Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.8.2018 21:13

Zdravím,
vím, že zde je několik informací o čmelíkách, dnes večer jsem byla v kurníku a dle všeho je tam máme.

Nemáme klasický kurník, ale je to zděný přístřešek, na zemi je hlína, na kterou jsme jim dali slámu, má 3 okna, která jsme zavřeli dřevěnými rámovanými okny. Takže vlasntě stěny jsou pouze z cihel, žádná omítka tam udělaná není a ani to nemá podlahu.

Slepičky krom kohouta nehředují, jsou schoulené všechny pohromadě v jednom místě. Máme je zachráněné z klecového chovu.

Má otázka zní - je vůbec možné je mít v takovémto kurníku?

Moc děkuji. Zítra jim vše uklidím a vystříkám bio killem, ten máme doma.
Jinak kurník na zimu chceme zateplit polystyrenem tak máme si dát na něco pozor?

25.8.2018 22:51
Šťastná slepice

XXX.XXX.3.249

Dobrý večer,
já mám taky z velkochovu, ony se časem všechno naučí, ještě budou závodit o místo vedle kohouta na hřadu. Můžete je mít i v takovém kurníku, slepice nic speciálního nepotřebují. Veškerou podestýlku spalte, zdi opalte ohněm. Do hnízd dávejte papírové krabice se slámou a každý týden je kompletně vyměňte, staré spalte. Mě se tahle prevence osvědčuje. Polystyrenem nezateplujte, slepice ho žerou. Zateplovat zděný kurník vůbec nemusíte, spíš jen zahladit spáry kůli čmelíkům a vyvápnit. Hliněná podlaha je ok. Na zimu je dobré nemít v kurníku průvan, to stačí, slepice mají vlastní péřové kabáty. Mě v zimě i zamrzá voda v napaječce, ale když mají vyšší podestýlku, tak jsou spokojené. Většina je s kohoutem na hřadu, některé na hnízdech a některé na zemi s kachnami. Hřady mám všechny ve stejné výšce, abych zamezila dominantním projevům. Vaše slepičky mají báječné páníky

26.8.2018 08:16
gallif

XXX.XXX.133.61

Permethrin je karcinogenní. Zabíjí ryby a jiné vodní organismy a veškerý hmyz který se jen dotkne ošetřeného místa. z wikipedie: "Permethrin působí jako neurotoxin, zasahuje do funkce neuronů prodlužováním aktivace sodíkových kanálů.. zabíjí klíšťata při kontaktu s ošetřeným oblečením.. Moskytiéry používané pro zakrývání lůžek se napouštějí roztokem permethrinu. To zvyšuje jejich účinnost tím, že je parazitický hmyz usmrcován dřív, než najde škvíry nebo díry v síti". Já to se čmelíkama řeším tak, že pipetou na psy a biokillem napustím ůzký proužek látky který omotám kolem konců hřadu. Každého čmelíka který se chce dostat ke slepici po hřadu kontakt s touto látkou usmrtí. Je to ale drahé řešení. Hlavní je čistota a pravidelné čištění a vápnění starých hnízd a kukaní.

26.8.2018 09:50
honzapm

XXX.XXX.182.25

Bylo by báječné vložit fotky onoho kurníku.
Jinak pokud je zděný, tak na jakékoliv zateplování "polystyrenem"
raději zapomeňte. Je to zbytečné (tedy až uvidíme fotky, že) a je to čmelíků ráj.
Navíc musíte polystyren nějak zakrýt beze zbytku, jinak ho slepice sežerou.

Hliněnou podlahu bych odebral (odvozil na kolečku) a navozil písek,
ten bych promíchal s popelem a křemelinou.
Pod hřad bych dal trusnou desku, aby podlaha zůstala funkční.
Ale třeba to tak máte - jak říkám - jedna fotka vydá za miliardu slof.

26.8.2018 11:55

honzapm - no on má jen tu hlínu, nic jiného jako podlaží není, ale s tím pískem to vyřešíme. Slepičky na hřadu vůbec nespí, jsou ve hloučku u dveří, na hřadu je jen kohout. Ohledně zdí je to tak, že jsou to jen cihly a nic, foto dám odpoledne, teď tu prší a odpoledne se půjdeme vrhnout na úklid a vyčištění kurníku.

gallif - slepičky na hřadu vůbec nespí, tam spí jen kohout, spí u dveří v jednom chumlu.

Šťastná slepice - Moc děkuji, hnízda pro slepičky máme dřevěné bedýnky naplněné slámou, na hřadu spí jen kohout, slepičky spí v chumlu u dveří.

26.8.2018 12:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
honzapm - no on má jen tu hlínu, nic jiného jako podlaží není, ale s tím pískem to vyřešíme. Slepičky na hřadu vůbec nespí, jsou ve hloučku u dveří, na hřadu je jen kohout. Ohledně zdí je to tak, že jsou to jen cihly a nic, foto dám odpoledne, teď tu prší a odpoledne se půjdeme vrhnout na úklid a vyčištění kurníku.

gallif - slepičky na hřadu vůbec nespí, tam spí jen kohout, spí u dveří v jednom chumlu.

Šťastná slepice - Moc děkuji, hnízda pro slepičky máme dřevěné bedýnky naplněné slámou, na hřadu spí jen kohout, slepičky spí v chumlu u dveří.

nejsou na hřady z drůbežárny zvyklé. stačí je párkrát k večeru na hřady vysadit a ony pochopí.

26.8.2018 13:13

frufru - moc děkuji, nebyla jsem si tím jistá ;).

26.8.2018 13:32
Šťastná slepice

XXX.XXX.3.249

Mě se osvědčil tenhle trusný stůl s hřady, inspirovala mě jedná chytrá knížka německých autorů, slepice nemají pocit, že jsou ve vduchu a hygiena dobrá. Smontovala jsem ho na míru na jeden vyřazený stůl. Hřadové tyče musí být ploché se zaoblenými hranami, klidně i širší, líp se jim balancuje. Trus propadává pletivem a do kontaktu s tělem slepice se již nedostane. Na stůl dávám jemné piliny, ty vysuší vlhkost a trus se na stůl nelepí. Dobrá je i suchá hlína. Nejdřív mi taky spaly na zemi, pak se postupně stěhovaly za kohoutem. Ty, co měly poraněné nohy, spí na zemi pořád. Když jste objevili čmelíky, asi si je přitáhly z drůbežárny, tak jim do těch dřevěných bedýnek vkládejte ty papírové s podestýlkou a průběžně je palte. je to dobrá prevence, čmelíci zalézají do papíru. V Lidlu mají krabiček...
Dneska nad ránem nás navštívila liška, zabila přímo před kurníkem jednu slepici, co si zůstala na noc venku. Víc už nestihla, protože vystartoval náš hlídací kůň, přetrh ohradník a hnal jí. Takže slepice tam zůstala ležet, čistá rána na vazu. Pak se šel přecpat do seníku, když už ten ohradník přetrh. Tak doufám, že lišku pořádně vyděsil

26.8.2018 14:10
honzapm

XXX.XXX.182.25

Myslím, že až se dočkáme fotek, tak třeba uvidíme, že ten hřad je možná
pro ně dost nevhodný, ale třeba také ne.
Je jasné, že po vyskladnění z klecí potřebují tak 2-3 týdny, aby pochopily,
jak mají nově žít, včetně hřadování.
Ale také znám chovatele a hřady, kdy hřad je třeba tenká křivá větev,
kde kolikrát ani není možné kvalitně a pohodlně hřadovat.
Tací chovatelé se pak (vytrvale) ptají, proč jejich letitý krocan nehřaduje.

Z popisu jsem to pochopil tak, že kurník má tři zděné stěny,
v každé je 1 okno, a že čtvrtá stěna tam vůbec není - tzn. třístěnný přístřešek.

Pod písek dejte propustnou textilii, ideálně nějaké skelné vlákno (proti hlodavcům)
a na to kari síť po celé ploše podlahy, a až na to zeminu nebo písek.
Případně položit na sucho dlažební kostky - zámková dlažba aj.

14.9.2018 16:59
maja63

XXX.XXX.120.76

Na čmelíky zabírá RedMite od Iframixu. Je to v balíčku kombinace 3 přípravků pro malochovatele. A jsou šetrné, můžete používat i za přítomnosti zvířat. Žádná drsná chemie.

15.9.2018 20:57
dreamlife

XXX.XXX.12.1

1kg kremeliny stoji okolo eura a stačí to tak na 20 sliepok 2 - 3 "kúpania".
prach ktorý ostane v chlievku zabije všetky čmelíky.
ja mám 15kg kremeliny pre 80 sliepok, minul som tretinu. a to sa v tom sliepky kúpu
nonstop...

23.9.2018 15:12

Chtěla bych se zeptat, jestli může být i normální vápno nebo na čmelíky musí být vápno hašené.
Známí nám daly pytel vápna, ale není tam napsáno, že je hašené, tak se raději ptám.
Moc děkuji.
Fotky mám, ale nejdou mi sem vložit, kvůli formátu =(

27.9.2018 06:52
achula

XXX.XXX.143.241

Ja jsem objevila zamoreny kurnik cmelikama a tak jsem je zacala horakem skvarit a je pravda ze to da casove zabrat, ohnem do kazdé skviry a nekolikrat se tam vracet dokud ty potvory jeste praskaji. Jedna pani zde v jiné cmelikove diskuzi psala ze dava do hnizd suché od kraliku (slamu nedoporucujou, kdyz je duta, cmelici se tam schovavaji) tak to jsem jim tam dala. Potom jim cely kurnik posypavam popelem ze dreva . No a vsimla jsem si ze jedna slépka se na noc zase vraci do kurniku (ona sla vzdy spat ven takze jsem ji nosila do kurniku a nedoslo mi proc tam nejde spat s ostatnima). Tak to asi bude dobry, dokonce uz pomalu zase snaseji. Ohen a popel - coz by byla asi nejlevnejsi a nej bio metoda

27.9.2018 13:02

achula moc děkuji, vypálit je chceme taky, ale známí nám právě dali i vápno, ale je nehašené a tak právě nevíme jestli to můžeme po tom vypálení udělat i tím nehašeným, jestli to má vůbec smysl či je třeba mít hašené vápno.

27.9.2018 14:24
achula

XXX.XXX.143.241

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
achula moc děkuji, vypálit je chceme taky, ale známí nám právě dali i vápno, ale je nehašené a tak právě nevíme jestli to můžeme po tom vypálení udělat i tím nehašeným, jestli to má vůbec smysl či je třeba mít hašené vápno.

nz. Ja nevim, ja se osobne nehaseného vapna bojim, jsem nemehlo. Ale snad tu nekdo poradi, jistota je jistota

Přidejte reakci

Přidat smajlík