Otáčení vajec v líhni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2018 15:41
chovatel  30

XXX.XXX.96.58

Lihneme kuřata mnoho let, začínali jsme u starých dřevěných líhní a dnes máme manuální liheň Cleo. V loňském roce jsme zkusili poslední cca 3-5 dní vejce neotáčet. Měl jsem napsané různé archy, kdy jsem začínal a ž do loňského roku. Někde jsem nechal ležet právě tyto odbornosti a nemůžu to najít. Píši proto, že se chci zeptat, kdy přestat vejce před líhnutím otáčet. Je zde hodně o líhnutí psáno, ale po dvou dnech studování jsem to nenašel. Poradí někdo...?Někdy jsme otáčeli vejce až do konce, ale asi to dobré není...Děkuji za Vaše rady...

29.3.2018 16:01
vg1955

XXX.XXX.84.111

3dni pred liahnutim sa vajcia neotacaju.

29.3.2018 22:25
asitakhle

XXX.XXX.255.6

chovatel 30 napsal(a):
Lihneme kuřata mnoho let, začínali jsme u starých dřevěných líhní a dnes máme manuální liheň Cleo. V loňském roce jsme zkusili poslední cca 3-5 dní vejce neotáčet. Měl jsem napsané různé archy, kdy jsem začínal a ž do loňského roku. Někde jsem nechal ležet právě tyto odbornosti a nemůžu to najít. Píši proto, že se chci zeptat, kdy přestat vejce před líhnutím otáčet. Je zde hodně o líhnutí psáno, ale po dvou dnech studování jsem to nenašel. Poradí někdo...?Někdy jsme otáčeli vejce až do konce, ale asi to dobré není...Děkuji za Vaše rady...

Vejce mám na obracáku na stojato a pak 19-tý den je položím na ležato do plastové bedýnky v líhni s perlinkou na dně a již s nimi namanipuluju.

31.3.2018 21:10
kamil 2

XXX.XXX.104.24

poslední tři dny.

5.10.2018 05:54
Jirous95

XXX.XXX.84.52

Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak je to s otáčením u naklubaných vajec. Kam otočit naklubanou stranou? Nebo to nijak neřešit a vyčkat? Nebo na co si dát pozor?

Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.10.2018 08:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jirous95 napsal(a):
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak je to s otáčením u naklubaných vajec. Kam otočit naklubanou stranou? Nebo to nijak neřešit a vyčkat? Nebo na co si dát pozor?

Děkuji

na naklubaná vejce se nesahá a líheň se neotvírá, akorát vám prudce klesá vlhkost a usychá ta blána ve vejci, takže to kuřeti děláte těžší.

5.10.2018 10:49
incas

XXX.XXX.122.82

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
na naklubaná vejce se nesahá a líheň se neotvírá, akorát vám prudce klesá vlhkost a usychá ta blána ve vejci, takže to kuřeti děláte těžší.

Zdravím,
to je sice pravda, ale realita je často jiná. Vylíhlá kuřata v dolíhních někdy naklubaná vejce zatraceně "rozhrabou". Nebo se na naklubané vejce navleče polovina již prázdné skořápky a kuře to má spočítané. V takových případech také neotvíráte líheň aby neklesla vlhkost?
Když už se v tomto stádiu líheň musí otevřít častěji, aby se vybrala oschlá kuřata a nerajtovala zbytečně ve svých nedolíhlých sourozencích, neškodí jemně rozprašovačem navlhčit nevylílhlá vejce, ale tak, aby voda nestíkala po vejcích. Voda musí být nejlépe převařená a teplá cca 38°C, ne studená.
Naklubaná vejce otočit otvorem nahoru, aby nedošlo k "ulití" a udušení kuřete.
Toť má rada z vlastních zkušeností a zkušeností mých kamarádů, dlouholetých chovatelů a líhňařů.
Ale samozřejmě to nikomu nevnucuji jako jediný správný postup, jak tady v diskuzích bývá častým zvykem.
J.S.

5.10.2018 11:02
Jirous95

XXX.XXX.84.52

Děkuji, vážím si vašich postřehů a rad. Takto by mi to stačilo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík