Tepláky do pozoru, říjen 2018 je tady

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.10.2018 16:53
skodovak

XXX.XXX.26.166

Jsem si dovolil udělat pokračování drůbežích tepláků a přeji krásný říjen.....

1.10.2018 19:56
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Málem jsem to v té záplavě zelené přehlídla...

1.10.2018 19:59
honzapm

XXX.XXX.182.25

Do pozoru, jo? Žes to ty, Jeníku, tak výzvu přijímám.
Akorát tedy ten pozor budu dávat v leže, na gaučíku. Jestli neva... Uí.

1.10.2018 21:04
skodovak

XXX.XXX.241.255

Ano tepláky do pozoru,ne v nich

Sledovat se to může odevšad,hlavně když je pohodlí.

My jsme taky více v posteli,terezka je marod.

1.10.2018 21:33
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jó, v pozoru v tepláčkách už dávno né. To bejvávalo zamlada.
Dneska je člověk rád, když se trefí u doktora do kelímku, že...
No, tak doufáme, že Terezka dostane od tatínka nějaké dobré té s medem,
a nějaké to domácí jablíčko, že, a brzo zase bude fit.

Já jsem si dnes udělal radost a objednal jsem Vlaškám smaltovaný pekáček na bumbání.
Voni z něj bumbaj nejraději a i to esteticky vypadá v zahradě, že?
Starej je už bez uší a za chvilku poteče. I když nevím, zda, až dorazí, jim ho nezabavím
a nefrknu v něm nějakou jinou havěť do soudružky trouby. No, možná to budu střídat.

https://www.supfood.cz/smaltovany-pekac-dvoudilny-44x21x13cm-962207409.html

Pančelka Ovečka by se ze mě měla radost, neboť při vybírání pekáčů jsem si řekl,
že budu pečlivý a vypočítám si ze zadaných rozměrů i objem. A díky tomu teď vím,
že Vlašky se mohou hezky pěkně začít těšit na příjemných 2x šest litrů.
To se mi zdá tak akorát, aspoň nebudou potom mít čas na žádné alotrie.

https://www.vypocitejto.cz/objem-povrch/kvadr.html

1.10.2018 22:06
ovecka

XXX.XXX.174.157

Honzíku máte ode mne za 1 Jak za estetiku, tak za matematiku. Dana

1.10.2018 22:20
honzapm

XXX.XXX.182.25

Děkuji, pančelko.
Člověk by neřekl, že se mu jednou v životě ta matematika opravdu hodí.
A nebýt Vlašek a jejich potřeb, tak by to ani nezjistil, že.

Tak co vaše odchovy a zdr. lososové vya a hempčírky, a tak dále?
Nevíme nic, uí.

1.10.2018 23:08
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobrý večer všem,tak jsem dnes zas celičký den makal a zas není hotovo.Rozhodnu se zalít zahradu.
Když jdu k hadici na zdi garáže, všimnu si, že i auto potřebuje opláchnout.
Jdu si pro klíče od auta, abych ho vyvezl na prostor před garáží.
Ovšem přitom uvidím na stolku v předsíni neotevřenou poštu.
Asi bude rozumné se podívat, jestli tam nejsou nějaké složenky k zaplacení.
Položím klíče od auta na stolek a začnu probírat poštu.
Přitom vidím řadu reklamních letáků a jdu je hodit do odpadkového koše v kuchyni.
Vidím, že je plný, takže letáky položím na kredenc a jdu vyhodit odpadky z koše do kontejneru na ulici.
Přitom si uvědomím, že vedle kontejnerů je schránka na dopisy, takže by bylo dobré hned dát do schránky i ten dopis, co jsem večer psal.
Jdu si tedy pro něj do pokoje.
Na stole u dopisu leží hrnek s kávou, kterou jsem před chvílí pil.
Vezmu ho do ruky a cítím, že káva už vychladla.
Nevadí, uvařím si nový hrnek kávy. Vezmu hrnek a jdu do kuchyně.
Cestou vidím, že kytka ve váze začíná uvadat.
Tak položím hrnek na parapet a chci vzít vázu a napustit do ní čerstvou vodu.
Přitom uvidím na parapetu své brýle, které jsem hledal ráno.
Musím si je dát na svůj pracovní stůl, abych o nich věděl.
Ale nejdříve přece jen doliju vodu do vázy.
Položím brýle, vezmu vázu do ruky a vidím, že za vázou leží dálkové ovládání od televize. Proboha, zase ho budeme večer hledat. Musím ovladač položit k televizi v obýváku.
No, ale to počká, napřed je přece nutno dolít vodu do vázy.
Jdu do kuchyně a napouštím vodu. Přitom mi vyšplouchne na kuchyňskou linku. A trochu i na podlahu.
Jdu do koupelny pro hadr, abych to utřel.
Pak se vracím do předsíně a přemítám, co jsem chtěl udělat.
K večeru:
zahrada není zalitá, auto není umyté (a nemůžu k němu najít klíče), na okně je hrnek se studenou kávou, kytky ve váze jsou už úplně zvadlé, dopis není vhozený do schránky (a taky ho nemůžu najít), ztratily se mi brýle a televizi musíme ovládat ručně, ovladač je bůhví kde a k tomu si vzpomenu,že jsem neposbíral v kurníku vajíčka.
Divím se, že nic není hotovo, když jsem se celý den nezastavil a jsem docela utahaný.
No nic, jdu zkontrolovat došlé maily.

Jo, a nesmějte se, jestli tyhle stavy neznáte! Váš den se blíží!! :

2.10.2018 09:22
javorka

XXX.XXX.98.207

Začátku, hezky jste to napsal. Znám to moc dobře.

2.10.2018 13:15
veraboskova

XXX.XXX.18.226

Tak to já řeším menší záhadu. Suším křížaly. Z hrušek, jablek. Usušené křížaly dávám do misky. Že až dosuším, tak je dám do skleničky. A pokaždé opravdu pokaždé je konečný stav, že v misce není nic. Občas to mizí průběžně, i přes noc. Dneska suším pro "jistotu" houby.
Jinak se blíží spuštění mého oblíbeného eshopu se stromky (včetně starých odrůd), tak už pomalu přemýšlím, jaké stromky doobjednat. Nemá někdo námět na nějakou dobrou hrušeň ne moc zimní?

2.10.2018 15:21
skodovak

XXX.XXX.50.235

2.10.2018 15:22
skodovak

XXX.XXX.50.235

2.10.2018 15:24
skodovak

XXX.XXX.241.255

2.10.2018 15:25
skodovak

XXX.XXX.241.255

2.10.2018 15:25
skodovak

XXX.XXX.241.255

Víte co mi to může? Tady píšu stokrát sloh a kde je? Víme všichni

2.10.2018 16:08
javorka

XXX.XXX.98.207

Věrko, hrušku bych taky potřebovala. Ani moc zimní, ani moc letní. Před časem jsem si koupila Clapovu. Ale nevydržela. Pak jsme tu měli Konferenci, ale musela pryč, když jsme stavěli domeček.
Podobně, jako se vypařují křížaly, mizí vylouskané ořechy.
Tuhle mi zmizela i oloupaná cibule, co jsem si připravila na svíčkovou.
Mojí sestře zase mizelo mléko, klidně celý litr. Chtěla upéct buchtu a mléko nikde. Vzpomněla si, že má smetanu na šlehání, tak chtěla upéct šlehačkovou. Ale mlsný sportovec vymlasknul i tu.
Už si potraviny, co budu potřebovat schovávám, jinak bych neuvařila.

2.10.2018 17:08
kouták

XXX.XXX.168.33

Zahradnictví Spomyšl má docela dobré odrůdy.Jako zajímavost má na jednom stromku naroubované dvě odrůdy Clappovu +Konferenci.Já mám velký strom Elektru,ale ta dlouho uskladněná nemůže být.Nyní je výborná a uskladněná tak jeden měsíc.Výborná je Blanka,ale ta je zimní a její hrušky jsou obrovské kolem 12 cm.Měl jsem Konferenci,ale ta nešla uskladnit ani týden.Mám raději zimní odrůdy,protože nyní je všeho plno a v zimě jsou výborné.
Křížaly se u nás vypařují také a přímo v sušičce.Asi to dělá sušička.

2.10.2018 18:29
veraboskova

XXX.XXX.0.235

No mi ani nedošlo, že budu muset vlastně koupit dvě, aby byl opylovač.
Jinak manžel byl na nákupu u zahr. sousedů v Gmündu a k nákupu přinesl ještě sluky.

2.10.2018 19:28
ovecka

XXX.XXX.174.157

honzapm napsal(a):
Děkuji, pančelko.
Člověk by neřekl, že se mu jednou v životě ta matematika opravdu hodí.
A nebýt Vlašek a jejich potřeb, tak by to ani nezjistil, že.

Tak co vaše odchovy a zdr. lososové vya a hempčírky, a tak dále?
Nevíme nic, uí.

Zpráva z Našeho dvorka: hempšírky se odstěhovaly ke Kotrbům.
Wyandotky lososové se jdou ukázat na krajskou do Nýrska. Jedna soudružka dostala dokonce 98b. Ale to bude nějaká mejlka. Jinak jsou 93-94b. Nové přírůstky jsou wyandotky oranžové kroptví vlnité. To jsou ještě dorostenky, ty se blejsknou až v listopadu v Tachově. Klasika české husy to taky valí do Nýrska. Zatím 93 a 93,5b. Uvidíme, jak se polepšily nebo naopak.
Letošní omladina již 3 týdny nese, současný stav 5-7 vajec od 8 soudružek lososek, 3-4 vejce od 9 araukan (ale z toho 2 jsou o 2 měsíce mladší a 1 loňská si už zase hraje na kvočnu) a 2-3 vejce od maransek. Fotky momentálně nemám žádné, ale zkusím něco nafotit.

2.10.2018 19:37
ovecka

XXX.XXX.174.157

Pro mičurince moje zkušenost s hruškami v našich drsnějších podmínkách - Clappova, Hardyho, Boskova lahvice, občasná úroda, hrušky dobnější, ale chuťově dobré. Nejdelší skladovatelnost má lahvice. Bohužel mi často namrznou na jaře v květu.
Letos jsem zakoupila Benitu - kříženec mezi evropskou a asijskou (nashi). Sestra má už 4.rokem, plody ranné, letos již koncem srpna, sladkokyslé, velmi šťavnaté a křehké, chuť výrazně hrušková. Tolerantní vůči rzi (asi 1/5 napadených listů oproti evropským hruškám v blízkosti).

2.10.2018 20:19
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tedy pančelko, vy jste se nám rozvyandotkovala. A samé takové krásné rázy, krása střídá nádheru,
to je jasná věc. Tak papání hempšírek už nebude, jo? No a ty k vám zrovna tak seděly a slušely.
Ale věřím, že u Kotrbů jim bude taky dobře a třeba i nějaké to stehýnko jim od stolu upadne, že.

3.10.2018 09:43
kačíkačka

XXX.XXX.10.91

Zdravím říjnové tepláky na děsné nové ifauně. Napřed zkusmo pošlu pár foteček ,vůně omamná na relax nejlepší, už je mám v chodbě a perfektně se u nich dřímá

3.10.2018 09:55
kačíkačka

XXX.XXX.10.91

Zatím dobrý, a teď zprávy z domova. Poslední seno je už na seníku , byla jsem minulý víkend na burze a za nevím kolik kožek jsem pořídila 820kč a hned jem je utratila za dvě samičky madagaskarových beraních samiček, jednoho vídeňáka a jednu holku s ruskou kresbou. No něco jsem musela doplatit se přiznám, ale budu muset beranicím vymyslet napájení na kopeček, protože si pořád máchaj ušiska, nikdy jsem je neměla, tak mi to nedocvaklo, že by tu mohl nastat problém ,ale kuřata rostou, perly taky, už jsem jim odhodila kvočny, a jedna zkušebně nahoněná míca už má okocených šest králíčků po mackovi co už to má chudák spočítané a brzo půjde do králičího nebe.

3.10.2018 12:12
Šťastná slepice

XXX.XXX.3.249

Taky jsem si udělala radost a pořídila dva orlosupy mazlivé

3.10.2018 12:19
Šťastná slepice

XXX.XXX.3.249

ovecka napsal(a):
Zpráva z Našeho dvorka: hempšírky se odstěhovaly ke Kotrbům.
Wyandotky lososové se jdou ukázat na krajskou do Nýrska. Jedna soudružka dostala dokonce 98b. Ale to bude nějaká mejlka. Jinak jsou 93-94b. Nové přírůstky jsou wyandotky oranžové kroptví vlnité. To jsou ještě dorostenky, ty se blejsknou až v listopadu v Tachově. Klasika české husy to taky valí do Nýrska. Zatím 93 a 93,5b. Uvidíme, jak se polepšily nebo naopak.
Letošní omladina již 3 týdny nese, současný stav 5-7 vajec od 8 soudružek lososek, 3-4 vejce od 9 araukan (ale z toho 2 jsou o 2 měsíce mladší a 1 loňská si už zase hraje na kvočnu) a 2-3 vejce od maransek. Fotky momentálně nemám žádné, ale zkusím něco nafotit.

Prosím o informaci, kdy a kde je výstava v Tachově? Díky Jitka

3.10.2018 14:49
skodovak

XXX.XXX.241.255

Mohl bych poprosit o identifikaci?

Velice pozdní,nic extra chuť,převážně obrovské plody

3.10.2018 14:53
skodovak

XXX.XXX.241.255

Začíná se teprve barvit,jablka jsou na stromě matná,chuť divná až v zimě lepší ale...ontário? Nebo to je ta první?

3.10.2018 14:56
skodovak

XXX.XXX.241.255

Tohle? Stále zelené začíná se barvit nyní,jen kde má slunce,dobré za měsíc?

3.10.2018 15:01
skodovak

XXX.XXX.241.255

4. Podobné a přesto jiné..dochází taky nyní

Chci dávat nové stromky a potřebuji jak opylovače,které třeba tady mám tak bych rád věděl co to vlastně mám.

Mám tam ještě Spartana ale to poznám..i podle chuti. Pak další,ale nemám plody už.

Případně děkuji moc

3.10.2018 15:01
javorka

XXX.XXX.98.207

skodovak napsal(a):

Ano, Ontario. Určitě. Vydrží až do června.

3.10.2018 15:05
javorka

XXX.XXX.98.207

skodovak napsal(a):

Mohlo by to být Matčino, ale to by už mělo být zralé. Je sladké?

3.10.2018 15:14
skodovak

XXX.XXX.241.255

javorka napsal(a):
Mohlo by to být Matčino, ale to by už mělo být zralé. Je sladké?

tohle je poměrně tvrdé,ještě nezralé s bílou dužninou(alespoň nyní) hladké ...

matčino řekl bych má strukturu slupky hrubší(mastnou) a dužinu žlutou a je velice sladké a pokud si myslím dobře,tak ho mám jinde,ač neplodí,ale pamatuji,že to už by bylo na zemi

3.10.2018 15:16
skodovak

XXX.XXX.241.255

javorka napsal(a):
Ano, Ontario. Určitě. Vydrží až do června.

a myslíte že ontário je to první velko (těžko)plodé? nevím právě co je to druhé podobné ale menší...

pokud je to ontário tak dobrý,je sice daleko,ale je to z mých stromů asi jediný pylovač právě Matčina,pokud je to matčino..nehledě,že bych rád další,když to moje je asi ko

3.10.2018 15:47
javorka

XXX.XXX.98.207

3.10.2018 15:52
javorka

XXX.XXX.98.207

Mě sem nejde vložit text, co tu pracně napíšu!

3.10.2018 15:58
javorka

XXX.XXX.98.207

Tak ještě jednou.
Ontário je to první.

A to Matčino to asi opravdu není. To je už zralé, uvnitř žluté (jak píšete) a jestli ho znáte, tak by jste ho podle chuti určitě poznal.
Já nejsem žádný odborník.

3.10.2018 17:02
skodovak

XXX.XXX.241.255

Mně to taky nefunguje když mám dlouhý příspěvek,se člověk snaží a pak nic,já jsem cholera já znovu nepíšu...

Matčino jsem jen tipl podle popisu,nejsem si jist.

A odborník nejsem zdaleka,jen to chci mít nějakým způsobem v cajku jinak to neumím a ani snad umět nechci.

Ještě bádám nad podnožemi,mám těžkou po 30cm jíl.půdu a nyní jak jsem psal místy totální poušť,takže kdo ví zda to má i smysl. Díry již tedy mám i když jen zhruba bez hnoje a bez přebrané hlíny

3.10.2018 19:01
začátek

XXX.XXX.4.22

Já dostal před pár lety ,nějakou broskvo švestku a letos měla prvně tak 2kg plodů,velice chutných a na to letošní sucho i velkých a šťavnatých.Koukal jsem,jestli to někde prodávají,ale našel jsem,jen meruňko švestky,tak je dost možné,že to je meruňko švestka,ale jak se říká darovanému koni na zuby nekoukej.Jinak si je lepší nasadit více druhů ovoce,než plno jabloní,pak se muže stát,že to po sklizení,uložení na jaro budete nosit slepicím.Dobré je zasadit od všeho ranou,poloranou a pozdní odrůdu a vše označit štítkem,nejlépe pozink plech a je to na věky.

4.10.2018 10:51
tonči

XXX.XXX.65.15

skodovak napsal(a):

Ontario - na 95%

4.10.2018 10:56
tonči

XXX.XXX.65.15

skodovak napsal(a):

To by mohol byť IDARED, ale podobne sfarbených odrôd jabĺk je veľa ...

4.10.2018 11:06
tonči

XXX.XXX.65.15

skodovak napsal(a):
4. Podobné a přesto jiné..dochází taky nyní

Chci dávat nové stromky a potřebuji jak opylovače,které třeba tady mám tak bych rád věděl co to vlastně mám.

Mám tam ještě Spartana ale to poznám..i podle chuti. Pak další,ale nemám plody už.

Případně děkuji moc

Tiež by som typoval IDARED, alebo nejaké jeho klony (Jonared a pod.). Chcelo by to vziať ho do úst ... Pokiaľ máte väčší sad a na okolí tiež jabloňové záhrady, nemusíte veľmi špekulovať s opeľovacími pomermi. Skôr si vyberte rezistentné resp. inak odolné odrody, aby nebolo treba striekať chémiou. A trošku to spestrite žltými odrodami, máte doma dobrých šlachtiteľov - LUNA, HELIODOR, GOLGSTAR ...

4.10.2018 14:46
začátek

XXX.XXX.4.22

Zdravím,mě tedy osobně potěší jablko Panenské a Hruškojablko a to vypadá jako jablko,ale chutná po hrušce,jak zežloutne tak je fakt slaďoučké.Jinak na každý strom jde přiroubovat další odrůda,je to vhodné třeba u třešni a znám hrušeň,kde je sedum druhů hrušek.

4.10.2018 15:36
javorka

XXX.XXX.98.207

To dělal můj děda. Na každé větvi, jiná odrůda jablek.

4.10.2018 15:52
veraboskova

XXX.XXX.18.226

A je to rozumné? My jsme zkoušeli u babičky naroubovat další dvě odrůdy na jabloň. Jenže jedna pomalu rostla, koruna byla nevyvážená. A myslím, že nakonec přišel vichr, a jabloň se rozlomila.

4.10.2018 16:17
javorka

XXX.XXX.98.207

Jestli to je rozumné nevím, ale mít víc odrůd je fajn. Asi se to tak dřív běžně dělalo, protože tady na zahradě bylo několik jabloní takhle naroubovaných. I když tu taky sídlila dědova rodina.
Ještě tu máme jeden strom, na kterém je James Grive (oblíbené, to poznám), oldemburgovo (to mi říkala teta) a něco (co bych mít nemusela).

4.10.2018 20:29
kouták

XXX.XXX.168.33

I můj otec a později i já jsme se snažili naroubovat,nebo spíše přeroubovat staré jabloně,ale proč.Na zahradě to byla samá Strýmka a ta se nadala jíst.Pamatuji,že se jablka ze Strýmek krechtovala,ale ani v červenci nebyla dobrá.Postupně se tedy každá jabloň přeroubovávala a dělalo se to tak,že jeden rok dal rouby jeden soused,poté se někde našla jiná odrůda a tak se dala na další větve a najednou měla jabloň i pět odrůd.Když jsem převzal zahradu po otci,tak jsem všechny jabloně vykopal a začal nanovo.Nyní je to vždy sázka do loterie,zda nové odrůdě bude má zahrada vyhovovat a tak sázím,vykopávám a zase sázím.Nejhorší je,že když si koupím dva stromky jedné odrůdy,tak se na každém urodí jiná odrůda.Nejlepší by bylo se vrátit k roubování na pláňata,ale na to už nemám čas.Roubuju rád a tak roubuju pláňata třešní v lese kolem vesnice,vysazuji ořešáky a říkám si,že za pár let nějaký poutník si na tom v lese pochutná.

4.10.2018 20:53
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Javorko nekoukej se. (Pořád rostou). HOdinka venčení jezevčíků...

4.10.2018 20:54
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Jinak jsem se chystala, že ukecám manžela na výlet do Soběslavi na výstavu. Ale bohužel, manžel je u voleb. Takže mám zase smůlu

4.10.2018 21:51
kouták

XXX.XXX.168.33

veraboskova napsal(a):
Jinak jsem se chystala, že ukecám manžela na výlet do Soběslavi na výstavu. Ale bohužel, manžel je u voleb. Takže mám zase smůlu

Soběslavská výstava stojí za to.Já jedu ještě v sobotu do Bohdalova a neděle tradičně Soběslav.Jedete také někdo?

5.10.2018 11:53
bery25

XXX.XXX.63.187

dobry den chovatelia,tak som sa vam vcera vratil z liecenia v tatrach, zivy a zdravy a mozno ste ma tam aj niektory stretli,lebo bratov cechov je tam neurekom,niekedy som mal problem sa porozpravat zo slovakom,no ked ste sa rozpravali s mladym,šumnym,ukecanym a polotriezvym,tak to som bol ja

5.10.2018 12:00
skodovak

XXX.XXX.241.245

Máte někdo zkušenost jak uchovat mošt?

Mrazáku letos mít ještě nebudeme...

Křen dávat nechci...

Po ohřátí to funguje? Chutná stejně? A chvilku vydrží?

Poprosil bych o nějaký hezký návod co funguje. Děkuji

5.10.2018 13:26
Olánek

XXX.XXX.144.59

Tak jsem pečlivým pozorováním mého hejna slepic zjistil,že některé se popelí a jiné zase peleší.V prvém případě tak činí s cílem omezení počtu vnějších parazitů a ve druhém pravděpodobně sledují dosažení rozkoše.Otázka tedy zní,jde o rozkoš podobné té na gaučíku?
A už mažu volit,přeci ty co programují na prvním místě výraznou podporu drobným chovatelům,hlavně teplákovcům.

5.10.2018 13:33
javorka

XXX.XXX.98.207

skodovak napsal(a):
Máte někdo zkušenost jak uchovat mošt?

Mrazáku letos mít ještě nebudeme...

Křen dávat nechci...

Po ohřátí to funguje? Chutná stejně? A chvilku vydrží?

Poprosil bych o nějaký hezký návod co funguje. Děkuji

Znám několik lidí, co mošt zavařují. Ohřejí na vysokou teplotu, nalijí do sklenic a zavíčkují. Chutná to skoro stejně, jako čerstvý. Já jsem si dávala do mrazáku, to je nejlepší. Letos je u nás moštárna zavřená, tak jsme bez moštu.
Docela mi chybí. Pijete také teplý se skořicí a rumíkem? To je teprve něco!

5.10.2018 13:43
Olánek

XXX.XXX.144.59

Nevíte někdo zda Alžběta Pomořanská,poslední manželka Karla měla zásluhu na vyšlechtění hus pomořanských v Pomořanech.

5.10.2018 13:51
Varaxi

XXX.XXX.1.226

My taky zavařujeme, ale mám pocit, že chuťově se změní dost, alespoň po delší době skladování. Vydrží cca 3 měsíce, když je skladovaný v chladu, tak i déle.

Mošt se ohřeje hodně, ale ne tak, aby vřel, nalije se do čistých sklenic a zavíčkuje vyvařenými víčky. Necháme zchladit.

Edit: Pardon, reakce na javorku a skodovaka.

5.10.2018 14:01
veraboskova

XXX.XXX.18.226

kouták napsal(a):
Soběslavská výstava stojí za to.Já jedu ještě v sobotu do Bohdalova a neděle tradičně Soběslav.Jedete také někdo?

Tak teď mi volala babička, že se akorát vrátili z Soběslavi z výstavy. Orlovky tam nejsou, zato hempšírek 5 klecí, i prodejní kohouti a slepičky. Prý je to tam hodně pěkné. Může mi někdo vysvětlit, proč mě nevzali s sebou?

5.10.2018 14:54
JanaKostelec

XXX.XXX.120.11

veraboskova napsal(a):
Tak teď mi volala babička, že se akorát vrátili z Soběslavi z výstavy. Orlovky tam nejsou, zato hempšírek 5 klecí, i prodejní kohouti a slepičky. Prý je to tam hodně pěkné. Může mi někdo vysvětlit, proč mě nevzali s sebou?

Protože chtěli zabránit tomu, abyste si nakoupila nový chovný materiál.

5.10.2018 14:56
JanaKostelec

XXX.XXX.120.11

kouták napsal(a):

Ráda bych vám odepsala v sz, ale není mi to umožněno. Na výstavu možná pojedeme, zřejmě v neděli, s manželem.
Asi vám napíšu dopis. Pošlu holuby.

5.10.2018 15:01
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Obě varianty uchování čerstvého moštu jsou možné. Mrazák upřednostňuji, je s tím méně práce. Když je plný, nezbývá, než-li zavařovat do sklenic. Ale bacha na přehřátí. Pouze do 75 st.C.

5.10.2018 15:24
kouták

XXX.XXX.168.33

JanaKostelec napsal(a):
Ráda bych vám odepsala v sz, ale není mi to umožněno. Na výstavu možná pojedeme, zřejmě v neděli, s manželem.
Asi vám napíšu dopis. Pošlu holuby.

Jsem optimista a věřím,že zase iFauna bude iFaunou.Co se týče holubů,tak už obdivuji každého věžáka na náměstí a to je zlé.V neděli se možná potkáme.

5.10.2018 19:04
veraboskova

XXX.XXX.0.235

JanaKostelec napsal(a):
Protože chtěli zabránit tomu, abyste si nakoupila nový chovný materiál.

Ale to ne, ikdyž nový andulák by se mi hodil.

5.10.2018 20:20
skodovak

XXX.XXX.241.248

javorka napsal(a):
Znám několik lidí, co mošt zavařují. Ohřejí na vysokou teplotu, nalijí do sklenic a zavíčkují. Chutná to skoro stejně, jako čerstvý. Já jsem si dávala do mrazáku, to je nejlepší. Letos je u nás moštárna zavřená, tak jsme bez moštu.
Docela mi chybí. Pijete také teplý se skořicí a rumíkem? To je teprve něco!

já už jsem to dvakrát vzdal kvůli absemnci mrazáku,ale nějak mi to nedá,právě jsem přivezl od větnamce pár pet lahví...

recept s rumem a skořicí budu muset asi zkusit, i když alkohol nepožívám jak z principu tak z důvodu trvalých léků.... a nebo je všechno jinak a děsně řádím?

takže podle zdejších rad opááčko...

1.ohřeju jednorázově na max 75st. ( musím nechat nějakou dobu,nebo jak cinkne teplota hotové?)

2.před ohřátím nechám usednout tu houní hmotu? přijde mi že ta dělá chuť...to mně celkem zajímá,,,

3.pak už je mi asi jasno a víčka tedy vypařím...

5.10.2018 20:22
skodovak

XXX.XXX.241.248

veraboskova napsal(a):

no vidíte, scháním nějaké Nh fešáky do chovu, zas to jistě prošvihnu...sice mám kance jak brno,ale chci si nechat i dcery...

a nedaří se sehnat Amroxáka

5.10.2018 22:45
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Mošt necháváme sednout v kanystrech (po vymoštování v moštárně) do druhého dne. Potom stočíme gumovou hadičkou do lahví (skleněných), které mám po mléku z mlékomatu, sedlinu vyleju. Mohou být i zavařovačky klasické. Zavíčkované dám do hrnce s vodou, nebo do trouby na pekáč s vodou a sterilizuji na 75 st.C. Poté nechám vychladnout. Komu nevadí ta sedlina, může si jí tam samozřejmě nechat, my preferujeme mošt čirý. Sterilizovaný mošt vydrží dokud se nevypije.

Do mrazáku dáváme v PET lahvích, asi 5 cm pod hrdlo (mrazem se tekutina roztahuje). Někdy se stalo, že nám mošt trochu vytekl, tak na to pozor.

7.10.2018 14:19
nomad72

XXX.XXX.214.130

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.10.2018 15:16

Víkend na zdické výstavě.

Dala jsem tam dva kohouty, oba dosud nedospělí 93 bodů a jedna čestná cena. A hlavně se podařilo dva kohouty prodat, jednoho oceněného, druhého na burze, a zůstal jen pan Čestná cena, který teda půjde na podzim ještě do Lysé.

Bylo to fajn.

7.10.2018 15:31
javorka

XXX.XXX.98.207

nomad72 napsal(a):
len skúšam .... kváskový

Ten je parádní.
Tak takový se mi ještě nepovedl.

7.10.2018 15:37
nomad72

XXX.XXX.214.130

javorka napsal(a):
Ten je parádní.
Tak takový se mi ještě nepovedl.

ja viem

7.10.2018 15:47
kouták

XXX.XXX.168.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Víkend na zdické výstavě.

Dala jsem tam dva kohouty, oba dosud nedospělí 93 bodů a jedna čestná cena. A hlavně se podařilo dva kohouty prodat, jednoho oceněného, druhého na burze, a zůstal jen pan Čestná cena, který teda půjde na podzim ještě do Lysé.

Bylo to fajn.

Čestnou cenu si tenhle krasavec určitě zasloužil.Blahopřeji.Já jsem dnes navštívil Soběslavskou výstavu a bylo opravdu na co koukat.Speciálka Moravských pštrosů byla krásná a u ostatních plemen jsem se také kochal,bohužel NVH tam už nikdo nevystavuje.Osel v ohradě na mě divně koukal,tak jsem si říkal,že bych se k němu měl přidat.

7.10.2018 20:12
Olánek

XXX.XXX.23.230

Bodlinko,ten Váš krasavec patři pod drůbež nebo okrasné ptactvo?

7.10.2018 20:19
ovecka

XXX.XXX.174.157

Šťastná slepice napsal(a):
Prosím o informaci, kdy a kde je výstava v Tachově? Díky Jitka

Podzimní výstava v Tachově se koná 17.112018, přejímka zvířat je ve čtvrtek 15.11. Místo konání chovatelská hala v Chodské ulici. Dana

7.10.2018 21:47
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Bodlinko a máte katalog? Teď jsem koukala na fotky na FB a byly tam orlovky. Byla byste tak hodná a případně mi do zprávy poslala info z katalogu o chovateli? Děkuji moc.

7.10.2018 21:51

Olánek napsal(a):
Bodlinko,ten Váš krasavec patři pod drůbež nebo okrasné ptactvo?

To je právě nejlepší, že nikdo pořádně neví

8.10.2018 06:27
horal

XXX.XXX.13.30

Olánek napsal(a):
Nevíte někdo zda Alžběta Pomořanská,poslední manželka Karla měla zásluhu na vyšlechtění hus pomořanských v Pomořanech.

To asi neměla, Eliška žila v letech 1347-1393 a první zmínky o huse Pomořanské jsou až z roku 1500.

8.10.2018 08:40
cipis

XXX.XXX.95.136

Horale, horale, vy nedržíte slovo, ale celkom ma to teší

8.10.2018 08:57
javorka

XXX.XXX.98.207

horal napsal(a):
To asi neměla, Eliška žila v letech 1347-1393 a první zmínky o huse Pomořanské jsou až z roku 1500.

Ona nepřiplula po moři?

8.10.2018 12:00
skodovak

XXX.XXX.241.248

cipis napsal(a):
Horale, horale, vy nedržíte slovo, ale celkom ma to teší

Stb?

8.10.2018 14:02
čapice

XXX.XXX.216.126

Všechny zdravím v říjnu.
Rajčata ve fóliovníku stále dozrávají, jahody plodí. Na zahrádce skoro vše hotovo. Keře a stromy ostříhány. Něco přesazeno z důvodu hledání místa pro další rostlinstvo. Přišla mi nabídka ze zahradnictví Spomyšl, tak čekám na nové hortenzie a ještě nějaké cibulky.
Slepičky nesou tak na 50 %, hlavně holky z drůbežárny se snaží a začínají vypadat k světu. Hubert se trochu zklidnil. Už byly dvakrát na velké procházce po zahradě, takže nový mulč kolem stromků nevydržel. Kachny přepeřený a na Viléma to zase leze!!!Hrůza.

8.10.2018 14:47
Šťastná slepice

XXX.XXX.3.249

ovecka napsal(a):
Podzimní výstava v Tachově se koná 17.112018, přejímka zvířat je ve čtvrtek 15.11. Místo konání chovatelská hala v Chodské ulici. Dana

Díky moc za info.
Možná hloupá otázka, bude tam nějaký prostor pro prodej drůbeže? Resp. chtěla bych nabídnout letošního černého kačera IB. Zdraví Jitka

8.10.2018 15:53
cipis

XXX.XXX.95.136

skodovak napsal(a):
Stb?

Ani náhodou, veď to je uvítanie

8.10.2018 16:17
Varaxi

XXX.XXX.1.226

horal napsal(a):

Já se na to ptala tatínka, ne že by se zajímal o husy, ale o historii celkem ano, tak jsem si říkala, že by mi mohl dát alespoň nějakou obecnou odpověď.

Do své svatby s Karlem IV. pravděpodobně nemohla mít na zemědělství vliv, teoreticky mohla zasahovat až jako královna a císařovna.
Eliška samozřejmě mohla podporovat chudinu a její stravu, jak se na královnu sluší a patří, tato podpora se však až na výjimky týkala jakýchsi doporučení ohledně pěstovaných potravin a bylin (např. bylo podporováno zakládání zahrad s léčivkami), pak snad byly stanovené příděly v období morových ran a hladu, kde se ale počítalo zejména s potravinami rostlinného původu, mlékem a možná vepřovým sádlem.
Husí maso, sádlo a játra byly v minulosti považovány za poměrně prestižní potravinu, ovšem pod úroveň královského rodu - jí se na talíř mohla dostat snad ta játra nebo sádlo, jinak nejspíš nic. Pro ni byla husa pravděpodobně nezajímavá - husa se jedla spíše u bohatších měšťanů, mistrů v oboru, obchodníků, výše postavených kněží, nižší a střední šlechty a samozřejmě bohatších venkovanů, nebyl tedy důvod, aby chov hus nějak podporovala, protože to nebylo v jejím zájmu (sama husy nejedla) ani v zájmu chudiny, kterou pravděpodobně podporovala.
Nicméně jedna šance přece jen je - údajně podporovala nějaký venkovský ženský řád nebo co, jeptišky z nízké venkovské šlechty, které se snažily o samostatnost. V tomto řádu nejspíše měly nějaký statek, kde mohly chovat i husy. Toto už je však čistá spekulace.
Teoreticky pokud z těchto hypotetických hus následně vznikly pomořanské husy, pak mohla mít nějakou zásluhu. Ale vzhledem k tomu, že by ty husy někdo musel převézt do Eliščiny rodné země, se to nejeví jako pravděpodobné.

8.10.2018 16:17
ovecka

XXX.XXX.174.157

Šťastná slepice napsal(a):
Díky moc za info.
Možná hloupá otázka, bude tam nějaký prostor pro prodej drůbeže? Resp. chtěla bych nabídnout letošního černého kačera IB. Zdraví Jitka

Součástí je i burza zvířat 😉 Dana

8.10.2018 19:05
Šťastná slepice

XXX.XXX.3.249

ovecka napsal(a):
Součástí je i burza zvířat 😉 Dana

No tak supr, to abych nechala peníze doma, jinak víc přivezu než odvezu

9.10.2018 11:54
nomad72

XXX.XXX.214.130

9.10.2018 12:57
Ni+Pa

XXX.XXX.233.112

nomad72 napsal(a):
keď sa človek doma nudí

No ke kávičce ideál Zrovna máme hodinku po jídle tak by to šlo

9.10.2018 13:18
Ni+Pa

XXX.XXX.233.112

Krásné slunečné úterý tu máme. A já jsem se konečně dostala k pc. ořechy stále padají a tak louskáme a louskáme. Už máme nasušeno 24 ks omia sklenic a dva mega plechy k tomu... Něco se už rozdalo jinak bych se z toho víte co :) Zahrada je poklizená, mužíček ji sklidil, vyvezl hnůj a zoral. Teď už nám zbývá jen skleník....

No jinak máme po výstavě, počasí nám přálo a tak jsme měli supr návštěvnost. Děti si prohlídli jak drůbež tak i králíky, ptactvo a holuby. Nevěřili by jste tomu že 6ti leté dítě nepoznalo na obrázku kohouta natož živého.Králíka jakbysmet. Maminka dítěte se viděla asi víte kde... Kamarád co seděl u vstupu tak mu dal obrázky aby se to prý doma naučil....
Nějaké foto jsem pořídila, tak můžete nahlédnout.

Také jsme se zúčastnily výstavy v Bohdalově. Dorazily jsme tam s kamarádkou a dětma před otvíračkou. No vyplatilo se to, kdo zaspal měl smůlu. Vše pěkné a dobře hodnocené bylo během hodinky fuč. Koukala jsem po Nh ale nic zajímavého tam nebylo.
Jinak jsem se tak pro zajímavost koukala na amroxáka pro škodováka a něco by jste si tam určitě vybral.... Byl tam pěkný kohout 94b za 330kč. Pokud by jste měl zájem mohu ofotit adresu...Třeba má více pokladů doma....

Omlouvám se za dlouhé čtení :) A přeji krásný den.
N.

9.10.2018 14:25
skodovak

XXX.XXX.241.248

Přátelé,jde v tomhle zavářet,respektive sterilizovat? Konkrétně ten mošt.?
Děkuji

9.10.2018 14:26
cipis

XXX.XXX.95.136

nomad72 napsal(a):
keď sa človek doma nudí

Pekná piškota, pozerám, že hybridky sa činia

9.10.2018 14:47
Varaxi

XXX.XXX.1.226

skodovak napsal(a):
Přátelé,jde v tomhle zavářet,respektive sterilizovat? Konkrétně ten mošt.?
Děkuji

My jsme mošt dávali do lahví od mléka. Mají širší hrdlo, tudíž se lépe vymývaly, a nikdy nepraskly, když jsme do nich lili horký mošt.

Usuzuji, že pokud máte ty lahve nové a čisté, že by je stačilo jen vypláchnout horkou vodou, mohlo by to jít. Ten mošt se tam opravdu nelije v tak vysokých teplotách, aby běžné kvalitní sklo prasklo.

Nicméně do zavařovacího hrnce bych je nedávala, už kvůli tomu víčku ne.

9.10.2018 15:05
skodovak

XXX.XXX.241.248

Když to udělám klasicky jako do pet tedy že nejdřív mošt ohřeji mimo a poté do toho naleji,nedokážu dle mně zajistit minimum vzduchu,nebo to potom řeší to položení na bok? Ovšem pokud všechno tohle,nevím u skla to chlazení,což je základ sterilizace.

Pet mně naštvalo,to je 70 procent víček na ho...a ostatní na heslo..
Při té práci chci mít jistotu.

Od mléka ano,nicméně nejsem schopen je levně sehnat.

Potom je ještě možnost klasických sklenic s víkem což na zavaření je ale méně praktické k dalšímu použití.

Tam pak nevím i když údajně jo jestli se nalijeme surový mošt zavře a dá se závařit na třeba 15 minut kolem 80st. A hotovo?

Tam chlazení odpadá? Prosím případně opravit,nerad dělám zbytečně něco co něco stojí a pak to vyhodím. Díky

9.10.2018 15:07
skodovak

XXX.XXX.241.248

Koupené nemám žádné,jen jsem na ně dnes u nás koukal,prodávají i víčka solo

9.10.2018 15:52
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nevím. My to děláme tak, že ohřejeme bokem, nalijeme do čisté sklenice, zavíčkujeme vyvařeným víčkem a pak už nic. Cíleně nechladíme, nepokládáme, nepoužíváme petky, trochu vzduchu tam máme. Chováme se k tomu skoro jako k marmeládě.
Akorát máme ty sklenice s pogumovanými víčky, no. Na druhou stranu - petky je taky nemají a někdo to tak zavařuje a funguje to, tak asi nebudou tak důležitá.
Strejda zavařoval mošt i do sklenic od Vincentky a šlo to, ale netuším, jak dlouho vydržel - nebylo ho moc a vypili ho do několika týdnů.

Kdybych měla zavařovat mošt v hrnci, dala bych ho možná spíš na 20 min - ovoce se dává na kratší dobu, aby příliš nezměklo, to u moštu nehrozí. A hotovo.

Snad Vám napíše někdo s více zkušenostmi.

9.10.2018 17:51
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

skodovák - samozřejmě, můžete to zavařit i do těch vašich flašek. Normálně studený mošt nalejte do lahví, postavte do hrnce na utěrku, aby byly na měkkém, zahřejte na 75-80 st., zašpuntujte korkem (vyvařeným), vyndejte z hrnce na suchou podložku a nechte přirozeně zchladnout do druhého dne. Korkové zátky se zatáhnou do hrdla a máte hotovo. Nalejvat horkej mošt do PET lahví je kravina. Horké nápoje se do PLASTU nedávají z důvodu uvolňování ftalátů a jiných svinstev. PETky POUZE DO MRAZAKU !!! ... Můžete zalít korek voskem. Dříve jsme takhle zavařovali běžně malinové i bezinkové sirupy, nyní používám také ty lahve od mléka. Prodávají se i lahve (např.IKEA) s porcelánovou zátkou, některá piva a limonády jsou plněné do takových lahví.

9.10.2018 19:08
skodovak

XXX.XXX.4.163

Předem děkuji za obě rady.

Ty flašky mají kovové víčko jako některý alkohol. Ne korek.

Při tom zavaření v normálním hrnci to nemusí být celé pod hladinou? Když píšete zavřít až potom?

Co jsem četl článek do sklenic běžných tak píšou nalít surový mošt nechat kousek mezeru zavřít a ponořit do vody,dále již klasicky,tím že se vytvoří podtlak a víčka se přilepí ke sklenici.

Na sklenice na mléko kolem 25 korun jsem zatím nenarazil. Asi to dám do normálních sklenic

9.10.2018 20:19
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Já myslím, že by to šlo i pod ta kovová víčka, musí tam být nepoškozená ta korková, nebo plastová vložka. Princip je vždy stejný. Tím, že se tekutina ohřeje, zvětší svůj objem a při následném chladnutí ho zase zmenší a tím vzniká ten podtlak a víčko se přilepí. Ale raději ( je to jistější), kupte nové korkové zátky v železářství at to máte jisté. Nejprve naskládejte lahve, nebo zavařovačky do hrnce a pak doplňte vodu asi do 2/3, nebo trochu víc, ale NEPONOŘUJTE je.

9.10.2018 21:02
skodovak

XXX.XXX.241.248

dobře a již tedy plné a zavřené?....

jinak do čehokoliv to budu dávat bude nové..

a děkuji

10.10.2018 16:15
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Ano, plné a zavřené. Nebojte se toho, je to jednoduché.Dělaly to už naše babičky i praprababičky. Když víčko chytne, drží třeba 10 let, když nechytne, není to chyba v postupu, ale ve víčku (nějak poškozené, zkřivené a pod.) Dříve se zavařovaly marmelády jen pod celofán a taky to drželo. Základem je čistota. Přeji hodně zdaru.

10.10.2018 21:15
skodovak

XXX.XXX.241.248

Zuzko děkuji moc....

11.10.2018 05:10
nomad72

XXX.XXX.214.130

na tie sklenené litrové fľaše,čo sú aj na pálenku,perfektne pasujú zátky z tých tvrdých PET fliaš,ako na pepsi colu alebo tonic,a výborne tesnia .... ja som ich na tie sklenené fľaše dával,keď som nalieval do takých fliaš pálenku a držali super a ani sa nepretáčali .... to len taký tip ....

11.10.2018 17:46
skodovak

XXX.XXX.241.248

Tak jsem koupil sklenice i láhve a uděláme test funkce...vzal jsem k tomu i elektrický hrnec....

12.10.2018 08:44
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Zrovna včera jsem na Vás myslela a schválně si vybrala delší cestu, abych šla kolem mlékomatu - mají tam litrové láhve bez obrázku za 25 Kč (s obrázkem za 80), půllitrové za 20. Schválně dnes půjdu zase jinudy přes druhý mlékomat, jestli na našem okresním městě drží ceny lahví stejné. :)
Moc Vám držím palce, dejte pak prosím vědět, jestli jste zvítězil.

12.10.2018 09:32
skodovak

XXX.XXX.241.248

Skoro abych se červenal

Já děkuji za rady a snahu,snad to bude ok ,ono o nic dvakrát nejde ale člověku je pak líto toho času práce a peněz s tím.

A člověk když je psychologie to je věc

V pet to zatím drží,ale tam už to nechci...

Snad se vybavení za 4000 využije a bude ku prospěchu

Ale nemůžu jinak,vlastní plody a produkty jsou pro mně vším a hlavně tradice.to se musí ctít. Koupit si ty ečka dokáže každý,předci něco připravili tak musím pokračovat...

12.10.2018 11:01
javorka

XXX.XXX.98.207

Škodováku, moštík bude určitě báječný a nezapomeňte si v zimě vyzkoušet i horkou variantu.

Naše dětičky byly s druhou babičkou na Letné v zemědělském muzeu a ta mi poslala fotky. Samozřejmě jsou fotky převážně slepičí, tak se musím podělit. Překvapila mě rozkvetlá střecha s krásným výhledem. Taky mi vyfotila vlaštičky s kohoutem, co ji ráno uprostřed Prahy kokrhá pod oknem. Pořád o něm nadšeně vypráví, taky aby ne, když je to takový krasavec. Jestli se nemýlím, tak bude z příbuzenstva.

12.10.2018 11:06
skodovak

XXX.XXX.60.69

javorka napsal(a):
Škodováku, moštík bude určitě báječný a nezapomeňte si v zimě vyzkoušet i horkou variantu.

Naše dětičky byly s druhou babičkou na Letné v zemědělském muzeu a ta mi poslala fotky. Samozřejmě jsou fotky převážně slepičí, tak se musím podělit. Překvapila mě rozkvetlá střecha s krásným výhledem. Taky mi vyfotila vlaštičky s kohoutem, co ji ráno uprostřed Prahy kokrhá pod oknem. Pořád o něm nadšeně vypráví, taky aby ne, když je to takový krasavec. Jestli se nemýlím, tak bude z příbuzenstva.

Horkou rychlou variantu jsme zkusili při vaření první dávky,hned jak jste mi to oznámila. Chce to trochu vychytat a je to fajn

12.10.2018 12:21
skodovak

XXX.XXX.241.248

Ni+Pa, děkuji že jste si vzpoměla na mého Amroxáka, zatím stále nemám a na okolních výstavách zatím nic,jakoby nebyli..

Otázka je odkud byli,už mě cestování tohoto tipu nějak přešlo

Co se týče Hempšíráků,nevím jací jsou,ale budou po hodnocení, tak mám tři zamluvené na výstavě v Chlumci nad Cidlinou příští víkend ...takže tam snad ok a kolem 30 mých udatnic bude mít nadcházející dva roky o zábavu postaráno...jako páníček

12.10.2018 14:38
začátek

XXX.XXX.4.22

Jo golf to je jiná,ale budu zas raději škubat 6 pižmovek denně.Pořád mě bolí záda a je jedno co dělám.

12.10.2018 14:41
začátek

XXX.XXX.4.22

Prubnu v a nejde mi to.

13.10.2018 12:31
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Pěknou sobotu všem. Přidávám pár fotek z dnešního výlovu rybníku Nový

13.10.2018 17:37
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Dneska a i zítra je výstava králíků a holubů v Besednici. Manžel s klukama se tam vydali a tak kluci pořídili i pár fotek.

13.10.2018 17:41
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Jo a dala jsem dětem peníze na tombolu. To jsem asi neměla dělat

13.10.2018 19:13
javorka

XXX.XXX.98.207

Hezký.

13.10.2018 19:20
skodovak

XXX.XXX.241.246

veraboskova napsal(a):
Jo a dala jsem dětem peníze na tombolu. To jsem asi neměla dělat

Vy už taky?

13.10.2018 20:21
veraboskova

XXX.XXX.0.235

skodovak napsal(a):
Vy už taky?

Putoval k babičce.

13.10.2018 20:37
skodovak

XXX.XXX.241.246

Aha.. mm?

13.10.2018 20:42
kouták

XXX.XXX.168.33

veraboskova napsal(a):
Putoval k babičce.

Ještě,že ty babičky a dědové jsou.O tohle zvíře už se starám 6 let.

14.10.2018 10:37
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Přesně tak, babičky a dědové to zachraňujou. Vypadá to, že je hodné přítulné povahy, a třeba se pro něj najde i nějaká ta volná samička příští rok u babičky

14.10.2018 14:15
skodovak

XXX.XXX.241.246

Tak jsem došel k závěru...

Při teplotě nad 75 na jakoukoliv dobu to je hnusný jak....

Na teplotu 75 na minutu a ve skle pod vodou uvidíme jak dlouho vydrží ale chutná dobře...

Polovina přijde do pet nebo záchodu jelikož koupená víčka stojí za ho...a půlka v pr... šroubovací,na láhvi to samé.

Nebo jestli mám moc sílu..dítě by to protočilo,takže ....

Výsledek 30litrů v tam a zbytek pokud vydrží..

14.10.2018 18:17
ančovička1

XXX.XXX.57.37

Srdecne zdravim vsechny pratele chovatele,neslo mi znovuprihlaseni a ani jsem si nemohla zvyknout na nove pojeti ifauny..ale na vsechno si clovek zvykne,ze..sleduji trable se zavarenim mostu,tedy do ceho zavaret..kdysi jsem take nalevala primerene horky most do petek a pokladala,ale asi to nebylo moc zdrave,tak jsem celou rodinku pozadala,aby vsichni pili dzusy Dizzy v litrove sklenene lahvi s kovovym vickem s gumickou,uz jich mam aspon 30,zavarim do nich most nebo parene stavy z trojdilneho nerez hrnce a drzi vyborne..to jen tak z mych zkusenosti,snad se hodi

14.10.2018 18:20
ančovička1

XXX.XXX.57.37

..a pro potechu oka muj 22 lety horcovy stromek

14.10.2018 21:00
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Teplota nemá vliv na chuť a aroma moštu . Teplotu 75-80 st.C je důležité dodržet při sterilaci moštu z důvodu zničení nežádoucích patogenů (bakterií). Nechápu proč je váš mošt hnusný, nebo proč byste ho měl vylít kamsi... Pokud vám to nechytlo, můžete přelít do jiných čistých lkahví a postup opakovat.

14.10.2018 21:00
Olánek

XXX.XXX.23.230

Bodlinko máte již na podkladě veterinární praxe zpracované hodnocení vlivu změn klimatu na život baktérií,virů a parazitů se zaměřením na rekordní oteplování..Mám obavu,aby nenastala situace,jako při dlouhodobém laškování s kůrovcem.U mne letos po zdravotní stránce dobrý,což přičítám větší délce slunečního UV záření a přioctování vody.
Dotaz,postupné přepeřování pozoruji u holubů,ale nejsem si jist,zda ve stejném pořadí probíhá u všech ptáků,hlavně slepic.
Moje slepičky denně okupují kompostohnojiště,kde mimo jiné vyzobávají i vše živoucí,otázka zní,zda tím neprodlužují dobu zrání kompostu?
Janinko,někdo obdivuje polární záři,jiní zase záři stříbrnou od Vašeho kohouta stříbrňáka.

14.10.2018 23:21
skodovak

XXX.XXX.241.251

Zuzkaa napsal(a):
Teplota nemá vliv na chuť a aroma moštu . Teplotu 75-80 st.C je důležité dodržet při sterilaci moštu z důvodu zničení nežádoucích patogenů (bakterií). Nechápu proč je váš mošt hnusný, nebo proč byste ho měl vylít kamsi... Pokud vám to nechytlo, můžete přelít do jiných čistých lkahví a postup opakovat.

Těžko říct,jediná možnost jsou jablka..

Nedalo mi to a chutnal jsem oba způsoby,jak na 85st 16 minut pod vodou tak na 75 jen po přivedení na teplotu a nalití do lahví. Chutě jsou trošku jiné,nechápu...
Ale základ chuti bude v druhu to je jasně,nicméně surový byl ok.

Ten první byl surový i steril ok... uvidíme příští rok

15.10.2018 16:16
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Pěkné odpoledne všem.
Tak jsem objednala nové stromky. Hrušeň Wiliamsovu červenou (zelenou už má babička a je výborná), Lucasovu hrušeň, přikoupila jsem rybíz Losan stromkový (mám už dva na zahrádce a jsou výborný), angrešt Karát (opět vyzkoušený). A vybrala jsem i zelenou ryngli název Oulinská ryngle.
A pst pár experimentů: kdoule Ludovic a moruše Bzenecká velkoplodá.
Akorát manželovi musím šetrně sdělit, že ještě musí vykopat u ovcí v sadu dvě díry a zatlouct tam 4 dřevěné sloupky a oplotit, aby to ovce neskously hned.

15.10.2018 16:26
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Jinak mi tu zbývá pořád jeden vlašák. Sousedka, které jsem myslela že půjde, si koupila slepice i s kohoutem od místního prodejce drůbeže.
Pak mě napadlo dát ho do tomboly co bude výstava, ale představa že ho někdo sežere...
https://youtu.be/K9S3UtnXSMg

15.10.2018 16:29
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Ale co ten neucelený praporek? Byl by výlukovej = polívka nebo ne? I tak by ho třeba někdo chtěl jako ozdobu na dvorek. Začátku, co vy na to?

15.10.2018 17:00
skodovak

XXX.XXX.241.251

Já se právě taky vrátil z výběru stromků a nevzal jsem nic.

15.10.2018 20:44
začátek

XXX.XXX.4.22

Věrko sousedka dostala kohoutka hybridky zdarma,ale pravděpodobně do roka to bude parchant,který na ní bude útočit a hlavně na děti.Proto je lepší ho dát do hrnce a za flašku vína,kterou spolu vypijete jí podarujte vlašákem,nebo uvařte dobrou polívčičku sama.Mě zůstalo taky pár kohoutů z.velsumky oranžovokrké a AR a čeká je za týden škubačka.30 kohoutků a 30 pižmovek jsem již ve škubačce svezl,jinak se to bohužel nedá.

15.10.2018 21:26
veraboskova

XXX.XXX.0.235

No já už taky pomrkávám po škubačce. Kdyby to nebylo tak šíleně drahé. Nejhorší jsou kachny, jedna mi trvá hodinu.

15.10.2018 23:16
začátek

XXX.XXX.4.22

Manžel je šikula,tak vám škubačku postaví.Zabít pižmovku,spařit oškubat 5minut kus,ale pak vosk,dočistit a vykuchat,ve třech 10ks 2 hodinky a je i uklizeno.

16.10.2018 12:11
skodovak

XXX.XXX.241.251

Tak první tři letošní mohykáni trochu dle představ.

Podnoz mm 106 - sampion red,čtvrt kmen

Broskev na fr. Semenáči

A náhradní jeřáb červený moravský

Zítra snad doplníme sbírku o další jabloně na mm 106 čtvrtkmen.. celkem zázrak sehnat

16.10.2018 13:17
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Škodováku a proto já objednávám z eshopu, kde se dají sehnat podnože A2 vhodné na vysokokmen. Jinak široko daleko co člověk dojede jenom podnože na zákrsky :-(
Jeřáb jsem kupovala loni Moravský sladkoplodý https://www.prodejstromku.cz/produkt/moravsky-sladkoplody/ a koupila jsem si k němu brožurku Moravský sladkoplodý jeřáb Z Ostružné do světa http://www.eberesche.cz/projekty/2594-moravsky-sladkoplody-jerab-z-ostruzne-do-sveta.html je tam zajímavé čtení i pár receptů

16.10.2018 14:35

jj, ovocné stromy jedině z e-shopu, aby si člověk mohl vybrat podnož.

mimochodem, kdy se sklízejí mišpule? prý po mrazech, což už čistě technicky bylo, ale ještě jsem je nechala.. a nevím.

16.10.2018 18:22
veraboskova

XXX.XXX.0.235

tak já osobní zkušenost nemám, ale všude píšou, že mají přejít mrazem a pak "zhniličkovatí" a změknou. Tak asi zkusit ochutnat.
Nedávno jsem je ochutnávala sušené u babičky (od někoho dostala pytlík k narozeninám). Nejdřív jsem si myslela, že jsou nějak proslazované, ale to ne. Bylo to naprosto báječně a sladce chutnající a do bílého jogurtu naprosto super.

16.10.2018 18:50
skodovak

XXX.XXX.55.184

Ta mm106 snad nebude zlá á2 nekoupím a zas tak velký to asi nechci. Mám takový kotle kolem max 3m ale široký

16.10.2018 18:52
skodovak

XXX.XXX.55.184

Nebo pro můj účel mám zkusit a2? Abych to zas neměl samý vlk,i když ono záleží zas na síle samotné odrůdy

16.10.2018 19:54
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Když budu citovatat ze stránek https://www.prodejstromku.cz/ovocna-skolka-podnoze-podpniky/ :
"MM106 -středně vzrůstná podnož, bujně rostoucí, velký kořenový systém, odolná k mrazu, vhodná do kamenitých i vlhkých půd, podnož vhodná pro polokmen a vysokokmen. Stromky brzy a dobře plodí.Vhodná i do vlhkých půd."
Takže já bych řekla že dobrý.

Na druhou stranu, já jsem pořizovala s tou podnoží A2 staré odrůdy. Mám to v sadu u ovcí. A až to někdy bude plodit, tak to bude padat, ovce to budou papat. A hlavně půjde pod tím projít a ne jak v sadu u babičky, kde jsou samý zákrsky.

16.10.2018 20:10
skodovak

XXX.XXX.241.251

Já to mám po kraji zahrady tam je mi to v " jedno,seno stejně z pod stromu hrabu na plochu.a moc toho nechci. Tři metry na výšku je optimální pro moje potřeby.

Jeřáb jsem koupil stejný jako vy...

Podnoz jsem koupil cíleně...údaje znám,jen jestli osobní zkušenost

16.10.2018 23:38
javorka

XXX.XXX.98.207

Mám konečně nové fotky. Vlaštičky ještě nenesou, ale už to jistě brzy bude. Kuřátkům už je 13 týdnů a stále se courají po celé zahradě. a trochu podzimu.

17.10.2018 08:53
Olánek

XXX.XXX.50.62

Já to plato vajec za 45 kaček neudělám.

17.10.2018 11:04
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak mě dneska vyděsila babička. Prý jí začaly snášet mladé hempšírky, co má ode mě kuřata na vykrmení. Tak jsem koukla do tabulky a je jim 21 týdnů. Bylo to poslední líhnutí a čekala jsem, že půjdou i slepičky na zabití. Ale ne, babička si je odstěhuje na dvorek.
Obávám se, že dvě vlašky (původně pro babičku) mi tu zůstanou "na krku". A těm je necelých 23 týdnů. Tak to abych tam už dala taky nějakou bedničku na snášení.

17.10.2018 11:07
veraboskova

XXX.XXX.0.235

javorko, tak jsem nejdřív nadávala, že se ani pořádně nekouknu na ty fotky jak jsou prťavé, ale nakonec jsem použila CTRL a plus a ono to jde zvětšit ty fotky a je to i koukatelné

17.10.2018 11:43
javorka

XXX.XXX.98.207

Nechápu, mě se zobrazují celkem velké.

17.10.2018 11:59
veraboskova

XXX.XXX.0.235

tak já mám doma malej monitor 19" tím to bude

17.10.2018 12:39
začátek

XXX.XXX.4.22

javorka napsal(a):
Mám konečně nové fotky. Vlaštičky ještě nenesou, ale už to jistě brzy bude. Kuřátkům už je 13 týdnů a stále se courají po celé zahradě. a trochu podzimu.

Jo vlaštičky maj kráný hřebínek a jak se jim naklopí,tak jim dopřejte směs pro nosnice,ale neředit jí a světelný den nastavit 12-14 hodin denně a ponesou rok v kuse.Po měsíci můžete směs N1 ředit 1/1 a jak pudou na jaře na pastvu tak N1 nedávám.Kohouti vypadají moc dobře.

17.10.2018 12:47
začátek

XXX.XXX.4.22

Olánek napsal(a):
Já to plato vajec za 45 kaček neudělám.

Ach jo,já taky ne a ke všemu kačenu 1kg za 39Kč taky nedovedu udělat

17.10.2018 13:39
veraboskova

XXX.XXX.0.235

U nás kousek prodává párkrát do roka Rybářství NH (ať nedělám reklamu) celou živou vykrmenou kachnu za 120 Kč. Většinou pekiny naposled ale i ruánky. Když to vidím, tak se mi promítne hlavou, kolik ty kachny toho sežerou a že se na to doma vykašlu.

17.10.2018 13:48
Jirka54321

XXX.XXX.130.20

veraboskova napsal(a):
Tak mě dneska vyděsila babička. Prý jí začaly snášet mladé hempšírky, co má ode mě kuřata na vykrmení. Tak jsem koukla do tabulky a je jim 21 týdnů. Bylo to poslední líhnutí a čekala jsem, že půjdou i slepičky na zabití. Ale ne, babička si je odstěhuje na dvorek.
Obávám se, že dvě vlašky (původně pro babičku) mi tu zůstanou "na krku". A těm je necelých 23 týdnů. Tak to abych tam už dala taky nějakou bedničku na snášení.

Hezký den, nechcete se těch vlašek zbavit? Já bych je rád koupil.

17.10.2018 13:54
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Jirka54321 napsal(a):
Hezký den, nechcete se těch vlašek zbavit? Já bych je rád koupil.

Přinejhorším je umístím k ségře. Nezlobte se
Ale koukám k vám do profilu, hempšírky , araukany atd. nějaká fotečka by nebyla? Obzvlášť brakelek

17.10.2018 13:57
Jirka54321

XXX.XXX.130.20

veraboskova napsal(a):
Přinejhorším je umístím k ségře. Nezlobte se
Ale koukám k vám do profilu, hempšírky , araukany atd. nějaká fotečka by nebyla? Obzvlášť brakelek

Tak mohu se je pokusit vyfotit, koneckonců babí léto tomu přeje; a jinak děkuji za reakci a chovu zdar.

17.10.2018 21:55
skodovak

XXX.XXX.241.251

Tak stromky jsou v zemi,ještě nektarýnku chci zkusit,i když nemám místo...

Takže jsem vysadil melodii,rubinolu,topaz,průsvitné letní,primu,šampion red,jeřáb moravský sladký,broskvoň,a ostružino malinu a dva stromky jinam.Celkem jsem si dal do těla. Díry jak hovado,jíl pryč,přesát hlínu,rovněž novou a tak dále a tak dále...
Ještě opory ochrany,a uklidit bordel a odvést špatnou hlínu a jíl. A zapsat do plánu zahrady. Uf bude co zalévat hlavně aby bylo čím.

Radost z výsledku se dostavila to je hlavní,ještě aby se ujali

17.10.2018 22:08
začátek

XXX.XXX.4.22

Hlínu použít do kompostu,bude listí,slepičince,hlina,jíl dobře drží vodu a kompost jedna báseň.

18.10.2018 08:41
skodovak

XXX.XXX.241.251

začátek napsal(a):
Hlínu použít do kompostu,bude listí,slepičince,hlina,jíl dobře drží vodu a kompost jedna báseň.

Hlínu bych tam snad i dal,ale jsou to všechno hrudy kameny a bordel co neprošlo prohazovačkou

19.10.2018 12:22
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Dneska začíná Kaplický ušák.
http://www.ikaplice.cz/aktuality/kaplicky-usak_708.html

19.10.2018 21:33
skodovak

XXX.XXX.241.255

I výstava v Chlumci nad cidlinou

20.10.2018 15:16
nomad72

XXX.XXX.214.130

ak by mal niekto záujem,nech si pozrie :
https://www.mojevideo.sk/video/2e292/od_vajicka_po_kuriatko.html

20.10.2018 17:42
ančovička1

XXX.XXX.57.37

Damon,moc pekne video,uz se tesim na jaro a na nova kuratka😀..přikládam kyticku jirin ze sve zahradky..

20.10.2018 17:45
ančovička1

XXX.XXX.57.37

Ale,ale..nejak se mi namnozily..ty jirinky😁

20.10.2018 21:09
skodovak

XXX.XXX.241.255

Tak jsem přivezl jen dva nh kluky,třetí se nedostavil,Škoda..
A jednoho leghorna,ale je relativně žlutý..no nic výluku nemá žádný...

No..problém...není místo

21.10.2018 00:11
skodovak

XXX.XXX.241.255

Zeptám se,možná už jsem se ptal,husy narozené do května jdou již v listopadu škubat všechny? Děkuji

21.10.2018 07:04
nomad72

XXX.XXX.214.130

pre tých,čo doma pečú :v noci som piekol ku káve na raňajky .... trochu som experimentoval,a tak vzniklo niečo s omnoho väčšou chuťou a kvalitou,ako by to bolo upečené podľa pôvodného receptu .... tu je super tip : ak pečiete piškótovú bábovku,alebo korpus do torty,alebo niečo iné (okrem kysnutých koláčov) použite namiesto cukru brezový cukor,alias xylitol a budete vidieť ten rozdiel,ako som už písal vyššie aj v chuti aj v kvalite upečeného pečiva,fakt super,vyskúšajte !!!! do kysnutého cesta to nedávajte,lebo xylitol zabíja baktérie,teda aj tie kvasinkové a cesto by nevykyslo ... nehovorím,že s použitím xylitolu sú výrobky zdravšie .... no a samozrejme trochu drahšie ale inak,naozaj super

21.10.2018 09:23
ančovička1

XXX.XXX.57.37

Krasne nedelni rano😀 obdivuji vsechny muze,kteri vari a pecou 😃 ..damon,ten moucnik vypada nadherne,uplne ho citim,jak voni,hned bych si ho ke kave a k memu oblibenemu poradu "polopate",dala,prave sazi stromky😀 diky za vasi radu,ja jsem zase pro lepsi chut a barvu(pro ty,co nemaji domaci vajicka),pridavala jsem do davky mouky jednu tretinu mouky sojove..vyborna chut oříšků

21.10.2018 09:34
ančovička1

XXX.XXX.57.37

Krasne nedelni rano😀 obdivuji vsechny muze,kteri vari a pecou 😃 ..damon,ten moucnik vypada nadherne,uplne ho citim,jak voni,hned bych si ho ke kave a k memu oblibenemu poradu "polopate",dala,prave sazi stromky😀 diky za vasi radu,ja jsem zase pro lepsi chut a barvu(pro ty,co nemaji domaci vajicka),pridavala jsem do davky mouky jednu tretinu mouky sojove..vyborna chut oříšků

21.10.2018 11:04
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Pěknou neděli všem. Mě bohužel umřel v létě kvásek (chytil plíseň). Ale jak to vidím, tak asi vyrobím nový. Bábovku taky chválím. U nás se dneska hloubí díry na stromky (manžel) a já jdu škubat poslední letošní hempšíráky určené do mrazáku.
Ale včera to vám řeknu jsem pekla tak 3 kilového kačera od babičky (tzn. čínku). 5 hodin pečení na pomalo. Myslíte, že na dnešek zbylo? Vůbec ne

21.10.2018 14:04
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Takhle to vypadá, když dáte babičce do dokrmení kuřata. Schválně jsem to fotila s bílým papírem, aby bylo vidět, že si tu barvu nevymýšlím...

22.10.2018 11:21
slovensko

XXX.XXX.241.55

Vierka, to je hempsirak? Ako to ze ho mate takeho tucneho? Ja ich mam ovela chudsie.

22.10.2018 12:02
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Jo jsou to hempšíráci. Včera se zabíjeli 4 kohouti. Dva putovali po opracování zpátky k babičce. Dva mám v lednici. Váha je každý cca 2,1 kg vykuchaný bez drobů.
Trvale měli v krmítku K2 (byli dohromady se slepičkami) a podle mě tu váhu a barvu udělalo přikrmování kukuřicí (děda sám pěstuje). Ale babička jim navíc dávala i samotnou pšenici, trávu, a míchanici.

22.10.2018 13:14
Ni+Pa

XXX.XXX.94.103

Teda, vypadaji moc pekne. Ja jsem zvedava na ty nase ulitance. Sice michanici a krmeni maji cely den ale prijde mi ze ti mladosi stale pobihaji po zahrade. Zahrada uz je poklizena tak maji kde smejdit. Navic chodi do vybehu k husam a tam jim krmeni taky proberou :)
Slepicky ted preperuji tak vajicrk je jen par. Jsem zvedava kdy zacnou holky mladosky. Hrebinky a lice se jim zacali cervenat tak trebas to nebude trvat tak dlouho.
Prikladam foto zavarenych hrusticek. A jednoho rezavca co s nama musel jit na hriste :)

22.10.2018 13:30
slovensko

XXX.XXX.178.6

Aj ja tak krmim a nie su take. No co uz. Ake boli stare<

22.10.2018 19:32

první říjnový déšť je tady!

trochu jsem na to spoléhala a o víkendu jsem zasadila místo uschlého cypřišku weigélii a k růži další dvě růže, aby se na vznikajícím záhonku nekrčila sama v koutku. tak to potřebuju pořádně zalít. Taky jsem dostavila kuřecí domeček se speciálním protiliškovým opatřením, totiž pletivo ze všech šesti stran :D Pro ten zase hlásili tu vichřici nebo co, tak to bude test konstrukce.

je legrační, že cypřišek celý uschnul, ale weigélie, co rostla vedle něj, se celé léto tvářila, že super. tak tam porostou weigélie dvě, no

23.10.2018 07:39

Tak u nás to byl jenom říjnový deštíček. Ale zase se po něm objevily v trávníků hedvábky, původně bílé, nyní trochu zašedlé. Pes je neznámo kde (prohledal jsem všechna možná zákoutí) zahrabal a nyní je, očividně pro zvýšení krevního tlaku páníčka, zase vyhrabává....

23.10.2018 13:33
veraboskova

XXX.XXX.0.235

slovensko: byly starší než se zabíjejí obvykle, 18 týdnů.
frufru: nejdřív jsem přemýšlela, co za nové kytičky se objevilo na trávníku. Pak mi došlo, že to budou asi ty zakousané hedvábničky.
Jinak u nás dneska naprostá změna počasí. Hnusně nevlídno, pršelo někdy v noci. A teď je docela vítr.

23.10.2018 19:46
Ni+Pa

XXX.XXX.233.112

Dobrý večer, tak u nás nespadlo ani pár kapek. Každý den zalévám nově zasazené jahody aby chuderky neuschly. Dneska je tu pěkná fujavice. Tak jak ořechy nepadají tak jsme dnes sebrali 10l kyblík...

24.10.2018 07:22
slovensko

XXX.XXX.178.6

Vierka ja zabijam este starsie. U nas leje od vecera.

24.10.2018 18:37
začátek

XXX.XXX.4.22

Tak a je tu podzim.dnes jsem sebral dva 20l kýble ořechů a ještě jich tam hafo zbylo,ale začalo mi být chladno a nudle tekla z nosu,tak jsem raději utek do tepla.40 ks pižmovek je v ráji k tomu zatím 40ks kohoutků a tak konečně krmení tolik neubývá.Mněl jsem strach ze škubání,ale dobří pomocníci a šlo to jako po másle.Platil jsem Vatikánskou měnou,,Zaplať vám to Pán Bůh" Ale přidal jsem i nějakou tu kačenku a kohoutka.Zbývá totiž ještě 7kačen a dost kohoutků + 8 kachňat co budou na vánoce.Váha kačen byla po vykuchání 2kg u kačerů 4kg a stáří tři a půl měsíce.Strava ,šrotovaná pšenice a kukuřice1,1 + zelné lupení,tráva,nať topinamburu a celá pšenice,všeho ad libidum.Momentálně mám dilema,zda nenechat kačera a dvě kačenky.Jinak ještě očesat hrušku a jednu jabloň.Zasazeno 1broskev,1 meruňka a přesazeno pár semenáčků na přeroubování.Slepiček jsem si nechal 11 z.velsumek oranžovokrkých 8ks vajíček denně,24 vlašek rodobarvích ,začínají snášet,ale zatím jen 4ks vajíček denně,jsou ze třech po sobě jdoucích líhnutích,tak to možná nějaké letos ani nestihnou,arukány jsou ještě ve výběru,ale počítám tak 10-12ks,za měsíc se uvidí.

24.10.2018 19:02

Letos je vside tolik ovoce a plodu a my mame od sousedu (co k nam napada) jen bedynku. A to nebyli zmrzlici. Jindy toho je na pytle. Holt nemuzu chtit vsechno....

24.10.2018 19:20
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Začátku, to je nádhera
Dneska mi akorát přišla smska, že ve čtvrtek budou posílat stromky. Takže třeba je stihnou v pátek doručit a taky se u nás bude o víkendu sázet. Dneska říkali ve zprávách, že v sobotu má padat od středních poloh sníh.
Jinak mě naštvaly Rubinoly. Pár jsme jich nechali "dojít" ve sklepě. A sazovitost a mušovitost na nich. A proti tomu jenom chemické postřiky

25.10.2018 06:13
Ni+Pa

XXX.XXX.233.112

Krasne rano preji, Tisnovsko hlasi polojasno 3.5°C.
Vcera vecer jsme skubali husky. A dopadlo to bajecne. Mela jsem strach ze to bude samej pistenec ale byli krasne ciste, peri dorostle. Zadne zarostle, parada.
Krizenci pomorak x landenska 5.5kg i 5.8kg s drobama
Cista pomoranka 4.7kg s drobama.
Uvidime jake budou dalsi.....

25.10.2018 08:38
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak už se schyluje k další výstavě tady u nás na jihu Čech.

25.10.2018 19:18
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Lehký náhled do H. Stropnice na malinký vzorek klecí s drůbeží. Už se to tam plní.

25.10.2018 20:13
kouták

XXX.XXX.168.33

veraboskova napsal(a):
Tak už se schyluje k další výstavě tady u nás na jihu Čech.

Pokud záda dovolí,tak přijedu na kontrolu.Co bude dobrého?

26.10.2018 10:05
veraboskova

XXX.XXX.0.235

kouták napsal(a):
Pokud záda dovolí,tak přijedu na kontrolu.Co bude dobrého?

Tak v areálu výstavy je bufík

26.10.2018 10:25
javorka

XXX.XXX.98.207

skodovak napsal(a):
Soudružky leghorny :-)

Ty se tedy mají. Chtěla bych vidět, jak se kloužou.

28.10.2018 08:45
bery25

XXX.XXX.107.25

co tu je za cenzura,nech mi niekto vysvetli,preco boli moje vcerajsie prispevky zmazane ja sa uz nicomu necudujem,diskutovat mozte ,ale len tak, jak my chceme,no co uz,drzme krok a h.u.b.u

28.10.2018 10:14

bery25 napsal(a):
co tu je za cenzura,nech mi niekto vysvetli,preco boli moje vcerajsie prispevky zmazane ja sa uz nicomu necudujem,diskutovat mozte ,ale len tak, jak my chceme,no co uz,drzme krok a h.u.b.u

Dobrý den,
naší snahou je, aby se iFauně opět diskutovalo o chovatelství a nechceme už oživovat téma týkající se nové verze iFauny a s tím spojený negativní postoj některých uživatelů. Vaše příspěvky by bohužel takovou diskuzi mohly nadále podněcovat a my už nenacházíme kromě smazání jiný způsob, jak tomu zabránit. Ať napíšeme/vysvětlíme cokoliv, naprosto vždy se to obrátí proti nám. Postupně pracujeme na všech požadovaných změnách a věříme, že se časem situace uklidní.
Mockrát Vám děkuji za pochopení a přeji pěkný den.
admin Honza

29.10.2018 06:49
Olánek

XXX.XXX.56.68

Bery už to tu bylo stokrát,krása střídá nádheru a toho se držte.
Tak se Teplákovců táži,zda mám nárok na náhradu škody za letošní sucho. Kosil jsem v důsledku sucha pouze jednou a tak mám méně sena Nezbývá než zvážit snížiní početu králic ze čtyř na dvě.Pak ovšem hrozí dvě základní negativa.Za prvé vyprodukuji méně masa,čímž odhalím světu,již tak hanebnou neschodnost zdejší živočišné výroby,uspokojit pár milionů obyvatel masem,tedy prohloubím větší závislost na dovozu.\Za druhé,zapracuji méně organické hmoty do rodné hroudy a odtékající voda ji rychle opustí.
Věřím,že myšlenky Jana Husa a francouzských revolucionářů o rovnosti občanů nejen před zákonem, jsou stále živé a odškodněni nebudou jen někteří vyvolení,že. Výhled,navýšení starobního důchodu provází masové zdražování téměř všeho,za metrák pšenice již někteří požadují 575 kaček.a tak dojde brzy možná i na slepičky.

29.10.2018 07:07
Olánek

XXX.XXX.56.68

Bodlinko,někde píšete,že po usmrcení bez vyvržení bakterie rychle přechází ze střev do těla.Je to dávno,ale pamatuji jak v prosinci vyseli po pražských balkonech,mrtví nevyvržení bažanti několik dnů a pak byli teprve zkonzumováni,asi po tepelném opracování. No a kolik času mají bakterie při honu,usmrcení,svoz,požehnání,rozvoz atd.no a jakou imunitu mají myslivci.

29.10.2018 07:08
bery25

XXX.XXX.107.25

dak dufam ze nie,a vsetko sa nadobro obrati budu aj kraliky aj slepice a u nas sa hovori ,ze ked je sucho,tak chodi malo ludi do cerkvi,tak šup,šup,do kostola a modlit sa za dašt

29.10.2018 07:18
bery25

XXX.XXX.107.25

iFauna napsal(a):
Dobrý den,
naší snahou je, aby se iFauně opět diskutovalo o chovatelství a nechceme už oživovat téma týkající se nové verze iFauny a s tím spojený negativní postoj některých uživatelů. Vaše příspěvky by bohužel takovou diskuzi mohly nadále podněcovat a my už nenacházíme kromě smazání jiný způsob, jak tomu zabránit. Ať napíšeme/vysvětlíme cokoliv, naprosto vždy se to obrátí proti nám. Postupně pracujeme na všech požadovaných změnách a věříme, že se časem situace uklidní.
Mockrát Vám děkuji za pochopení a přeji pěkný den.
admin Honza

ale no tak,ja som o novej ifaune nepisal ani slovko,ja som tu ifaunu dokonca obhajoval,ze preco niektory odisly,ked tam nie je nic lepsie ,je taka pesnicka,mna sa nezbaviš,s tym sa luč,som tvoj

29.10.2018 09:22
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobré ráno,konečně po dvou měsících trochu zapršelo.Olánku pšenka za 575Kč,no prodává se i za 600Kč,ale seno balík průměr 130cm za 2700Kč je už vážně likvidační,ale němečtí sousedi ,dostávají na nákup sena u nás krásné dotace,tak s cenou trošku zahýbali.Olí,já a ostatní naši chovatelé dostanou H...O.Protože to naše vepřové a hovězí našim pánům asi smrdí,tak je to prý lepší,když to dovezeme.

29.10.2018 10:49
Olánek

XXX.XXX.56.68

Začátku tak jsem se zasmál,jako když se poslanci omlouvají z rozhodování o životně důležitých zákonů z pracovních důvodů.

29.10.2018 13:34
cipis

XXX.XXX.95.206

bery25 napsal(a):
ale no tak,ja som o novej ifaune nepisal ani slovko,ja som tu ifaunu dokonca obhajoval,ze preco niektory odisly,ked tam nie je nic lepsie ,je taka pesnicka,mna sa nezbaviš,s tym sa luč,som tvoj

Ale no tak Bery , hovorí sa tomu negatívna reklama. Aj keby si napísal, že nie je nikde horšie ako ,,TAM ´´ stále by to bola reklama . Inak, tvoj zmazaný príspevok som čítala a nemala som dojem, žeby to bola oslava iFauny

29.10.2018 14:00
bery25

XXX.XXX.107.25

cipis napsal(a):
Ale no tak Bery , hovorí sa tomu negatívna reklama. Aj keby si napísal, že nie je nikde horšie ako ,,TAM ´´ stále by to bola reklama . Inak, tvoj zmazaný príspevok som čítala a nemala som dojem, žeby to bola oslava iFauny

nie,tak to som velmi smutny len aby o rok,este nejaka ifauna bola,stale niekto odchadza a prichadza,ale teraz za kratku casovu dobu,odislo dost diskutujucich,co je velka skoda,a boly to ty co najviac prispievali do diskusie,ale nech sa novej ifaune dari,vela som sa tu naucil a stale ucim

29.10.2018 18:57
cipis

XXX.XXX.95.206

Bery, oceňujem tvoju chuť vzdelávať sa .
Ja to vidím tak, že všetko zlé je na niečo dobré . Dobrých chovateľských stránok nie je nikdy dosť a vďaka iFaune sa za reálne krátky čas zrodil nový chovateľský web. Želám si, aby sa darilo iFaune aj malochovu

29.10.2018 19:22
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Olánek napsal(a):
Bodlinko,někde píšete,že po usmrcení bez vyvržení bakterie rychle přechází ze střev do těla.Je to dávno,ale pamatuji jak v prosinci vyseli po pražských balkonech,mrtví nevyvržení bažanti několik dnů a pak byli teprve zkonzumováni,asi po tepelném opracování. No a kolik času mají bakterie při honu,usmrcení,svoz,požehnání,rozvoz atd.no a jakou imunitu mají myslivci.

U bažantů se dělá vyháčkování (pozor neplést s odháčkováním Guru Járy), čímž se odstraní celý trávicí trakt. Taky nám visel bažant na balkóně a pro mě je to zatím nejvíc ňam drůbež.

29.10.2018 19:30
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Pár fotek z výstavy Horní Stropnice z víkendu. Fotili děti a tak jsou fotky nic moc.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10209887586746458&type=1&l=dad79af035

29.10.2018 19:37
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Svoje hempšírky vyfocené nemám, dopadli jsme 91,93 slepičky a kohout 92.
Přidám fotky kohouta ze srpna

29.10.2018 19:46
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Měli jsme tam i tři kohouty orlovky a výluka podezření na rýmu. Nic z nich neteče, ale při posuzování prý chraptěli. Veterinář říkal, že si z toho nemáme dělat hlavu, že se u nich projevilo něco ze stresu a mají to svojí imunitou zvládnout. No mě to totálně demotivovalo Nejhorší je, že jsem se těšila, že nám někdo řekne, jak ty orlovky mají vypadat, řekne mi třeba že mají špatnej hřeben nebo tak něco. A zase nic.
Jinak děda dostal čestnou cenu za prácheňské káníky.

29.10.2018 20:00
bery25

XXX.XXX.107.25

cipis napsal(a):
Bery, oceňujem tvoju chuť vzdelávať sa .
Ja to vidím tak, že všetko zlé je na niečo dobré . Dobrých chovateľských stránok nie je nikdy dosť a vďaka iFaune sa za reálne krátky čas zrodil nový chovateľský web. Želám si, aby sa darilo iFaune aj malochovu

ano,ano,ale skoda ze som tu chut nemal pred 30timy rokmi

29.10.2018 20:18

Olánek napsal(a):

věřte tomu, že ani nejdrsnější myslivec by bažanta, který by visel i se střevy, nejedl.

http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2004/Prosinec---2004/ZVERINA-ziskavani--osetreni--skladovani

31.10.2018 06:49
Olánek

XXX.XXX.56.68

Konečně to odborníci vydumali,pořiďte si na ochranu oveček ovčáckého psa komodora, žijícího trvale ve stádě a ten přemnožené vlky zažene,Pokud by na pastvinu zaběhlo děcko či turista,spolkne je jak malinu,ale podstatné je,že ovečky zůstanou na živu.

31.10.2018 19:44
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Olánku vlci nám tu běhají v Novohradských horách to se ví, ale pořizovat si kvůli tomu mop? Myslím, že dokud tu neběhají medvědi (medvěd), tak jsme v klidu.
Dneska jsem si našla čas a koukla jsem se, kdy byl ten náš kohout líhnutý. A byl líhnutý 9. března. To mi teda řekněte, kdy líhnout, aby ta drůbež byla dopeřená?

31.10.2018 20:44
kouták

XXX.XXX.168.33

veraboskova napsal(a):
Olánku vlci nám tu běhají v Novohradských horách to se ví, ale pořizovat si kvůli tomu mop? Myslím, že dokud tu neběhají medvědi (medvěd), tak jsme v klidu.
Dneska jsem si našla čas a koukla jsem se, kdy byl ten náš kohout líhnutý. A byl líhnutý 9. března. To mi teda řekněte, kdy líhnout, aby ta drůbež byla dopeřená?

Paní Věro,to bude tím počasím.Ani ta drůbež neví jestli už je podzim,nebo začíná jaro.Dnes jsem viděl hejno hus divokých a tak nevím,zda odlétají,nebo už zase přilétají.Normálně už jsou víc jak měsíc pryč.Zeptejte se dědy jak to dělá s káníkama,že je už má dopeřené.Vyřiďte blahopřání k čestné ceně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík