Dobrý den,
jako začínajícího chovatele by mě zajímalo, kde se pohybují ceny drůbeže především:
- dospělých slepic, kohoutů či kmenů
- násadových vajec
- kuřat (různého stáří)
Kde se zkrátka pohybují ceny, aby člověk nenaletěl na zbytečně drahou nabídku.
Která plemena jsou cennější a která se naopak řadí mezi obyčejnější, co se ceny týče?
Chápu, že také záleží na konkrétních kusech (např. zda mají předpoklad pro výstavní účely)
Děkuji za případné odpovědi
J.
Jirous95
napsal(a):
Dobrý den,
jako začínajícího chovatele by mě zajímalo, kde se pohybují ceny drůbeže především:
- násadových vajec
- kuřat (různého stáří)
Která plemena jsou cennější a která se naopak řadí mezi obyčejnější, co se ceny týče?
Chápu, že také záleží na konkrétních kusech (např. zda mají předpoklad pro výstavní účely)
J.
Dobrý den, ceny drůbeže v ČR jsou trvale podhodnoceny, takže není třeba mít obavy, že bude něco předražené.
mysak
napsal(a):
Dobrý den, ceny drůbeže v ČR jsou trvale podhodnoceny, takže není třeba mít obavy, že bude něco předražené.
Ano, ceny drubeze jsou tak směšně nizke, ze se vubec nevyplati drubez chovat za ucelem prodeje..cenu bohuzel urciji intenzivni velkochovy, ale s jakym vysledkem, ze bych se tam bala neco koupit.
Tak já mám s velkochovy zase ty nejlepší zkušenosti. Když kupuji snáškové hybrydy, nebo i starší slepice, mám bez jediného úhynu. Jsou vakcinované a nemusím se bát zavlečení nákazy. Zato kdykoli kupuji od chovatele, bohužel, vždy problém. Vloni 3 Orp. porcelánky (už jsou všechny po smrti) a letos kuřata Brees a zase zdegenerované. Chromé nohy, křivé prsty, padají na zadek, neudrží stabilitu. Cekám až aspoň trochu narostou, aby bylo co na pekáč. No a týdenní kuře za 60 kč mi zase nepřijde tak směšně nízká cena.
Jirous95
napsal(a):
Dobrý den,
- násadových vajec
- kuřat (různého stáří)
J.
Příteli, tvoje téma je tak široké, že se na něj nedá konkrétně a komplexně odpovědět.
Ceny jsou smluvní a odvíjí se od poptávky a nabídky. Násadové vajíčko si můžeš koupit od 5 do 50kč (může být i více). Kohouta od 100 do 2500kč (ale i podstatně více), slepici od 150 do 1700kč (ale může být více). Obecně platí: málopočetná(vzácná) plemena a barevné rázy dražší, nákup ze zahraničí a z výstavy dražší. Nákup od chovatele s výstavními úspěchy - dražší.
Nejlevněji vyjdou užitkoví hybridi, nebo tzv. zvířata z noname chovů (údajně čistokrevná, ale nekroužkovaná a nevystavovaná). Tady je ovšem riziko nestandardních kříženců s výlukovými vadami. Prostě jde o to co a na jaké úrovni chceš chovat. A pamatuj "nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci".
R.
rate
napsal(a):
Příteli, tvoje téma je tak široké, že se na něj nedá konkrétně a komplexně odpovědět.
Ceny jsou smluvní a odvíjí se od poptávky a nabídky. Násadové vajíčko si můžeš koupit od 5 do 50kč (může být i více). Kohouta od 100 do 2500kč (ale i podstatně více), slepici od 150 do 1700kč (ale může být více). Obecně platí: málopočetná(vzácná) plemena a barevné rázy dražší, nákup ze zahraničí a z výstavy dražší. Nákup od chovatele s výstavními úspěchy - dražší.
Nejlevněji vyjdou užitkoví hybridi, nebo tzv. zvířata z noname chovů (údajně čistokrevná, ale nekroužkovaná a nevystavovaná). Tady je ovšem riziko nestandardních kříženců s výlukovými vadami. Prostě jde o to co a na jaké úrovni chceš chovat. A pamatuj "nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci".
R.
pěkně a kompletně řečeno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkušenost s velkochovem u mne rozhodla,že už nikdy více a že si pořídím slepičky od soukromníka.A protože se mi moc líbily slepičky zlaté české kropenky,začala jsem shánět kuřátka. 15 kuřátek zlaté české kropenky za 40.-kč jedno.Byla jsem nadšená,už když jsem viděla v jak krásném,čistém prostředí týdenní kuřátka vyrůstaly se svojí kvočnou bylo rozhodnuto.Nelituji najeté km a dnes po třech měsících mám nádherné hejno,starostlivost je u mě prioritou a tak mám na zahradě šťastné,krásné slepičky,které moc ráda pozoruji.Z 15 kuřátek jsem měla 7 slepiček a 8 kohoutků,nebyl problém kohoutky poslat dál do světa (za cenu 70.-kč),protože byli nádherní,jednoho jsem si nechala na výměnu.Doporučuji najít si taky chovatele,který umí a ví,tak jako jsem našla já,peníze v mém případě nehrály roli.Hezký den M.
Chováme Vlašky koroptví a nyní mám na prodej cca 8-10 slepiček kroužkovaných na prodej stáří cca 5 měsíců. Rodiče pocházejí na 80% odchov Německo. Kohouti mladíci vystavení a bodováni od 93 bodů.Na slepičky mám zájemce a přemýšlím o ceně , nechci být drahý, ale nechci zase nabízet pod cenou. Myslíte si, že cena 240 korun je dobrá.....?????????
Tak jsem si včera přivezla 5 Orpinktonek porcelánových od "noname" chovatele, kus za lidových 200,- kč. Kuřičky jsou nekroužkované asi 4 měsíční. Jelikož toto plemeno je pro mne ideální, vzhledem k užitkovosti i charakteru, ráda jsem zaplatila i tuto cenu. Vím, že riskuji, spoléhám na korektnost chovatele (nemám dobré zkušenosti) přesto doufám, že slepičky mi přežijí 1.rok života a neprojeví se u nich žádné výlukové vady.

Já bych si troufla tvrdit,že je cena přiměřená s ohledem na stáří slepiček,cena kuřic z velkochovu byla 180.- 190.-kč .....a vy máte na prodej určitě zdravé slepičky a tak bych jako potencionální zájemce takovou cenu přijala.Pro mne je vaše cena ok.Hezký den M.
rate to napsal velice hezky. Být Vámi, začnu tím, že si vytipuji cca 3 plemena, která jsou pro Vás ideální (je možné, že zrovna vyberete něco špatně dostupného). Pak si tady můžete vyfiltrovat plemeno a podívat se na inzeráty. Ceny tam budou a uděláte si představu. Můžete se podívat i na další inzerce.*
A pak by Vaší obavou nemělo být to, že koupíte zvíře předražené - mnohem víc bych se bála zvířat prodávaných pod cenou. Pokud vím, že Araukana kuřice se prodává v divoké a černé barvě od 300 do 500Kč (a v ostatních barvách vůbec, nebo jen kuřata), nesáhnu honem po něčem, co najdu za 150.
Srovnávat cenu hybridek a čistokrevné drůbeže je asi stejné, jako srovnávat cenu domácích vajec s vejci v akci v Tescu.
*
Já jsem zjistila, že moje chtěné Araukany v jiné než divoké barvě neseženu, takže jsem hledala násadová vejce. U inzerátu registrovaného uživatele bylo možné (nevím, jak po změně webu) rozkliknout profil a podívat se na ostatní inzeráty, fotky a dokonce i diskusní příspěvky. A člověk hned vidí, jak dotyčný ten chov prožívá. Takhle jsem si chovatele mých budoucích slípek lustrovala já a cena, jakou si řekne za vejce, byla až druhotná.
*
Dávat kohoutka za 70Kč? Tak buď je přínosný do chovu, má nějaké kvality a tudíž i hodnotu, nebo je dobrý na pekáč. Pokud prodávám něco, co je mi líto zabít, tak za takovou cenu, aby to bylo líto zabít i kupujícímu. Leda bych snad neuměla zvíře zabít a oškubat, to pak jo...

Daissy,máte pravdu,vím ze jsem kohoutky prodala pod cenou,ale jak píšete,nezabijim a nedokáži a ani nejim,tak proto.Hlavně jsem potřebovala naráz 7 kohoutků odstěhovat a s povděkem jsem je nechala do rukou známého......cena tedy nebyla vubec adekvátní,jsem takový lidumil.
Milá Zuzko, vrátím se ještě k tomu Vašemu předchozímu příspěvku.
Samozřejmě - velkochovy (profesionální) si nemůžou "lajznout" nějakou chorobu (stejně jako třeba sadaři si nemohou dovolit stroupek na jablku, jinak neprodají) a je to tak v pořádku. Byli by sami proti sobě, choroba se neptá. Mají k tomu jiné podmínky, jsou pro ně dostupné vakcíny a léčiva v mnohem širším sortimentu než má možnost koupit malochovatel chovající v amatérských podmínkách. Také na větší množství drůbeže se jináč počítá dávka. Bohužel Vaše vesměs špatné zkušenosti s koupí od drobnochovatele čistokrevných plemen je odrazem úrovně toho kterého chovu. Za to čistokrevné plemeno nemůže. Je na každém, jak si svého chovu hledí. Někdo neřeší a jen množí a prodává, někomu to lhostejné není. A samosebou než na takového narazíte, chvíli to trvá. Bohužel inzerce se hemží chytrolíny a poctivý začátečník mnohdy naletí. A pozor, i velkochovy se mohou lišit v přístupu k věci. Nehledě na prodejce samotné... když drží ty kuřice někde ve stodole týdny, než to vyprodají, jak budou na tom zdravotně a z hlediska kanibalismu, si můžeme jen domyslet.
Dobrý večer pane Kafko. Samozřejmě záleží na chovateli, na jeho přístupu k chovu a poctivosti. Ano, já si nestěžuji na čistokrevné slepice, ale na neserioznost mnohých prodávajících. Já sama nic neprodávám, mám slepice pro užitek a ne na výdělek. Ale jak píšete, než narazím na toho dobrého chovatele, nějakou dobu to trvá a já měla holt smůlu na ty chytrolíny. Přeji hezký večer.
Zuzkaa
napsal(a):
Dobrý večer pane Kafko. Samozřejmě záleží na chovateli, na jeho přístupu k chovu a poctivosti. Ano, já si nestěžuji na čistokrevné slepice, ale na neserioznost mnohých prodávajících. Já sama nic neprodávám, mám slepice pro užitek a ne na výdělek. Ale jak píšete, než narazím na toho dobrého chovatele, nějakou dobu to trvá a já měla holt smůlu na ty chytrolíny. Přeji hezký večer.
Já bych ještě zareagovala na to Vaše "na výdělek". Jestli myslíte, že je to drobnochovatel čistokrevného plemena, kdo má slípky "na výdělek", jste podle mě na omylu. Kdo nenabízí čistokrevná kuřata / vejce, nemusí shánět nového kohouta (kvalitního a každý rok, k počtu slípek i vícero). Nemusí řešit členství ve svazu, aby měl svazové kroužky (protože mít čistokrevnou drůbež kroužkovanou sice samo o sobě nic neznamená, ale pro mnohé je to jakýmsi minimem nějaké chovatelské kultury, tedy samozřejmostí). Nenajezdí kilometry, aby sehnal kvalitní zvířata do chovu, nebo aby dojel zvířata vystavit. Líheň také něco stojí, to samé teplo při odchovu. Tohle všechno jsou náklady, které má navíc a nemusím být matikář, abych si spočítala, že na tom prostě nevydělá. To bych spíš věřila, že na tom vydělá ten, kdo si sežene ty noname nekroužkované slepičky, sousedka ho podaruje kohoutem. Vajíčka nechá vysedět kvočnou (u spousty čistokrevných plemen je kvokavost nežádoucí a nikdo si kvočnu v chovu nedrží), nakrmí to "co dům dal" a pak to prodává o stovku levněji než chovatel, co to má na ten "Výdělek".
Ale ano, to máte jistě pravdu, náklady jsou vždy, když to chcete dělat pořádně. Já to dělám z čistého entuziasmu a co do toho vložím, nepočítám. Baví mě starat se o zvířata všeho druhu a nikdy jsem nechovala žádná na prodej. Chtěla jsem si jen pořídit nové slepice a měla jsem smůlu na zmetky. No chybami se člověk učí, to je stará pravda a dál to nebudu řešit.