Dobrý den,
chtěl jsem na pastvině ke kravám dát nějaké další zvíře. Pastvinou protéká v celé délce velký potok a je tam rybníček. Pokud u rybníčku udělám boudu pro husy, budou mít tendenci odtud zdrhat? Ohrada je elektrická, spodní drát tak 20-25cm nad zemí, takže nepočítám, že by je zastavil, spíš, aby měli tendenci vracet se do boudy. Nemá s tím někdo zkušenost? Dal bych je tam od housete, nejdřív bych to klidně oplotil na kousku. Zvyknou si tam a budou se tam vracet? Budu jim asi muset zkrátit křídla že? Jsem v tom začátečník a zatím jen načítám informace. Přežijou husy v létě na pastvě a v zimě na senu + cca.1x týdně příkrm šrotem? Jak se snesou s kachnama? A má někdo zkušenost společné pastvy hus a skotu? A jak by reagovali, kdyby byly hned vedle prasata? A mohla by prasata zmenšit riziko škodné? Nebo se jich nebojí?
Budu moc rád za jekkékoli rady
Děkuji
Jakub Růžička.
Uživatel s deaktivovaným účtem

buřtík
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl jsem na pastvině ke kravám dát nějaké další zvíře. Pastvinou protéká v celé délce velký potok a je tam rybníček. Pokud u rybníčku udělám boudu pro husy, budou mít tendenci odtud zdrhat? Ohrada je elektrická, spodní drát tak 20-25cm nad zemí, takže nepočítám, že by je zastavil, spíš, aby měli tendenci vracet se do boudy. Nemá s tím někdo zkušenost? Dal bych je tam od housete, nejdřív bych to klidně oplotil na kousku. Zvyknou si tam a budou se tam vracet? Budu jim asi muset zkrátit křídla že? Jsem v tom začátečník a zatím jen načítám informace. Přežijou husy v létě na pastvě a v zimě na senu + cca.1x týdně příkrm šrotem? Jak se snesou s kachnama? A má někdo zkušenost společné pastvy hus a skotu? A jak by reagovali, kdyby byly hned vedle prasata? A mohla by prasata zmenšit riziko škodné? Nebo se jich nebojí?
Budu moc rád za jekkékoli rady
Děkuji
Jakub Růžička.
Nedávno jsem viděl dokument o tom jak farmáři někde tuším, že to bylo ve Skotsku žádají o povolení lovo divokých hus. A jeden z argumetů byl ten, že husy svými exkrementy znečištují pastviny a hrozí tak nákazy u skotu.
milanhorinka
napsal(a):
Pre prispievateľa Rybníček.Chcel by som vidieť tie Vaše husi, ak ich cele leto nekrmite a ich váhu.Ďakujem.
Dobrý den, jak to máte Vy s husami a jejich krmením?
Jinak mi nejde o užitek, chci je pouze na okrasu, aby na pastvině bylo něco dalšího, než jen skot.
Předpokládám, že husy jsou méně náročné než kachny, nebo ne? Kachnám asi pastva stačit nebude že?
Dobrý deň.Husi i kačky kŕmim celoročne.Ak chcete mať akékoľvek´ zviera v kondícii je potreba dodať mu dobrú potravu.Chováme kravku jersey, ktorá so všetkým na pozemku 2 ha nažíva v pohode.Ten pozemok je ohradený, ale krava sa pasie i za plotom v elektrickom oplotku.Tam husi nechodia.Ak husiam urobíte prekážku vysokú pol metra, tak cez ňu nepôjdu.Nesmú to byť husi, ľahké, ktoré sú lietavé.Pred predátormi zo vzduchu i zemi všetko večer zatváram, nakoľko bývame u lesa.Ak budete mať nejaké otázky zodpoviem Vám po telefóne.číslo je v profile.Ďakujem za pozornosť.M.H.
Dobrý den,
myslím si že husky se skotem můžou být. V létě si potravu najdou ale pokud je budete mít od housátek tak je potřeba jim dopřát stravu kterou potřebují. Navíc je potřeba je několikrát odčervit aby vám nepopadali. Housata ze začátku potřebují teplo. Takže spíše bych volila to že si je vychovám poblíže domova a až budou pěkně odrostlá a celkově opeřená pak bych je teprve nastěhovala do domečku ke kravkám. Co se týče krmení tak v létě by asi nebyl problém ale v zimě jednou za týden? to si myslím že je málo. Potřebují také něco tučnějšího třeba kukuřici s pšenicí.
Ne moc ale alespoň 2X až 3x do týdne. A seno vám žrát nebudou, to by museli mít sakra hlad. Navíc pokud husy nebudete večer zavírat tak si z nich něco udělá večeři či snídani. Možná by to vyřešilo automatické zavírání. Jen si chce všimnout jestli chodí husy pravidelně domů a dvířka nastavit podle nich.
A jak to budete mít v zimě s vodou? Rybník zamrzne a potok omrzne z části taktéž. Vím z vlastní zkušenosti... Popravdě jsem ještě husky neviděla v zimě v potoce. Ledové kry se jim asi nelíbí... Když jim to rozbiji tak jsou tam natotata...
Berneška je sice hezčí, než česká husa, ale nemám rád introdukované druhy, radši tu českou husu.
Ohledně krmení: když jim dám do krmítka šrot/zrno v zásobě na týden, tak se hned přežerou a pak budou o hladu, a nebo s tím umí šetřit? Vím že kachny by to zhltli hned, co by se do nich vešlo, ale slyšel jsem, že husy nemají sklony k přežírání.. dávkovací krmítko tam dávat nechci, není tam jak dostat elektřinu.
Rybník samozřejmě zamrzne, ale potok ne a kry se na něm netvoří už tak 5 let a bude už jen tepleji a tepleji :(.
Uz som na ifaune predstavoval nase národné plemeno husi- Suchovska zltodivoka. Ta ma tiez pud kvokavosti zachovany a ma pekne sfarbenie divej husi. Mozno som vas inspiroval.
Co sa tyka krmenia husi, tiez si myslim ze nepozeru vsetko naraz. Moje maju v krmitku celý čas nasypane zrno, a prichadzaju sa nazrat len raz za cas. A vo vasom pripade ak by vsetko zozrali za par dni, neumru hladom. Nech sa pasú
buřtík
napsal(a):
Ještě by mě zajímalo, jestli by se dalo bránit škodné tak, že udělám kurník upřostřed rybníčka? Nebo si to hravě přeplavou?
Hmmm. Myslím si, ze líšky vodu moc nemusia, no to isté platí pre husi. Tie sa tiež radsej pasu ako vysedavaju niekde v strede jazera. Toto by som skôr ku kaciciam priradil. No skusit hádam môžete, mozno sa im to zapaci.
My chováme husy české absolutně na volno. Pasou se i teď v zimě, pokud není sníh. Krměj se pouze věčer když přijdou z pastvy a stějně krmení moc nedají. Tak, že od rána do večera prakticky o nich nic nevíme. Jenom vím, že chodějí po řece až 2 Km daleko. Na vzájem si s ostatníma zvířatama nebudou rozhodně vadit. Já právě specielně pro husy suším seno a to tak, že sekačkou na nízkej trávnik posekám a to pak usuším tak, že je to na drobno nasekaný a to ji pak přidávám ke krmeni a dávají tomu přednost před kukuřicí které mám letos opravdu hodně. To je asi tak všechno. Chovu zdar.