám k nám kuny nikdy nechodily a ani teď nechodí.
v současnosti psi a slepice směnují, tedy ráno se jsou psi vyčůrat. pak chrní doma, zatímco slepice jsou asi od 7,00 venku, dostávají směs pro nosnice, pšenici, slunečnicové a vápník a šrot a hledají po celé zahradě.
Pak jdu se psy na procházku, tu jednu vrahounku vyvádím už z domu na vodítku, chystám ale změnu podobnou vaší, polovinu zahrady, asi o rozměru 50x20 oddělím od zbytku obytné plotem, přenesu tak kurník a nechám je tam po celý den. Během dne pustím slepice na celou zahradu, když budou psi po jídle odpočívat doma a večer zase, až zavřu kurník, půjdou si psi proběhnout celou zahradu.
i jedna moje slepice asi týden odmítala bydlet v kurníku a žila na stromě - přežila, teď už zase ¨chodí do kurníku.
Sousedka, která má deset slepic ve voliéře a zásobuje je zeleným, které sežene, má snůšku jedno, dvě vejce, já se dvěma taky. Ona tvrdí, že je to tím, že si nashánějí. Já nevím, nemám zkušenost.
Takže mně se líbí volný pohyb slepic po zahradě, fakt je, že ty moje nechtějí brambory ani teplé, chleba ani máčený... asi mají něco lepšího.

Poznámka pro Janinku Bosorku a její odkaz na stránky s článkem o slepičím lese:
Slepičí les? No to je moc hezká utopie. Milerád vám tady zopakuji svůj příspěvek z roku 2015, který jsem pod tím článkem tenkrát napsal:
V loňském roce jsem se rozhodl, že rozšířím na zahradě počet chovaných slepic z 10 na 30 kusů. Původní kurník by pro nové kusy nestačil a musel jsem postavit další. Bohužel, při stavbě jsem si v červnu 2014 poškodil pravé rameno a až do operace v září jsem se musel bez pravé ruky obejít. Kurník jsem tedy nedostavěl a nové slepice, které mezitím z kuřátek vyrostly jsem byl nucen umístit do provizoria – do nářaďové boudy. I po operaci jsem nesměl pravou ruku k práci používat a až do března 2015 jsem měl od lékaře plnou zátěž zakázanou. Za této situace jsem byl nucen nechat slepicím zahradu k dispozici a nechtěně jsem si vyzkoušel, co by asi obnášel slepičí les. Slepice se živily vším, co na zahradě našly + dostávaly krmení. I starší kusy se odnaučily hřadovat v původním kurníku, začaly zanášet vejce všude, kde je napadlo, pily jakoukoli špinavou vodu zachycenou kdekoli po deštích a napáječek si přestaly všímat. Na noc se usazovaly na stromech a do jara 2015 stačilo 30 slepic zničit zahradu o rozloze 3000 metrů čtverečních. Já jsem jen jezdil krmit a bezmocně sledovat tu spoušť. Jak v březnu začala růst nová tráva, naše zahrada byla jen hnědá udupaná plocha pokrytá rozhrabanou loňskou trávou. Okolní pozemky za plotem se krásně zelenaly. Teď je květen a na zahradě roste místo trávníků jen plevel, který slepicím nechutná a jsem rád, když od 30 slepic občas najdu nějaké vajíčko. Nevím, z čeho by slepice přežily přes zimu a na jaře, kdybych je nekrmil. Na podzim se ještě živily spadanými jablky, ale v zimě by bez krmení rozhodně nepřežily. Teď již mám kurník téměř dokončený, ale zahradu budu dávat do pořádku několik let. Všechno je tam udupané, podělané trusem a slepice tak zdivočely, že se neobtěžují ani klást vejce do snáškových hnízd, a část z nich pravidelně snesená vajíčka rozklová a sežere. Podle mě je fungující slepičí les jen utopie a nedoporučuji to nikomu ani zkoušet.
Do dnes, se mi nepovedlo vrátit zahradu do původního stavu. Je to šílená džungle, zarostlá plevelem a výsev nových zatravněných ploch bude opravdu finančně náročný. Jak se ty slepice navíc naučily žrát šípky, na zahradě do té doby byly jen tři keře, roznesly trusem semena po celé ploše. Ta pohádka o Šípkové růžence měla určitě nějaký základ. Šípkové růže jsou teď na zahradě nejrozšířenější dřevinou. Permakulturní slepičí les bych doporučil vyzkoušet možná jen v případě, pokud máte u domu vlastní oplocenou zámeckou oboru. Ale s vajíčky bych moc nepočítal.
Malgrat.
No...to je paráda, to máte pěknou polízanici. tak přeju ať se dáte vy i Vaše zahrada co nejdříve do pucu. Já mám tu výhodu, že ten výběh je vlastně zaneřáděná část louky, která je teď ladem a k ničemu se nepoužívá. Když to trocu pročistím, aby tam mohlo víc světlo, tak tu plochu na nic jinýho nepoužiju, takže je mi jedno, že z toho udělají mlat a ještě podělanej, no a taky jich tam bude mnohem míň. Na louku je teda si pustím jen brzo na jaře a pak až po senách, jinak budu kupovat seno a to je základní důvod proč mám louku.
Tedy by se mi to nelíbilo!
Mylíte si, že by se dal v takovém výběhu odchovat Kalimero?
Ze všeho si vždy snažím brát, co je, dle mne, pro mne prospěšné. Máme podlouhlý pozemek o velikosti 2600m, horních 900m je odděleno plotem, stojí tam dům, stodola, dřevník. Pěstujeme tam zeleninu, je tam relaxační část, jsou tam volně puštění psi atd. Dolní část 1500m je starý sad, na konci je branka do lesa. V sadu je kolem 50 kusů vysokokmenů. Je tam ovčín pro ovce, sad už 6 let slouží jako zimní pastvina. Stojí tam i stará saláška, do které jsme ubytovali zatím 4slípky a kohouta. Salášku jsme provizorně oplotili, asi tak 10x10. Slípky na volno do sadu pouštím kolem poledne, mají už snešeno, krmím je standardně, večer je vždy zavírám, na stromech nespí ani k tomu neinklinují, jsou vždy v kurníku.
V tomto sadu jsou ovce vždy od konce listopadu do zhruba dubna spíše začátku května. Volně. I tak není významně zničený, tráva tam roste. Samozřejmě jako ted, když je rozmrzlo kolem ovčína je rozšlapáno, ale vždy se to přes jaro a léto pěkně zatáhne. Slípky jsou tam od začátku října, škody žádné nevidím. Plánuji jich ještě tak osm dokoupit.
Na fotce je vidět plot mezi zahradou a sadem, dole je vidět i navazující les, sad je také samozřejmě celý oplocen. Vlevo ovčín vpravo nynější kurník, zahradu a dům mám za zády.
To je krása Janinko.
To já nemám, já hospodařím ve staré zástavbě, takže tu pro okolí působím divně. Tady už na to všichni kašlou, pěstujou anglické trávníky a na nich plno malých nanicovatých bazénků.
Přikládám fotky:
Na první je část pokosené louky a vypadá to vcelku idilicky
Na druhé je vidět, že složení není vůbec ideální (teda to je ten nejhorší kousek), no a za těmi stromky je v pozadí vidět ta džungle
Na třetí je průchod džunglí (peklo co?)
No já tu louku z větší části z takovýhle džungle vydupal, takže pro mě je to krása, ale vím, že do ideálu tomu dost chybí
No však jsem to taky tou mačetou z takovéto džungle vysekal do této podoby. Na tom pozemku nikdo nebyl přes 50 let.
Hele ještě mám detail džungle. Tady v těch místech vlevo je palouk medvědího česneku Tak slepice budou napravo od té "cestičky".
Urcite to skus, ale oplotit, nejakej kurnicek s bydlama nad zemi, musis ale krmit a pocitej tak hodku denne s hledanim vajicek, seno nevim jestli ne trava tak seno bude pokalene, ale rychle uschne protoze vnem budou porad hrabat ale urcite to skus ja mam na cca 10arove zahrade 20 slepic, okrasne kacenky, husicky 3 krat nandu pampovy..hlavne krmeni do kurniku a prvni 2 dni je tam nech zavrite at si zvyknou omlouvam se za pravopis jsem slovak ted uz vlastne cechoslovak.
Vyfotila jsem vám sousedovu zahradu, kde má léta volně slípky, nijak vážně zničená mi nepřipadá. Je o velikosti asi 500m, slípky chodí na noc do kurníku, ale jinak jsou stále celoročně tam. Současný stav.
V první řadě chci napsat, že všichni, kteří zadavatel od záměru odrazovali to nemysleli jako výsměch nováčkoví, ale jako dobře míněnou radu idealistovi, který o tom opravdu nic neví. Nejen, že se dočká zklamání, ale vypouštění vynesených slepic z haly nebo klece do takovýchto podmínek je přímo týrání zvířat.
Pokud chcete, aby slepice snášely, musíte je pravidelně a dostatečně krmit (ano, jsou plemena více a méně shánčivá). Jinak, pokud budete chovat jako Janinka Bosorka, slepice budou určitě šťastné, Když mají dostatečný počet snáškových hnízd na ideálním klidném a stinném místě, není problém, aby do nich chodily snášet i když jsou puštěny na volno.Na tato hnízda si musí ale navyknout, takže menší výběh u kurníku kde jsou dopoledne zavřené je ideální (když už jsou na snášková hnízda navyklé, mohou být puštěny na volno celý den). Tento menší výběh, možná lépe voliéra se bude hodit i v době, kdy se na slepice naučí chodit predátoři. Dravci a šelmy uloví bažanta, co by si neporadily se slepicí i kdyby to byla temperamentní vlaška nebo česká kropenka.
Rada na závěr. Pokud potřebujete jen pár vajíček pro rodinu, kupte několik slepiček, které těch 250 m2 neponičí, neponičí pak ani trávu na seno, pokud budou moci být puštěny na volno.
Ladd děkuju,
já myslím, že je to všeobjímající komentář. A přesně takovou představu z té celé diskuse mám. Ještě mě napadlo, jestli ten prostor nerozdělit na 3 části.
1 kurník s malým výběhem a popelištěm apod.
2x výběh
Z čehož v jednom výběhu bych měl zaseto a v druhém by běhali. No a pak by se to otočilo, aby měly co zobat zeleného. Bude to fungovat?

Debustr
napsal(a):
Ladd děkuju,
já myslím, že je to všeobjímající komentář. A přesně takovou představu z té celé diskuse mám. Ještě mě napadlo, jestli ten prostor nerozdělit na 3 části.
2x výběh
Z čehož v jednom výběhu bych měl zaseto a v druhém by běhali. No a pak by se to otočilo, aby měly co zobat zeleného. Bude to fungovat?
Dobrý nápad

Debustr
napsal(a):
Ladd děkuju,
2x výběh
Bude, toto je super a už sa teším na letné fotky.
Mám dva kurníky, menší voliéru, kterou používám jen v době kdy pouštím nové odrostlé kuřičky a taky jim tam dávám krmení, výběh mají velký společný s ovcemi a kozami, též keře-ty už tedy téměř zmizely, ale na konci výběhu mají náletový listnatý les, který ovce a především kozy pomalu likvidují a za náletovým je skutečný les, oplocení je z pletiva pro ovce-slepice mám lehké, prolezou plotem ale spíše ho přeletí, vždy se vrací, ale nemůžu říct, že se toulají jako třeba běžci, kteří si dávají procházky k bažinám a kolem domu.Slípky se spíš drží ve výběhu.Ztráty občas jsou, ale v mém počtu minimální, zatím se mi naštěstí za 5let zde nestalo jako jiným, že by mi vlítla liška a vše zardousila, ale zmizely mi i dva velký kačeři v průběhu 2let a pět slípek ročně to bude asi taky, což se mi zdá pěkné na to, že jsme u lesa.Jednou jsem se v noci s liškou málem přetahovala o slípku a vyhrála jsem.Na noc je zavírám, ale někdy až o půlnoci.
Ale mám i skupinku 8 statečných, kteří jsou celoročně venku, v létě je to pohoda, před predátory jsou schovaní-nocují na větvích lísky...ale až příjdou velké mrazy a deště tak pak se oně bojím a musím je ze stromu posbírat a schovat.
Zahradu s trávou pro králíky mám oplocenou a jinde, to si neumím moc představit společně.
Debustr-myslím, že tak jak to píšete, že to uděláte je perfektní.
rizika už víte, jen bych taky nešla do vynesenejch, nebo si dejte s nimi práci, potřebují
čas aby se z nich staly slepičky.Já bych šla do živého, lehkého.Mě mizí jen ty těžké.
Přeji hodně štěstí a ať se zadaří