Naklovnutím jednou za čas to začíná. Vytipovat ty, které mají zobáky zašpiněné od žloutku a zastřihnout jim horní špičku zobáku - pomáhá to, spodní špičkou vejce nerozbijí a než doroste horní, tak zlozvyk zapomenou. zastřihává se opatrně, aby horní špička byla o milimetr, dva kratší než spodní.
Nutností je dostatek minerálních látek aby vajíčka měla silné skořápky a dostatečně vystlaná a zatemněná hnízda.
Ak sliepky rozbíjajú vajcia, tak im pravdepodobne v krmive niečo chýba, následkom býva rozbíjanie vajec či kanibalizmus. Môže ísť aj o zlozvyk, mne sa ho v začiatkoch môjho chovu podarilo vyrobiť tak, že som dával sliepkam nedostatočne spracované škrupiny (len som ich v rukách podrvil a hodil do žrádla). Ja by som ešte pred zastrihávaním zobákov skúsil niečo iné. Najprv aj napíšte, čím kŕmite. Skúste ich "predávkovať" krmivom, ktoré im bude chutiť ešte viac ako vajce a dodá potrebné živiny, najskôr chýbajú bielkoviny, metionín, fosfor a prípadne vápno. (môže chýbať aj NaCl, ale soľ spravidla pri kŕmení odpadmi z domácnosti nebýva problém). Takže ideálne by bolo nejaké maso, ktoré pokryje možný nedostatok bielkovín, metionínu aj fosforu a do krmiva im dajte vápenný grit a prípadne aj nejaký nutrimix na hornej hrane dávkovania, ak nekŕmite kŕmne zmesi. Oni sa "nadávkujú" potrebnými živinami a vajcia časom nechajú na pokoji. Musia mať tvrdú škrupinu (grit).
Takže za predpokladu, že je bielkovín dostatok, všetky tieto krmivá majú málo metionínu, fosforu, o vápne nič nepíšete.
Doporučujem kvoli cene napr: https://www.rajkrmiv.sk/hydina/nutri-mix-pre-hydinu-vykrm-a-odchov-plv-20kg/
Ak budete robiť povedzme 10kg zmesi, dajte tam 8.6kg obilia, soje, hrachu,0.6kg Nutrimix hydina.0.6kg vápenný grit,0.2kg rastlinného oleja. Všetko zmiešajte.