Zdravím.
Mám problém s úhynom sliepok dnes je to tretia.
Pred mesiacom som kúpil z nemenovanej farmy nosnice (ročné vyradenky)
Akurát sa začínajú preperrovať.
Jedna zomrela v prvom týždni ale mala na krku dierku takže to som prisúdil k napadnutiu inými sliepkami.. Rana bola bez krvy len dierka.
Potom ale zomrela ďalšia sliepka no bez príznakov prezrel som ju celu a nič som nenašiel.
Žiadne diery ani krv.
Avšak už po dovoze z farmy prvý deň som si všimol že sliepky majú na krkoch alebo skôr pod krkom opuchy pridávam fotky. vid foto č.2 a 3
Tretia sliepka ktorá zomrela dnes mala ten opuch asi najväčší.
Ale našiel som aj podivnú krvavú škvrnu na jej tele pod krídlom. vid foto č.1
Ešte včera jedla ale všimol som si že ako keby mala problém s prehltanim kvôli tomu opuchu.
Fotka č.4 je tesne pred smrťou ale je viditeľný ten opuch na krku.
A vyzerá to že klepne aj ďalšiu. Ostatné sú čiperne a pobehujú ako keby nič.
Prosím o radu čo to môže byť pridávam aj fotky.
Ďakujem všetkým za rady!
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, pokud jde o "opuch", tak je to obyčejné plné vole...
A hybridky z drůbežárny jsou někdy v takovém stavu, že to prostě jenom "nerozdýchají". Ke zbytku se nedokážu vyjádřit.
Ja neviem či je to opuch alebo nádor či hrča.
Práve že tieto vyzerali byť v poriadku(až na tu hrčku) nie ako tie vypelichané
(ale hrčku majú všetky) ako na foto.
No ostatné si dnes pobehujú ako keby sa nič nedialo.
Z 20 sliepok uhynuli 4 myslím že je to dosť.
Dnes vezmem asi včerajšiu mrtvolku na pitvu.
Lebo sa mi to nezdá že by to bolo prirodzené ako mi známi hovoria.
Preto som požiadal o radu tu či nemá niekto skúsenosť.
Ďakujem.
Hmm..
Takže to znamená že je ucpana vole ?
Veterinár tvrdí že na farme to bolo spôsobené zlou stravou.
Pýtal sa ma čím ich kŕmim.. Keď som odpovedal že zmeskou pre nosnice a šrotom kukurice a pšenice povedal že muselo to byť spôsobené neadekvátnym zaobchádzaním na farme.
Keď ju pitval našiel tam len hlinu a krmivo.
Tvrdí že sú všetky orgány zdravé tak aj ich trus žiadne parazity.
Čo ma potešilo ale zároveň aj vystrašilo keďže som si stihol prečítať o odstraňovaní obsahu vole.
No veľmi sa mi do toho nechce s tým vyrezavaním.
Nieje iný spôsob ako predísť tomu že sa zadusia ? ?
Veterinár povedal len toľko že je treba to skúsiť rozmasirovať.
Naozaj to bude stačiť ? alebo je treba to vytláčať zobákom von ?
ďakujem pekne za všetky rady! :).

Ne, ta boůe je plne vole, jak jsem psal, proste je ta slepice nazrana. Potravu hromadi ve voleti, pak ji putuje do zaludku. Zakladni biologicke znalosti. Kdyz date slepicim neco, co miluji k zradlu, budou mit na krku kouli jak tenisak. Je to prirozene a ne-smrtelne. Problem muze byt tzv. mekke vole, kdyz slepice zere treba dlouhe seno, ktere zustane ve voleti, kde kvasi. Ale to pak ma slepice vytok ze zobaku. Na tech vasik “holokrckach” je proste jen videt “nazrana slepice”.
napsal(a):
Ne, ta boůe je plne vole, jak jsem psal, proste je ta slepice nazrana. Potravu hromadi ve voleti, pak ji putuje do zaludku. Zakladni biologicke znalosti. Kdyz date slepicim neco, co miluji k zradlu, budou mit na krku kouli jak tenisak. Je to prirozene a ne-smrtelne. Problem muze byt tzv. mekke vole, kdyz slepice zere treba dlouhe seno, ktere zustane ve voleti, kde kvasi. Ale to pak ma slepice vytok ze zobaku. Na tech vasik “holokrckach” je proste jen videt “nazrana slepice”.
Ok tak som zase o niečo mudrejší ;)..
Ale prečo potom umrely 4 sliepky? A 3 z nich mali na krku 5x väčšiu volu ako tá "kolokrká"
No teraz vyzerajú ostatné sliepky v pohode.
Len mam podozrenie že žerú vajíčka :/...
ďakujem za vedomosti!

Draligus
napsal(a):
Ok tak som zase o niečo mudrejší ;)..
Ale prečo potom umrely 4 sliepky? A 3 z nich mali na krku 5x väčšiu volu ako tá "kolokrká"
No teraz vyzerajú ostatné sliepky v pohode.
Len mam podozrenie že žerú vajíčka :/...
ďakujem za vedomosti!
To jste mel tu “bouli” rozriznout a zjistit, co je v ni. Jinak je to na křišťálovou kouli...

ta boule je vole.
to je nezabilo.
co je zabilo, to by se chtělo podívat pořádně i jinam do těla uhynulých kusů.
Uhyn 4slepic z 20ti kusů v tomto zbidacenem stavu, se mi nezda žádná tragedie..nepisete, co dobreho jste jim dal ke krmeni, slepice byly urcite zvykle na smes pro nosnice a zadne blato nedostavaly..potrebuji byt nejaky cas v karantene, krmit střídmě, nez si zvyknou na nove prostredi a krmeni neměnit! Pokud žerou vejce, pridejte jim tvaroh, kysele mleko, zbytky masa..asi bude delsi dobu trvat, nez se dostanou do kondice, kdy budou schopny zase snaset..
Zdravím.
Veterinár povedal že sú v poriadku že nemajú ani kokcidiozu, orgány v poriadku.
Že príčina je vyhladovanie keďže z vôle neprechádzala strava do žalúdka.
Mala prázdne čreva.
Kŕmil som šrotom kukurice a pšenice s (sušenými)drvenými škrupinami.(teraz už 6dni zmeska pre nosnice)
Ale asi tak ako píšete potrebujú si postupne zvyknúť na stravu.
K pojedaniu vajec dnes som mal viac času a nachytal som danú sliepku ktorá to robila.
Oddelil som ju od ostatných a z 0 vajec denne mám 7.
Našiel som na internete radu za ktorú ďakujem citujem
"väčšinou to z pravidla robí jedna" a toho som sa chytil a v mojom prípade to tak aj bolo.
Takže sliepky znášali ale ona to hneď aj zjedla. Prípadne len naklopla a ostatné sa potom pridali.
Taktiež sa postupne preperuju takže myslím že by do 2týždnov mohli byť vo forme :)
Ale z 20 sliepok je už len 15 keďže túto už nečaká život s ostatnými.
No myslím že to bude už dobre.
Ďakujem za všetky rady a ochotu pomôcť cením si to! :)
Veľa zdaru všetkým!