Zdravím, mám prosbu, dnes je to 18 den, co máme vajíčka v líhni půjčené udělané podomácku s ventilací z malého mrazáku.Jsem v tomto prvnička amatér.
Vejce jsem prosvítila, kruhy smrti nejsou, neoplodněná jsme dali pryč.Doteď jsem otáčela ručně 3xdenně, větrala 2x denně asi 10 minut pokaždé.
Chci se zeptat.Dnes bych tedy měla vypnout větráček, který celou dobu tam jde, na dno bych měla dát vlhký hard, aby byla větší vlhkost a čekat, tři dny, zda tedy se podaří kuřatům vylíhnout a zda budou zdravá apod?Teplotu jsem snížila o něco malinko.
Toto jsem se dočetla v článkách na netu, ale jak je to s větráním dál?I když tam jsou otvory pro vzduch.To větrat bych měla, nebo aspoň tedy rosit vajíčka ne?
Prosím poraďte mi, jak to máte vy, abych v poslední fázi něco nepokazila, když zatím jsou uvnitř živá a doufám bez vad a zdravá.Děkuji všem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

gitule vrtule
napsal(a):
Zdravím, mám prosbu, dnes je to 18 den, co máme vajíčka v líhni půjčené udělané podomácku s ventilací z malého mrazáku.Jsem v tomto prvnička amatér.
Vejce jsem prosvítila, kruhy smrti nejsou, neoplodněná jsme dali pryč.Doteď jsem otáčela ručně 3xdenně, větrala 2x denně asi 10 minut pokaždé.
Chci se zeptat.Dnes bych tedy měla vypnout větráček, který celou dobu tam jde, na dno bych měla dát vlhký hard, aby byla větší vlhkost a čekat, tři dny, zda tedy se podaří kuřatům vylíhnout a zda budou zdravá apod?Teplotu jsem snížila o něco malinko.
Toto jsem se dočetla v článkách na netu, ale jak je to s větráním dál?I když tam jsou otvory pro vzduch.To větrat bych měla, nebo aspoň tedy rosit vajíčka ne?
Prosím poraďte mi, jak to máte vy, abych v poslední fázi něco nepokazila, když zatím jsou uvnitř živá a doufám bez vad a zdravá.Děkuji všem.
ventilaci určitě nevypínejte!
prostě jediný co udělejte je, že nebudete vajíčka otáčet, nebudete větrat, nebudete líheň otvírat. a zvyšte vlhkost, třeba tím hadrem.
napsal(a):
ventilaci určitě nevypínejte!
prostě jediný co udělejte je, že nebudete vajíčka otáčet, nebudete větrat, nebudete líheň otvírat. a zvyšte vlhkost, třeba tím hadrem.
A jak je zbavím dusíku a přivedu jim čerstvý vzduch?Proč jsem to tedy dělala dote´d, když pak tři dny je mám nechat bez výměny vzduchu?

gitule vrtule
napsal(a):
A jak je zbavím dusíku a přivedu jim čerstvý vzduch?Proč jsem to tedy dělala dote´d, když pak tři dny je mám nechat bez výměny vzduchu?
větrá se ke snížení teploty. u kura se ale větrat nemusí, vylíhnou se i bez toho.
větráček neslouží k větrání, ale k rozhánění horkého vzduchu, takže je pak v líhni všude plus mínus stejná teplota. líhně bez větráku mají u topítka horko a postupně se vzdáleností teplota klesá.
a pokud je líheň dobře udělaná, jsou tam větrací otvory a ty právě slouží k přívodu kyslíku. dusík neřešte, ten tvoří většinu vzduchu v líhni i mimo líheň.
