Muzete mi prosim poradit. Hynou mi perlicky, stari priblizne 3 mesice. Pred 2 dny byla jedna perlicka od pohledu spatna, byla jak kdyby nakrcena a schoulena a stala porad na miste, vcera rano bylo po ni. Vcera tak vypadali dalsi 2 a dnes take uhynuly, dnes tak vypada dalsi a myslim ze zitra bude take po ni.
To jsou obecné příznaky toho, že ptákovi není dobře. Nejste úplný začátečník v chovu, máte více druhů, tak asi chápete, že z tohoto se nedá. Poradit? Co jiného než nechat udělat pitvu, hlavně asi i parazitologické vyšetření. Předpokládám nedávné přemístění do jiného výběhu (již po někom použitém). Myslím, že jich máte víc a tak to snad za to bude stát, jinak bude do týdne "vymalováno".
Ano, k premisteni doslo asi pred tremi tydny, kdyby jsem vystehoval dospele perlicky a misto nich jsem dal mlade, nicmene v dobe pred prestehovanim byly mlade ve stejne budove jako dospele, jen rozdeleni. Jeste mam dalsich asi 35 kusu, takze mi nezbyva nez s tim neco udelat. Perlicky mam 4 roky a nikdy jsem se s zadnou nemoci nesetkal ze by doslo k vetsimu uhynu v kratsi dobe.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak vidíte. Ne všechny nemoci se šíří vzduchem, mnohem víc je jich v hlíně a hnoji. Výběh bude kontaminovaný čímsi, proti čemu už jsou dospělé kusy odolné, ale infekční tlak na mladé je příliš velký.
Co je to čímsi vám řekne pitva.
Tak uhyn pokracuje cim dal rychleji, za 4 dny 6 perlicek uhynulo, sedmou sem pred chvili nasel jeste zivou ale uz lezela. Bohuzel jsem cely den v praci tak nebyla moznost to nejak resit, na zitra se mi podarilo uvolnit z prace a sehnal sem dnes veterinare ktery mi udela pitvu, tak mu mam zitra dovest jeden uhynuly kus, ale nevim kdy mi pak sdeli vysledek. Dalsi 3 perlicky uz maji stejne priznaky, zitra bude take po nich. Zbyva jeste 19 ale myslim ze uz je nestihnu stejne zachranit. Mam tam i 9 bazantu a 4 cemanky a ti zadne znamky nevykazuji. Kdyz jsem zdvihnul tu umirajici perlicku, ze zobaku ji vyteklo obrovske mnozstvi ridke nazloutle tekutiny, usmrtil jsem ji a po smrti s ni vytikalo dalsi velke mnozstvi teto tekutiny. Zajimave je ze mam perlicky klasickeho zbarveni, bile a sede, asi je to nahoda ale umiraji pouze ty s klas.zbarvenim.
To nevim odkud to bylo ale vole nafoukle nevypadalo. Dnes jsem nasel dalsi mrtvou a jednu ktera jiz umirala.
Jenze jsem si tu zivou prohlizel a byla za temenem a zezadu na krku temer bez peri a kuze byla jakoby poskrabana. Zkusil sem tedy perlicky a cemanky oddelit od bazantu, presunul je do voliery kterou jsem dukladne vycistil a vystrikal roztokem sava 1:1 s vodou a nechal dukladne vyschnout a vyvetrat a dal cistou podestylku. Kurata od dopoledne chodim kontrolovat a vypada to zatim dobre. Takze mozna se potvrdi co jsem dnes videl a to ze kurata za krk klove dospela slepice bazanta. Jiz kdysi mi tak dospely bazant vyzabijel male bazantiky, ale ti byli tehdy uplne skalpovani na hlave i na krku. Takze je mozne je jim da nekolik ran za krk zobakem, tim je omraci a oni pak zhynou. Jestli pres vikend nic nepojde tak pricina byla odhalena, jestli budou umirat nadale, tak se dozvim v pondeli vysledek pitvy, a snad se pricina najde.
Zatim nevim, mam zavolat po 13h. Kazdopadne vcera i dnes opet dalsi mrtve perlicky. Slepice i bazanti nehynou. Zatim tedy 14 mrtvych perlicek, jeste 15 jich mam ale dalsi jiz ma priznaky. Z jedne vcera taky tekla jeste zaziva ta nazloutla tekutina. V sobotu jsem to pro jistotu nahlasi na st.vet.ustav, tak si to zapsali a chcou taky vedet vysledky. Ale rekli mi ze to vypada na pasteurelu dle te zlute tekutiny. Jak budu vedet co to je dam sem info.