Oplatí sa kúpiť liaheň

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.1.2018 13:02
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Presťahovali sme sa z mesta na dedinu a na jar ideme stavať kurnik. Max. na 10 sliepok. Viete mi poradiť čo je rozumnejšie ? Kúpiť liaheň a nechať vyliahnuť kuriatka doma, alebo kúpiť už vyliahnuté kuriatka ? A ešte taká otázka od laika v chove hydiny. Je možné sa s chovateľom dohodnúť na kúpe sliepociek a jedného kohútika ? Ma možnosť to chovateľ rozpoznať u kuriatok, alebo je to len o šťastnej náhode ?

Čo sa týka chovu husí, aké plemeno by ste odporučili pre začiatok ? A kde je dobre kúpiť húsatá ? Resp. kde nájsť chovateľa ?

9.1.2018 13:26
cipis

XXX.XXX.119.134

Pre začiatok by som odporúčala kuriatka hybridov. Ak vás chov chytí za srdce, sama si dáte odpoveď na všetky ďalšie otázky

9.1.2018 13:40
merfi

XXX.XXX.17.190

Dospelú sliepku do nového kurína?Ideálne riešenie je liahnuť si sám, alebo kúpiť jednodňové kuriatka, ktoré neboli liahnuté pod kvočkou.100%istota zdravého chovu to síce nieje, ale aspoň je istota, že si so starou sliepkou nedonesiete parazity.
Rozpoznanie pohlavia je možné hlavne pri rodofarebných plemenách.Vlaška, Cream Legbar, Bielefeld...

9.1.2018 15:06
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Nie dospelé ale kuriatka. Otázka však je či liahnut doma, alebo kúpiť už vyliahnuté kuriatka. Oslovili ma dve plemena ayem cemani a švédska kvetina. Našli sme inzerát a chovateľka je neďaleko nás. Radšej by som totiž čistokrvné plemeno ako krížence kde si už človek nie je istý ničím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2018 15:11

jarka.covaci napsal(a):
Presťahovali sme sa z mesta na dedinu a na jar ideme stavať kurnik. Max. na 10 sliepok. Viete mi poradiť čo je rozumnejšie ? Kúpiť liaheň a nechať vyliahnuť kuriatka doma, alebo kúpiť už vyliahnuté kuriatka ? A ešte taká otázka od laika v chove hydiny. Je možné sa s chovateľom dohodnúť na kúpe sliepociek a jedného kohútika ? Ma možnosť to chovateľ rozpoznať u kuriatok, alebo je to len o šťastnej náhode ?

Čo sa týka chovu husí, aké plemeno by ste odporučili pre začiatok ? A kde je dobre kúpiť húsatá ? Resp. kde nájsť chovateľa ?

Pohlaví u kuřat chovatel u naprosté většiny plemen nepozná. takže je to o náhodě a i při koupi vajec, i při koupi jednodenních kuřat, budete mít víc kohoutů než asi chcete.

líhnutí doma v líhni má výhodu v tom, že přes vejce se přenáší jen několik málo nemocí. ale zase potřebujete líheň, ne všechna vejce se vylíhnou a je tam větší riziko neúspěchu z důvodu nějaké vaší začátečnické chyby.

9.1.2018 15:11

Taky je velký rozdíl v dostupnosti. vejce prodává spoustu chovatelů a vejce se dají poslat poštou. kuřata prodává méně lidí a musíte si dojet.

9.1.2018 15:12
merfi

XXX.XXX.120.199

Oboje chovam aj ja, ale Cemanky nemaju extra znasku, vajicka su mensie a su dost drahe.Svedske kv, maju dobru znasku, ale niesu na Slovensku uznane a nedaju sa spolahlivo sexovat od kuriatka
Ak ma byt zmysel vasho chovu hlavne vajce na konzum, potom by som na vasom mieste riesil nieco ine.Rod.far.Vlasky, Bielefeldky a pod.dobra znaska a sexovat sa daju od prveho dna.

9.1.2018 17:46
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pohlaví u kuřat chovatel u naprosté většiny plemen nepozná. takže je to o náhodě a i při koupi vajec, i při koupi jednodenních kuřat, budete mít víc kohoutů než asi chcete.

líhnutí doma v líhni má výhodu v tom, že přes vejce se přenáší jen několik málo nemocí. ale zase potřebujete líheň, ne všechna vejce se vylíhnou a je tam větší riziko neúspěchu z důvodu nějaké vaší začátečnické chyby.

Prísť si pre kuriatka, či vajcia nie je problém. Rada sa pozriem na chovateľské prietory a hodím reč s chovateľom čo a ako by bolo dobré. Predsa len je lepšie raz vidieť, ako sto krát počuť, čítať. Ďakujem, asi skôr kúpim kuriatka.

9.1.2018 18:02
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

merfi napsal(a):
Oboje chovam aj ja, ale Cemanky nemaju extra znasku, vajicka su mensie a su dost drahe.Svedske kv, maju dobru znasku, ale niesu na Slovensku uznane a nedaju sa spolahlivo sexovat od kuriatka
Ak ma byt zmysel vasho chovu hlavne vajce na konzum, potom by som na vasom mieste riesil nieco ine.Rod.far.Vlasky, Bielefeldky a pod.dobra znaska a sexovat sa daju od prveho dna.

