Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.1.2018 11:21
tevi

XXX.XXX.190.88

Potrebovala by som radu, čo robím zle.

Kúpila som křepelky 1-2 dňové, faraon, angl. masná a gigant.
Jedno kuriatko gigant v deň zakúpenia nemohlo chodiť. Behalo po zohnutých nohách (kolenách), beháky nepoužívalo. Bolo čiperné tak som to úplne neriešila.
1. týždeň som všetky kŕmila zmesou pre křepelky, zakúpenou na burze.
Po 1. týždni prestali 3 křepelky giganti chodiť, nemohli sa postaviť na nohy a 2 začali krívať - zrejme zlomenina nohy. Oddelila som ich.
Prišlo mi to zvláštne a pojala som podozrenie na krmnú zmes. Hneď som ju začala miešať s tvarohom, strúhanou mrkvou, vareným vajíčkom, bielkovinovým koncentrátom 20% a mletý vápenec. Nechodiace kuriatka za dva dni behali. Krívajúce sa zlepšili, na nohách sa viditeľne vytvoril zrast na kosti.
Rast kuriatok bol naďalej veľmi nevyrovnaný.
Od začiatku 2.týždňa kŕmené zmesou pre nosnice 40%, zmes pre krepelky 40%, bielkovinový koncentrát 20%, všetko zmiešané so strúhanou mrkvou a tvarohom + varené vajíčko, mletý vápenec.
3. týždeň úhyn 3ks gigant,2ks gigant malátne, bez záujmu o potravu, ležiace, večer som ich utratila.
Dnes (3.deň 3. týždňa) 1ks faraon ležiaci, bez záujmu. Oči zalepené. Po sledovaní i ostatných som našla 4 ks. čo majú oči zalepené!

Čo robím zle?

Teploty sú podľa tabuliek, vlhkosť v poriadku, podstielka drevné peletky, voda v klobúkovej napájačke čistá, denne menená i 2x, vyhrievaná podlaha i infra lampa, bez prievanu, kremičitý piesok majú stále. Do vody sem-tam pridám emanox a propoul.

Všetky uhynuté a utratené kusy boli malého vzrastu.

Viem, že nikto z Vás nemá doma sklenenú guľu, ale každá rada od skúsenejších je cenná.

Ďakujem Ivet.

24.1.2018 12:11
skodovak

XXX.XXX.241.252

Dobrý den,

1.pomineme nekvaitní nákup

2.teplota v odchovně stačí vysledovat podle chování kuřat. shluk pod zdrojem= zima, opak teplo nebo ok.
3.podložka by se neměla moc smekat kuřatům se rozjíždí nohy a většinou jim to zůstane.. =hadr, perlinka
4.krmení bude spíše vada v nevědomosti a to že směs musí býti K1 ne pro nosnice žádného druhu a to do alespoň 7.týdnů. Nebo náhrada ve formě šrotů.. takže směs jak pro nosnice křepelky tak pro nosnice slepice okamžitě vyřadit!, může mít fatální následky na zdarvý vývoj zvířat a hlavně jejich vejcovodů!

článků na toto téma je nespočet a u živých tvorů je celkem fajn se tomu věnovat než do toho jdu a zvířatům ubližuji...

24.1.2018 12:16
skodovak

XXX.XXX.241.252

Nevím jaká forma je vyhřívané podlahy takže nemohu soudit přísun tepla, ale nikde nevidím podblíž drobotiny žádný zdroj z vrchu (jak píšete infra) vypadají takoví jako v chladu podle postoje...

24.1.2018 13:00
tevi

XXX.XXX.190.88

skodovak napsal(a):
Dobrý den,

1.pomineme nekvaitní nákup

2.teplota v odchovně stačí vysledovat podle chování kuřat. shluk pod zdrojem= zima, opak teplo nebo ok.
3.podložka by se neměla moc smekat kuřatům se rozjíždí nohy a většinou jim to zůstane.. =hadr, perlinka
4.krmení bude spíše vada v nevědomosti a to že směs musí býti K1 ne pro nosnice žádného druhu a to do alespoň 7.týdnů. Nebo náhrada ve formě šrotů.. takže směs jak pro nosnice křepelky tak pro nosnice slepice okamžitě vyřadit!, může mít fatální následky na zdarvý vývoj zvířat a hlavně jejich vejcovodů!

