Dobrý podvečer, tento termostat má asi dva roky. Jak uvedl můj předřečník, jsou nabízeny digitální termostaty již za čtvrtinovou cenu, ale v žádném případě se nejedná o proporcionální termostaty. To slovo je velice důležité, alespoň u mne. I já jsem si chtěl postavit líheň za co nejméně peněz a tak jsem si objednal dva termostaty z Aliexpressu. Kus cca za 240, - Kč / jsou nabízeny i na těchto stránkách/. Samozřejmě proporcionalita nikde. Problém nastal při ručním obracení vajec, kdy teplota poklesla třeba 28 st.C. Následně jsem musel na požadovanou teplotu pro líhnuti jít přes několik kroků nastavení termostatu, protože termostat vypíná na nastavené hodnotě a nepočítá se setrvačností topení. V mém případě topného kabelu. Kdybych šel přímo na požadovanou hodnotu pro líhnutí, tak by kabel líheň ohřál ještě asi o dva až tři stupně, tedy na hranici usmrcení zárodků. Žádné alarmy Vám nepomůžou. Ani nevím, kam by vystoupala teplota, kdyby vypadl el.proud, líheň vychladla a při vyhřívání by termostat vypnul na 37,7 st. C. Spínací relé těchto termostatů bylo poměrně hlučné. První termostat odešel během prvního líhnutí a druhý během třetího. Pak jsem si řekl, že levných věcí bylo dost a kupil jsem si tento termostat. Když mi přišel, tak jsem měl obavu, zda to vůbec doladím, ale je to velmi jednoduché. Pak jsem byl nadšený z komfortu. Spínání termostatu není vůbec slyšet a kdyby nesvítila kontrolka sepnutí, tak ani nevím, že v provozu. Ale hlavně, po obracení vajec zavřu líheň a termostat si vše hlídá sám, počítá se setrvačností topného kabelu, vypne tak, aby v žádném případě nedošlo k překročení nastavené hodnoty a potom v malých krocích dohřívá. Nastavenou teplotu drží v neustále rovině a jeho čidlo je mnohem přesnější než u levných a nepotřebujete další teploměr. Čina se musela kalibrovat podle přesného teploměru. Za mne perfektní. Něco mám odžito a již vím, že kvalitní součástky se musí zaplatit, ale jak říká klasik „ Záleží na vkusu každého soudruha“.
Nechci se tady dohadovat a někomu něco vnucovat. Digitální teploměry řídí mnoho líhní a mnoha spokojeným líhňařúm. Co je pravda z vašeho příspěvku je to, že nejsou vhodné pro líheň s topným kabelem a to právě proto že jsou přesné a topný kabel má špatnou setrvačnost, to jde tak do odchovny.Ale jinak zde šíříte mnoho dezinformací.
Topení musí být mírně předimenzované, aby stíhalo dotopit po otevření, to jste zřejmě neměl a ten termostat si to pak ´´ohlídá,. To že teplota přeleze o stupeň po dlouhém otevření je normální, ale za 5 minut se to srovná. Pletete si teplotu vzduchu a teplotu vajec.Ten váš to taky přeleze, ale není tak rychlý a přesný a pomalu reaguje, takže to ani nevíte, ani to neumí změřit. Je to na dlouhou diskuzi a vysvětlení...O hlučném spínací relé je úplná hloupost. Já mám stejný na líhni již 4 roky, líhnu 3 x za sezonu.
Věřte si čemu chcete, je na každém co si zvolí.
Dobrý deň.Týmto príspevkom nechcem robiť reklamu, používam termostaty iba od morelia.Liahnem s nimi okolo 8 rokov, s jedinou poruchou.Nie 3 krát za sezonu, ale pol roka v kuse.Z núdze som použil termostat od Slovenského predajcu, bol určite z Číny, po obdržaní opravaného zadarmo od P. Chochule som ho hneď vimenil.Toľko je rôzných termostotov, iba vybrať ten ktorý pre Vaše potreby bude najlepší.Pre prispievateľa barnand.Myslím, že topný kabel zo všetkých zdrojov vykurovanie liahní najmenej po vypnutí termostatu vyhrieva liaheň.Tri stupňe sa zdajú byť veľa.S pozdravom M.H.
milanhorinka
napsal(a):
Dobrý deň.Týmto príspevkom nechcem robiť reklamu, používam termostaty iba od morelia.Liahnem s nimi okolo 8 rokov, s jedinou poruchou.Nie 3 krát za sezonu, ale pol roka v kuse.Z núdze som použil termostat od Slovenského predajcu, bol určite z Číny, po obdržaní opravaného zadarmo od P. Chochule som ho hneď vimenil.Toľko je rôzných termostotov, iba vybrať ten ktorý pre Vaše potreby bude najlepší.Pre prispievateľa barnand.Myslím, že topný kabel zo všetkých zdrojov vykurovanie liahní najmenej po vypnutí termostatu vyhrieva liaheň.Tri stupňe sa zdajú byť veľa.S pozdravom M.H.
