Dobrý den, vzhledem k tomu, že mám rád, přirozený odchov slepic. Chtěl bych vás požádat o radu, které plemeno slepic je tou nejlepší kvočnou? (kromě hedvábniček, kočinek a plemen, která mají rousy) Mám nějaké kříženky, které jsou výbornými kvočnami, ale i tak si myslím, že kvočen není nikdy dost! A taky se rád něco přiučím.
Četl jsem, že jsou dobrými kvočnami i wyandotky, velsumky.
Taky se mi líbí, když je kvočna lehká, protože kuřata naučí zdolávat ploty a zídky vzdušnou čarou.
Děkuji za odpovědi, s pozdravem A.
A mám ještě otázku mimo tohoto tématu: Jaký je rozdíl mezi paduánkama a holanďankama?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi jako mezi jezevcikem a basetem? Paduanky s vousem, vice barevnych variant, puvod Italie. Holandanky obvykle cerne s bilym chocholem a bez vousu. Vice treba google.
Kvokaji araukany, treba.
Jestli by jste chtěl létavé slepice které vylítnou třeba na střechu domu nebo přelítnou sto metrovou zahradu tak takové plemeno taky existuje https://www.youtube.com/watch?v=yRpgnMDr7Ms

adam_adam
napsal(a):
Dobrý den, znám tyto slepice i toto video.
Jedná se o fírskou slepici. Bohužel ji nemůžu nikde sehnat...
Ještě ale zůstává otázkou, zda by mi tato slepice kvokala a seděla na vejcích. Myslím si, že asi ne.
Ale i tak děkuji za reakci.
Fríská sedět může a nemusí. Je poněkud kvokavější, než třeba vlaška, při řádném sběru vajec nezakvoká, ale když zanáší, tak by i mohla začít kvokat. Jestli nechcete nic moc nepřirozeného, co kvoká, tak třeba rousné zakrslé nebo zdr. wyandotky.
napsal(a):
Fríská sedět může a nemusí. Je poněkud kvokavější, než třeba vlaška, při řádném sběru vajec nezakvoká, ale když zanáší, tak by i mohla začít kvokat. Jestli nechcete nic moc nepřirozeného, co kvoká, tak třeba rousné zakrslé nebo zdr. wyandotky.
Právě chci aby mi slepice hodně kvokaly.
Mám ještě otázku: četl jsem, že čím víc je slepice (kvočna) stresována (psem, člověkem, či ostatními vetřelci. Tím větší he riziko, že slepice už nezasedne. Je to pravda? Nebo to proste slepice má v genech a nic jí nebrání k tomu, aby seděla???
Díky za odpověď...

adam_adam
napsal(a):
Právě chci aby mi slepice hodně kvokaly.
Mám ještě otázku: četl jsem, že čím víc je slepice (kvočna) stresována (psem, člověkem, či ostatními vetřelci. Tím větší he riziko, že slepice už nezasedne. Je to pravda? Nebo to proste slepice má v genech a nic jí nebrání k tomu, aby seděla???
Díky za odpověď...
Jen opravdu velmi plachá kvočna se může vyplašit z hnízda a již na něj nesednout. Ale tydobré kvočny tohle obvykle neudělají a na hnízdo se vrátí.Na budoucí kvokavost to vliv nemá, na to mají vliv jiné vlivy. Kvočna vyplašená při sezení může sednout znova. Je možné, že slepice, co je stále na pozoru a není chvíli v bezpečí, si může rozmyslet, zda má nějaké sezení cenu.
Kdyz ja nevim, kurata nikdo ani nemusi ucit zdolavat ploty vzdusnou carou, ony litaji jako vrabci dokud jsou jeste lehké ale mam zkusenosti ze jsou lepsi stredne tezké kvocny, ty lehké pry casto hnizdo opousti pred vylihnutim. No, mne se to kdysi stalo ale stredne tezké kvocny mi pekne vysedely kurata. Letos také. Je to krasny pohled kdyz je vodi, i sousedi se rozplyvali kdyz je pozorovali. Pak je kvocna odstavila a prestala je chranit...postarali se kanata...no, tak na to pak pozor.
napsal(a):
Jen opravdu velmi plachá kvočna se může vyplašit z hnízda a již na něj nesednout. Ale tydobré kvočny tohle obvykle neudělají a na hnízdo se vrátí.Na budoucí kvokavost to vliv nemá, na to mají vliv jiné vlivy. Kvočna vyplašená při sezení může sednout znova. Je možné, že slepice, co je stále na pozoru a není chvíli v bezpečí, si může rozmyslet, zda má nějaké sezení cenu.
Jednu kvočnu jsem letos od jednoho pána dostal. Je to kvočna šikovně sedne si 2x do roka. Takže se nemusím bát, že by mi kvočna z jara nesedla.
Díky
achula
napsal(a):
Kdyz ja nevim, kurata nikdo ani nemusi ucit zdolavat ploty vzdusnou carou, ony litaji jako vrabci dokud jsou jeste lehké ale mam zkusenosti ze jsou lepsi stredne tezké kvocny, ty lehké pry casto hnizdo opousti pred vylihnutim. No, mne se to kdysi stalo ale stredne tezké kvocny mi pekne vysedely kurata. Letos také. Je to krasny pohled kdyz je vodi, i sousedi se rozplyvali kdyz je pozorovali. Pak je kvocna odstavila a prestala je chranit...postarali se kanata...no, tak na to pak pozor.
To si nemyslím. Jakmile to neodpozoruji od kvočny a nejsou v ,,úzkých’’, tak si vždy najdou způsob, aby si to obešla.
Naštěstí jsem dostal tuhle kvočnu, tahle létá, ale i tak si myslím, že takových slepic není nikdy dost.
dkup
napsal(a):
a co třeba bantamky? kvokají skoro pořád a létají výborně :-)
Bantamky, taky mě tyto malé slepičky zaujaly. Bohužel, narážím jen na inzeráty s kohouty, a když už se skepičkami, tak je to na druhé straně republiky.
Ale zase si říkám kolik taková pipenka obsedne vajíček..