článků na toto téma je nespočet a u živých tvorů je celkem fajn se tomu věnovat než do toho jdu a zvířatům ubližuji...

Ďakujem

1 - to neviem odhadnúť, ale pán vypadá, že vie čo robí.
2 - áno, podľa toho som postupne dvíhala infra lampu
3 - to vyskúšam, dám uterák, aspoň sa nebude toľko prášiť.
4 - tá křepelčí směs je pro kuřata křepelek. Vzhľadom na neprospievanie som ju doplnila N1+BK. K1 bude určite ako doplnok vhodnejšia.

Informácií mám načítaných myslím dostatok. Chov sa však chová úplne neštandartne. Mám odchovaných 5 rokov po 60 kuriatkach sliepok (úhyn v druhom roku 6 ks, inak 0). Nemám dojem, že by som zámerne, alebo nevedomosťou hazardovala s ich životmi.

Prosím nevedeli by ste príčinu toho zánetu očí a jeho riešenie.
Máte prosím odsledovanú konkrétnu kvalitnú zmes pre krepelky?

Ivet.

24.1.2018 13:07
tevi

XXX.XXX.190.88

skodovak napsal(a):
Nevím jaká forma je vyhřívané podlahy takže nemohu soudit přísun tepla, ale nikde nevidím podblíž drobotiny žádný zdroj z vrchu (jak píšete infra) vypadají takoví jako v chladu podle postoje...

Podlaha má podlahové vykurovanie, je to sprchový kút, kachličky teplé na dotyk. Pri fotení som infralampu vypla, foťák v tom červenom svetle neostrí.
No ten postoj ma tiež straší, niečo je zle a nedarí sa mi zistiť čo. Za tie dve min., čo som ich nafotila bez lampy im určite zima nebola. Okolitá teplota je cca 24 stupňov. Pod lampov už všetky ani nespávajú, sú rôzne v priestore.

Nemáte skúsenosť s tými zalepenými očami?

"Za chvíľku im začnem fúkať do zadku. "

Ďakujem, Ivet.

24.1.2018 13:10
skodovak

XXX.XXX.241.252

Nemyslel jsem to nijak zle, jen občas píšu s takovým výrazem...asi

směs určitě jen K1

světlo(topení) bych dal níže uvidíte dle chování co jim bude vyhovovat, podle mně mají málo..

podestýlka ve vašem případě není snad ani špatná co se týče skluzu, tam jde stejně tak cca.jen o první týden... nyní již hadr nic nevyřeší..

oči vám bohužel nedokážu poradit a střílet od boku nebudu, jistě se někdo najde kdo bude vědět, máme tu mezi sebou Mvdr

ať se daří.

24.1.2018 13:24
tevi

XXX.XXX.190.88

skodovak napsal(a):
Nemyslel jsem to nijak zle, jen občas píšu s takovým výrazem...asi

směs určitě jen K1

světlo(topení) bych dal níže uvidíte dle chování co jim bude vyhovovat, podle mně mají málo..

podestýlka ve vašem případě není snad ani špatná co se týče skluzu, tam jde stejně tak cca.jen o první týden... nyní již hadr nic nevyřeší..

oči vám bohužel nedokážu poradit a střílet od boku nebudu, jistě se někdo najde kdo bude vědět, máme tu mezi sebou Mvdr

ať se daří.

Ja to tiež nemyslím zle, už som ale dosť unavená jak zdochajú a ja neviem pre čo. Je to demotivujúce a vážne mi je z toho ťažko.

Typ podstieľky som kontrolovala, hneď po náleze toho prvého kurčaťa s deformovanými nohami v deň nákupu. Ostatné čo prestali chodiť následne po týždni nemali silu v nohách. Neboli to také tie kurčatá s roztiahnutými nohami do strán.

ďakujem za každú informáciu!

Prajem pekný deň.
Ivet.

24.1.2018 13:31
Kutilka

XXX.XXX.243.152

Proč nezavoláte pánovi od koho jste křepelky koupila. Já když mám problém s odchovem, vždy se obrátím prvně na chovatele od koho jsem koupila a pokud neví, tak teprve na i faunu.

24.1.2018 13:39
tevi

XXX.XXX.190.88

Kutilka napsal(a):
Proč nezavoláte pánovi od koho jste křepelky koupila. Já když mám problém s odchovem, vždy se obrátím prvně na chovatele od koho jsem koupila a pokud neví, tak teprve na i faunu.

To už som volala hneď, prvý týždeň, ked prestali chodiť. Pán nevedel a ani osobne nemal takú skúsenosť.
Následne som znovu prehrabala internet a literatúru.
Nenašla som chybu a tak skúšam, či si ju nevšimne niekto z vás, pretože ja ju asi prehliadam.

24.1.2018 14:50
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Za mě nejlepší krmení pro malé křepelky je Křepelka MINI od Energys určená pro křepelky do 6tého týdne stáří - v prvním týdnech je dobré jí ještě hodit do mixéru nebo mlýnku
A jinak bych měla dvě podezření. Jednak ty uhynulé žraly nebo ne? Měli plná nebo prázdná volátka? Nemohlo se stát, že některé se prostě nazobaly podestýlky nebo třeba šrot ze pšenice udělá taky paseku. Nějaké velké kusy potravy, co nemohly strávit a zacpalo jim to střeva? Co trus, nemají ulepené zadečky? Zvlášť ty menší, co nerostou? Jak vypadá trus?
S těma zalepenýma očima taky nevím, osobně nemám zkušenost, co by to mohlo být...

24.1.2018 15:31
Ni+Pa

XXX.XXX.233.112

veraboskova napsal(a):
Za mě nejlepší krmení pro malé křepelky je Křepelka MINI od Energys určená pro křepelky do 6tého týdne stáří - v prvním týdnech je dobré jí ještě hodit do mixéru nebo mlýnku
A jinak bych měla dvě podezření. Jednak ty uhynulé žraly nebo ne? Měli plná nebo prázdná volátka? Nemohlo se stát, že některé se prostě nazobaly podestýlky nebo třeba šrot ze pšenice udělá taky paseku. Nějaké velké kusy potravy, co nemohly strávit a zacpalo jim to střeva? Co trus, nemají ulepené zadečky? Zvlášť ty menší, co nerostou? Jak vypadá trus?
S těma zalepenýma očima taky nevím, osobně nemám zkušenost, co by to mohlo být...

Také chováme křepelky už nějaký pátek a krmím jedině Křepelka MINI od energisu. Dokonce ji začali vyrábět v šrotové verzi...
Zalepené oči, nemají či neměli průvan?

24.1.2018 15:36
skodovak

XXX.XXX.241.252

Tím k1 jsem myslel samozřejmě Křepelka MINI od Energys, v případě nouze nějakou K1 což já používám kuře MINI od téže značky..

Moje křepelky měli z nouze i kachna MINI od dehaus a taky to zvládly..

Jinak i já jsem první myslím týden šrotoval... (normálka tyčákem ve sklenici)

24.1.2018 16:11
tevi

XXX.XXX.190.88

veraboskova napsal(a):

Bola som pozerať volátka, nepodarilo sa mi ich nahmatať ani u veľkých kusov, ktoré práve žrali. Kusy čo zdochli žrali v poriadku, až keď ľahli, potom už nič, preto som ich i utratila. Boli vychudnuté a rozperené, bez záujmu, unavené. Volátka som u uhynulých nekontrolovala.

Trus je rôzny. Po pridaní N1 sa stal hustým hnedavým s bielou špičkou - s tým som spokojná. Objavuje sa i redší svetložltý trus (stále drží tvar, nie je to voda), hlavne po dávke s uvareným vajičkom. Tento redší trus majú i veľké vitálne jedince. A potom sem-tam veľmi tmavý hnedý tros. Olepený zadoček nemáme. U pár kusov je zadoček neoperený.

Podstielku samozrejme zožrať mohli, sú to peletky, čo sa po napití rozpadajú na jemné piliny. Žeby to bolo i podstieľkou?

Na energys už čakám týždeň, tak snáď konečne dorazí. A som rada, že píšete, že je fajn.

24.1.2018 16:35
tevi

XXX.XXX.190.88

Ni+Pa napsal(a):
Také chováme křepelky už nějaký pátek a krmím jedině Křepelka MINI od energisu. Dokonce ji začali vyrábět v šrotové verzi...
Zalepené oči, nemají či neměli průvan?

Otázka je, čo je to prievan. Posledné tri dni majú otvorené malé kúpeľňové okno na ventilačku cez deň a v noci na miktoventiláciu, aby nemali moc vlhko.
Studený vzduch padá k zemi, ale nie do priestoru s kuriatkami, sú za rohom a chránené od spodu.

V piatok som im menila podstieľku, vetrala som viac a i som im to tam povysávala.

Stalo sa Vám, že křepelky takto reagovali i na malý prievan?

24.1.2018 16:42
tevi

XXX.XXX.190.88

skodovak napsal(a):
Tím k1 jsem myslel samozřejmě Křepelka MINI od Energys, v případě nouze nějakou K1 což já používám kuře MINI od téže značky..

Moje křepelky měli z nouze i kachna MINI od dehaus a taky to zvládly..

Jinak i já jsem první myslím týden šrotoval... (normálka tyčákem ve sklenici)

Ja mám vážne obavu, že som si nabehla tou zmesou. Kúpila som ju na radu chovateľa na burze. Pán, čo mi ju dával ju musel vyťahovať z auta, ktoré už balil a moc nadšený nebol. Je to dáka noname křepelka zmes pre kuřata. Je jemnešrotovaná, ale už sa mi stalo, že som v nej našla zlepené hrudy.
Energys je na ceste.
Dnes už dostali novú K1+ BK+ tvaroh.

25.1.2018 08:24
tevi

XXX.XXX.190.88

Prosím nemá niekto daľší tip, čo by sa mohlo diať?

25.1.2018 08:57
jo012810

XXX.XXX.96.211

Nemám moc zkušeností s odchovemkřepel, ale již jsem pár"váreků odchoval. Určitě je třeba krmit kvalitní bílkovinnou směsí pro kuřata. Vyzkoušel jsem i Energis, ale pro mne je nejlepší K1 od Sehnoutka, kterou nakoupím přímo v místě bydliště. Rozdíl v růstu jsem nezaznamenal. Navíc Energis používá do směsí mutanty. Osobně odchovávám na roštech, tím se vyloučí styk s trusem a požití nějaké části podestýlky. Teplo jde ze shora, voda v kapátkové napáječce a v krabičče říční písek. Ten může i u vás chybět. Zalepené oči jsem neměl a tak nevím...

25.1.2018 09:18
tevi

XXX.XXX.190.88

jo012810 napsal(a):
Nemám moc zkušeností s odchovemkřepel, ale již jsem pár"váreků odchoval. Určitě je třeba krmit kvalitní bílkovinnou směsí pro kuřata. Vyzkoušel jsem i Energis, ale pro mne je nejlepší K1 od Sehnoutka, kterou nakoupím přímo v místě bydliště. Rozdíl v růstu jsem nezaznamenal. Navíc Energis používá do směsí mutanty. Osobně odchovávám na roštech, tím se vyloučí styk s trusem a požití nějaké části podestýlky. Teplo jde ze shora, voda v kapátkové napáječce a v krabičče říční písek. Ten může i u vás chybět. Zalepené oči jsem neměl a tak nevím...

Mutantami myslíte gmo soju?
GMO a soja samotná je u nás téma č.1, ale je pomerne problém sa jej vyhnúť, u sliepok som ju z časti nahradila hrachom.

Vychoval ste křepelky na K1 pre slepice? A v poriadku?

Roštu sa chcem vyhnúť, je to zrejme technologicky najefektívnejší spôsob chovu, ale ja mám zázemie pre podstieľkový chov a je mi bližší.

Piesok máme kremičitý stále k dispozícii.

Oni tie oči nie sú moc dobre postrehnuteľné. Až na jedno kurča, ktoré ich má olepené, to vypadá akoby iba mali zatvorené oči. Až po dlhšom sledovaní si všimnete, že ich proste neotvorí.

Stále sa nedarí, i cez všetky zmeny dnes ďaľší úhyn.

25.1.2018 10:35
skodovak

XXX.XXX.241.252

Jaká mají trus? je v něm červené(krev)?

K1 nemůže vadit ani kuřecí, podle mně nemá důvod, ale jistě že bude lepší přímo křepelčí..

Sehnoutek asi super, ale do baráku už bych to nechtěl...!

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2018 10:47

skodovak napsal(a):

K1 nemůže vadit ani kuřecí, podle mně nemá důvod, ale jistě že bude lepší přímo křepelčí..

Taky nemám dobré zkušenosti s krmivem Fa Sehnoutek. Nevím ale zase pokud to někomu vyhovuje..Za mě tedy raději ne.
No mě příjde, že ty křepelky co jste nakoupila asi už od počátku za moc nestáli. Pokud máte takové úhyny by bylo možné dobré celé hejno zlikvidovat a vše vyčistit a vydezinfikovat, nakoupit krmení pro křepelky určené a začít znova.

25.1.2018 11:43
tevi

XXX.XXX.190.88

skodovak napsal(a):

Žiadna krv, kokcidioza to nie je (možno by som bola i za ňu rada, aspoň by som vedela, čo sa deje). Trus je rôzny okrem klasického tuhého s bielou čiapočkou sa objevuje i redší žlto horčicový.

mám ks1 biostan od biokornu blučina. Energys mini na ceste.

25.1.2018 11:55
tevi

XXX.XXX.190.88

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky nemám dobré zkušenosti s krmivem Fa Sehnoutek. Nevím ale zase pokud to někomu vyhovuje..Za mě tedy raději ne.
No mě příjde, že ty křepelky co jste nakoupila asi už od počátku za moc nestáli. Pokud máte takové úhyny by bylo možné dobré celé hejno zlikvidovat a vše vyčistit a vydezinfikovat, nakoupit krmení pro křepelky určené a začít znova.

Hneď po nákupe jedno deformované nohy, ale to sa myslím stať može, či? Na druhý deň sa jedno kura vykrivilo do zatáčky, hlava nabok, krýdlo zvesené. Bolo čiperné ale do týždňa bolo medzi utratenými.
Pán vravel, že do konca unora má všetkú produkciu vajec zarezervovanú od liahní. Pokiaľ je to nekvalitným chovom tak výborne, to tu toho bude behať ešte hafo.

Pomaly začínam rezignovať, čo prežije, to prežije.
Nemyslím si, žeby som robila niekde tak fatálnu chybu, aby bol úhyn 20%.

25.1.2018 12:04

tevi napsal(a):
Hneď po nákupe jedno deformované nohy, ale to sa myslím stať može, či? Na druhý deň sa jedno kura vykrivilo do zatáčky, hlava nabok, krýdlo zvesené. Bolo čiperné ale do týždňa bolo medzi utratenými.
Pán vravel, že do konca unora má všetkú produkciu vajec zarezervovanú od liahní. Pokiaľ je to nekvalitným chovom tak výborne, to tu toho bude behať ešte hafo.

Pomaly začínam rezignovať, čo prežije, to prežije.
Nemyslím si, žeby som robila niekde tak fatálnu chybu, aby bol úhyn 20%.

No dříve se udávalo, že úhyn v odchovu 10% je nromální.20% se udávalo jako zvýšený úhyn ale ještě to bylo v "normě". Pokud budu mluvit za sebe tak si myslím, že ta křepelčata asi nebyla v pořádku. A časté střídání krmiv taky není zrovna ideální..

25.1.2018 12:58
skodovak

XXX.XXX.241.252

Biokron patří mezi ta lepšejší krmiva, to špatné nebude... střídání není dobré hlavně v případě tipu krmiv...

Skoro není možné ani tak, aby to takhle najednou vyzdechalo... tam nebylo opravdu něco ok od začátku... ono se snad ani nevyplatí takové prcky kupovat, řekl bych..většinou alespoň týden dva aby to žilo bez problému a pak to teprve koupit.. ale to je jen můj názor..

zrovna u křepelek jsem to první týden viděl jak se to samo vytřídí a slabší odejdou sami.

ono podle mně i chvilka chladu na denního prcka je celkem katastrofální..

25.1.2018 17:42
veraboskova

XXX.XXX.0.235

PRo začátečníka podle mě ten odchov od úplného "mala" není ok. Chce to zkušenosti. Může jim být zima, pak se šlapou. Tím se jim můžou i rozjet nohy, prostě se nezvednou. Nebo "dietní chyby", prostě průšvih s krmením. Třeba že mají hlad se taky pozná, že stojí hlavy nahoru a "řvou" pardon pípaj hlady. Křepelky obecně nedobře snášejí změny krmení. Chce to nové krmení přimíchávat postupně, než si zvyknou.
Ty pidikřepelky se občas objeví. Je to vada z líhnutí, ale většinou plácnu jedna na 30? Ale že by jich bylo velké množství, tak to leda jestli si třeba nezvykly na nové žrádlo nebo měly průjem- tak v růstu zastavily. Ty větší jsou ty, co se přizpůsobily rychleji. Těžko soudit, když u toho chovu člověk nebyl.
A nebo jestli na to máte, jednu co pojde rozpitvat, co jí bylo.

25.1.2018 20:13
tevi

XXX.XXX.190.88

veraboskova napsal(a):
PRo začátečníka podle mě ten odchov od úplného "mala" není ok. Chce to zkušenosti. Může jim být zima, pak se šlapou. Tím se jim můžou i rozjet nohy, prostě se nezvednou. Nebo "dietní chyby", prostě průšvih s krmením. Třeba že mají hlad se taky pozná, že stojí hlavy nahoru a "řvou" pardon pípaj hlady. Křepelky obecně nedobře snášejí změny krmení. Chce to nové krmení přimíchávat postupně, než si zvyknou.
Ty pidikřepelky se občas objeví. Je to vada z líhnutí, ale většinou plácnu jedna na 30? Ale že by jich bylo velké množství, tak to leda jestli si třeba nezvykly na nové žrádlo nebo měly průjem- tak v růstu zastavily. Ty větší jsou ty, co se přizpůsobily rychleji. Těžko soudit, když u toho chovu člověk nebyl.
A nebo jestli na to máte, jednu co pojde rozpitvat, co jí bylo.

Áno s křepelkami prvá skúsenosť.
Zima im určite nebola, ani sa neušlapali. Vypadá to na chybu v strave + ?

Uvrieskané boli zhruba 6. deň. To si pamätám, že som si vravela, že túto hromádku uvrieskaných operencov doma manžel asi nezvládne. Myslela som, že sa čohosi boja, kontrolovala teplotu... A máte pravdu bolo to hladom, hneď v ten deň večer som zmes kvôli nechodiacim kusom miešala s tvarohom, vajíčkom, bk, mrkvou a vápencom. Do tej doby ma pochybovanie o kvalite stravy nenapadlo, mala som predsa zmes pre kuriatka křepeliek .
Rozumiem tomu, že pokiaľ je strava nedostatočná, tak zastavia rast, ale prečo dochnú?

Ešte takto vrieskajú, keď je pustená práčka, majú z nej strach (už neperiem ).

A čo tie pidi kusy, akú majú prognózu?

Pitvou zrejme nepoznám nič, ale skúsiť to môžem.

Verím, že diagnostika na diaľku je úplne strielanie od boku, ale každý postreh je dobrý. Aspoň pre všetkých následujúcich chovateľov.

31.3.2018 10:41
19papaja

XXX.XXX.74.216

Když se chova jeden sameček a třeba dvě slepičky... zahnizdi obě slepičky a vyvedou mláde nebo jen jedna? ?

31.3.2018 14:46
jo012810

XXX.XXX.96.211

19papaja napsal(a):
Když se chova jeden sameček a třeba dvě slepičky... zahnizdi obě slepičky a vyvedou mláde nebo jen jedna? ?

Pokud jde o japonské křepelky nosné a to v jakékoliv barvě, pak na 99,9% slepička nezasedne. Pokud máte na mysli křepelky čínské, tam je lepší chovat v páru a slepička, s největší pravděpodobností, vysedí kuřátka a odvodí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík