Ahojte lidičky...prosím Vas mame skoro 11-ti týdenní kuřatko..kdy a jakým způsobem ho mám pustit mezi ostatní slepice všechny mam letošní včetně kvočny,kterou,kvůli kuřeti,aby neplakalo,držím odděleně a nosím je kazdy den do ohradky ven..aby nebyly zavřené..ale rada bych je pustila mezi slepice jen se bojim,aby kuřátku neubližovalis kohoutem.Mam je v jednom kurniku pod hřádem a tudiž videji na slepičky ostatni a ony na ně..Poradí mi někdo zda ted v mírných mrazech ho mohu pustit ke slepicim ???Mam Dominanty
Ja davam kvočnu s kuřaty k ostatním co nejtřív o 7 dne jsou spolu pokud je teplo aby jim nebyla zima mam staršího kohouta ktery chodí s kvočnou s brani je nevím jestli je to normální ale ja to tak mám.Vám rydím davat kuřata s kvočnou 5 až 7 tyden kdy se kvočna one ješte dobře stará a braníje. Ale vy stou vaší malou kuřící byla by jí škoda kdybi jí uklovaly dejteje k sobě přesnoc a ráno je brzo pus te do výbehu aby jí v kurníku neuklovaly ale mislí že to bude v pohodě.
Už jste se na to ptala před 14 dny. Pokud se bojíte, že slepice kuřeti ublíží, vypusťte kuře o víkendu, ať to máte dost času hlídat. Tento víkend má být zima, nechte to na příští víkend, už se to nezblázní, -ať seznamování probíhá na větší ploše než jen v kurníku, pokud by tam tento víkend byly z důvodu špatného počasí zalezlé. Když bude vše ok, jako že bude, -když slepice přes plot kuře znají, udělejte v pletivu ohrádky, ve které je kuře na noc otvory, kterými proleze jen kuře a dávejte mu tam krmení, ať se v klidu nažere.
Pokud ta ohrádka, kam jste kuře s kvočnou dávala přes den, byla mimo výběh slepic a kuře tím pádem výběh nezná, dejte večer pozor, aby kuře trefilo do kurníku. Ten koberec dejte pryč, se ať se během týdne náležitě okoukají. V kurníku zas taková zima nebude a kuře je již dost velké a určitě otužilé, když ho dáváte každý den ven.
Ještě závěrem. Slepice nejsou takoví dravci, aby po kuřeti šly s úmyslem ho zabít. Spíš se po něm po začátku oženou zobákem když se jim přimotá do cesty. Když se kuře bude mít možnost vyhnout, nic tragického se neděje.
Nebezpečí hrozí, když je v hejně rozjetý kanibalismus nebo když se zvíře vzhledově nebo chováním výrazně odlišuje od zbytku hejna. Zde to, pokud kuře přes pletivo znají, s největší pravděpodobností nehrozí. Od toho tam ale budete vy s koštětem, aby jste, když bude reakce ostrá, zakročila.
Dobry den kuřatku je jiz 12tydnu..v ramci mozností vyndavam kuřatko a jeho '"mamu"k ostatnim slepicim..a pokazde mam kvocnu od slepic krvavou..a to i presto ze po celou dobu jsem tam s nimi a kdybych neubranila kure,tak nevim jak by dopadlo...jinak jsou kazdy den venku v ohradce ..ale mimo vybeh no..mozna to je chyba..koberec jsem jiz dala pryc...nevim kdy mi ostatni slepičky zas prijmou kvocnu zpet a kuřatko take nevim...mam o ne strach..
Elsaiva,myslim,ze slepice ty dve ,"nove",jen tak lehce neprijmou..12-ti tydenni kuricka je porad od starych slepic ohrožena a jeji matka taky,jsou to pro ostatni cizi slepice..nejvetsi problem je v tom,ze asimaji maly vybeh a nemaji se kam pred agresorkami kam schovat..mam ten samy pripad, 3,asi 5 mesicu stare kuricky mam stale odděleně s rousnymi milflerkami a ted, v zime,uz je nebudu kamaradit se 40-ti nosnicemi,byly by sikanovane chudinky..pridam je k ostatnim az na jare,budou dospele a bude to jednodušší..byt vami,tak je take zatim necham stranou,nic tim nezkazite..
Elsaiva pro ančovička1 dobry den děkuji ja jsem uplně nešťastnà..zblaznila bych kdyby jecine kuřatko nam umřelo...mame ho jako mimino..výbě si myslim maji veliky 13×9metrů...tak myslite,že do jara mam nechávat kvočnu a kuřátko samostatně v kurniku.pod hřadem slepic??Myslite ze je ještě vůbec šance,že je ještě přijmou???Děkuji a přeji Vam krasné svatky
Elsaiva
napsal(a):
Elsaiva pro ančovička1 dobry den děkuji ja jsem uplně nešťastnà..zblaznila bych kdyby jecine kuřatko nam umřelo...mame ho jako mimino..výbě si myslim maji veliky 13×9metrů...tak myslite,že do jara mam nechávat kvočnu a kuřátko samostatně v kurniku.pod hřadem slepic??Myslite ze je ještě vůbec šance,že je ještě přijmou???Děkuji a přeji Vam krasné svatky
Výběh 13x9 m rozhodně není dostatečně velký...
Vybeh pro slepice je opravdu maly..nevim,kolik jich mate..ja si pod "vybehem"predstavuji velkou travnatou zahradu,kde slepice maji moznost neomezene pastvy cely den,kdyz ke starsim pridam mlade kurice,tak se tam vlastne"ztrati",ani to neni poznat.. mam asi 2tisice metru..na male ploše se slepice nudi,vyhani nove "vetřelce",vladtne si chrani svuj zivotni prostor..mozna byste mela zjistit nejvetsi agresorku a zkusit ji dat pryc,jestli by se utoky na nove zmirnily..dekuji za mile prani a take Vam preji krasny predvanocni cas..
Elsevia píše: "pokaždé mám kvočnu od slepic krvavou a to i přes to, že jsem tam po celou dobu s nimi". Proč tedy nezakročíte? Proč necháte slepice do kvočny klovat? Musíte přece vidět, která/é to dělají a okamžitě je separovat. Většinou to je některá z nejstarších slepic a u nás jde taková hned z hejna pryč. Potom se situace vždy zklidní.