Dobrý den všem,
Nedávno jsem se náhodou dostal k jistému článku „Hybrid nebo plemeno?“, viz. https://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/hybrid-nebo-plemeno/.
Článek mě množstvím polopravd, absolutních nesmyslů a záměn „jablek a hrušek“ (NE, hybridní rozhodně neznamená geneticky modifikované!) docela zvednul ze židle a proto jsem se rozhodl položit zde několik otázek nebo námětů k tématu využití finálních nosných hybridů k dalšímu chovu. Chápu snahu o udržení čistokrevných plemen, ale strašit přitom zjevným nepochopením termínu syntetická linie je nad můj vkus.
Sám nemám s dalším množením hybridek zkušenosti, podobnou situaci ale několik let řeším u králíků. Nyní chovám samice F1 kříženky Bu a Kal, které připouštím samcem Hyla (finální hybrid, záměrně nejde o rodičovskou linii). Králičata z tohoto spojení rychle a spokojeně rostou a jsou zdravá. Jsem přesvědčen, že podobně to může fungovat i u hybridních slepic a rád bych si touto diskuzí potvrdil/vyvrátil některé mýty ohledně množení hybridek. Napadají mě následující otázky:
1)Křížením finálních hybridů mezi sebou zajisté dojde k většímu či menšímu štěpení. Markantnější bude u viditelných a monogenních znaků (barva...). Jak ale můžou štěpit polygenní znaky, které mají navíc velmi nízký koeficient dědivosti (u počtu snesených vajec je h2 ca 0,1-0,3)?
Pokud vycházím z předpokladu, že standardní tříliniový hybrid (většinou dvouplemenný) pochází z křížení mezi zajisté vysoce homozygotními liniemi (v podstatě vysokovýkonná čistokrevná plemena) a všechny linie jsou úplně nebo dílem selektované na nosnost, pak i finální hybrid z pohledu genetiky užitkovosti nemá moc kam štěpit. Nebo ano?
2)Pokud hybridní slípky (např. Dominant) budu křížit s čistokrevným kohoutem (ideálně toho plemene, které se na tvorbě hybrida podílelo – např. s kohoutem Rodajlendky), pak je mi jasné, že vlivem ztráty části heterozního efektu nebudou kuřata dosahovat snášky matek (Dominant).
Budou ale tito kříženci v užitkovosti a životaschopnosti lepší v porovnání s plemenem v otcovské pozici? Jak by asi dopadlo porovnání užitkovosti (vaječná hmota) mezi skupinami nosnic Dominant, RI a RIxDom, pokud do rovnice přidáme dvorek a ke směsce pro nosnice z části levnější obilí?
3) Jde využít Dominantky jako chovný základ, který pomocí střídavého nebo rotačního způsobu hybridizace převedeme na směs 2-3 plemen s komb. užitkovostí? Udržuje si potomstvo kontinuálního užitkového křížení výhody heterozního efektu a tím i vyšší užitkovost v porovnání s čistokrevnými plemeny? Zkoušel někdo z Vás rotačně křížit kombinovaná plemena?
Nekamenujte mě prosím za délku příspěvku a profláknuté téma. Z pohledu genetiky můžu teoretizovat, zajímal by mě ale názor a zkušenosti Vás praktiků šlechtitelů.
Zdraví Pavel.
Je vidět, že s genetikou si "tykáte", takže jistě víte, že hybridizace vyžaduje vysoce homogenní kmeny a ty vznikají při veliké selekci z velkého, pro drobné chovatele, nedostižného počtu kuřat. Pokud máte dost prostředků, prostor atd. můžete se pokusit o to co popisujete. V zájmových chovech asi těžko najdete zkušenosti, jen někdy někomu něco vyšlo a terfilo se to náhodou do nadprůměru gausovy křivky pro snášku, či zmasilost.
Na toto velmi rád vložím svoji zkušenost. V roce 2013 jsem zakoupil rodiče hybridů Dominant hnědý /250Kč kus 14 týdenní/.Líhnul jsem si pak kuřata F1 sám a podle zbarvení poznal ihned kohoutky a slepičky po vylíhnutí .To trvalo 2 roky . Rodiče hybridů měli výbornou snášku ,veliké vejce až se vyčerpávali a třetí rok byli vynesené a zbyly z 12 ks 4 .Takže dva roky jsem líhnul F1. Potom tyto F1 křížil s kohoutem Hempšírky .Nevěděl jsem potom kolik mám kohoutků a kolik slepiček dokud nazačali kohoutům růst větší hřebínky ,krční závěs atp. A snáška od F2 již nebyla tak dobrá ,ale šlo to. Letos jsem si ponechal 38 kuřátek a bylo 24 kohoutků a 14 slepiček .I když na kohoutky mám odbyt pokud jsou v jatečné zralosti za 100-120 Kč ,tak se mě nevyplatí .Kohoutci toho moc sežerou ,víc jak slepičky když rostou a vůbec se to nevyplatí .Co jsem dal peněz za krmivo tak by těch 14 slepiček bylo lepší koupit před snážkou a bez starostí za 180-200Kč kus,opravdu .
Pokud někdo nevěří tak to může vyzkoušet.Dát pod kvočnu pár vajec a mít jich do 10ks ,tak OK .Pak kouhoutky dát na maso a slípky ponechat -dobrá .Ale ve velkém se vám to vůbec nevyplatí ,když se na vás vyřítí 22 dospívajících hladových kohoutů a 14 slepiček a k tomu 12 slepiček loňských ,které nyní přepeřují a také nic moc nenesou tak je ekonomika chovu ta tam.
Nyní již budu raději dokupovat 4- 6 slepiček hybridů každý rok ,jen pro sebe a rodinu a mám vystaráno.