Uvažovala som nad plemenom, ktoré nie je náročné na chov, ideálne malé, alebo stredne veľké, s priemernou znáškou. V prípade potreby aj na konzum. Ak by to bolo možné, aby to bolo čisté plemeno nepokrížené kadečím. Ponúkal nám aj sused sliepky, ale ani sám nevedel, aké plemeno. Vraj žiadne konkrétne. Na výstave sa mi nechce kupovať, lebo ak človek nepozná chovateľa, je to hop, alebo trop. Buď bude mať človek šťastie na seriózneho chovateľa, alebo naletí.
Ono my nie sme úplne nevedomí. Muž vyrastal na dedine a hydinu sa doma staral, a ja mám poľnohospodársku školu a v rámci praxe sme sa o chove učili a aj sme praxovali. Takže úplne do neznáma nejdeme.

9.1.2018 18:13
merfi

XXX.XXX.38.247

Potom je Svedska kvetina, ktorú ste popisovali na začiatku úplne ideálna.Je to ľahká sliepka a vajíčka nesie celkom pravidelne aj v zime a zožerie toho naozaj málo.Keďže máte chovateľku blízko vás, tak vám odpadne náhodný výber niekde na burze.Akurát si budete musieť kúpiť o par kuriatok naviac, aby ste mali istotu, že tam bude aj dosť sliepok.

9.1.2018 18:20
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

merfi napsal(a):
Potom je Svedska kvetina, ktorú ste popisovali na začiatku úplne ideálna.Je to ľahká sliepka a vajíčka nesie celkom pravidelne aj v zime a zožerie toho naozaj málo.Keďže máte chovateľku blízko vás, tak vám odpadne náhodný výber niekde na burze.Akurát si budete musieť kúpiť o par kuriatok naviac, aby ste mali istotu, že tam bude aj dosť sliepok.

Aj som si myslela, že bude treba viac kuriatok. Chovateľka tiež preferuje osobný odber. To na mňa pôsobí seriózne. Aspoň človek uvidí od koho kupuje a z akého chovu má kuriatka. Cena pre mňa nie je problém, ak viem za čo platím. Koľko toho zožerie to nebude problém. U nás je dosť odpadu zo zeleniny, ovocia, a kúpiť zmesku, a zbožie tiež nie je problém. Ono to tá sliepočka či kohútik vráti.
Ale spomínali ste, že tiež chováte toto plemeno. Zaujímalo ma či sa sliepočky zvyknú aj rozkvokať a sadnúť na vajíčka ? Alebo ak by som chcela prípadne už zo svojho chovu neskôr kuriatka je lepšie si zaobstarať iné kvôčku, či liaheň ?

9.1.2018 18:31
merfi

XXX.XXX.38.247

Nie, ešte som nemal ani jednu, ktorá by kvokala.Ale kvokavosť je v chove skôr nevýhoda, pretože tam je výpadok znášky minimálne 2.mesiace.
Ak kvočku, tak sa väčšinou odporúčajú zdrobnelé plemená.Mne sa ako najlepšia kvočka osvedčila Madagaskarská Bojovnica.Poctivo sedela a po vysedení ich chránila ako levica.Dokázala zabiť obrovského potkana, ktorý sa jej snažil ukradnúť kuriatka.Ale ak máte blizko vals chovateľku, tak vám stači raz za 2-4 roky prikúpiť pár kuriatok a nemusíte riešiť kvočku, alebo liaheň.

9.1.2018 18:33

Doporučujem kúpiť kuriatka alebo mládky a kohútika dokupite nepribuzného aj neskôr. No švedská kvetina je pekná aj ja ju mám, ale myslím že som sa unahlila lebo nieto zrejme nepribuzných kmeňov veľa a preto je to dosť náročné ak chcete v chove pokračovať.
Na výber je mnoho krásnych sliepočiek v rôznych farebných variantoch. Záleží len od vás. Ja som sa radšej rozhodla pre poloťažké plemeno marans aj do hrnca a aj na super vajíčka v čoko farbe.
No páčia sa mi aj vlašky ale aj oravky či orlovky, pavlovské kury - no je toho naozaj dosť na výber.
Ja mám z 10 kuriatok marans pšeničná 6 sliepočiek a 4 kohútikov, jednú mládku mi zabil jastrab.
Z nasadových vajec to už bolo veľa slabšie a pritom sa liahli spolu s vajíčkami od známeho a tomu vyšlo z 20 vajec 17 kuriatok.

9.1.2018 18:36
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

merfi napsal(a):
Nie, ešte som nemal ani jednu, ktorá by kvokala.Ale kvokavosť je v chove skôr nevýhoda, pretože tam je výpadok znášky minimálne 2.mesiace.
Ak kvočku, tak sa väčšinou odporúčajú zdrobnelé plemená.Mne sa ako najlepšia kvočka osvedčila Madagaskarská Bojovnica.Poctivo sedela a po vysedení ich chránila ako levica.Dokázala zabiť obrovského potkana, ktorý sa jej snažil ukradnúť kuriatka.Ale ak máte blizko vals chovateľku, tak vám stači raz za 2-4 roky prikúpiť pár kuriatok a nemusíte riešiť kvočku, alebo liaheň.

Ďakujem za cenné rady smajlík

9.1.2018 18:44
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Doporučujem kúpiť kuriatka alebo mládky a kohútika dokupite nepribuzného aj neskôr. No švedská kvetina je pekná aj ja ju mám, ale myslím že som sa unahlila lebo nieto zrejme nepribuzných kmeňov veľa a preto je to dosť náročné ak chcete v chove pokračovať.
Na výber je mnoho krásnych sliepočiek v rôznych farebných variantoch. Záleží len od vás. Ja som sa radšej rozhodla pre poloťažké plemeno marans aj do hrnca a aj na super vajíčka v čoko farbe.
No páčia sa mi aj vlašky ale aj oravky či orlovky, pavlovské kury - no je toho naozaj dosť na výber.
Ja mám z 10 kuriatok marans pšeničná 6 sliepočiek a 4 kohútikov, jednú mládku mi zabil jastrab.
Z nasadových vajec to už bolo veľa slabšie a pritom sa liahli spolu s vajíčkami od známeho a tomu vyšlo z 20 vajec 17 kuriatok.

To som netušila. Chovateľka písala, že je možné priamo od nej zostaviť aj nepríbuzné páry. No asi ešte čo to poštudujem.
Oravky sa mi tiež páčia, najmä preto, že ide o naše národné plemeno. No keď som ich zháňala bol problém s čistokrvnými jedincami. Pavlovské kury ma tiež oslovili. Skúsim sa popozerať aj naživo. Možno niečo uvidím na výstave v Nitre.

9.1.2018 18:49
Gorran

XXX.XXX.104.119

jarka.covaci napsal(a):

Ak zacinate s chovom tak preco nie s nasimi narodnymi plemenami?
Oravka- skromna sliepka, vhodna aj pre zaciatocnika a aj do horskych oblasti.
Suchovska hus, Slov. biela, popripade velmi dobre pre zaciatocnikov su Ceske husi. Vsetky spominane si sami vysedia mlade.
O vsetkych druhoch su tu clanky a diskusie. A z vlastnej skusenosti davam prednost pred liahnou morke. Ta je skvela kvocka a vysedi vam az 25 a viac kuriatok naraz, a postara sa o ne az kym nevyrastu. Len odporucam.

9.1.2018 18:54

Zrejme od tej istej chovateľky ja som si kúpila vajíčka, prišli vo veľkosti S a teda vôbec nie vhodné do liahne, aj tak sme ich dali liahnuť a mám dve sliepočky, vajíčka nesú o viac väčšie ako som ja u chovateľky kúpila, preto veľmi neverím ani tým nepríbuznym kmeňom, ale možno iba moja zlá skúsenosť.

9.1.2018 18:55

To je pravda aj naša morka sa postarala o kuriatka.

9.1.2018 18:59
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Gorran napsal(a):
Ak zacinate s chovom tak preco nie s nasimi narodnymi plemenami?
Oravka- skromna sliepka, vhodna aj pre zaciatocnika a aj do horskych oblasti.
Suchovska hus, Slov. biela, popripade velmi dobre pre zaciatocnikov su Ceske husi. Vsetky spominane si sami vysedia mlade.
O vsetkych druhoch su tu clanky a diskusie. A z vlastnej skusenosti davam prednost pred liahnou morke. Ta je skvela kvocka a vysedi vam az 25 a viac kuriatok naraz, a postara sa o ne az kym nevyrastu. Len odporucam.

S Oravkou sme pôvodne chceli začať, ale problém bol s dostupnosťou. Keď sme ju zháňali tak najbližšie čistokrvné kuriatka boli v Tvrdošíne. A popravde na takýto výlet som muža nepresvedčila. Hľadám niečo v našej blízkosti.
O suchovskej a slovenskej bielej som aj uvažovala. Sama som zvedavá, či nájdem chovateľa, resp. úsatká. O morke viem, ďakujem. Otec spomínal, že babka dávala všetko pod morku a tá zvykla odohnať aj kocúra. Len či sa muž stotožní s tak veľkou hrabavou hydinou neviem .

9.1.2018 19:00
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Zrejme od tej istej chovateľky ja som si kúpila vajíčka, prišli vo veľkosti S a teda vôbec nie vhodné do liahne, aj tak sme ich dali liahnuť a mám dve sliepočky, vajíčka nesú o viac väčšie ako som ja u chovateľky kúpila, preto veľmi neverím ani tým nepríbuznym kmeňom, ale možno iba moja zlá skúsenosť.

A môžem vedieť odkiaľ bola chovateľka ? Kľudne aj do správy. Ďakujem. Nerada by som sa nechala napáliť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík