Hynuti perliček

Perlička kropenatá / obecná / štětcovitá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.9.2018 19:34
petan83

XXX.XXX.33.11

Muzete mi prosim poradit. Hynou mi perlicky, stari priblizne 3 mesice. Pred 2 dny byla jedna perlicka od pohledu spatna, byla jak kdyby nakrcena a schoulena a stala porad na miste, vcera rano bylo po ni. Vcera tak vypadali dalsi 2 a dnes take uhynuly, dnes tak vypada dalsi a myslim ze zitra bude take po ni.

12.9.2018 09:09
rate

XXX.XXX.227.209

To jsou obecné příznaky toho, že ptákovi není dobře. Nejste úplný začátečník v chovu, máte více druhů, tak asi chápete, že z tohoto se nedá. Poradit? Co jiného než nechat udělat pitvu, hlavně asi i parazitologické vyšetření. Předpokládám nedávné přemístění do jiného výběhu (již po někom použitém). Myslím, že jich máte víc a tak to snad za to bude stát, jinak bude do týdne "vymalováno".

12.9.2018 09:20
petan83

XXX.XXX.81.158

Ano, k premisteni doslo asi pred tremi tydny, kdyby jsem vystehoval dospele perlicky a misto nich jsem dal mlade, nicmene v dobe pred prestehovanim byly mlade ve stejne budove jako dospele, jen rozdeleni. Jeste mam dalsich asi 35 kusu, takze mi nezbyva nez s tim neco udelat. Perlicky mam 4 roky a nikdy jsem se s zadnou nemoci nesetkal ze by doslo k vetsimu uhynu v kratsi dobe.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.9.2018 09:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak vidíte. Ne všechny nemoci se šíří vzduchem, mnohem víc je jich v hlíně a hnoji. Výběh bude kontaminovaný čímsi, proti čemu už jsou dospělé kusy odolné, ale infekční tlak na mladé je příliš velký.

Co je to čímsi vám řekne pitva.

13.9.2018 19:55
petan83

XXX.XXX.33.11

Tak uhyn pokracuje cim dal rychleji, za 4 dny 6 perlicek uhynulo, sedmou sem pred chvili nasel jeste zivou ale uz lezela. Bohuzel jsem cely den v praci tak nebyla moznost to nejak resit, na zitra se mi podarilo uvolnit z prace a sehnal sem dnes veterinare ktery mi udela pitvu, tak mu mam zitra dovest jeden uhynuly kus, ale nevim kdy mi pak sdeli vysledek. Dalsi 3 perlicky uz maji stejne priznaky, zitra bude take po nich. Zbyva jeste 19 ale myslim ze uz je nestihnu stejne zachranit. Mam tam i 9 bazantu a 4 cemanky a ti zadne znamky nevykazuji. Kdyz jsem zdvihnul tu umirajici perlicku, ze zobaku ji vyteklo obrovske mnozstvi ridke nazloutle tekutiny, usmrtil jsem ji a po smrti s ni vytikalo dalsi velke mnozstvi teto tekutiny. Zajimave je ze mam perlicky klasickeho zbarveni, bile a sede, asi je to nahoda ale umiraji pouze ty s klas.zbarvenim.

13.9.2018 21:49
rate

XXX.XXX.227.209

No a odkud je ta tekutina? Nafouklé vole by mělo být vidět. Pokud je to z volete mohli by to být ti paraziti (třeba kapilárie), je to sice krátká doba, ale mohly mít i předtím přístup k žížalám.

14.9.2018 17:12
petan83

XXX.XXX.33.11

To nevim odkud to bylo ale vole nafoukle nevypadalo. Dnes jsem nasel dalsi mrtvou a jednu ktera jiz umirala.
Jenze jsem si tu zivou prohlizel a byla za temenem a zezadu na krku temer bez peri a kuze byla jakoby poskrabana. Zkusil sem tedy perlicky a cemanky oddelit od bazantu, presunul je do voliery kterou jsem dukladne vycistil a vystrikal roztokem sava 1:1 s vodou a nechal dukladne vyschnout a vyvetrat a dal cistou podestylku. Kurata od dopoledne chodim kontrolovat a vypada to zatim dobre. Takze mozna se potvrdi co jsem dnes videl a to ze kurata za krk klove dospela slepice bazanta. Jiz kdysi mi tak dospely bazant vyzabijel male bazantiky, ale ti byli tehdy uplne skalpovani na hlave i na krku. Takze je mozne je jim da nekolik ran za krk zobakem, tim je omraci a oni pak zhynou. Jestli pres vikend nic nepojde tak pricina byla odhalena, jestli budou umirat nadale, tak se dozvim v pondeli vysledek pitvy, a snad se pricina najde.

17.9.2018 12:38
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tak jak?

17.9.2018 12:44
petan83

XXX.XXX.76.88

Zatim nevim, mam zavolat po 13h. Kazdopadne vcera i dnes opet dalsi mrtve perlicky. Slepice i bazanti nehynou. Zatim tedy 14 mrtvych perlicek, jeste 15 jich mam ale dalsi jiz ma priznaky. Z jedne vcera taky tekla jeste zaziva ta nazloutla tekutina. V sobotu jsem to pro jistotu nahlasi na st.vet.ustav, tak si to zapsali a chcou taky vedet vysledky. Ale rekli mi ze to vypada na pasteurelu dle te zlute tekutiny. Jak budu vedet co to je dam sem info.

17.9.2018 15:26
petan83

XXX.XXX.76.88

Tak se pry jedna o nejaky zanet v zaludku a ze se mam zitra stavit ze mi na to neco da. Nic vic konkretniho mi k tomu nerekl. Tak snad rekne zitra jeste neco blizssiho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík