Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2018 11:42
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Tak som muža presvedčila na sliepky. Teraz riešime kurín. U nich doma si sliepky zalezú do starej šopy. Nikto ich bydlo nejak extra nerieši. Lenže ja som ja. A našla som toto. Mám niečo našetrené a toto som chcela kúpiť. Samozrejme, že mi to neprešlo. Ale ako inšpirácia dobré. Čo dobré, luxusné. Neviem stiahnuť fotky zo stránky, tak pridávam link.

http://www.novotan.sk/kurin-k3.html.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.1.2018 12:23

Designově zajímavé, ale nechtěla bych to.

Proč? Protože místo okeniček a počítače bych se soustředila na jiné věci. Například mně osobně strašně vadí ty hřady nad sebou. Stejně se pak slípky škorpí o tu nejvyšší řadu a nejvyšší řada taky může pokálet řadu spodní. Milionkrát lepší jsou hřady ve stejné výšce. Taky je luxusní věci trusná deska. To je luxus, ne tohle. Navíc. Jak tohle chcete čistit? Vevnitř je to členité, tam když zalezou čmelíci, tak to budete muset i s počítačem spálit. A těmi malými dvířky se bude blbě vyndavat i špinavá podestýlka, o nějakém vymetení celého prostoru nebo vymalování vápnem s ekosipem nemůže být ani řeč. Prostě je to na jedno použití, tenhle kurník. Není mi také jasné využití vnitřního prostoru, co je vevnitř vedle té verandy? Prázdno, kam slepice stejně nebudou chodit? A kde to bude nečistitelné?

V praxi taky nevím, jak dlouho vydrží ty nožičky, jsou dost tenké.

Abych to shrnula, luxusní kurník v mých očích je takový, který je dostatečně vysoký na to, aby mohl mít hřady v jedné výšce s trusným stolem a pod ním ještě prostor k pohybu slepic, dostatečně velký na to, aby se slepice daly krmit i napájet v kurníku, dobře větraný, s oknem. Pokud je malý a nedá se do něho vstoupit, pak musí mít celou jednu stěnu otevíratelnou, aby se dal vyčistit. Pokud je velký, pak musí mít dveře kam se člověk vejde s kolečkem a kde se může narovnat, aby nečistil s ohnutými zády. Má-li nožky, pak je ideál když jsou dvě stěny pod kurníkem plné, aby tam slepice měly závětří při pohybu pod kurníkem. A bez terasy, to je absolutně nevyužitý prostor, akorát tam budou kálet a rozšlapané kuřince budou nosit do kurníku, takže budou špinavá vejce.

13.1.2018 12:34
Laco1

XXX.XXX.102.165

Pekny den prajem ja zas mám objednane od tej firmy novotan kurin K2...

13.1.2018 13:18
merfi

XXX.XXX.165.30

@Laci, ale Bodlinka má úplnú pravdu.Takéto okrasné čudá sú vhodné tak pre domáceho maznáčika, ale na chov hydiny maximálne nevhodné a nepraktické.
Je to ideálna liaheň pre parazity hubové ochorenia, ktoré sliepkam naozaj neprospejú.Začínal som tiež s kurinmi z osb dosiek, zateplenia a podobné hlúposti.Po invázii čmelíkov som to vmsetko spálil, urobil voliérové chovy a odvtedy sú parazity minulosťou.Je to ľahko udržiavateľné, čistenie maximáne jednoduché, nefúka tam, neprší tam, tým je eliminovaný zápach, pretože tam nieje vlhko, sliepky sú otužilejšie a vypúšťam ich len ak neprší.

13.1.2018 13:57
ovecka

XXX.XXX.180.37

Navíc odlahová plocha je max.2 metry čtvereční (rozměry jsou zcela určitě venkovní) a to je tak pro 6-8 slepice velkého plemene (a ne pro 12 jak uvádí výrobce). Prostor uvnitř je na zimu dobrý (pokud bude zateplená střecha) - slepičky si ho zahřejí, ale na léto tam bude horko a dusno. Okénko na boku nezajistí dostatečné větrání. Nikde nevidím snášková hnízda. Pokud je dáte dovnitř, zmenšíte podlahovou plochu. Pokud je budete chtít zvenku, tak budete muset zasahovat do konstrukce.
Za mne to není luxus, ale předražený ne zcela funkční kýč na zahradu. Luxusní kurník musí být v první řadě funkční pro slepice i chovatele. Desing je přidanou hodnotou. Dana

Na obrázku je příklad z webu https://www.horizonstructures.com/chicken-coops/quaker-chicken-coop. Můžete si prohlédnout další.

13.1.2018 14:08
ovecka

XXX.XXX.180.37

Z mého pohledu bych také dala hřady vedle sebe a pod ně trusný stůl. Vše do takové výše, aby pod stolem byla alespoň 60-70 cm světlá výška, kde může být voda a krmení nebo popeliště. Dana
Na obrázcích je můj kurník, podlaha 2x2m výška vpředu 2,4, trusný stůl ve výšce asi 80-90cm. Jen ta hnízda jsou vevnitř. Kdybych chtěla nový kurník nyní, tak bych je chtěla zcela určitě zvenku.

13.1.2018 14:38

ovecka napsal(a):
Z mého pohledu bych také dala hřady vedle sebe a pod ně trusný stůl. Vše do takové výše, aby pod stolem byla alespoň 60-70 cm světlá výška, kde může být voda a krmení nebo popeliště. Dana
Na obrázcích je můj kurník, podlaha 2x2m výška vpředu 2,4, trusný stůl ve výšce asi 80-90cm. Jen ta hnízda jsou vevnitř. Kdybych chtěla nový kurník nyní, tak bych je chtěla zcela určitě zvenku.

To je moc pěkné

13.1.2018 14:51
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Som celkom rada, že som to sem zavesila. Aspoň som ušetrila nemalé peniaze na niečo, čo by som nevyužila. Ďakujem. Predsa len ten doma postavený môže byť lepší.

13.1.2018 14:52
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

ovecka napsal(a):

Tie hniezda z vonku kvôli ľahšiemu odoberaniu vajíčok ?

13.1.2018 15:13
ovecka

XXX.XXX.180.37

Nejen proto, že se nemusí dovnitř, ale i z toho důvodu, že nezabírají vevnitř místo a slepice na nich také třeba nehřadují. Navíc, jsou-li zvenku, tak jsou i temnější a slepice je raději využívají všechny. A při úklidu kurníku nepřekážejí. Já ty moje musím vyndávat ven a protože je mám na cihle, tak se mi pod nimi drží myšky a musím je každý týden vyhrábnout ven, aby se nemnožily. Dana.

13.1.2018 15:20
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

ovecka napsal(a):
Nejen proto, že se nemusí dovnitř, ale i z toho důvodu, že nezabírají vevnitř místo a slepice na nich také třeba nehřadují. Navíc, jsou-li zvenku, tak jsou i temnější a slepice je raději využívají všechny. A při úklidu kurníku nepřekážejí. Já ty moje musím vyndávat ven a protože je mám na cihle, tak se mi pod nimi drží myšky a musím je každý týden vyhrábnout ven, aby se nemnožily. Dana.

Rozumiem. Ďakujem za tip . Budem na to myslieť pri výrobe kurníku

13.1.2018 15:25
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Super téma právě pro nás, manžel se do toho chce na jaře pustit. Pokud máte ještě další nápady a připomínky, zkušenosti, velice je uvítám. Slepic bude tak maxi 12 s kohoutem.

13.1.2018 15:29
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Janinka Bosorka napsal(a):
Super téma právě pro nás, manžel se do toho chce na jaře pustit. Pokud máte ještě další nápady a připomínky, zkušenosti, velice je uvítám. Slepic bude tak maxi 12 s kohoutem.

My tiež nejak podobne. Už som si prešla nejaké informácie aj tu na ifaune, ale len po večeroch (ono to pri jednom bábätku, násťročnému chalanovi, a troch psoch ani nijak inak nejde).
Krmítka by som chcela automatické z odpadových trubiek. Napájačka klasická. Kurník by som chcela urobiť najskôr z osb dosiek.

13.1.2018 15:32

jarka.covaci napsal(a):
My tiež nejak podobne. Už som si prešla nejaké informácie aj tu na ifaune, ale len po večeroch (ono to pri jednom bábätku, násťročnému chalanovi, a troch psoch ani nijak inak nejde).
Krmítka by som chcela automatické z odpadových trubiek. Napájačka klasická. Kurník by som chcela urobiť najskôr z osb dosiek.

Osb desky mají mnoho, mnoho nevýhod. především teda nepropustnost pro vodní páry, takže pokud nebudete mít skvěle vyřešené větrání, bude to vlhké, studené a v tepelných mostech se vám bude srážet voda a tvořit plíseň.

13.1.2018 17:40
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Osb desky mají mnoho, mnoho nevýhod. především teda nepropustnost pro vodní páry, takže pokud nebudete mít skvěle vyřešené větrání, bude to vlhké, studené a v tepelných mostech se vám bude srážet voda a tvořit plíseň.

Hej čítala som, ale videla som tu kurníky, ktoré sú tiež z vonku obité osb doskami. Takže si myslím, že to nebude problém, ak sa dorieši vetranie.

13.1.2018 17:46

jarka.covaci napsal(a):
Hej čítala som, ale videla som tu kurníky, ktoré sú tiež z vonku obité osb doskami. Takže si myslím, že to nebude problém, ak sa dorieši vetranie.

Ale jo, ono ten materiál má výhodu co se ceny a jednoduchosti opracování týče.

Ale viděla jste taky, co to udělá po chvíli používání? osb deska fakt nevydrží, když na ní prší.

A vevnitř se zase fakt špatně čistí. Měla jsem z osb udělaný jednokotec pro morčata, takový domeček. Už jsem ho spálila. Protože vlhkostí začal prostě hnít.

13.1.2018 18:01
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Ale jo, ono ten materiál má výhodu co se ceny a jednoduchosti opracování týče.

Ale viděla jste taky, co to udělá po chvíli používání? osb deska fakt nevydrží, když na ní prší.

A vevnitř se zase fakt špatně čistí. Měla jsem z osb udělaný jednokotec pro morčata, takový domeček. Už jsem ho spálila. Protože vlhkostí začal prostě hnít.

Mám z nej jednu volieru pre psa 30mm podlaha a steny. Podkladový a vrchný náter belinka v niekoľkých vrstvách. V lete riadim spodok savom a vodou. Stojí piaty rok a v pohode. Druhého psa mám vo voliére na zákazku, spodok je 25mm kvalitná laťovka (možno aj tatranský profil, neviem) a myslím, že odíde asi skôr. Tiež je povrchovo upravená, ale od dodávateľa. Tak neviem koľko a čoho natierali. Tento rok budem musieť natrieť určite.
Ja som chcela urobiť z lát s tým, že to ešte obijem osb doskami (tak som to videla aj tu). Z vnútra by som drevo natrela olejom a z vonka osb dosku buď lazúrou (belinka, luxol...čo bude). Ale samo sebou, že si nechám poradiť. Ak to nie je dobré tak to ešte prehodnotím. Pri použití lát bez drážky sa bojím prefukovania a prievanu, preto som chcela obíjať osb doskami z vonku.

13.1.2018 18:26

jarka.covaci napsal(a):
Mám z nej jednu volieru pre psa 30mm podlaha a steny. Podkladový a vrchný náter belinka v niekoľkých vrstvách. V lete riadim spodok savom a vodou. Stojí piaty rok a v pohode. Druhého psa mám vo voliére na zákazku, spodok je 25mm kvalitná laťovka (možno aj tatranský profil, neviem) a myslím, že odíde asi skôr. Tiež je povrchovo upravená, ale od dodávateľa. Tak neviem koľko a čoho natierali. Tento rok budem musieť natrieť určite.
Ja som chcela urobiť z lát s tým, že to ešte obijem osb doskami (tak som to videla aj tu). Z vnútra by som drevo natrela olejom a z vonka osb dosku buď lazúrou (belinka, luxol...čo bude). Ale samo sebou, že si nechám poradiť. Ak to nie je dobré tak to ešte prehodnotím. Pri použití lát bez drážky sa bojím prefukovania a prievanu, preto som chcela obíjať osb doskami z vonku.

Já bych to, když už, udělala jinak. osb zevnitř, tam jsou desky užitečné, protože čím míň spár, tím míň bydlení pro čmelíky, a palubky s perodrážkou ven plus nátěr.

13.1.2018 20:07
nighthunter

XXX.XXX.114.76

Takže idealny material ?

13.1.2018 20:09
merfi

XXX.XXX.165.30

Nie.Osb doska je pre čmelíka raj na zemi.Vnútorné dosky musia byť hladké a savé.Buď sádrokartón, slebo dreveno-cementové dosky.

13.1.2018 22:56
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

merfi napsal(a):
Nie.Osb doska je pre čmelíka raj na zemi.Vnútorné dosky musia byť hladké a savé.Buď sádrokartón, slebo dreveno-cementové dosky.

Takže OSB najlepšie vylúčiť úplne ? Aj keby bola natretá trebárs luxolom ?

14.1.2018 08:26

jarka.covaci napsal(a):
Takže OSB najlepšie vylúčiť úplne ? Aj keby bola natretá trebárs luxolom ?

Mám ji na střeše voliérky-odchovny, než jsem v létě na to dal šindel, tak to bylo 2x hutně natřené luxolem a stejně to při dešti protékalo skrz. Takže za mne ne.

14.1.2018 08:46
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Máme osb jako rovný podklad pod ipou na střeše ovčína. Tam se zatím osvědčuje.

14.1.2018 09:02
merfi

XXX.XXX.43.33

O niečo drahšie ako osb, ale netreba penetrovať, povrch je hladký a netreba to po troch sezonach spáliť.
https://stavebninydek.sk/produkty/detail/3025101020-cetris-basic-10mm-3350x1250mm-45ks-paleta.

14.1.2018 10:31
pe3k

XXX.XXX.116.38

merfi napsal(a):

Pozrel som Vaše stránky.Máte tam fotky volier kde sú použité osb dosky.Máte to aj niečim ošetrené? Hlavne tie boky volier by ma zaujímali.

14.1.2018 11:15
merfi

XXX.XXX.43.33

Ano.Nafta zmiešaná s vypáleným olejom.Ošetrujem preventívne dva krát za rok.Vo voliérach je použitie sádrokartónu, alebo cementovej dosky zbyžtočné, pretože je tam sucho a ľahko sa udržiava.Stačí povoliť pát skrutiek, nastriekať do špár trochu nafty s petrolejom, prípadne acetónom a vypáleným olejom a máte zaručene pokoj od parazitov.Cez zimu vysýpam na zem popol.
Čo neplatí pre uzatvorený kurín o čom bolo toto vlákno.Tam by som už osb dosku nikdy nepoužil.Tie kuríny čo mám na stránke sú už spopolnené.
Tak isto aj "kurínová"časť voliér...Jediné osb čo som tam nechal sú tie na zemi do výšky 55cm.

14.1.2018 11:21
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

merfi napsal(a):
Ano.Nafta zmiešaná s vypáleným olejom.Ošetrujem preventívne dva krát za rok.Vo voliérach je použitie sádrokartónu, alebo cementovej dosky zbyžtočné, pretože je tam sucho a ľahko sa udržiava.Stačí povoliť pát skrutiek, nastriekať do špár trochu nafty s petrolejom, prípadne acetónom a vypáleným olejom a máte zaručene pokoj od parazitov.Cez zimu vysýpam na zem popol.
Čo neplatí pre uzatvorený kurín o čom bolo toto vlákno.Tam by som už osb dosku nikdy nepoužil.Tie kuríny čo mám na stránke sú už spopolnené.
Tak isto aj "kurínová"časť voliér...Jediné osb čo som tam nechal sú tie na zemi do výšky 55cm.

Nafta a vypaleny olej ? S tým sú sliepky ok ?
Nevyjednavam len nikdy by ma nenapadlo natierať chovne zariadenie naftou.
Možem sa spýtať z čoho máte kurín ?
A skutočne treba kurín po 3 rokoch spáliť ? Nestačilo by raz ročne vydezinfikovat resp. Vybieliť vápnom ?

14.1.2018 11:23
merfi

XXX.XXX.28.138

Píšem o dezinfekcii tých spodnych dosiek.

14.1.2018 11:27
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Máme osb jako rovný podklad pod ipou na střeše ovčína. Tam se zatím osvědčuje.

Ja z nej mam jednu voliéru pre psa, ale len podlaha, strecha, zadná strana, a boky do polovice. Strecha je natreta gumoasfaltom a na tom je položený nalepovaci sindel. Strecha je úplne ok. Ostatne dosky tiež. Ja som s týmto materiálom celkom spokojná, ale zas voliera nie je uzatvorený priestor. Tak neviem, ako by sa to správalo kebyže to je nakomplet uzatvorené. No rátala som s vetracím okienkom. Popravde aj tu na faune som videla viac osb doskových kurinov a dokonca chvalenych. Tak som teraz v pomykove z čoho stavať

14.1.2018 11:36
merfi

XXX.XXX.28.138

@Jark z čoho to nakoniec urobíte je samozrejme na vás.Ja by som však do osb už nešiel.Ak si myslíte, že sa zbavíte parazitov vybielením osb kurínu, tak ok.Ale ja by som na to nevsadil.
Voliérový chov má niekoľko výhod.Sliepky sú odolnejšie, nemáte problém s čistením a keď je chrípka, alebo zlé počasie, nemusíte ich vypúšťať.Ak malte kurín, tak máte zase viac vajec v chladnom počasí, ale viac náročné na čistenie a deratizáciu...

14.1.2018 12:11
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

merfi napsal(a):
@Jark z čoho to nakoniec urobíte je samozrejme na vás.Ja by som však do osb už nešiel.Ak si myslíte, že sa zbavíte parazitov vybielením osb kurínu, tak ok.Ale ja by som na to nevsadil.
Voliérový chov má niekoľko výhod.Sliepky sú odolnejšie, nemáte problém s čistením a keď je chrípka, alebo zlé počasie, nemusíte ich vypúšťať.Ak malte kurín, tak máte zase viac vajec v chladnom počasí, ale viac náročné na čistenie a deratizáciu...

Nemyslím si nič. Len sa pýtam, lebo nemám praktické skúsenosti. Sused ma kurín, ale nemá ani okno, ani vetranie. Robil to z kadečoho. Nad tým čo som hovorila len krútil hlavou a usmieval sa. Tak som rada za každú praktickú radu od niekoho, kto chov berie vážne.
Čo sa týka priestoru, som obmedzená pozemkom. A tiež mame na vedľajšom pozemku kunu. K nám nechodí, mame psy. No sliepky ju budú lákať. A potom sú tu potkany. K nám síce toľko nechodia. Okrem psov nemáme ine zvieratá. Predpokladám však, že ak budú sliepky lákať ich to bude. Susedovi skántrili 12 husat. Preto vlastne riešim kurín.