Pane kolego nechci zde rozvádět diskuzi, ale i ty termostaty od p. Chochule mají v sobě komponenty z Číny.Vyrábí se tam dnes téměř vše.Možná je tam i vyrobeno vaše PC z kterého píšete. Koupíte Panasonic a je to z Číny.To neznamená nutně, že to musí být špatné.Jde právě o to umět si vybrat ty správné věci.
U termostatů jde o to vybrat ty vhodné pro daný účel.Sám připouštíte, že se vám porouchal i ten od p.Chochule a čínský vás zachraňoval.
Ale neberte to osobně jsou to jen součástky smontované ve výrobek a mohou se porouchat.
Dobrý den, nevím o jaký termostat se jedná. Neni nikde obrázek. Já jsem si postavil líheň na 250 vajíček s ručním obracením a použíl jsem termostaty tři. Jeden jsem měl ze staré velkokapacitní lednice (ten slouží jenom jako teploměr pro kontrolu) a dva jsem koupil zde na if (400Kč,250Kč). Jeden je nastaven na spínání dvou 25W žárovek (zdroj tepla) v a druhý je nastaven jenom na vypnotí při překročení teploty 40°. Líhnu docela v pohodě a letos to bude třetí sezónu. Ať už máte termostat jakýkoliv, třeba z Číny nebo Ameriky je to jedno. Důležité je to uhlídat si líhnutí. Pokud chcete líhnout drahé vajíčka neboli vzácné plemena, tak bych nespoléhal na samodoma výrobu, ale koupil bych si kvalitní líheň s automatikou.
Dobrý deň.Dnes som sa pozeral na ponúkané termostaty.Už prevedenie skrinky a hlavne kablík čidla napovedajú o ich kvalite. Je pravda, že cena týchto termostatov je 1/5 proti predajcu morelia.Jeho prevedenie je masívnejšie a i kvalitnejšie.To, že sa Čína presadzuje na trhoch je iba vec ceny.Vy ako predajca komponentov ak chcete zarobiť, musíte lacno nakúpiť a to nieje môj problém.Použijem slová T.B.nie som tak bohatý, aby som kupoval lacné veci.A môj pc má toľko rokov keď ešte Čína náš trh nepohltila.Určite je rozdiel vyliahnuť tri krát hydinu a liahnuť 5-6 mesiacov s jednou poruchou 3 až 4 liahňami.MH.
milanhorinka
napsal(a):
Dobrý deň.Dnes som sa pozeral na ponúkané termostaty.Už prevedenie skrinky a hlavne kablík čidla napovedajú o ich kvalite. Je pravda, že cena týchto termostatov je 1/5 proti predajcu morelia.Jeho prevedenie je masívnejšie a i kvalitnejšie.To, že sa Čína presadzuje na trhoch je iba vec ceny.Vy ako predajca komponentov ak chcete zarobiť, musíte lacno nakúpiť a to nieje môj problém.Použijem slová T.B.nie som tak bohatý, aby som kupoval lacné veci.A môj pc má toľko rokov keď ešte Čína náš trh nepohltila.Určite je rozdiel vyliahnuť tri krát hydinu a liahnuť 5-6 mesiacov s jednou poruchou 3 až 4 liahňami.MH.
Nějak se tomu bráníte, ale říkám vám, že vámi zmíněný pán od kterého nakupujete má komponenty také z Číny a právě na vás vydělává! Na skřínce přeci nezáleží, ta jen ty komponenty drží pohromadě a kablík sondy ? v něm je minimální napětí, tak na co by měl být jak k vařiči. Ten umím dodat náhradní i s novou sondou. Jinak já to mám jako zálibu a rád pomůžu, nebojte se neživí mě to, mám své povolání, to bych jinak umřel hlady. Ale jak jsem psal nikomu nic nenutím a rád poradím a pomůžu. Již ani neinzeruju a obracejí se na mě chovatelé z minulosti sami pokud něco potřebují a chovatelé, kterým mě někdo doporučil.
Přeji vám mnoho vylíhnutých kuřátek.