Dobry den prosim Vas mame 8 tydnu stare kuřatko..a dnes nam poprve kvocna odmitla materstvi...zasedla do snasek..a male tam place a place...mame ho pod hřádem kde ma 140 na 120 prostor se slamou...mam davat na noc kvocnu ke kuřeti aby ho zahřala??A kdy mohu vypustit kuřatko k ostatnim slepicim?????Děkuji moooc s pozdravem Ivča
To je velká škoda, že vám zůstalo jen jedno kuře do tohoto chladného období. Pokud by jich bylo více, tak ona se k sobě v noci přimknou a zahřívají se navzájem. Je proto lepší nenechávat kvočně jen jedno kuře a vždy opatřit ještě pár dalších, stejně starých kuřat, která by kvočna odvodila společně. V každém případě kuřátko ke kvočně na noc dávejte. A k ostatním slepicím? Záleží na tom jaká je to rasa a povaha slepic. Některé jsou dost agresivní a kuře by napadaly, některé jsou mírumilovné a tolerantní. V každém případě pokud to půjde, co nejdéle ať zůstává u kvočny. Já měla vloni takto pozdě líhnutá kuřata a kvočna je vodila až do vánoc, to jim byly 3 měsíce. Ale loni bylo touto dobou o dost chladněji, nyní jsou zvířata z toho tepla dost zmatená. Já mám letos 3měsíční kuřata také již u starých slepic, ale já mám Orpinky a ty jsou velice mírné a kuřata nenapadají. Žrádlo mají ale samozřejmě zvlášť, aby se dostatečně a kvalitně nažrala.
To bylo kuře s kvočnou do teď jen v té bedně (bylo hezké počasí, klidně jste je mohli pouštět ven)? Pokud ano, při puštění mezi slepice vidím dva problémy.
1.Slepice kuře nikdy neviděly, neznají ho, mohou se tedy tedy chovat i dost agresivně
2.Kuře nezná venkovní svět, není aklimatizované, může se chovat zmateně a slepice tím spíše může provokovat k útoku.
Chtělo by to, aby se nejdříve okoukli přes pletivo. Vše ale může proběhnou naprosto v poklidu, záleží na tom, jaké máte slepice, jaký je výběh, jestli se může kuře slepicím vyhnout.
Kvočnu bych k němu již spíše nedával, jestliže přestala kvokat, může ho napadat i ona. Spíše bych kuře na noc dával do nějaké krabice jen s otvory na dýchání, kterou si vyhřeje.
Hlavní chybu vidím v tom, že kvočna měla jen jedno kuře a že jste je nepouštěli ven (pokud tomu tak bylo) do výběhu.
Nene kuřatko s kvocnou kazdy den vyndavan ven do ohradky s kvocnou....to bych jim neudelala jsou to nase mimina....a kvocna s kuřatkem jsou ve stejnem kurniku jen jsou v prostoru pod hřadem kde maji veskery luxus..kazdy den je cistim..A prave venku mimo vyběh slepic jsme s manzelem vyrobili ohradku asi 3×2m kde maji travicku popeliste...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kuře má po 6. týdnu již vyvinutou termoregulaci. Je jasné, že v tomto počasí by asi venku samo moc běhat nemělo. 8 týdnů je docela dost, jsou kvočny, které kuřata opustí i po 4- 5 týdnech, obvykle spíše z kraje léta, aby ještě stihly druhou várku. Nejlépe tedy kuře oddělit pletivem v kurníku, pokud je tam světlo. Pípat bude samozřejmě stále, protože je samo.
Ted tedy nevím co dělat zavirat kvočnu ke kuřatku na noc či ne???Mame pod hřádem prostor asi 140×120 kde mame v ramu pletivo aby na ne ostatni slepice nemohly..Kazdy den je vyndavam,pokud je venku obstojne..jen opravdu nevím zda mi kuřátko samo nenastydne..Kurnik mame zatepleny a pod kuřátkem je seno..
Pokud to máte takhle dobře ošetřené, tak může kuřá spát již samostatně (za pletivem),musí na ostatní slepičky samozřejmě vidět. Může chodit i ven s ostatníma , ale žrádlo musí mít oddělěné, nejlépe v posadě, kam se protáhne jen kuře a staré za ním nemohou. Tam mu budete dávat vhodné krmení , jen pro něho,. až do 18-20 týdne. Kuře musí mít kolem sebe dost volného prostoru, aby se mělo kam utéci schovat před agresivní slepicí.