Konec ne, jenom možná za 6 let je nenajdeš v Tescu.
Ale pekaři, cukráři, těstovináři, majonézáři, chlebíčkáři a další z nich budou vyrábět dál.
Na podestýlková vejce by neměli, a kdyby měli, tak by to ihned promítli do ceny jejich výrobků,
takže pak bude chlebíček za 35,-, těstoviny pytlík za sto a podobně.
U nás postavili uplně novou klecovou halu - deset pater nad sebou - naskladnili v srpnu,
no to by pro ně byla trága.
honzapm
napsal(a):
Konec ne, jenom možná za 6 let je nenajdeš v Tescu.
Ale pekaři, cukráři, těstovináři, majonézáři, chlebíčkáři a další z nich budou vyrábět dál.
Na podestýlková vejce by neměli, a kdyby měli, tak by to ihned promítli do ceny jejich výrobků,
takže pak bude chlebíček za 35,-, těstoviny pytlík za sto a podobně.
U nás postavili uplně novou klecovou halu - deset pater nad sebou - naskladnili v srpnu,
no to by pro ně byla trága.
Svatá pravda. Výroba potravin průmyslovým způsobem je dnes základem celé západní společnosti. Sem patří i slepice ve vylepšených klecích. Kvalita vajec z těchto klecí není jiná, než z podestýlkového halového chovu, kde (jestli si dobře pamatuji) připadne na 1m2 7 slepic. Jde opět jen o další "protočení" peněz spotřebou. Jedině slepice v chovu s neomezeným výběhem, žije téměř přirozeně, ale pro výrobu vajec neekonomicky. Všichti ekologičtí aktivisté-tero..., pomáhají svými požadavky různým lobistickým skupinám. Jiného za tím nelze hledat....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jako kdyby se slepice na podestýlce měly lépe. Ani náhodou. Klecové chovy nebyly vynalezené jen tak, ale protože mají oproti podestýlkovému chov mnoho výhod. Lepší kontrola zvířat. Lepší větrání v životní zóně zvířat. Čistá vejce. Není problém s kanibalismem.
Totiž lidi si představují klece a pak slepičky venku na trávě a myslí si, že chovy v halách jsou blíže tomu druhému.
Ale v halách máte 8 slepic na metru na podestýlce, která se během turnusu nemění, takže sedí na hromadě hnoje a mrtvých soudružek, které nikdo nesbírá, protože je nikdy nenajde. A to celé ve smradu že vám slzí oči.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vejce bude o korunu až dvě dražší, protože zákazník žije v dojmu, že je zdravější atd., ostatně dnes je módní vlna všeho eko-bio, stačí nálepka a už se to kupuje, bez ohledu na to, čím kdo ty slepice krmí. Viz zde již kolikrát diskutované téma vajec ze dvora a domácích vajíček ze zahnojeného dvorečku, kde slípky žerou pšenici a namočený chleba....
A všemu napomáhají reportáže v TV, jako jsem třeba včera viděl na slovenské Jojce, kde chovatel vyprávěl o pohodovém chovu a super zdravých domácích vejcích a k tomu obrázky slepičího výběhu a la mlat s vrstvou bláta (to slepice dokážou jedna dvě, jak víme, i na prostorném, leč omezeném výběhu) a extra spešl zelených vejcích s nižším obsahem cholesterolu, která jsou zelená hlavně díky krmení.... (a občas d toho střih na kohouta araukána, co koukal pěkně vyjeveně, asi jak ho poslouchal ).
Pamatuji jako jako kluk počátkem šedesátých let jak se slepice z velkochovu ( kde se pohybovaly volně venku ) o žních se vozily na pole takovým způsobem vyráběli levná vajíčka . Dnes něco takového není možné ,neumožní to nové typy nemocí ani druhy slepic, pochybuji že by se hybridní slepice dokázala vrátit do svého kurníku kdyby se zatoulala někde dál od kurníku . Proto si myslím že klece zůstanou . Nevím ak jsou spotřebitele informování o rozdílů kvality vajíčka z klece podestýlky podle mne je podestýlka horší zlo než klec .
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Jako kdyby se slepice na podestýlce měly lépe. Ani náhodou. Klecové chovy nebyly vynalezené jen tak, ale protože mají oproti podestýlkovému chov mnoho výhod. Lepší kontrola zvířat. Lepší větrání v životní zóně zvířat. Čistá vejce. Není problém s kanibalismem.
Totiž lidi si představují klece a pak slepičky venku na trávě a myslí si, že chovy v halách jsou blíže tomu druhému.
Ale v halách máte 8 slepic na metru na podestýlce, která se během turnusu nemění, takže sedí na hromadě hnoje a mrtvých soudružek, které nikdo nesbírá, protože je nikdy nenajde. A to celé ve smradu že vám slzí oči.
S vámi souhlaslím, klecový chov je i pro tu slepici lepší než podestýlka.... Nejhoršní je že slepice po sobě lezou kolikrát se i ušlapou... Na víc když nebude klecový chov tak nebudou vajíčka
Říkám si, kam ten svět spěje? Jak to bude pokračovat? Ještě v 60.letech se běžně chovaly slepice ve volných výbězích, i chovné svině mívaly výběh ven, dojné krávy se vyháněly na pastvu.... A hlad jsme neměli. Dnes to nejsou chovy, ale továrny. Vejce ani maso z těchto továren zásadně nekupuju, buď mám svoje nebo je dnes spousta možností sehnat tyto potraviny "ze dvora" nebo u drobných zemědělců - na internetu je spousta nabídek. Nabídka se řídí poptávkou, až lidi nebudou tyto "továrny-koncentráky" podporovat - tedy kupovat jejich "zboží", potom nebude tolik velkochovů. Každý z nás má možnost tohle ovlivnit. Lidé se dojímají k slzám nad týraným pejskem, ale ti samí podporují týrání hospodářských zvířat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

dkup
napsal(a):
Říkám si, kam ten svět spěje? Jak to bude pokračovat? Ještě v 60.letech se běžně chovaly slepice ve volných výbězích, i chovné svině mívaly výběh ven, dojné krávy se vyháněly na pastvu.... A hlad jsme neměli. Dnes to nejsou chovy, ale továrny. Vejce ani maso z těchto továren zásadně nekupuju, buď mám svoje nebo je dnes spousta možností sehnat tyto potraviny "ze dvora" nebo u drobných zemědělců - na internetu je spousta nabídek. Nabídka se řídí poptávkou, až lidi nebudou tyto "továrny-koncentráky" podporovat - tedy kupovat jejich "zboží", potom nebude tolik velkochovů. Každý z nás má možnost tohle ovlivnit. Lidé se dojímají k slzám nad týraným pejskem, ale ti samí podporují týrání hospodářských zvířat.
V 60. letech žily na zeměkouli tři miliardy lidí.
V současnosti je jich sedm a tři čtvrtě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

domacivajicka
napsal(a):
no to pravda bodlinko ale koukáš jak se pole zastavují halama a domy?
jako člověk žijící u Berouna bych musela být slepá, abych to neviděla.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
V 60. letech žily na zeměkouli tři miliardy lidí.
V současnosti je jich sedm a tři čtvrtě.
To je sice pravda, ale....Kolik mezí, svahů atd. se neosíká, na jaké rozloze se pěstují tkzv. technické rostliny např. řepka. Kolik půdy složí pro výrobu masy do bioplynek atd. Kolik organické hmoty se z živočišné výroby vrací do půdního fondu atd. To vše rozhodně neděje podle pravidla dobrého hospodaření s krajinou, jako zdrojem obživy. Zde jsou ohromné rezervy oproti v 60. létům minulého století. Ano lidí přibývá, ale většinou výrazně ne v Evropě.
paskov244
napsal(a):
Pamatuji jako jako kluk počátkem šedesátých let jak se slepice z velkochovu ( kde se pohybovaly volně venku ) o žních se vozily na pole takovým způsobem vyráběli levná vajíčka . Dnes něco takového není možné ,neumožní to nové typy nemocí ani druhy slepic, pochybuji že by se hybridní slepice dokázala vrátit do svého kurníku kdyby se zatoulala někde dál od kurníku . Proto si myslím že klece zůstanou . Nevím ak jsou spotřebitele informování o rozdílů kvality vajíčka z klece podestýlky podle mne je podestýlka horší zlo než klec .
Loni jsem vzala vyřazené slepice z drůbežáren 2x, první z podestýlky, druhé z klecí. Z podestýlky byly 14 měsíců staré, hrozně odrbané až holé, ale uměly se o sebe postarat. Uměly chodit, hrabat, létat. Klecovky byly 11 měsíců staré, celkem opeřené, vystrašené, pajdaly, vyjeveně roztahovaly křídla a když pochopily, co je hrabání a zobání všeho, nemohly se toho nabažit. Spaly na jedné hromadě v koutě ve dvou patrech na sobě, ty podestýlkové jak dostaly kohouta, tak se snaží o VIP místo na hřadu vedle kohouta. Týrání je obojí, ale klec je horší. Slabí nepřežijí ani v jednom, ale kvalita života v kleci?!? Jsou to holky statečné a vděčné, příroda je mocná a i tu kvokavost mají v sobě zakódovanou. Se setměním jsou všechny naskládané v kurníku, teď už je ze dvou skupinek jedna. Část spí ale pořád na zemi nebo na hnízdech. A i lítat se naučily a přistávat bez natlučení.