V noci z neděle na pondělí 11. března se přehnala nad naší zemí mohutná vichřice. Statisíce domácností byly bez proudu. U nás byl přerušen proud asi ve 2 hod v noci a byl obnoven až ve 14 hod. následujícího dne.
V ten čas jsem měl plně naloženou líheň, byl to 14. den líhnutí. Ráno jsem doufal v brzké obnovení proudu, leč páni energetici měli plné ruce práce někde jinde. Nakonec jsme líheň autem převezli na chatu do nedaleké vesnice, kde elektřina byla v pořádku, čili líheň se začala znovu zahřívat kolem 11 hod. Odpoledne jsme líheň autem převezli zpět. Líheň byla bez proudu cca 9 hodin.
Brouzdal jsem pak na internetu, zda někdo se podělil o zkušenosti s tak dlouhou dobou, kdy vejce v líhni vychládala. Měl jsem strach, že plody budou mrtvé.
Pro další chovatele nyní přikládám výsledek tohoto líhnutí: Z 62 oplozených vajec se vyklubalo zdravých 53 kuřat. Plemeno: leghornka. Líheň: Real.
Ó mocná přírodo!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejhorší jsou první dny inkubace, jakmile je to už embryo, které potřebuje jen vyrůst, už si produkuje dost vlastního tepla a výpadky proudu snáší velmi dobře.
Já měl výpadek proudu třikrát. Napřed třetí den na dvě hodiny, ale tím že jsem líhně přikryl dopadlo to dobře. Třináctý den výpadek napřed tři hodiny a také přikryté líhně si udržely teplotu přes 34°, pak ale po hodině opět výpadek, tentokrát na čtrnáct hodin. Líhně jsem po naskočení proudu nechal běžet a večer jsem zjišťoval škody. Z 82 vajíček 27 100% bez života. Jednadvacátý den se vylíhli první dvě kuřata. Do včerejška jich bylo 16 a žádné naklubané. Ráno byly v líhni další čtyři, myslím ale že to je konečná. Nechám je ještě do večera a vypínám. Dneska je to už 24 den. I tak je to ale skoro zázrak, že po téměř jednodenním (dohromady) výpadku proudu se ještě 20 kuřat vylíhlo.
Děkuji. Reakce na Bodlinku: takže můžu být rád, že výpadek proudu nebyl o týden dřív, to by z vajec nebylo nic. Takže štěstí v neštěstí.
Ještě mám jeden postřeh: Kuřata se vylíhla v obvyklou dobu, nedošlo ke zpoždění líhnutí - první se vylíhla 20. den večer, většina 21. den a zbytek dopoledne 22. den.
Pěkný den všem.
ička
napsal(a):
Také mám zkušenosti s vypínáním el.proudu.Nahřívám hrnce /rendlíky/,měřím teploměrem a pokládám na ně líhně.Mám tzv.Makrovky a vše bez problému,jenou ztráta času,ale co by člověk pro ty drobečky neudělal.
no bohužel,pánovi se to stalo v noci,tak to nezjistil,tak nevím,jak to dopadlo.
V osmém až desátém dni inkubace byla vejce v mé plastové, obyčejné, neizolující
stolní líhni Puisor bez proudu 15 hodin. Teplota byla 20-22 stupňů, podle okolí.
Určitě jsem tentýž den po obnovení dodávky nic s vejci nedělal a neprosvicoval,
je to zbytečné, útlum zárodku může být totiž jen dočasný.
Za dva dny jsem prosvítil a téměř beze ztrát. Pak to samé líhnutí bylo bez proudu
ještě 4 hodiny, to klesala i teplota okolí, ale výpadek byl avizovaný, tak jsem líhně
přikryl zimními bundami, opět beze ztrát.
Kuřata už dnes mají asi 4-5 týdnů.
Ověřeny mám i únorové teploty blízko nuly a kvočna sedící mnoho hodin
o kukaň vedle. Vylíhlo se všechno.