Začátečník - doporučení, omlouvám se za nové vlákno

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.1.2019 09:16
milanhus

XXX.XXX.119.10

Dobrý den,

pročítám diskuze, ale bohužel narážím na mnoho protichůdných informací.
Mám velkou zahradu, která sousedí s loukou a tak si plánuju pořídit 5-10slepic jen tak pro radost a případně pro domácí vajíčka. Pro začátek bych pořídil 5slepiček + 1 kohouta s tím, že by měli volný výběh na louku, kde už pobíhají sousedovic slípky (myslím, že to je Horal). V budoucnu bych dokoupil dalších 5slepiček.
Krmení: máme velkou rodinu, děti, takže hodně zbytků, nějaká ta pšenice, kukuřice a louka.

Hledám spepičky vhodné pro začátečníky s klidnou povahou.
Nechci je na maso, takže asi lehké plemeno. Rozmnožovat neplánuju, může být i "hybrid".

Doporučíte mi nějaké?
Přemýšlím o Horal, Isabrown, Vlašky…

Předem moc děkuji.

Milan H.

23.1.2019 11:19
honzapm

XXX.XXX.182.25

Vlašky jsou nejkrásnější, nesou božsky.
A pokud je váš soused Horal, tak on už vám poradí.

23.1.2019 11:31
milanhus

XXX.XXX.119.10

děkuji. Sousedů mám víc i když je to taková polosamota:-) Jeden má asi 50slepic, ale jen na pozemku, ten druhý s Horaly - je má celoročně na volno na louce. Třetí asi 10slepic, různě křížených na malém prostoru. Určitě mi poradí, jen nechci udělat nějakou školáckou chybu, přeci jen jsem dítě z paneláku:-)

23.1.2019 11:44
Jirka54321

XXX.XXX.130.20

milanhus napsal(a):
děkuji. Sousedů mám víc i když je to taková polosamota:-) Jeden má asi 50slepic, ale jen na pozemku, ten druhý s Horaly - je má celoročně na volno na louce. Třetí asi 10slepic, různě křížených na malém prostoru. Určitě mi poradí, jen nechci udělat nějakou školáckou chybu, přeci jen jsem dítě z paneláku:-)

No on to pan Honza myslel tak, že tady je přispěvatel s nickem "Horal" - to jen k tomu, že píšete, že máte souseda o kterém si myslíte, že to je Horal.

23.1.2019 12:07
Šťastná slepice

XXX.XXX.3.249

Další možností je koupit vyřazované nosnice z drůbežáren, nesou dobře, jsou plně vakcinované a odpadá starost o mladé kuřice. Když nechcete rozmnožovat, nemusíte jít do plemene. Jak se okoukají, jsou shánčlivé, vděčné a všežravé. Můžete vzít rovnou 10, protože to ani finančně není zátěž a na pšenici si vydělají bohatě. A jako bonus byste měl dobrý pocit z toho, že jste pár nebožačkám, které se narodily jen aby produkovaly vejce v podmínkách velkochovu, umožnil žít normální slepičí život.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2019 12:07

milanhus napsal(a):
Dobrý den,

pročítám diskuze, ale bohužel narážím na mnoho protichůdných informací.
Mám velkou zahradu, která sousedí s loukou a tak si plánuju pořídit 5-10slepic jen tak pro radost a případně pro domácí vajíčka. Pro začátek bych pořídil 5slepiček + 1 kohouta s tím, že by měli volný výběh na louku, kde už pobíhají sousedovic slípky (myslím, že to je Horal). V budoucnu bych dokoupil dalších 5slepiček.
Krmení: máme velkou rodinu, děti, takže hodně zbytků, nějaká ta pšenice, kukuřice a louka.

Hledám spepičky vhodné pro začátečníky s klidnou povahou.
Nechci je na maso, takže asi lehké plemeno. Rozmnožovat neplánuju, může být i "hybrid".

Doporučíte mi nějaké?
Přemýšlím o Horal, Isabrown, Vlašky…

Předem moc děkuji.

Milan H.

Pokud už teď přemýšlíte o hybridech, tak nepátrejte dál. Většina zdejších chovatelů bude spíše pro čistokrevné plemeno. Pokud už, tak klidně jděte do vlašek, jak bylo zmíněno. Jenom to krmení zbytky, HODNĚ zbytků, OBČAS pšenice, by mělo být naopak, OBČAS/MÁLO zbytky. Máte-li velký výběh, pak si shánčlivé plemeno (vlaška) najde během sezony dostatek krmiva, pak stačí dokrmovat zrninami, ale taky musíte myslet na vitamíny apod. Ze zbytků z kuchyně budu akorát tloustnout, je v tom plno tuků, cukrů a soli. Na hodně zbytků je lepší prase Byť lze namítnout, že spousta lidí má doma slípky na zbytkách a pšenici. A taky je mají na pár metrech v marastu apod. To už je pak snad jednodušší si koupit vejce v marketu.

23.1.2019 12:34
začátek

XXX.XXX.4.22

Jestli jste na samotě,tak vlašky rodobarvé.Stříbrné a bílé raději ne,jdou po nich dravci,tedy aspoň u nás a australky vás určitě taky potěší, ,amroxky mají i výborné maso.Před vynesenými slepičkami varuji,protože si hned na začátku,můžete přitáhnout nějakou nemoc nebo breberky.Hlavně to chce pořádný kurník,aby v případě potřeby v něm mohli být zavřené,třeba 3 týdny.
.

23.1.2019 12:53
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Pokud slepice chcete jen kvůli vajíčkům, přikláním se taky k těm z drůbežárny. Kupujte ale až v dubnu, je to pro ně vždy hrozný šok, jsou zvyklé na teplo a světlo. Kupuji již mnoho let tzv.vynesené slepice a nikdy s nimi nebyl problém, žádné nemoci, žádné úhyny. Dávám ze začátku pouze granule, postupně přidávám pšenici na 1:1. Jsou 3 týdny zavřené ve výběhu , když si zvyknou jdou na velkou zahadu. Snáší výborně i celou zimu. V příští rocem je snáška nižší, ale nepatrně. Další zimu je už ale nenechávám, jdou do hrnce na polívku. K jídlu to moc není, jsou hubené, protože dávají veškerou energii do vajec. Na maso chovám plemeno Orpington, to jsou těžké slepice s kombinovanou užitkovostí a ty snáší také slušně. Na jaře koupím zas novou várku klecovek.

23.1.2019 14:52

Vlašky, prostě do výběhu jsou ideální, zvláště na louky, pastviny, ale i zarostlé výběhy.
A nebo taky třeba české slepice.

23.1.2019 17:59
milanhus

XXX.XXX.177.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vlašky, prostě do výběhu jsou ideální, zvláště na louky, pastviny, ale i zarostlé výběhy.
A nebo taky třeba české slepice.

děkuji. Ten menší kohout na vaší fotce je jakého druhu?

23.1.2019 18:02
milanhus

XXX.XXX.177.26

Po přečte dalších diskuzí na zdejším fóru určitě nepůjdu do hybridů a slepiček z drůbežárny. Zatím to vypadá na českou slepici nebo vlašky (ale některé prý patří mezi hybridy také, tak jsem z toho jelen:-)

23.1.2019 18:44

milanhus napsal(a):
Po přečte dalších diskuzí na zdejším fóru určitě nepůjdu do hybridů a slepiček z drůbežárny. Zatím to vypadá na českou slepici nebo vlašky (ale některé prý patří mezi hybridy také, tak jsem z toho jelen:-)

Hybridi trochu podobní vlašce jsou hybridi Dominant koroptví, trojbarevný (tricolor) a nebo (jestli to existuje teď nevím) i stříbrný koroptví.
Vlašky a české slepice jsou plemena a lze je snadno od hybridů odlišit. O hybridovi na motiv barvy české slepice jsem neslyšel. Vlašku koroptví od koroptvího Dominanta (který se často špatně označuje jako Dominant vlaška) odlišíte od vlašky podle krémové nebo hnědé skořápky, nepěkného, často výrazně menšího prohnutého hřebene, špatného nesení ocasu a dalších znaků.Podobně D. trojbarevného
Od drůbežáren nic nekupujte, tam těžko budete hledat čistá plemena, tam Vám napálí hybridy. To se obraťte na nás chovatele čistokrevných plemen.
Počítejte s tím, že běžně čistokrevné kuřice těžko pořídíte, protože většinou si každý chovatel líhne jen pro svou potřebu a více již neprodává.
Jestli chcete, můžete mít ode mně vlašky stříbrně zbarvené. Jsem z Olomoucka. Můžu odchovat a prodat samostatné kuřice slepičky. Nebo násadová vejce, případně i kuřátka, jak vyhovuje. V případě zájmu se mi můžete ozvat pomocí soukr. zpráv nebo e-mailu. Měl byste jistotu, že jde o pravé vlašky. Můžete zajít za jakýmkoliv jiným ochotným chovatelem ve vaší blízkosti a osobně se domluvit na tom, že Vám odprodá kuřičky, které by kvůli nějakým vadám vyřadil z chovu. Takového člověka vyhledáte pomocí inzerce, diskuze nebo ještě lépe přímo v nějaké základní organizaci českého svazu chovatelů.
Další vhodná plemena jsou třeba leghornky nebo araukany. Můžete volit i z řad středně těžkých plemen jako jsou hempšírky, plymutky, rodajlendky, vyandotky, velsumky, maransky a další, ale preferoval bych plemena lehká a ostražitá (třeba ty vlašky, leghornky, češky, araukany. Sice jsou poněkud plašší, ale zas je jen tak něco nebo někdo nechytí. Navíc mají nižší spotřebu krmení. Ale zas výhodou těch středně těžkých je klidnější povaha a masné využití kohoutků, když nechcete ale množit, tak se víc oplatí ty lehké.

23.1.2019 18:53

milanhus napsal(a):
děkuji. Ten menší kohout na vaší fotce je jakého druhu?

To je nějaká liliputka s motýlkovým hřebenem.Mám jich doma víc, kohoutů i slepiček ve více barvách. Mám je spolu s vlaškami a tolerují se, kohouti se nebijí, neskáčou si po slepicích (ani to nezkouší, vzhledem k rozdílům velikosti).
Plemeno jaké to je nemůžu nějak zjistit, jestli to teda nejsou kříženci. Jsou takové o trochu větší než holub, létají a nesou bílá vejce. Tento konkrétní kohoutek vypadá opticky veliký, ale to jenom kvůli dlouhému a bohatému peří.
Ale nevím, kolik vajec to za rok nanese, jestli jsou spíš na užitek nebo okrasné, mám je od podzimu.
Už mám od nich doma jedno kuře Vylíhnuté pod holuby, což je takový malý zázrak. Já se prostě dokážu obejít i bez vlastní (nespolehlivé) umělé líhně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík