Kožený
napsal(a):
Dobrý den,
doporučuji přečíst bod Ad 5) zápisu ÚOK CHD, Kontrolní komise, Výboru sboru posuzovatelů drůbeže a Standardové komise sekce chovatelů drůbeže z 19. 10. 2018. Kožený
Jen doplním o usnesení, které je závazné:
USNESENÍ DR 18/6/5/1: ÚOK CHD, KK, výbor Sboru posuzovatelů drůbeže a standardová komise pozastavují platnost „Souhrnu plemen a rázů drůbeže uznaných v ČR“ (platného od 1. 7. 2018). V České republice budou posuzována plemena a barevné rázy, jež jsou uvedené ve Vzorníku plemen drůbeže (rok vydání 2006) a navíc tato další plemena a barevné rázy: husy africké, husy cholmogorské, kachny divoké, kachny starorýnské, kachny velští harlekýni, bojovnice sacumadori (divoké, stříbrně divoké, bílé), cemanské slepice, velké a zdrobnělé frízské slepice (zlaté černě vločkované, stříbrné černě vločkované, žluté bíle vločkované), gurnejské slepice, kokrháči kojejoši). Barevné rázy křepelek budou upřesněny. Ostatní plemena či barevné rázy, které nejsou uvedeny ve Vzorníku plemen drůbeže, musí projít procesem registrace a uznávání dle „Směrnice pro registraci a uznávání plemen, barevných rázů a variet drůbeže v ČSCH“, přijaté v roce 2014. Schváleno všemi hlasy.
Údajně to, že se chovatelé často značně nevybíravým způsobem domáhají posouzení zvířat výše neuvedených.
Je to zrušení části vzorníku, kde bylo uvedeno, že posuzovatel může posoudit plemena i barevné rázy, které nejsou uvedeny ve vzorníku, pokud se domnívá, že je schopen je posoudit.
Takže ten barevný ráz co není uveden ve vzorníku 2006 je zakázáno posuzovat? U maransek nastává velký problém! Ve vzorníku 2006 je barevný ráz maranska černá měděněprsá, která byla opravena až po vydání vzorníku na měděněkrká. Podle mě od teď platí (bohužel!!) opět barevný ráz měděněprsá!! Podle zápisu 6/2018 to tak musí posuzovatel posoudit. Je mi smutno!!
Osobně se domnívám, že jde o rozumné rozhodnutí, které nastolí určitý řád a není poplatné rozhodnutí jedince. Chrání posuzovatele i chovatele a zachová přehlednost a možnou aktualizace vzorníku. Pokud jednotlivec a nebo celá skupina lidí, mají skutečný zájem o uznání nového plemene, či barevného rázu, lehce zvládne/nou uznávací řízení, pokud nejde jen o chvilkový nápad či náhodné jednotlivce, které např. někdo od někud dovezl.
No pro maransky to to rozhodnutí moc s rozumem společného nemá, když ve vzorniku je uvedeno pět barevnych razů, ze kterých (navzdory letitým pokusům o napravu) je jeden už 12 let uveden s tragicky zavádějící chybou v názvu, a
TŘI které tady nikdy nikdo neviděl ale za to je máme, nevímeproč tedy uznané. Naproti tomu tam nejsou čtyři barvy, ktere se tady chovají i posuzují .
Takže mě tedy z toho žádný optimismus nebere. Spíš uplne jiné pocity.
Kdo zaplatí klecné chovatelům kteří měli v době podání přihlášky na CV uznaný barevný ráz a teď mu tímto paskvilem byl tento ráz zrušen jako neuznaný!!?? Když komunikujete s členy UOK tak vám alibisticky říkají: TO JÁ NÉ, TO ONI!? V jednom odstavci je nakázáno posuzovat jen uznané barevné rázy a v dalším odstavci se to jako by povoluje? Podle mě je na čase aby zasáhlo do jednání UOKCHD nadřazená složka, tedy VV! Chovatelé potřebují něco co bude platit déle než jen několik měsíců!!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Proboha co to tady plácáte za nesmysly? Samozřejmě platí STÁLE veškeré opravené chyby ve vzorníku jako dosud. Tedy i u maransek a na výstavách budou posuzovány tak jak mají být, tedy budou-li přihlášeny jako měděněkrké, není důvod je neposuzovat jako měděněkrké. Usnesení ruší pouze „Souhrn plemen a rázů drůbeže uznaných v ČR“ (platný od 1. 7. 2018), což je jedině dobře.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Proboha co to tady plácáte za nesmysly? Samozřejmě platí STÁLE veškeré opravené chyby ve vzorníku jako dosud. Tedy i u maransek a na výstavách budou posuzovány tak jak mají být, tedy budou-li přihlášeny jako měděněkrké, není důvod je neposuzovat jako měděněkrké. Usnesení ruší pouze „Souhrn plemen a rázů drůbeže uznaných v ČR“ (platný od 1. 7. 2018), což je jedině dobře.
Ano, máte s tou maranskou černou měděněkrkou pravdu. Bylo mi to vysvětleno předsedou UOK. Ale to , že nemohou být posouzeny na NV maransky černé stříbrokrké platí stále.
Pokud jde o mě, ja to taky tak chapu , ze snad ta oprava , co je uveřejnéná v aktualuach , plati . Pokud ji teda posuzivatel četl a vstřebal, protoze jsou i posuzovatelé, co se do aktualit nedívají a na školenich chvílemi nevnímají.. Léta marně pozadijeme po svazu nový list do vzorniku , kdyz už se tedy udelal vzornik do krouzkove vazby, aby se v nem daly delat opravy a doplneni.
A znovu - Ve vzorniku mame pět barevnych razů, ze kterych tu tři nikdo nikdy nevidel , a nejsou tsm čtyři , ktere se tu chovaji. Po dlouhych jednsnich kdy jsme byli se svazem dohodnuti na smysluplné opravě, se dozvídáme ze plati znovu ten vzornik, se kterym leta marně bojujeme.. V usneseni je uvedeno cosi navic , co se jedte posuzovat bude, a naše dohodnuté opravy tam nejsou , pres to , ze jsme komunikovali a reagovsli včas a přesně tak,jak po nas svaz chtěl.
Divíte se že nadávám už na vsechny chyby ve vzorníku najednou ?
Osobně se domnívám, že rozhodnutí ÚOK CHD zavadí srozumitelně a systémově co se bude a co se nebude posuzovat. To zároveň umožní aktualizaci vzorníku. Pokud někdo a nebo celá skupina choatelů dlouhodobě chová plemeno, či barevný ráz, zažádá o jeho uznání a není co řešit. Dostatne se do vzorníku a bude se posuzovat. Před rozhodnutím z 19.10.2018 bylo vše jaksi "na vodě" a hodně záviselo na rozhodnutí jednotlivého posuzovatele. A to, podle mne, nebylo systémové a přinášelo zbytečné diskuse, které dodnes pokračují. Věřím, že toto rozhodnutí přivítají jak posuzovatelé, tak velká část chovatelské veřejnosti....
Kdyby byla opravdu dobře udělaná (a s kluby VČAS konzultovaná) aktualizace vzorniku misto špatně udělaných seznamů a nàsledného rušení seznamů, mohlo být uz dávno vsechno v poradku . Bohuzel se ale zatím děje neco uplne jiného . Seznam s nami byl konzultovaný az po zveřejnění, ne pred nim , jak se pise v zspisu , ale to je uz dnes jedno
. Taky se mi nelíbí formulace že ,,posuzovatel může, pokud se na to cítí ". Všechno by mělo být jásně dané.
Ale tento stavajíci vzornik se, myslim, na žádném jinem plemeni tak nevyřádil,jako na nás, takte striktní návrat k němu opravdu tezko muzeme vítat.
Nebudu se opakovat , detaily jsem psala výše.
Jinak řečeno z praxe - ted plati jako uznané to, co je ve vzorniku , t.j. také ty tri barvy které tu nikdy nikdo neviděl a nikdo z nás netuší proč tam jsou a kde se tam vzaly. Naproti tomu tam nejsou černé stříbrokrké maransky , ktere se tu už léta posuzují v rámci toho že posuzovatel věděl jak to má vypadat. Bude Národní vystava, někdo je tam přihlásil. Driv , než vyšlo v platnost toto usnesení . Posuzovatel už je tedy teď posoudit nesmí, protože tim by svaz popřel to, co právě zveřejnil a chovatel může akorát tak spokojeně zaplatit klecné..A dost možná že tyto situace nenastanou jen u nás. Takže zrovna ted před Národní vystavou tento zásah shora se mi zdá celkem i blbě načasovaný. Vytočených a znechucených chovareů z toho , co a jak se děje, je uz i tak dost.
A přesně takovéto (maličkosti ) taky rozhoduji o tom že členská základna je rok od roku menší . Protože proč bych platil členské příspěvky když slepice nemohu vystavit tudíž nepotřebuji ani kroužky .
Výše popsané rozhodnutí ÚOK CHD nemohl vymyslit jeden člověk , Rozum brada který to vymyslil by měl odstoupit s funkce sám a nečekat na volby a určitě nebyl sám protože takovou slatanina se může vymyslet jen u dobře vychlazené 12 a tu nepije v hospodě nikdo sám .
No dyt jo, přece říkám to samé. Moznost posuzovatele rozhodnout se, jestli to posoudi nebo ne, byla tim usmesenim zrušena, takze smí posoudit jen to, co je uznané. A to je v tuto chvili to, co je ve vzorniku z r.2006. Bylo by to celé správně a v pořádku, každý by věděl na čem je. .. kdyby byl ovsem v pořádku ten vzornik .
Citace ze zápisu ÚOK
Dále bylo schváleno, že platnost Souhrnu plemen a rázů drůbeže uznaných v čr bude pozastavena, znovu projednána na školení posuzovatelů drůbeže v roce 2019. Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D. doporučila, aby byli posuzovatelé upozornění na opětovné projednávání souhrnu včas, připomínky od klubů i od chovatelské veřejnosti by měly být posuzovatelům zaslány společně s programem školení.
Jenom by mne zajímalo, kdo a jakou formou shromažďuje ty připomínky od klubů a chovatelské veřejnosti, zvláště to druhé.
Doufám, že až se na něčem smysluplném usnesou, tak to bude schvalovat ÚOK a hlavně, že se všichni členové budou obtěžovat si to co schvalují přečíst!!
Nejlépe však až po konferenci odbornosti, kde by podle mě měl být dán prostor k vyjádření delegátů okresů. Jelikož dle zápisu již nebudou na konferenci zváni zástupci klubů, je naprosto nezbytné, aby bylo v této věci svoláno jednání s kluby. Je to věc natolik zásadní, že už by se neměli dále konat žádné ukvapené a nedomyšlené kroky. A především by se mělo do nápravy současného stavu zapojit co nejvíce kvalifikovaných osob, ať už ze standardové komise nebo ÚOK a ne zase čekat, co vyplodí jeden člověk, pak to bezmyšlenkovitě schválit a následně křičet, my nic, to on....
Dovuluji si zkopírovat něco z katalogu celostátní výstavy....
České slepice zdrobnělé černé zlatokrké
1.0 4539 J
0.1 2769 J
0.1 7721 J
České slepice zdrobnělé modré
1.0 6005 J
0.1 4443 J
0.1 12447 J
Tak tyhle ty rarity jsem neobjevil ani ve starém vzorníku, ani v tom novém seznamu, co už vlastně neplatí...
Nemá k tomu někdo z chovatelů Češek nějakou informaci?
Donesla se mi informace, že všechny barevné rázy, které budou vystaveny na cv v Lysé a nejsou uznány, prý budou přesto posuzovány!!! Prý se budou posuzovat jako novošlechtění!! Je toto možné a legální?! Odpoví někdo, kdo se vyzná ve stanovách a paragrafech? Koukal jsem, že se jedná o několik desítek barevných rázů, několika plemen.
Dobrý den.
Jedná se mi o to, co dle jedné pohádky RUŠÍM CO JSEM NAŘÍDIL
NAŘIZUJI CO JSEM ZRUŠIL
nyní platí. Při tomto je nutné vycházet ze vzorníku a dodatků a změnám k němu, což nikdo nemá. Nevěřím ani údajům uvedeným v posledním usnesení. Na stránkách ČSCH je na to kolonka, ale tyto údaje na ní nejsou. Patrně se nikdo nenamáhá je průběžně zpracovávat. Kožený