Tak se mi včera večer vylíhly první dvě kuřata během tří hodin, to druhé asi v půl jedné ráno, poznala jsem to, že z líhně pípali, tak jsem si řekla, že to nechám do rána, pak otevřu, že už budou oschlá a dám je do dolíhně.Teď jsem otevřela líheň a jen ta dvě kuřata tam mám.Další se nevylíhlo, myslím si, že z toho nic nebude už, ale nechám to do zítra do večera.Pokud se do té doby nic nevylíhne, tak jsem to totálně pokazila.Je mi smutno z nezdaru tohoto. Nevěřím, že se ještě něco vylíhne, když za dalších osm hodin nic, ani nevidím naklívaná vejce opticky při pohledu.
je mi to lito, ale neni mozne, aby kuratka ve vejcich odumrela v techto teplotach do rana..take se mi to stalo, mela jsem strach, ale vse dopadlo dobre..necetla jsem jeste cele vlakno, ale tam asi byla chybicka behem lihnuti, kdyby kurata ustydla, tak asi vsechna nebo vetsina..otevrete potom vajicka, zjistite, v jakem stupni vyvoje uhynula, jak maji vstrebany a zavreny pupik, tekutinu v obalu...ziva vejce jsou na omak horká, na rozdil od mrtvých...
ančovička1
napsal(a):
je mi to lito, ale neni mozne, aby kuratka ve vejcich odumrela v techto teplotach do rana..take se mi to stalo, mela jsem strach, ale vse dopadlo dobre..necetla jsem jeste cele vlakno, ale tam asi byla chybicka behem lihnuti, kdyby kurata ustydla, tak asi vsechna nebo vetsina..otevrete potom vajicka, zjistite, v jakem stupni vyvoje uhynula, jak maji vstrebany a zavreny pupik, tekutinu v obalu...ziva vejce jsou na omak horká, na rozdil od mrtvých...
Ta dvě zatím žijí, jsou v pohodě.Jen zatím žádný nový přírůstek a to mi je líto všechna jsou správně vyvinutá, nemají kruhy smrti, i se zvětšila vzduchová bublina prosvítila jsem je 18 den, než jsem je nechala a všechna byla teplá.
Vajíčka pak otevřu, nechám je do zítra do večera pro jistotu ale mrzí mě to, snažila jsem se, jak jsem mohla.Budu věřit, že se ještě některá dovylíhnou, i když je to 10 hodin co je na světě druhé a nic dál.
Teplotu a vlhkost behem lihnuti jste mela, jak ma byt?teplomery i uvnitr na vejcich?vlhkost ne prilis vysokou?ja chladim vajicka jen jednou denne, asi 10-15minut, taky mi to ulitlo a nic se nestalo..i kdyz mam ventilator, mam 3 plata vajec a obcas je překládám..vodu podle stupne lihnuti..ach jo, jak vam poradit, buhvijak ta lihen funguje...sezente si kvocnu, mate to jiste, ale taky starosti..ted mi sedi na brahmach, musi mit sitku, lezly ji tam slepice snaset, rvaly se..tak v 9rano ji vyhodim z hnizda, za pul hodiny uz ceka, tak ji zavru.. v těchto vedrech to neresim ani ja, ani kvocna
ančovička1
napsal(a):
Teplotu a vlhkost behem lihnuti jste mela, jak ma byt?teplomery i uvnitr na vejcich?vlhkost ne prilis vysokou?ja chladim vajicka jen jednou denne, asi 10-15minut, taky mi to ulitlo a nic se nestalo..i kdyz mam ventilator, mam 3 plata vajec a obcas je překládám..vodu podle stupne lihnuti..ach jo, jak vam poradit, buhvijak ta lihen funguje...sezente si kvocnu, mate to jiste, ale taky starosti..ted mi sedi na brahmach, musi mit sitku, lezly ji tam slepice snaset, rvaly se..tak v 9rano ji vyhodim z hnizda, za pul hodiny uz ceka, tak ji zavru.. v těchto vedrech to neresim ani ja, ani kvocna
Kvočna nám právě nesedla letos.Tak jsme zkusili líheň.Uvidím, jak to bude zítra večer no, zkusím otevřít vejce a podívat se, co se stalo, ale při té kontrole 18 den byly plná s krásnou přehlednou vzduchovou bublinou a teplá všechna no, děj se vůle boží, uvidíme, dáme jim šanci ještě, třeba Bůh dá a potřebují jen více času.Někde jsem četla, že když se vyléhnou do 24 hodin, tak je to dobře, ale že mohou postupně i do 48 hodin.Pak mi někdo říkal, že v líhni by měly být všechna do dvou hodin venku, což si myslím je čilí nesmysl.Ale nevím, jen můj názor.

vydržte, třeba ještě něco vyleze. na první líhnutí podle mně není podoma líheň moc vhodná... já mám rcom, ten líhne sám a fakt líhne. prostě taková blbovzorná mašina.

Třeba se to vylíhne, ale se zpožděním. Když se tak dlouho chladili. Dejte jim ještě čas.
Ano, taky je davam posledni dny, kdyz se mi neco nezda do misky s teplou vodou, musi plavat, vzduchova bublina je drzi nad vodou, po ustaleni se ziva kurata(vejce) hybou az poskakuji ve vode, neziva klesnou pod hladinu, popr.se vubec nepohnou..uz driv jsem o teto neškodné metodě psala, ale byla jsem ostře setřena, ze pry se kurata utopi nikdy se mi zadne neutopilo, ani me, ani moji mamce, babicce, atd..jedine by mohla vychladnout, kdyby u nich nekdo usnul
Myslím, že rychleji (dříve) se klubou kuřata z čerstvých vajec ze starších trochu později. To je jen můj postřeh... Jinak u nás jednou nešla 14h elektrika a v líhni sem měl křepelky. Dva dny po termínu lihnutí sem je ráno chtěl vyhazet a oni se začali klubat a třetí den byla většina nevnku. Takže naděje umírá poslední. Osobně bych je tam nechal jak píšete... Třeba budete ráno překvapená

ančovička1
napsal(a):
Ano, taky je davam posledni dny, kdyz se mi neco nezda do misky s teplou vodou, musi plavat, vzduchova bublina je drzi nad vodou, po ustaleni se ziva kurata(vejce) hybou az poskakuji ve vode, neziva klesnou pod hladinu, popr.se vubec nepohnou..uz driv jsem o teto neškodné metodě psala, ale byla jsem ostře setřena, ze pry se kurata utopi nikdy se mi zadne neutopilo, ani me, ani moji mamce, babicce, atd..jedine by mohla vychladnout, kdyby u nich nekdo usnul
mně teda vodní metoda připadá zbytečně komplikovaná.
stačí mobil a posvítit si. u živých vajec vidíte pohyb, před líhnutím i proklovaný zobáček do vzduchové komůrky. je to hned a je výrazně menší riziko, že člověk nešikovně něco rozbije, třeba.
take vajicka prosvecuji mobilem, jak jste nam poradila a jde to..jinak pouzivam silnou lampu pro presnejsi kontrolu, kuratka hybou zobacky, a pokud se chci jeste presvedcit, nejake to vajicko, co se mi nezda, provedeme plovaci metodu, nejvetsi radost z toho maji vnoucatka, kdyz vajicko hopsa na hladine
Tak dote´d nevylezlo nic novéhota dvě první, kuřátka jsou zatím v pohodě.Mám je v teráriu pod tepelnou žárovnkou.Zobou směs pro kuřata a vodu, bílek nechtěli, tak jsem ho vyhodila.necham do zitra.Nedalo mi to vcera a par jsem prosvitila opatrne v ruce.Trochu jsem s nimy pootočila a vrátila do původní polohy.Některá vypadala, že tam něco plave-nejspíš nevyvinutý jedinec a některá se nehla.Zítra večer prostě vše rozklepnu a uvidím.Ale už vážně nevěřím, že by něco nového přibylo.
Zdravím vespolek,
prosím, mohu dotaz tady, abych nezakládala nové vlákno? Taky líhnu. Dnes je 19. den, nasazovala jsem v pátek 13., líhnout se to má 3.8.
A teď k dotazu. Dávala jsem ve stejnou dobu 9 vajec pod kvočnu, jen 1 jsem po prosvícení vyhodila, takže jich má 8. Kříženci Bresse + Holokrčka velká a Bresse + hybrid. Náš dvorní sběr. Dneska jsme ji přesouvali i s hnízdem do odchovny a 3 vajíčka už byla naklovaná. V líhni jsem měla 20 maransek,7 amroksek. U marans bylo cca 7 čistých, aktuálně jsem na stavu 10M + 5A. A neděje se tam zhola nic. Je možné, že se to u kvočny bude vše líhnout o den dřív, už zítra,20. den (a je to normální?)? A v líhni později? Bojovala jsem v líhni s vlhkostí vzduchu, máme doma vysokou vlhkost a pod 60% mi to celou dobu prostě nešlo ani s minimem vody u Cleo líhně. Mám trochu obavy, že z té líhně nebude nic. Ani nic neslyším. A to jsem na kvočnu nesázela Děkuji mnohokrát.
Líhnutí pod kvočnou je standardní - naklování během 19.dne a líhnutí od 20.dne (někde v literatuře byl přesný čas líhnutí 20dní a 19hodin). Prostě jsou nějací uspěchanci a ti se líhnou o pár hodin dříve. Ono od dírky do vyklování to trvá i 30 hodin. Takže OK.
A v líhni nemusíte mít tu teplotu, co vám ukazuje. A buď to je o něco málo méně a bude se líhnlut později nebo to bylo o dost méně nebo více a nebude z toho nic.
Začátečníci v líhnutí mají tendenci se spolehnout na údaje z líhně a pak bývají zklamáni. Líheň je potřeba mít zkalibrovanou přesným teploměrem (např. tímto: https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=GTH+175+Pt&m=f&min=&max=&o=3 - a to je jeden z levnějších).
Lihnutí v líhni je vhodné zdokumentovat v tabulkách a tam si zaznamenávat teplotu v líhni, teplotu okolí, větrání - čas a četnost, vlhkost, přesný čas nasazení - na hodiny, přesný čas líhnutí největšího počtu, čas prvního a posledního... S těmito údaji pak dále pracovat - měnit vždy jen jeden ukazatel a porovnávat výsledka líhnutí. Tak po 3 letech budete umět s vaší líhní líhnout zcela spolehlivě. Dana.
Moje zkušenost - nasadím do líhně v sobotu večer a líhnutí proběhne v pátek od noci do večera. To, co se nevylíhne do soboty večer, jsou nekvalitní kuřata a s ty dále neřeším. Byli by to kriplíci a nevyplatí se s nimi babrat. Většinou se vejdu do tabulkových hodnot - 85-90% se vylíhne v termínu, pár po a zbytel jsou odumřelé po 10.dni a neschopné se vyklubat.
Děkuji mnohokrát. Teplotu jsem zkoušela byť nezkalibrovanými, ale 2 teploměry a je to o desetinku míň, než ukazuje líheň. Na vrchu vajec. Takže byla kolem 37,7. Kvočna asi v tomto počasí hicuje trochu víc. Dnes už to pod ní piští o sto šest a je taková víc roztažená.
Vlhkost bohužel nemám, jak otestovat, vlhkoměr mi odešel a musím spoléhat na čidlo v líhni. Dneska bylo přes líheň slyšet pípání, včera ještě (ten 19. den) jsem prosvítila a u světlých vajec byl i vidět pohyb. U jednoho přestala být patrná vzduchová bublina na tupém konci. Ale naklováno ještě není nic. Nasazovala jsem toho 13.7. při pozdním odpoledni / k večeru, u kvočny o cca 3 hodinky později, skoro za tmy.
Nemám tady prostory na to, abych chov rozjížděla ve velkém, líheň mám půjčenou od švagra, co si líhne husy s velikou úspěšností, nechala jsem ji nastavenou podle něj. Příští týden bych ráda nasadila ještě jednu poslední várku a nechci moc opakovat stejné chyby
Opravdu jsem načetla, co jen šlo, a snažila se tím řídit. Prosvíceno myslím, že mám dobře, jen ta koupená Maransková vajíčka nebyla v moc dobré kondici, celkově... i velikostí, barvou a tak. Jsem si naběhla, ale uvidíme. Jedno vajíčko mělo kruh smrti a jen jedno další jsem vyřazovala s odumřelým zárodkem v cca 6 dnech vývoje (nemělo patrnou vzduchovou kapsli), jinak to roste, jak má, a co bylo špatné, bylo většinou čisté.
Pod kvočnu jsem dávala 9 vajec, čisté bylo jen jedno a zbytek se vyvíjel standardně.
Tak držím palce, vypadá to, že bude opravdu vše v normálu. Ono to, horké počasí není pro líhnutí to nejlepší. Kacnata se napčíklad pod slepicí v takovém vedru nevyléhnou. To se musí chovatel postarat, aby dostečně vlhčil za kvočnu. Tak to mohlo ovlivnit i rychlejší vývoj u kuřat. Dana.
Děkuji :) jak jsem ji přesouvala do odchovny, koukala jsem na vajíčka a byla mokrá až kam. Tak jsem jen oloupala přilepené peří a nechala být. Už tam jsou 3 malí holokrčci a v líhni naklované další vejce.
Moc děkuji za rady a podporu. Nakonec to dopadlo líp, než jsem čekala. Pod kvočnou 6 kuřat z osmi vajec (Holokrčky křížené s Bresse se samozřejmě vylíhly všechny, to bude vypadat ) a v líhni z 15 vajec 14 kuřat tak ji nechám asi nastavenou tak, jak byla. V pátek nová várka a pak už konec.
Vod.Nik
napsal(a):
Moc děkuji za rady a podporu. Nakonec to dopadlo líp, než jsem čekala. Pod kvočnou 6 kuřat z osmi vajec (Holokrčky křížené s Bresse se samozřejmě vylíhly všechny, to bude vypadat ) a v líhni z 15 vajec 14 kuřat tak ji nechám asi nastavenou tak, jak byla. V pátek nová várka a pak už konec.
Moc vám to přeji, já ze 72 vajec 2 kuřata v pondělí narozená.
Gitule: děkuji moc. Ona ta domácí líheň asi na začátek udělá svoje. Já neměla problém si v tuhle dobu líheň půjčit, spousta známých už nelíhne. Taky nepíšete, odkud vejce máte a kolik jich bylo neplozených / nevyvíjelo se hned od začátku. Jak vypadala vajíčka, která jste rozklepávala po vyřazení z líhně? Já píšu jen ta vejce, která jsem nechávala do dolíhně. Nasazovala jsem původně 21 Maransek,7 Amroks (tyhle dvoje koupené, s dodáním poštou) a pod kvočnu 5 Holokrček,2 Bresse + Hybridka a 2 vejce od známého. Tedy celkem 37 vajec a mám 20 kuřat. U Maransek bylo hrozně moc (asi tak 8 z těch 21) vajec čistých, nebo zakvedlaných poštou. Prostě hned vyřazených. To je skoro půlka, kterou já neovlivním. Taky kdoví, jak dlouho to prodávající skladuje a tak... o těch koupených vejcích v podstatě moc nevím a musím jen doufat, že z toho něco bude. Teď si kupuju NV Araukan a taky se dám na modlení. Za rok už si chci líhnout jen svoje potomky (čisté Marans a křížence Marans + Araukana na barvu vajec).
Určitě nevěšte hlavu a zkuste si u někoho půjčit nebo koupil tu líheň, Cleo (měla jsem poloautomat) mi za ty peníze přijde dobrá. Jen vím, že na příště musím snížit teplotu v dolíhni, což u ní nejde úplně dobře.
A na začátek asi menší počet vajíček..
Dobrý den, gratuluji k úspěšnému líhnutí. Já jsem dolíhla předevčírem, ale s problémem. Mám také líheň Clio poloautomat. Nevím v čem jsem udělala chybu, i když tuším, že to byl vysoká vlhkost. Měla jsem 13 vajec,2 jsem po 10 dnech vyřadila jako neoplodněných. Z 11 vajec se vyklubalo 6 kuřat a zbytek zůstal ve skořápce. Po otevření všech 5 vajec jsem zjistila, že vzduchová bublina byla malá, a kuřátka byla dost mokrá, jinak krásně vyvinutá, jen se vyklubat. Chtěla bych poprosit o váš názor. Jinak pod kvočnou ze 6 vajec 5 kuřat, jedno prázdné. Holt ta příroda je chytřejší než my. Děkuji Zuzana.