Dobrý den za poslední tři dny jsem z hejna oddělil 3 ks kuřic 14 týdnů starých protože některé divně chodí a jedna už v podstatě vůbec, proti makrovce jsou očkované a kokcidiozou už si prošli dříve takže by měli mít imunitu, tu co nechodila jsem dnes zabil a pitval na játrech nic a jinak taky vše vypadá ok nevím co dělat nejspíš je to na veta ale k němu to mám flák cesty jsme na samotě díky za rady a podobné zkušenosti.
Dobrý den, prosím o radu. Našla jsem zde starší vlákno, kde se řeší ochrnutí slepice. Během 2 dnů mi přestaly chodit dvě kuřičky Maransky ve stáří 13 týdnů. Jsou krmené směsí přesně podle věku, tedy K3. Myslíte že je to jen nedostatek zmiňovaného Selenu, nebo se může jednat o nějakou slepičí obrnu? Tato kuřata byla líhnutá z kupovaných vajec, tak mě napadá i příbuzenská plemenita. Díky za názor.
Zuzkaa
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Našla jsem zde starší vlákno, kde se řeší ochrnutí slepice. Během 2 dnů mi přestaly chodit dvě kuřičky Maransky ve stáří 13 týdnů. Jsou krmené směsí přesně podle věku, tedy K3. Myslíte že je to jen nedostatek zmiňovaného Selenu, nebo se může jednat o nějakou slepičí obrnu? Tato kuřata byla líhnutá z kupovaných vajec, tak mě napadá i příbuzenská plemenita. Díky za názor.
Zuzko, takhle mi padala na nohy loni mala,asi tyden a dale stara kurata, krmena K1.. pote jsem zjistila, ze mi pani prodavacka prodala smes s proslou zarucni dobou.. zlukle tuky "pozerou" vitamin E..musela jsem jich utratit asi 50..omluva zadna,jen chlapovi vymenila krmeni za cerstve..ale vase uz jsou velke a krmeni snad mate v poradku..nabizi se Markova nemoc...ostatni kurice jsou jeste v poradku?..
Ano, ostatní zatím OK. Skočila jsem do lékárny pro ten Selen plus Ečko, snad je tím zase nepředávkuju. Zafixovala jsem je do polohy vsedě a žerou jako o závod. Krmení má expiraci v srpnu, myslím, že je v pořádku, pokud to není blbě namíchané. O Markovce nic nevím, zkusim nastudovat. Uvidíme co se z toho vyklube, zatím je mám doma na zahradě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na videu je u cerne videt, jak ma jednu nohu dopredu a druhou vzad. To býva typicky projev Markovy choroby. A je nakazliva. Izolovat a zajet k veterinari, at udela testy. Nebo je to jine nervove postizeni. V prvnim pripade urychlena likvidace.
Ano, jsou to typické příznaky, počítám s utracením. Četla jsem dnes o Markově nemoci, je to latentní infekce ve všech chovech na celém světě, ovšem projeví se jen u některých zvířat, ostatní mohou být vůči ní imunní. Podle doktorky Ježkové, alias Bodlinky, se může jednat ve zvláštních případech u kuřic a mladých nosnic o tzv. přechodnou paralýzu, která může během jednoho nebo dvou dnů ustoupit a nebo přejde do nervové formy této nemoci. Tak uvidím zítra, sekerka je připravená.

Zuzkaa
napsal(a):
Ano, jsou to typické příznaky, počítám s utracením. Četla jsem dnes o Markově nemoci, je to latentní infekce ve všech chovech na celém světě, ovšem projeví se jen u některých zvířat, ostatní mohou být vůči ní imunní. Podle doktorky Ježkové, alias Bodlinky, se může jednat ve zvláštních případech u kuřic a mladých nosnic o tzv. přechodnou paralýzu, která může během jednoho nebo dvou dnů ustoupit a nebo přejde do nervové formy této nemoci. Tak uvidím zítra, sekerka je připravená.
Drzim palce, ja takhle prisel o svuj prvni chov hedvabek.....
napsal(a):
Drzim palce, ja takhle prisel o svuj prvni chov hedvabek.....
Díky za podporu, slepičky jsou již utraceny. Dala jsem jim 2 dny, stav se bohužel nelepšil a k žádnému zázraku nedošlo. Blbá choroba. Slepice žere, pije, má jiskru v oku "pouze" je ochrnutá na nohy, tudíž se sama ke žrádlu a napájení nedostane.
Je zde otázka vakcinace. Ta je pro hoby chovatele neekonomická. Další otázka je proč zrovna u těchto dvou to propuklo, ostatní jsou (žádné klinické příznaky) zatám ok. Hygiena je u nás na 1.místě, denně se uklízí a nově podestýlá, žerou předpisově.
Další otázkou je, zda má pro mě cenu odchovávat si čistokrevné slepice, když v drůbežárně koupím za pár kaček vakcinované, zdravé kuřice a ušetřím si tak spoustu starostí.
Zuzkaa
napsal(a):
Díky za podporu, slepičky jsou již utraceny. Dala jsem jim 2 dny, stav se bohužel nelepšil a k žádnému zázraku nedošlo. Blbá choroba. Slepice žere, pije, má jiskru v oku "pouze" je ochrnutá na nohy, tudíž se sama ke žrádlu a napájení nedostane.
Je zde otázka vakcinace. Ta je pro hoby chovatele neekonomická. Další otázka je proč zrovna u těchto dvou to propuklo, ostatní jsou (žádné klinické příznaky) zatám ok. Hygiena je u nás na 1.místě, denně se uklízí a nově podestýlá, žerou předpisově.
Další otázkou je, zda má pro mě cenu odchovávat si čistokrevné slepice, když v drůbežárně koupím za pár kaček vakcinované, zdravé kuřice a ušetřím si tak spoustu starostí.
Ono chov čistokrevné drůbeže, její plemenitba a praxí potvrzená některá genetická pravidla, není pro každého. Je to zábava a to na prvním místě, která má, jako vedlejší produkt, vajíčka a maso. Ten, kdo chce pouze od drůbeže užitkovost, pak na trhu nakoupí odchované kuřice a pokud má štěstí, vyhne se nemocem...Ale i to nemusí být úplná pravda. Naprosto bez rizika, je nákup již hotových produktů, někdy pochybné kvality. Takže každý má možnost se rozhodnout, co chce.
jo012810
napsal(a):
Ono chov čistokrevné drůbeže, její plemenitba a praxí potvrzená některá genetická pravidla, není pro každého. Je to zábava a to na prvním místě, která má, jako vedlejší produkt, vajíčka a maso. Ten, kdo chce pouze od drůbeže užitkovost, pak na trhu nakoupí odchované kuřice a pokud má štěstí, vyhne se nemocem...Ale i to nemusí být úplná pravda. Naprosto bez rizika, je nákup již hotových produktů, někdy pochybné kvality. Takže každý má možnost se rozhodnout, co chce.
Ano, máte naprostou pravdu. Pro mne je to především denodenní práce, o plemenitbu mi nikdy nešlo. O zábavě se v tomto duchu mluvit nedá, i když tu práci dělám ráda a snažím se ji dělat na 100%, užitkovost je u mě na 1.místě. Vzhledem k současnému stavu potravinářského trhu, kdy chemie je běžná součást výroby potravin, snažím se jí proto vyhnout alespoň částečně tímto způsobem.

Pokud je užitkovost na 1 místě, nemá smysl chovat něco jiného než užitkové hybridy.

Zuzkaa
napsal(a):
Je to virové onemocnění, jako u lidí, někdo opar dostane, někdo ne. Mám to doma, já a žena jej občas máme, dcera nikdy. Asi je víc psychicky odolná
napsal(a):
Pokud je užitkovost na 1 místě, nemá smysl chovat něco jiného než užitkové hybridy.
Ano, na vejce určitě, ale na maso je mi hybrid na nic. Z toho žádné maso není, protože všechna energie jde do vajec. Mohla bych chovat brojlery, ale to zase nechci, protože to maso nestojí za nic. Není nad dobře vykrmeného kohouta. Kdybych uměla kastrovat, budu dělat kapouny.
Myslim,ze nemate zcela pravdu..slepice je slepice a kdyz snasi,tak se nezabiji..take jsem mela kdysi hybridy,masa jako ze slepice..:)maransky chovam nejmin 10let, ty jsou pekne,vetsi,ale zase za cenu snasky..snesou sotva polovic, nez vami zatracovane hybridky..kdyz chcete kohouty, neni zadny problem,ja mam prave 10 mladych maransaku, ze bych byla nadsena,to opravdu nejsem, krmit je pul roku na maso..dneska koupite za par korun na burzach kurata kohoutu, kazdy se jich rad zbavi, za par korun..jsou jich plne inzeraty za babku.
U nas se chovaji na maso brojleri..vyborne maso..😀..kohouty od nosnych plemen mame na vyvary,vyborne polevky s masem , rizoto nebo omacky..