14.1.2018 12:43
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak já sem dám fotky našeho kurníku pro hempšírky. Je to první kurník, manžel rozhodl, že bude z osb desek. Vevnitř akorát slepice spí na hřadech a mají tam dvě bedny jako snášková hnízda. Vedle kurníku je voliérka, tam mají vodu a krmítko, i popeliště. Pod kurníkem mají taky volný pohyb. A buď se pouští voliérou na jednu část zahrady nebo dvířky pod kurníkem na druhou část zahrady kde je kompost.
Jinak tam v současné době spí 17 slepic a kohout. Dole jsou hobliny. Čistím 1x týdně o víkendu. Vlhko tam není. Že by se tam dělala plíseň to taky ne.
Když jsou kruté mrazy -20, tak dáváme igelit na to boční okénko, jinak je pořád otevřené. I dvířka do voliéry. TAkže jsou tam 2 otvory.
Prostor pod kurníkem se dá předělit, jako je to vidět na fotce, kde jsem řádila se štětkou.
Se čmelíky jsme bojovali, vápno a následně vypalovat hořákem. Chemie ani křemelina bez úspěchu.

14.1.2018 12:47
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Jinak pro kachny jsme loni budovali kachník už z jiného materiálu. Taky spokojenost.
A na orlovky a odchovy mám pouze voliéry z osb desek bez kurníku. Na zimu se to pletivo akorát z větší části potáhne igelitem.
Tolik inspirace ode mě.

14.1.2018 13:00
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Věrko prima fotky. Je fajn, že se dělíte o zkušenosti. Až vystavíme nový kurník, také se podělím. My budeme stavět z krajin, prken, velkého plastového okna. Bude asi 60 cm nad zemí. Uvažujeme, zda zateplit ovčí vlnou, kterou máme. Čtu zde, že je lépe nezateplovat. Máte někdo přesto zatepleno?

14.1.2018 13:42
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Mama pro velke slepice kurnik zdeny, vystaveny ve stodole, ten je nejlepsi, ale pro male milflerky mam dreveny, z obs desek..stoji asi na 70cm nohach, dvojedvirka s okenky, otevoraci bocni stenu pro snadne cisteni hnizd a sberu vajicek...kdysi jsemho mela take zatepleny polystyrenem, ale kdyz jsem objevila cmeliky, zatepleni slo pryc, protoze do mezisteny se nijak a nicim nedostanete a cmelici tam maji raj..tak mam zadni stenu z obs, ostatni ze silnejsich palubek.do okynek na zimu plexisklo..kurnicek stoji vzastresene voliere, tak na nej neprsi..jinak kdyz obs namokne, tak je "pul"roku mokra a zkrouti se, pokud neshnije...ale kdyz hodne mrzne, jdou slepicky take do stodoly, kde jindy chovam brojlery..

14.1.2018 13:51
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Věrko prima fotky. Je fajn, že se dělíte o zkušenosti. Až vystavíme nový kurník, také se podělím. My budeme stavět z krajin, prken, velkého plastového okna. Bude asi 60 cm nad zemí. Uvažujeme, zda zateplit ovčí vlnou, kterou máme. Čtu zde, že je lépe nezateplovat. Máte někdo přesto zatepleno?

Jeste by me ale zajimalo, ze pisete o zatepleni ovci vlnou..to tu myslim jeste nikdo nezkousel..treba by ty cmeldy odpuzovala ...vyzkousejte to.. .

14.1.2018 14:11
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

veraboskova napsal(a):
Jinak pro kachny jsme loni budovali kachník už z jiného materiálu. Taky spokojenost.
A na orlovky a odchovy mám pouze voliéry z osb desek bez kurníku. Na zimu se to pletivo akorát z větší části potáhne igelitem.
Tolik inspirace ode mě.

Wau. Ďakujem za zdieľanie skúseností. Veľmi mi to, ako začínajúcemu chovateľovi pomohlo. Vidím, že niektorí sú trochu skúpejší na zdieľanie informácií. Aj chápem, že to tu asi bolo miliónkrát popísané, a že nie každému sa to chce po 1000krát opakovať. Hľadám po večeroch na nete toľko informácií, koľko ide. No miestami je to mätúce.

Takže ste spokojná aj s tým kmurníkom z OSB dosiek ? Pochopila som, že radšej nezatepľovať. Ako robíte dezinfekciu ? Vápnením ? Tiež plánujem kurník umiestniť do výbehu. Máme totiž psy. Ovčiaky pochopia, že nesmú dláviť hydiny, ale jazvečíkovi to nevysvetlím nech by som chcela akokoľvek (je to lovec). Preto bude sliepočkám lepšie za pletivom.
Ten kachník z dosiek, nie je tam prievan ? Je to v pohode ?

14.1.2018 14:54
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Já jsem kurník nechtěla zateplený. Právě kvůli boji se čmelíky. Doma mám od stříhání ovcí pár pytlů vlny, protože kamarádka mají zateplený ovčín vlnou. Ale manžel mi to právě kvůli čmelíkům rozmluvil, že tomu nevěří že se tam neuhnízdí. A jak je pak vypalovat hořákem.
Kurník z OSB u mě spokojenost. Jediné, že když se čistí a kolečko mám přistavené u dvířek, tak to nejde hned vyhrnout kvůli tomu rantlu pod dvířky. Musí se shrnout hobliny ke dvířkům a pak nabírat lopatkou. Jinak jako desinfekci používám když je třeba vápno. Manžel byl nejdřív proti, že když je voliéra natřená, tak že mu to zabílím. Ale jednou nebyl na zahradě, tak jsem se ho neptala. A pak nic neříkal Dřív jsme používali sem tam na desinfekci hlavně u kuřat Ivasan.
Přidám pár fotek kachníku před doděláním a "z druhé strany". Máme "flaškáče", takže je tam mezera jenom tak, aby prošli Kachník je napojený na voliéru 1x2 metry. Kde jsou kachny na noc. Je tam dřevěná podlážka na polovině a celé je to podpletivované kvůli potkanům. Běžně běžci běhají po zahradě "na volno". Na noc když se jdou zavřít, tak už jsou sami zalezlí uvnitř.

14.1.2018 15:02
veraboskova

XXX.XXX.0.235

A ještě postřeh. Naši jezevčíci jsou pěkní prevíti. Nejvíc je baví děsit slepice. Zatímco hempšírky se nechají, tak taková orlovka naopak sem tam prohání jezevčíka po zahradě

14.1.2018 15:14
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

veraboskova napsal(a):
A ještě postřeh. Naši jezevčíci jsou pěkní prevíti. Nejvíc je baví děsit slepice. Zatímco hempšírky se nechají, tak taková orlovka naopak sem tam prohání jezevčíka po zahradě

Pekne . Neviem či by náš nedrhol. Možno keby mu dal dáky kohút "zaviučenou". Mužov nemecký ovčiak je pod zámkom, púšťame ho raz, dvakrát denne (kvôli bezpečnosti), a kólia je pacifistka, takže hádam to bude ok.

Môžem sa spýtať prečo máte kačky a sliepky oddelene ? Svokra má všetko spolu, aj s husami, a morkou. Ja som ešte uvažovala mať hore sliepky a dole kačky. no neviem či je to vhodné.

14.1.2018 15:22
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Verko, jsou super miluju jezevciky, snad tricet let jsem je chovala a je mi po nich smutno..jsk jsou vynalezavi a chytří..ted mame uz jen dobrmanku, moc hodny pes, slepic si nevsimne...ale v puberte mi vytrhala dvirka kralikarny a vyskladala asi 20 kraliku..ty orlovky maji tedy odvahu! ..tske dva krasne kohouty, budu shanet slepicky

14.1.2018 15:26
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Odděleně je máme kvůli tomu, že kachna co najde vodu, z toho udělá bahniště. Takže pak to ve voliéře vypadá jak u prasátek a ne u drůbeže. Mokro, čurbes. U kachen máme v přední části voliéry kanálek, kterým voda co vycachtají z koupadla odtéká do malin. Navíc když na kačera přijde jaro, tak se snaží pojímat i slepice.
Když je vše puštěné venku a není harašment, tak je většinou klid. Kachny mají na zahradě svoje místa, kde mají vodu a slepicím do voliér většinou na vodu a krmení nelezou. Protože pak mají co do činění s kohoutem

14.1.2018 16:12
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

veraboskova napsal(a):
Odděleně je máme kvůli tomu, že kachna co najde vodu, z toho udělá bahniště. Takže pak to ve voliéře vypadá jak u prasátek a ne u drůbeže. Mokro, čurbes. U kachen máme v přední části voliéry kanálek, kterým voda co vycachtají z koupadla odtéká do malin. Navíc když na kačera přijde jaro, tak se snaží pojímat i slepice.
Když je vše puštěné venku a není harašment, tak je většinou klid. Kachny mají na zahradě svoje místa, kde mají vodu a slepicím do voliér většinou na vodu a krmení nelezou. Protože pak mají co do činění s kohoutem

Jasné, rozumiem. Asi to tiež nechám oddelene. Alebo kačky zatiaľ nechám tak. S mužom sme sa bavili o tom kurníku. Asi bude cca +/- 170cm dlhý a 150cm široký na nožičkách s tým, že hniezdne búdky budú z vonku, takže nebudú zaberať podlahovú plochu a výbeh by mal mať 2,5m x4,5m. Hádam to bude dosť. Plánujem stredne veľké plemeno a cca 5 sliepok a 1 kohút. Podľa vašich chovateľských skúseností by to mohlo byť ok ?

14.1.2018 17:10
ovecka

XXX.XXX.180.37

Ovčí vlnu mám v kurníku pod střechou, aby se nesrážela v zimě vlhkost a v létě to tolik nepřehřívalo slunce. Na střeše je vlnitý onduline. Letos mi ho na desátkách míst prodravěly 5 a více cm kroupy. Manžel to zalepoval 2 dny a modlil se, aby ho střecha udržela. Nebyla stavěná na pohyb člověka. Pod latě, na kterých je onduline zespoda nabil manžel palubky a mezi dával surovou vlnu, které jsme měly dostatek. Jestli tam jsou nebo nejsou čmelíci, to nevím. Ale vrabci tam mají luxusní pokojíčky. Lezou tam skrze vlnky, kde není hřebík. Jako zateplení je to super.
Boky jsem měla zateplené polystyrenem a pobito sololitem. Ale sololit se začal odchlipovat a lezly pod něj myši a vesel se množily. Tak jsem to zlikvidovala a mám jen jednu vrstvu prken, které nejsou ani moc natěsno a stále větrají. Snáška je přes zimu stejná, m jako byla v zatepleném a voda zmrzá stejně, jako předtím.
V létě to vyvápním a čmelíky likviduji chemicky. Křemelina mne úplně nepřesvědšila, čmelíci byli i v ní. Takže každý 2.týden stříknu do míst, kde se vyskytují MilBaStop ultra (účinná látka cypermethrin) a zasypu křemelinou. Slepice v ní nekoupu, na to jich mám moc, pohodím jim ji do snášedel a do hoblin na podlaze, kde se rády popelí.
Mezi palubkami jsem je zatím nikdy neobjevila, mezery jsou zalepené vápnem. Dana.

14.1.2018 21:18
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Čítam tu rôzne diskusie a v jednej pán píše, že bude mať 5 sliepok s kurínom vo výbehu 30m štvorcových. No a ako čítam reakcie vraj je to na 5 sliepok málo. To, ako vážne ? Zo študetských čias si pamätám, ako sa na školských majetkoch odchovávali kurčatá v hale... Ako sme mali ozaj malé voliérky pre hydinu, vždy kohut sliepka z daného plemena a všetka hydina dobre prosperovala.
Vážne by ma zaujímalo, či každý chovateľ disponuje tak veľkým pozemkom a tak obrovskými výbehmi.

14.1.2018 21:46
merfi

XXX.XXX.43.33

Na priestor to nieje málo.Zrejme je to len špatne pochopené.Ide o to že 6x5 metrov priestou na trávu bude piatimi sliepkami zlikvidované do mesiaca.Potom tam bude len blato, alebo v obdobi sucha len hlina.
Ani ja nemám na sliepky väčší priestor, ale mám kam vypúšťať.No vypúšťam ich len keď neprší, trávnik v lete pravidelne polievam a nevypúšťam ich na celý deň a ani každý deň.Trávnatý porast mám na ploche cca 300m2 a na jeseň je to extrémne spasené.
Mám výhodu volneho susedného pozemku, kde je ďalších 30-35 árov trávnatej plochy.tam ale nevypúšťam, ale len kosím a dávam sliepkam do voliér.

14.1.2018 21:48
mmmarek

XXX.XXX.241.116

Ovecka, chcem sa vas spytat na ten Milba stop ci je naozaj ucinny alebo len zčasti posobi ci to nieje ako cmelikostop - bez ucinku (placebo efekt ). Dakujem.

14.1.2018 21:58
ovecka

XXX.XXX.180.37

mmmarek napsal(a):
Ovecka, chcem sa vas spytat na ten Milba stop ci je naozaj ucinny alebo len zčasti posobi ci to nieje ako cmelikostop - bez ucinku (placebo efekt ). Dakujem.

Mám vyzkoušeno, že čmelíci jsou po zasažení zlikvidování a účinnost je minimálně 14 dní. Po 3 týdnech se již objevují další, protože se mi nepodaří zlikvidovat vše. Nepoužívám vysoké teploty, ani nevápním co 14 dní. Kontrolně zvedám hřady a posuzuji, zda jsou pod nimi červení čmelíci a operativně tam nastříkám. Větší asanace proběhne ve chvíli, kdy se večer nechce slepicím do kurníku a postávají venku - ukazatel většího zamoření. Ale to je tak 1x za léto, (většinou koncem července, a taky v tu dobu přeorganizuji hejna), to vše ven, navápním, nastříkám Milba, vyvápním celý kurník, vystříkám hřady, trusná stůl, nasypu křemelinu pod lino na trusném stole, do snášedel, na popelení a jede se dál. Od té doby je výskyt sporadický a držím jej v mezích. Dana.

14.1.2018 22:04
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

merfi napsal(a):
Na priestor to nieje málo.Zrejme je to len špatne pochopené.Ide o to že 6x5 metrov priestou na trávu bude piatimi sliepkami zlikvidované do mesiaca.Potom tam bude len blato, alebo v obdobi sucha len hlina.
Ani ja nemám na sliepky väčší priestor, ale mám kam vypúšťať.No vypúšťam ich len keď neprší, trávnik v lete pravidelne polievam a nevypúšťam ich na celý deň a ani každý deň.Trávnatý porast mám na ploche cca 300m2 a na jeseň je to extrémne spasené.
Mám výhodu volneho susedného pozemku, kde je ďalších 30-35 árov trávnatej plochy.tam ale nevypúšťam, ale len kosím a dávam sliepkam do voliér.

Aha. Už tomu rozumiem lepšie. Tak ak budem mať trebárs 5 sliepok vo výbehu povedzme cca 4x3m a mám možnosť vypúšťať na polhektárový pozemok, plus bude počas celého roku pravidelný prísun zeleného mohlo by to byť ok ?
Som na materskej takže pokojne môžem vypúšťať aj každý deň.

14.1.2018 22:14
ovecka

XXX.XXX.180.37

jarka.covaci napsal(a):
Aha. Už tomu rozumiem lepšie. Tak ak budem mať trebárs 5 sliepok vo výbehu povedzme cca 4x3m a mám možnosť vypúšťať na polhektárový pozemok, plus bude počas celého roku pravidelný prísun zeleného mohlo by to byť ok ?
Som na materskej takže pokojne môžem vypúšťať aj každý deň.

Plocha výběhu na 1 slepici se doporučuje 10-25m čtverečních. Jde o to, aby je plocha trochu uživila, co se týče sběru bezobratlých živočichů a i o to, aby se plocha samoregenerovala. Na to tam musí růst nějaká vegetace a mikroorganismy, které likvidují látky z trusu.
5 slepic na 12m čtverečních při vlhčím počasí bude dost zapáchat. Mám 10 slepic na 150m čtverečních a cítit jsou také, hlavně v blézkosti kurníku. Abyste se nedostala do konfliktu se sousedy. Dana.

14.1.2018 22:41
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

ovecka napsal(a):
Plocha výběhu na 1 slepici se doporučuje 10-25m čtverečních. Jde o to, aby je plocha trochu uživila, co se týče sběru bezobratlých živočichů a i o to, aby se plocha samoregenerovala. Na to tam musí růst nějaká vegetace a mikroorganismy, které likvidují látky z trusu.
5 slepic na 12m čtverečních při vlhčím počasí bude dost zapáchat. Mám 10 slepic na 150m čtverečních a cítit jsou také, hlavně v blézkosti kurníku. Abyste se nedostala do konfliktu se sousedy. Dana.

Konflikt so susedmi nehrozí. Náš sused chová rovno pri plote ošípané a sme v pohode. Tak keď budem mať ja z druhej strany sliepky, myslím, že rozdiel nepostrehne. A druhý sused je môj otec a tomu je to jedno. Bývajú totiž mimo nás. Mám za to, že ak sa budú púšťať na vedľajší polhektárový pozemok nebude v tom problém žiadny. Aj tak tam plánujem tento rok časť skopať, a nasadiť tekvice. Prípadne ak zavriem psy, môžu chodiť aj po našej, ale tá je menšia. No oplotený výbeh, kde by boli ak budú vypustené psy tam byť musí. Dvaja väťší ich drhnúť nebudú, ale za toho najmenšieho ruku do ohňa nedám.
Ono mne je jasné, že v tej voliere to spasú. Aj tak mám v pláne dať na spodok kamienky. Čítala som to tu na ifaune. Časom to udupú a blato nebude. U nás sa v sezóne kosí pravidelne, takže aj prísun zeleného nebude problém. Hold čistiť sa bude musieť pravidelne a ručne. Nemám možnosť mať sliepky na 150m štvorcových - niekde by som chcela mať aj deti .

Neregistrovaný uživatel

19.1.2018 10:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.231

jarka.covaci napsal(a):
Čítam tu rôzne diskusie a v jednej pán píše, že bude mať 5 sliepok s kurínom vo výbehu 30m štvorcových. No a ako čítam reakcie vraj je to na 5 sliepok málo. To, ako vážne ? Zo študetských čias si pamätám, ako sa na školských majetkoch odchovávali kurčatá v hale... Ako sme mali ozaj malé voliérky pre hydinu, vždy kohut sliepka z daného plemena a všetka hydina dobre prosperovala.
Vážne by ma zaujímalo, či každý chovateľ disponuje tak veľkým pozemkom a tak obrovskými výbehmi.

Dobrý deň pani Jarka, prezvoňte mi na 0915 825 634 a ja Vám zavolám.

19.1.2018 20:01
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý deň pani Jarka, prezvoňte mi na 0915 825 634 a ja Vám zavolám.

Ozvem sa Vám v priebehu bud.týždňa ak môžem, teraz toho máme viac.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2018 21:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.227

jarka.covaci napsal(a):
Ozvem sa Vám v priebehu bud.týždňa ak môžem, teraz toho máme viac.

OK.

20.1.2018 13:02
lukas333666

XXX.XXX.185.245

Designově zajímavé, ale nechtěla bych to.

Proč? Protože místo okeniček a počítače bych se soustředila na jiné věci. Například mně osobně strašně vadí ty hřady nad sebou. Stejně se pak slípky škorpí o tu nejvyšší řadu a nejvyšší řada taky může pokálet řadu spodní. Milionkrát lepší jsou hřady ve stejné výšce. Taky je luxusní věci trusná deska. To je luxus, ne tohle. Navíc. Jak tohle chcete čistit? Vevnitř je to členité, tam když zalezou čmelíci, tak to budete muset i s počítačem spálit. A těmi malými dvířky se bude blbě vyndavat i špinavá podestýlka, o nějakém vymetení celého prostoru nebo vymalování vápnem s ekosipem nemůže být ani řeč. Prostě je to na jedno použití, tenhle kurník. Není mi také jasné využití vnitřního prostoru, co je vevnitř vedle té verandy? Prázdno, kam slepice stejně nebudou chodit? A kde to bude nečistitelné?

V praxi taky nevím, jak dlouho vydrží ty nožičky, jsou dost tenké.

Abych to shrnula, luxusní kurník v mých očích je takový, který je dostatečně vysoký na to, aby mohl mít hřady v jedné výšce s trusným stolem a pod ním ještě prostor k pohybu slepic, dostatečně velký na to, aby se slepice daly krmit i napájet v kurníku, dobře větraný, s oknem. Pokud je malý a nedá se do něho vstoupit, pak musí mít celou jednu stěnu otevíratelnou, aby se dal vyčistit. Pokud je velký, pak musí mít dveře kam se člověk vejde s kolečkem a kde se může narovnat, aby nečistil s ohnutými zády. Má-li nožky, pak je ideál když jsou dvě stěny pod kurníkem plné, aby tam slepice měly závětří při pohybu pod kurníkem. A bez terasy, to je absolutně nevyužitý prostor, akorát tam budou kálet a rozšlapané kuřince budou nosit do kurníku, takže budou špinavá vejce.

Musím oponovat těm hřadům, já mám zkušenost že na stejně vysokých zvlášť ty dominantní slepice se ohánějí ještě víc po těch podřízených které většinou schodí, ty co zalezou do kurníku první posedají na ty krajní hřadla a ty co jsou dál ke stěně jsou sice prázdné ale zbytek se už na hřady nedostane, takhle nejstarší zvířata co povětšinou chodí spát první, vyletí nejvýše a ty mladší co jsou déle venku když u krmítek není taková tlačenice se tam ani necpou protože z nich mají respekt, zkrátka pro hejno s jasnou hierarchii(a i pro opravdu velká hejna +50 ks je dost složité se na rovných urovnat pokud nemají šanci na každé vylétnout zvlášt, ale musí přeskákat) to je klidnější způsob nocování než stejně vysoká hřadla, ty "kasty" se nemíchaj a tím se to eliminuje... správný rozestup jistí i to pokálení, i když jsem to nikdy pořádně nezaznamenal...

20.1.2018 17:30
Kutilka

XXX.XXX.50.232

lukas333666 napsal(a):
Musím oponovat těm hřadům, já mám zkušenost že na stejně vysokých zvlášť ty dominantní slepice se ohánějí ještě víc po těch podřízených které většinou schodí, ty co zalezou do kurníku první posedají na ty krajní hřadla a ty co jsou dál ke stěně jsou sice prázdné ale zbytek se už na hřady nedostane, takhle nejstarší zvířata co povětšinou chodí spát první, vyletí nejvýše a ty mladší co jsou déle venku když u krmítek není taková tlačenice se tam ani necpou protože z nich mají respekt, zkrátka pro hejno s jasnou hierarchii(a i pro opravdu velká hejna +50 ks je dost složité se na rovných urovnat pokud nemají šanci na každé vylétnout zvlášt, ale musí přeskákat) to je klidnější způsob nocování než stejně vysoká hřadla, ty "kasty" se nemíchaj a tím se to eliminuje... správný rozestup jistí i to pokálení, i když jsem to nikdy pořádně nezaznamenal...

I moje zkušenost je hřady šikmo nad sebou s rozestupem a pod každým hřadem je trus na trusném stole v řádce, takže nekálejí na sebe. Mám takhle 3 hřady nad sebou a to 3x. Mám 30 slepic + 2 kohouty střední plemena.

20.1.2018 23:02
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Takže radíta skôr hrady v rade aspoň 2 ? Sliepočiek na začiatok by som mala 5. Hrady som chcela dať na dĺžku kurníku, čo bude cca 2m. Mohli by sa tam zmestiť, bez toho, aby sa napádali. Rozmer kurníku by mal byť 125cm/200cm/170cm so sklonom 10cm š/d/v.

21.1.2018 09:37
ovecka

XXX.XXX.180.37

Na jednu slepici velkého plemene počítejte s délkou 30-35 cm hřadu. Takže pro těch 5 bohatě stačí 2m - tedy jeden váš hřad.
Já nevím, co je příčinou, že se jiným slepice na hřadech napadají, já jsem se s tím za svou chovatelskou éru nesetkala, ani mi nepostávají některé slepice venku a nečekají, až jiné usnou. Dle mého názoru to je možná tím, že mé slepice mají dostatečný prostor uvnitř, nejsou tam namačkané (mají 4m čtvereční podlahové plochy na 8-10 kusů) a hřady jsou nad trusným stolem, takže neubírají plochu. Krmivo je k dispozici stále v dlouhém krmítku, takže se nažere pohodlně těch 8 slepic naejdnou. Míchám směs zrnin a bílkovinná krmiva, doplňuji vitamíny a minerály, v zimě dávám zelí, salát, řepu na zabavení. Celý kurník je osvětlen oknem 150x150cm, takže světlý a přehledný. Myslím si, že z pohledu slepic luxus.
Problém nebyl, ani když tam bylo slepic 16. Už jsem psala někdy jinde, že doporučovaná plocha je 3-5 slepic na metr čtvereční. Takže na té vaší ploše to je max 6 slepic, za předpokladu, že mají k dispozici celou tu plochu, co uvádíte (nezmenšíte ji hřady ani snášedly). A to, že v halách je jich více, nelze porovnávat. Tam jde o intenzivní chov a slepice jsou za 7 měsíců odepsané (orvané a psychicky deprivované). Pak tady nad nimi lidé pláčou.
Myslete i na to, že se objeví třeba chřipka a slepice tam budou muset být zavřené několik týdnů. Dana.

21.1.2018 11:00
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Ovecko, mate pravdu, cim vetsi kurnik, tim lepsi, je to vyhoda v dobe vysokych mrazu, kdy moje vlasky a kohouti nemuzou na mraz, zustavaji klidne i mesic zavrene a nijak nestradaji, maji mista dost...ale k tem hradum..spis bych se primluvila ke dvema bidylkum, moje slepice maji 3 bidla a nez se vsechny usadi, podle toho, jak jsou zvykle sedet, tak se pul hodiny premistuji a pokud budou mit jen jedno bidlo, budou muset zpet na zem..takhle si hopnou vedle a zadem prebehnou na sve misto..

21.1.2018 14:31
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

ovecka napsal(a):
Na jednu slepici velkého plemene počítejte s délkou 30-35 cm hřadu. Takže pro těch 5 bohatě stačí 2m - tedy jeden váš hřad.
Já nevím, co je příčinou, že se jiným slepice na hřadech napadají, já jsem se s tím za svou chovatelskou éru nesetkala, ani mi nepostávají některé slepice venku a nečekají, až jiné usnou. Dle mého názoru to je možná tím, že mé slepice mají dostatečný prostor uvnitř, nejsou tam namačkané (mají 4m čtvereční podlahové plochy na 8-10 kusů) a hřady jsou nad trusným stolem, takže neubírají plochu. Krmivo je k dispozici stále v dlouhém krmítku, takže se nažere pohodlně těch 8 slepic naejdnou. Míchám směs zrnin a bílkovinná krmiva, doplňuji vitamíny a minerály, v zimě dávám zelí, salát, řepu na zabavení. Celý kurník je osvětlen oknem 150x150cm, takže světlý a přehledný. Myslím si, že z pohledu slepic luxus.
Problém nebyl, ani když tam bylo slepic 16. Už jsem psala někdy jinde, že doporučovaná plocha je 3-5 slepic na metr čtvereční. Takže na té vaší ploše to je max 6 slepic, za předpokladu, že mají k dispozici celou tu plochu, co uvádíte (nezmenšíte ji hřady ani snášedly). A to, že v halách je jich více, nelze porovnávat. Tam jde o intenzivní chov a slepice jsou za 7 měsíců odepsané (orvané a psychicky deprivované). Pak tady nad nimi lidé pláčou.
Myslete i na to, že se objeví třeba chřipka a slepice tam budou muset být zavřené několik týdnů. Dana.

Chcela by som stredne ťažké plemeno. Tých 5 sliepočiek, a ak by to bolo vhodné jedného kohúta k nim. Mali by výbeh, plus by sa mohli voľne pohybovať po záhrade, keď zrovna nebudú pustené psi. V podste by sa dali spraviť aj dva hrady 40cm od seba a jeden by bol nižšie (pod hradami bude trusný stôl, a pod ním dve znáškové hniezda prípadne krmítko a napájačka).

21.1.2018 18:22
ovecka

XXX.XXX.180.37

jarka.covaci napsal(a):
Chcela by som stredne ťažké plemeno. Tých 5 sliepočiek, a ak by to bolo vhodné jedného kohúta k nim. Mali by výbeh, plus by sa mohli voľne pohybovať po záhrade, keď zrovna nebudú pustené psi. V podste by sa dali spraviť aj dva hrady 40cm od seba a jeden by bol nižšie (pod hradami bude trusný stôl, a pod ním dve znáškové hniezda prípadne krmítko a napájačka).

Tak to budou mít welfare. Dana.

21.1.2018 18:35
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

ovecka napsal(a):
Tak to budou mít welfare. Dana.

Teším sa . Tak poviem mužovi že hrady budú dva. Som len zvedavá či tento rok vôbec nejaké sliepočky zoženiem

21.1.2018 19:05
ovecka

XXX.XXX.180.37

Já bych vám mohla nabídnout pouze vajíčka hempšírek. Pro kuřátka to k nám máte trochu daleko (úplný západ Čech) Dana.

21.1.2018 19:24
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

ovecka napsal(a):
Já bych vám mohla nabídnout pouze vajíčka hempšírek. Pro kuřátka to k nám máte trochu daleko (úplný západ Čech) Dana.

Problém je aj to, že Hepšírka dobre lieta.

21.1.2018 19:27
ovecka

XXX.XXX.180.37

jarka.covaci napsal(a):

Tak to máte mylné informace, hempšírka je polotěžké, kombinovaní plemeno a já mám plot 150 cm a jsou úplně v pohodě, Pokud je něco nehoní, tak vůbec nemají snahu přeletovat. Ani za lepším výběhem. Nebo si je s něčím pletete. Je to v podstatě podobné plemeno jako oravky. Dana.

21.1.2018 19:31
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

ovecka napsal(a):
Tak to máte mylné informace, hempšírka je polotěžké, kombinovaní plemeno a já mám plot 150 cm a jsou úplně v pohodě, Pokud je něco nehoní, tak vůbec nemají snahu přeletovat. Ani za lepším výběhem. Nebo si je s něčím pletete. Je to v podstatě podobné plemeno jako oravky. Dana.

Riadim sa len informáciami z článkov na nete a dostupnej literatúry. Takže neviem, ako sa skutočne chová.

21.1.2018 19:36
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

ovecka napsal(a):
Foto mých slepiček.

To je radosť pozerať, veľmi pekné

21.1.2018 20:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Překrásné slípky. Gratulka.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 22:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.227

jarka.covaci napsal(a):

Možno by to chcelo navštíviť nejakú výstavu, kde by ste si vytvorili obraz o poloťažkej hydine a určite by sa vám ľahšie rozhodovalo, aké plemeno chovať. Len najbližšie výstavy budú až na jeseň.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 23:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.227

jarka.covaci napsal(a):

Kliknite si na / články / a tam nájdete tému : Problémy v chove hydiny od pani Prombergerovej. Je to celkom zaujímavé čítanie.

22.1.2018 01:01
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kliknite si na / články / a tam nájdete tému : Problémy v chove hydiny od pani Prombergerovej. Je to celkom zaujímavé čítanie.

Pomaly čítam po večeroch aj diskusie, aj články. Pozriem aj tieto. So SŠ sme chodili na prax kde sa chovali kurence na výkrm, sliepky na vajcia. Takze sliepky som uz videla vo svojom živote (krížence leghorniek u svokry). Takú 3kg si viem predstaviť. I keď všetky plemena som nevidela naživo (známi majú wyandotky a tu po dedine behá všetko možné). Približne som si spravila zoznam plemien, ktoré by vyhovovali našim možnostiam. Skúsenosti s ich chovom nemám takze info mam len z dostupnej literatúry. Ale nechám si poradiť od chovateľa, to bez debaty.

Přidejte reakci

Přidat smajlík