Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2018 14:55
Jirous95

XXX.XXX.84.52

Dobrý den,
rád bych letos zkusil poprvé líhnout, a proto bych chtěl poprosit o radu.

Našel jsem si tu již podrobný harmonogram po dnech (teplota, vlhkost, prosvěcování),
ale zajímalo by mě, jak je to s otáčením vajec?

I v těch článcích tady jsem našel popis, v kterých dnech a kolikrát otáčet vejce, ale rád bych věděl jak fyzicky ta vajíčka otáčet?
Mám totiž dvě líhně bez automatického otáčení (Biosku a jednu udělanou z malého mrazáku), a přemýšlím o zakoupení automatického obraceče tohoto typu:
(https://www.driml-napajecky.cz/cz/drubez-holubi/teplomery-termostaty/automaticky-obracec-vajec-na-42-slepicich-vajec-vcetne-motorku-4w-a-adapteru-220-12v-2012555.html)

Dle popisu prodejce se vejce otáčí neustále (otočení na každou stranu trvá asi hodinu), ale v návodů na líhnutí píšou otáčení 2x až 5x denně v určitých dnech vývoje. Není proto toto automatické otáčení nevhodné ?

Děkuji za případné rády a poznatky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2018 14:59

Jirous95 napsal(a):
Dobrý den,
rád bych letos zkusil poprvé líhnout, a proto bych chtěl poprosit o radu.

Našel jsem si tu již podrobný harmonogram po dnech (teplota, vlhkost, prosvěcování),
ale zajímalo by mě, jak je to s otáčením vajec?

I v těch článcích tady jsem našel popis, v kterých dnech a kolikrát otáčet vejce, ale rád bych věděl jak fyzicky ta vajíčka otáčet?
Mám totiž dvě líhně bez automatického otáčení (Biosku a jednu udělanou z malého mrazáku), a přemýšlím o zakoupení automatického obraceče tohoto typu:
(https://www.driml-napajecky.cz/cz/drubez-holubi/teplomery-termostaty/automaticky-obracec-vajec-na-42-slepicich-vajec-vcetne-motorku-4w-a-adapteru-220-12v-2012555.html)

Dle popisu prodejce se vejce otáčí neustále (otočení na každou stranu trvá asi hodinu), ale v návodů na líhnutí píšou otáčení 2x až 5x denně v určitých dnech vývoje. Není proto toto automatické otáčení nevhodné ?

Děkuji za případné rády a poznatky.

2x denně je minimum.

Ale když líhnete pod kvočnou, ona ty vejce taky různě obrací vlastně pořád.

10.1.2018 16:15
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Mam lihen covatuto 162, ma 3 plata na vejce a k nim 3 samostatne motorky...vajicka se obraceji cele dny a noci..kurata se lihnou krasne..obraceni vajec rucne 2x denne je opravdu minimum, ale take to jde..musite je mit oznacena aspon na jedne strane, abyste mel prehled, ktera jsou obracena..mivala jsem na jedne strane krizek, na protejsi puntik..ale automat je pohoda...

10.1.2018 21:27
asitakhle

XXX.XXX.35.40

Taká mám líheň z mrazáku a první rok jsem otáčel ručně 2 x denně, /byla to otrava/vejce byly naležato a na jedné straně byl křížek a na druhé kolečko obyč. tužkou jak zde bylo popsáno. Potom jsem zakoupil dva takovéto obracáky na které je odkaz a výsledky byly stejně dobré a byla to paráda, pak jsem hlídal jen vlhkost /na teplotu mám kvalitní termostat/. Dolil jsem vodu jednou za dva dny do odpařováčku. Poslední dva dny je dávám z obracáku do plastové bedýnky naležato a již neobracím a otevřu více větracích otvorů. Moc záleží na kvalitě násadových vajec.
Dvanáctý den vyhazuju neoplozené po prosvěcování. Vlhkost držím pokud možno 54-58%, když to krátkodobě někam ulítne nevadí. Poslední dva dny vlhkost 60-65%.
Teplota po celé líhni stejná 37,7-37,9°C To je vše.

10.1.2018 21:32
asitakhle

XXX.XXX.35.40

Ještě jsem chtěl napsat, že ty obracáky se dají pořídit levněji než na uvedeném odkazu, v případě zájmu odkaz mohu poslat na e-mail.

10.1.2018 22:23
bery25

XXX.XXX.86.79

A daju sa tie obracaky pouzit aj do biosky09, uz to niekto skusal.

11.1.2018 02:03
asitakhle

XXX.XXX.35.40

bery25 napsal(a):
A daju sa tie obracaky pouzit aj do biosky09, uz to niekto skusal.

Mají rozměr 39,5x 39,5 tak si to změřte.
Ale musel by jste ji předělat, aby měla proudění vzduchu a po celé líhni stejnou teplotu.A to asi u plechové Biosky nedocílíte.Na krajích bude jiná teplota než ve středu a na spodu vajec jiná než na špici.
Takže za mě do Biosky tak jak je by to úspěšné nebylo.

11.1.2018 09:28
bery25

XXX.XXX.86.79

Dakujem velmi pekne, nebudem experimentovat, funguje dobre, chcel som si to len ulahcit

11.1.2018 12:33
Jirous95

XXX.XXX.178.53

Děkuji všem za odpovědi a rady. Nevíte tedy, prosím, kde sehnat levnější obraceče, nebo z čeho si je co nejlevněji udělat?

11.1.2018 15:56
merfi

XXX.XXX.121.107

Ja mam automaticku liahen na 500vajec, ale obcas pouzijem aj polyst.na 100ks a ta je na tom istom principe ako bioska.Zo skusenosti ak mate svoje vlastne cerstve vajcia a neotacate ich, aj tak sa vam budu kuriatka liahnut a nebudete mat ziadny problem.Horsie je to u kupenych vajec, kde neviete ake su stare a ak isli postou, ako velmi su naslahane.Tam je otacanie nutne.Ako to tu kedysi davnejsie niekto spravne poznamenal...otacanim vajec dosiahnete vytvornie cievneho systemu v celom vajci a nielen na vonkajsej strane leziaceho vajicka.Tym samozrejme dokonalejsie prekrvenie a vyzivu zarodku a takmer 100% uspech aj pri starsich vajickach.

11.1.2018 15:57
ovecka

XXX.XXX.171.70

Jirous95 napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi a rady. Nevíte tedy, prosím, kde sehnat levnější obraceče, nebo z čeho si je co nejlevněji udělat?

A o kolik vajec se jedná? Já mám líheň na 70 slepičích a obráceno i s přemístěním mám za cca 2-3 minuty. Obracím ráno a večer a líhnutí je OK (90-95% u slepičích). V automatické se obrací každé 3 hodiny a líhnivost mám stejnou.
Navíc s těmi ručně obracenými můžete i pohovořit a možná budou i přítulnější, když vás budou znát od vejce . Není nad osobní přístup. Dana.

11.1.2018 19:29
PetaaS

XXX.XXX.34.1

Já otáčím přesně po 12 hodinách ručně a líhnivost mám 95%

19.1.2018 00:20
ančovička1

XXX.XXX.220.127

ovecka napsal(a):
A o kolik vajec se jedná? Já mám líheň na 70 slepičích a obráceno i s přemístěním mám za cca 2-3 minuty. Obracím ráno a večer a líhnutí je OK (90-95% u slepičích). V automatické se obrací každé 3 hodiny a líhnivost mám stejnou.
Navíc s těmi ručně obracenými můžete i pohovořit a možná budou i přítulnější, když vás budou znát od vejce . Není nad osobní přístup. Dana.

Jj mate pravdu, probiram ita vajicka v automatu a povidam jim, jak jsou krasna a jak se na ne tesim..asi mi rozumi...vzdyt prvni, co uvidi, budu jaaaa!

19.1.2018 17:58

ovecka napsal(a):

Já si teda pokecám i s vejci v automatické líhni

19.1.2018 18:45
ovecka

XXX.XXX.180.37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já si teda pokecám i s vejci v automatické líhni

Tak to já jen 2x při prosvěcování. A někdy každý den, když jich mám plnou líheň i dolíheň a denně celá plata prohazuji. Ale do ruky každé denně nevezmu, to jen ta v Pivarči. Tu mám v ložnici a tak slyším, když se klubou a to jim odpovídám (mám ji na husy a z ní jsou nejlepší - ochočené, klidné husky). Dana.

19.1.2018 19:07

ovecka napsal(a):
Tak to já jen 2x při prosvěcování. A někdy každý den, když jich mám plnou líheň i dolíheň a denně celá plata prohazuji. Ale do ruky každé denně nevezmu, to jen ta v Pivarči. Tu mám v ložnici a tak slyším, když se klubou a to jim odpovídám (mám ji na husy a z ní jsou nejlepší - ochočené, klidné husky). Dana.

Aha, tak to mě pořád baví i dívat se, jak se vejce sama otáčí A přitom si i pokecám. Mozarta jim zatím nepouštím, ale to třeba přijde.

19.1.2018 19:10
ovecka

XXX.XXX.180.37

Já má tu velkou Brinseu 190 v koupelně a sedět se tam dá jen na záchodě. To není to správné meditační prostředí. Dana.

19.1.2018 19:28

ovecka napsal(a):
Já má tu velkou Brinseu 190 v koupelně a sedět se tam dá jen na záchodě. To není to správné meditační prostředí. Dana.

Já mám líheň v kotelně a dávám si tam židli

21.1.2018 15:29
faith68

XXX.XXX.66.183

Aj ja mam liaheň v spálni a keď sa liahnu, nespim celu noc a pozerám sa na to divadlo.Uz sa na to tesim, v sobotu sa začnu liahnuť kuriatka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík