Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.3.2019 08:13
esmez

XXX.XXX.12.218

Dobrý den,
dnes ráno jsem našla uhynulou 10 měsíční orpingtonku. V úterý byla ještě v naprostém pořádku, dokonce snášela, žrala z ruky (byla opravdu extra přítulná). Ve středu ráno nevím, jak vypadala, jen jsem jim dala žrádlo a šla do práce. Odpoledne byla už očividně špatná, jen posedávala se zavřenýma očima. Popocházela jen v podřepu a kousek, pak si hned znovu sedla. Myslela jsem, že si něco udělala s nohou. Bez problémů jsme ji odchytili, nohy vypadaly v pořádku, na stisknutí nijak bolestivě nereagovala, ale nejsem odborník. Neměla žádné vyditelné zranění.
Oči měla zavřené, ale když je otevřela, byly úplně čisté a jasné (fotku přikládám), nepřišla mi ani nijak opuchlá. Neměla žádný výtok z očí ani nozder, měla zavřený zobák, nijak nechrčela. Jen mi přišlo, že dýchá trochu zhluboka, přičítala jsem to stresu. Nebyla ani nijak načepýřená, jen trochu podesraná. Orpiny jsou ale tak "chlupaté", že se jim to občas stává i při normálním trusu. V kurníku žádný průjmovitý trus nebyl, venku ho nedohledám.
Dala jsem ji hned do karantény, ale ráno byla mrtvá. Nevíte, jaká nemoc může mít tak rychlý průběh?
Díky moc
Jana

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.3.2019 09:56

Jakákoliv, tohle není žádný rychlý průběh, ale normál průběh nějakého patologického procesu v dutině tělní.

Tipla bych si zadržené vejce nebo žloutkovou peritonitidu.

Jinak chůze v podřepu, posedávání nebo kulhání jsou u slepic velmi málokdy nemoci nohy, ale nemoci dutiny tělní.

14.3.2019 21:14
esmez

XXX.XXX.167.118

díky moc za odpověď. Slepici jsem otevřela, bylo to moje první mrtvé zvířátko a je jasné, že chirurg ze mě skutečně nebude. Uvnitř bylo hodně tekutiny, začala vytékat ihned po řezu. Vše hodně páchlo, přestože byla mrtvá sotva 12 hodin a celou dobu v chladu. Na té poslední zcela žluté fotce se mi podařilo propíchnout žloutek (a současně říznout do prstu, takže doufám, že za chvíli nebudou pitvat mě:) To zaschlé na peří kolem kloaky jsem včera původně považovala za trus, ale je to hodně žluté. Je mi jí moc líto, hezká smrt to asi nebyla.

14.3.2019 22:03

Takže peritonitida. Ne žloutková, ale bakteriální. Viz třetí foto ta hnusná zakalená vodička tvořící jezírko za prořízlým vaječníkem. Vždycky když při pitvě hned stříká cokoliv smrdícího, je to peritonitida. Nejčastějším původcem je e.coli.

A právě hromadějící se tekutina a zvětšující se objem dutiny tělní způsobuje posedávání, chůzi v podřepu, někdy i tučňáčí postoj, dušnost.

Poučení pro příště. Podesraná kulhající slepice, která je viditelně špatná, pokud nenahmatáte zadržené vejce, patří okamžitě pod nůž.

15.3.2019 06:14
horal

XXX.XXX.13.30

Dobrý den. Co to způsobuje ? Mám podobný problém, jedna slepička mi včera začala chodit jako tučňák. Zavřel jsem ji do prázdné králikárny. Myslel jsem že ji umačkal kohout. Jevila se od začátku trochu slabší, ale nesla. Měl jsem jenom dvě s kohoutem a ráno vypadala v pohodě. Večer byla zalezlá pod trusným stolem a když popošla tak jako Indický běžec, proto jsem to sváděl na kohouta.

15.3.2019 08:11
esmez

XXX.XXX.12.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Takže peritonitida. Ne žloutková, ale bakteriální. Viz třetí foto ta hnusná zakalená vodička tvořící jezírko za prořízlým vaječníkem. Vždycky když při pitvě hned stříká cokoliv smrdícího, je to peritonitida. Nejčastějším původcem je e.coli.

A právě hromadějící se tekutina a zvětšující se objem dutiny tělní způsobuje posedávání, chůzi v podřepu, někdy i tučňáčí postoj, dušnost.

Poučení pro příště. Podesraná kulhající slepice, která je viditelně špatná, pokud nenahmatáte zadržené vejce, patří okamžitě pod nůž.

to jste mě teda vyděsila, jestli je to bakteriální, znamená to, že to můžou dostat i ostatní???

Ale jsem vám fakt vděčná, že ty rady dáváte, rychle a všem, co jsem tak četla v ostatních diskuzích
Jana

15.3.2019 08:21

esmez napsal(a):
to jste mě teda vyděsila, jestli je to bakteriální, znamená to, že to můžou dostat i ostatní???

Ale jsem vám fakt vděčná, že ty rady dáváte, rychle a všem, co jsem tak četla v ostatních diskuzích
Jana

no, jistě, že to můžou "dostat" i ostatní. stejně jako vy nebo v podstatě jakýkoliv teplokrevný živočich. e.coli je skoro všude, běžná součást střevní mikroflory širokého spektra zvířat.

ale když se dostane kam nemá, tak to velice vadí.

15.3.2019 08:46
esmez

XXX.XXX.12.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

a ještě dotaz, který s úhynem nesouvisí - zdála se mi hodně tučná. Je to plemenem (orpiny mají vážit až 4kg) nebo jsem ji už v 10 měsících tak hezky vykrmila?

15.3.2019 08:47

esmez napsal(a):
a ještě dotaz, který s úhynem nesouvisí - zdála se mi hodně tučná. Je to plemenem (orpiny mají vážit až 4kg) nebo jsem ji už v 10 měsících tak hezky vykrmila?

je tučná.

16.3.2019 10:22
esmez

XXX.XXX.167.118

horal napsal(a):
Dobrý den. Co to způsobuje ? Mám podobný problém, jedna slepička mi včera začala chodit jako tučňák. Zavřel jsem ji do prázdné králikárny. Myslel jsem že ji umačkal kohout. Jevila se od začátku trochu slabší, ale nesla. Měl jsem jenom dvě s kohoutem a ráno vypadala v pohodě. Večer byla zalezlá pod trusným stolem a když popošla tak jako Indický běžec, proto jsem to sváděl na kohouta.

Dobrý den, tak jak dopadla vaše slípka?
Jana

18.3.2019 18:45
horal

XXX.XXX.13.30

Až dneska jsem se na ni dostal. Podle mne je to jak jsem předpokládal, že ji udachmal kohout. Všude sražená krev.

19.3.2019 06:32
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Horale ..nespadla ta slepicka z výšky?nezmacklji pes?take se mi stalo,že mi letos velky pizmak umordoval brahmanku😢,ale jen prisla o klouby,kyčle,jinak ji nic neni..ale stejně ji budeme muset zabit,jen se šoura,ani se nenazere,ostatni ji odhánějí..zakon prirody..ta vaše je úplně zdevastovana,to se mi nezdá,že by to udelal kohout normalni velikosti..

19.3.2019 08:28
horal

XXX.XXX.13.30

Rozříznuta je přes záda, kde je to snadněší a není tam tuk, takže je vidět že ta podlitina je u kyčle. Kohout je dost mohutný a ona byla přece jenom drobnější než ta druhá. Asi praskla nějaká cévka, nebo kostička. Až tak důkladně jsem to neprohlížel. Nebyl cítit žádný extra zápach, jenom typický slepičí. Takže mechanické poškození.

17.4.2019 12:48
vršek

XXX.XXX.161.131

dobrý den
chtěl bych se prosím vás zeptat, měli jsme velice přítulného kohouta.
od malička za námi chodil jako pejsek, jednoho dne náhle uhynul, při
tom ještě ve stejný den pobíhal ve výběhu a byl zcela zdráv. našel
jsem ho v kurníku jak leží na břiše a vůbec se nemůže hýbat. najednou
začal sebou hrozně házet a převalovat se jakoby měl motolici nebo něco
podobného. během pár minut uhynul, byl necelý rok starý. moc děkuju
za odpověd. Pavel

24.9.2019 17:55
slamos1

XXX.XXX.230.16

zdravím a prosím o radu, mám problém se slípkama, týdne jedna uhyne, prvne je cca tři dny nakrčená a pak konec, dnes jsem jednu rozřízl a podobá se to tem výše ale byla bez tekutiny, játra v pořádku, čistá, už si nevím rady. teda podobá se to té peritonitíde ale bez tekutiny, dekuji. Ješte než uhyne je řebínek fialový, jako když nemuže dýchat.

3.2.2020 09:19
esmez

XXX.XXX.12.218

Dobrý den, tak jsem včera musela setnout i druhou orpingtonku (stará 1,5 roku). Nevěděli byste někdo, co jí podle příznaků mohlo být? Předesílám, že na veterině jsem s ní byla. Sice na pražské, kde mi vet jasně řekl, že drůbeži moc nerozumí.
Už několik dní hůř žrala, jinak ale vypadala v poho. V sobotu už si brala pouze z ruky a jenom mlsky jako maso nebo kukuřici. Vet jí prohlédl zobák a promačkal volátko, které bylo prázdné. Oči měla úplně jasné, žádná rýma ani jiný výtok, bez průjmu, nečepýřila se. Prostě jenom nežeroucí smutná slípka. V neděli už nežrala ani z ruky a jen pomalu popocházela, tak jsme jí to trápení ukončili. Vnitřní orgány měla krásně čisté, žaludek i střeva prázdné. Na orpinu byla dost hubená jen s minimem podkožního tuku. Ve voleti ale kupodivu měla zbytky té kukuřice, kterou jsem jí vnutila asi 20hod před smrtí. Napadá vás něco?
Díky za případné reakce
Jana

3.2.2020 10:06

zpomalení až zástava posunu potravy z volete je takový obecný příznak toho, že se zvíře chystá uhynout i přes poskytovanou péči. nic specifického.

Přidejte reakci

Přidat smajlík