Dobrý den, hledala jsem ve starších diskusích toto umístění, ale nic moc jsem nenašla. Máte někdo zkušenost? Udělala bych oddělený výběh, nic velkého 3x5m, ale v celodenním stinu. Z jihu je místo kryté sousedovou garáži, z leva strom a maliny, z prava keře. Slunko opravdu až v pozdním odpoledni a ráno asi hodinu. Slipky by byly zavřené tak 14 dní a pak bych je pouštěla spolecne s druhymi na celou zahradu. Na cca 4hod denně. Někdy více, za špatného počasí jdou tak na hodinku pod keře. Pamatuji si, ze cunici se po spolecnem venceni sami vraceli do svych chlévu. Předpokládám, že slepice to zvládne také. Mam wyandotky zdrobnele, ale toužím i po hempsirkach.
Druhá varianta je výběh před a vedle kralikarny. Rozměr cca stejný, ale kolmo a tedy ty 2m už v zóně svitu. Ovšem tam pořád chodíme...taky aby se pachy nescitaly a sousedé se nena...
Úplně ideální to není, ale lepší (skoro) celý den bez sluníčka než celý den bez možnosti schovat se do stínu. A pokud je budete každý den pouštět na zahradu, pak v tom nevidím problém, nedostatkem slunce by trpět neměly.
Za sebe bych výběh klidně postavila do stínu.
Pokud bych přesto stavěla ke králikárně, tak při dostatečné hygyeně a dostatečném výběhu by to stejně neměl být problém. A zeptat se souseda, jestli by mu to vadilo, nic nestojí.
viu
napsal(a):
Dobrý den, hledala jsem ve starších diskusích toto umístění, ale nic moc jsem nenašla. Máte někdo zkušenost? Udělala bych oddělený výběh, nic velkého 3x5m, ale v celodenním stinu. Z jihu je místo kryté sousedovou garáži, z leva strom a maliny, z prava keře. Slunko opravdu až v pozdním odpoledni a ráno asi hodinu. Slipky by byly zavřené tak 14 dní a pak bych je pouštěla spolecne s druhymi na celou zahradu. Na cca 4hod denně. Někdy více, za špatného počasí jdou tak na hodinku pod keře. Pamatuji si, ze cunici se po spolecnem venceni sami vraceli do svych chlévu. Předpokládám, že slepice to zvládne také. Mam wyandotky zdrobnele, ale toužím i po hempsirkach.
Druhá varianta je výběh před a vedle kralikarny. Rozměr cca stejný, ale kolmo a tedy ty 2m už v zóně svitu. Ovšem tam pořád chodíme...taky aby se pachy nescitaly a sousedé se nena...
A můžete si tak dovolit žluté plymutky, modré rázy slepic a i černé rázy.. jelikož na slunci těmto opeření poměrně záhy rezne, tak ve stínu by měly vydržet déle syté.
Podle mne taky. Děti postavily ráno 3 snehulaky. Slipka to vidí jinak. Včera ve 4 proběhl přesun. Reakci ctu bohužel až teď. Už ji nechám kde je. Je to kralikarna v závětří.2 vrstvy dřeva z jedné strany, kotec se samici z druhé. Pod ní také 2 vykrmaci. Pod dřevěnou bedynkou má slámu. Kolem ní též hojně. Pletivo zakrytí kobercem- 2 vrstvy a pytel. Přes den ma roh odkryty a je tam teplicko. Nejhorší co se může stát je, že přijdeme o 5 vajec.