Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by někdo nevěděl co by to mohlo být za nemoc, abych to mohla řešit.Mám 5 husí, ale jedné padá křídlo a má červené kolem očí (asi jako ja kdyz dlouho nespim) je jí 5-6týdnů.Žere, pase se, ale chodí tak jako jinak.Ty ostatní jsou v pořádku.Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

bude asi nemocná. tipuju třeba celkovou infekci (možností je několik) doprovázenou zánětem kloubů, to bude ta vaše nateklá noha i svěšené křídlo. že má k tomu divný oči, to by měl každý.

broumacka
napsal(a):
Dá se to léčit, nějak jí pomoc?
sekyrou nebo veterinářem. doma nic, co chcete léčit, když nevíte, co to je? nebo jinak, kdybyste měla vy takovou nohu, mazala byste si to doma kostivalem, nebo ne?

broumacka
napsal(a):
Dobrý den, tak jsem volala na veterinu, objednali mi entizol do vody a mám přelečit všechny husy, to se mi nezdá.Chovám drůbež abych nemusela jíst ty hnusy s obchodu.Když je všechny přeléčím, tak mám hnus s krámu.
to je dobrá hovadina, s prominutím.
i kdyby entizol nebyl zakázaný pro potravinová zvířata, má zcela specifické spektrum. zabíjí určité parazity, giardie, histomonázy, trichomonády a pak anaerobní bakterie.
akorát že pokud tohle není virová nemoc, jako třeba reovirus, tak v tom bude e. coli - i jako sekundární infekt, možná streptokoky nebo stafylokoky, nebo mykoplasmata. na nic z toho entizol nezabírá, nikdy a za žádný okolností.
doporučuju jiné pracoviště.
Byla jsem u druhého veterináře a ten mi prodal krabičku, tedy 5 pytlíčků Metrozolu, když jsem si přečetla, není určeno pro potravinová zvířata, tak už je mi zase na nic. Vůbec nevím jestli to mám podávat. Hlavně tedy určitě nebudu přeléčovat všechny. A co budu dělat se zbytkem, asi najdu nějakého holubáře, abych to nevyhodila.

broumacka
napsal(a):
Byla jsem u druhého veterináře a ten mi prodal krabičku, tedy 5 pytlíčků Metrozolu, když jsem si přečetla, není určeno pro potravinová zvířata, tak už je mi zase na nic. Vůbec nevím jestli to mám podávat. Hlavně tedy určitě nebudu přeléčovat všechny. A co budu dělat se zbytkem, asi najdu nějakého holubáře, abych to nevyhodila.
metrozol je to samé jako entizol. stejný problém s použitelností a s citlivostí! je vám to úplně k ničemu, akorát si zamoříte maso.
jiné pracoviště?
Tak jsem si nechala poradit od paní chovatelky a říkala, že by to mohli být tipce(žabky).Tak jsme řízli jazyk a vyndali takového hnisu. Myslíte, že by to mohlo být od toho, že by žádnou jinou nemoc neměla? Vždy jsem o tom četla, ale měla by přestat žrát a kulhat! Tato je nateklá a žere a nekulhá. Je možné, že by to bylo tím?
Žabky nejsou v žádném případě infekční! Příčina je nejasná, ale pravděpodobně jde o nedostatek vitamínů a miner. látek (krmení domácími míchanicemi, které jsou výživově nevyvážené). Krmím mladé do 8 týdnů kompletní směsi a od té doby nemám nikdy problém.
http://www.kollarmvdr.cz/clanky/zabky_205.html Dana.
Mohu se tedy zeptat, žabku jsme vyndali.Michanici jsem prestala davat a davam srot pro kachny a husy. Porát na ní je vidět, že není fit.Zobák ma tmavší barvy, oko pořát nateklé.Myslíte, že se to někdy spraví a bude vzhledem jako ty ostatní? Jí pěkně a stolici má jako ostatní husy, jen vzhledově je jiná (prostě jako nemocná).Mohu jí ještě něčím přilepšit? Děkuji.
Jak píše Terezka výše - zánět v těle. Žabka byla jen následek oslabení a nevyrovnané krmné dávky. Podejte vitamíny AD3 a Aquavit E +selen v dávce 0,5ml od každého do zobáku a uvidíte. Mělo by nastat zlepšení. Pokud ne, je potřeba veta a řádnou konzultaci. Jinak vám bude falírovat až to zabalí a pojde. Dana.
Dobrý den, dnes mi přišly vitaminove doplňky, mohla by jste mi napsat jak mám dávkovat? Moc děkuji. Chtěla bych to zkusit, příde mi škoda nechat house bez pokusu umřít.Pokud to bude do vody, mám ještě s husama na zahradě na volno i kachny pred zabitim a kuřátka araukan.Rozdělávala bych do 10 l konve? Děkuji.
Děkuji za radu, vitamíny jsem dala přímo do zobáku a řekla bych, že vypadá lépe. Zvedne se pokaždé, když se zvednou ostatní husy.Oči má pořád takové nemocné, ale jestli se s toho dostane, tak to bude asi chvili trvat, že? Žabku nebooi tipec jsme vyndali, máme to kontrolovat a nebo už se neudělá? Příště se vykašlu na míchání a budu do těch 2 měsíců podávat šrot pro housata.Riskovat už nebudu, nestojí to za to.