Výpadek proudu během líhnutí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2019 20:06
Trapezus

XXX.XXX.230.42

V noci z neděle na pondělí 11. března se přehnala nad naší zemí mohutná vichřice. Statisíce domácností byly bez proudu. U nás byl přerušen proud asi ve 2 hod v noci a byl obnoven až ve 14 hod. následujícího dne.
V ten čas jsem měl plně naloženou líheň, byl to 14. den líhnutí. Ráno jsem doufal v brzké obnovení proudu, leč páni energetici měli plné ruce práce někde jinde. Nakonec jsme líheň autem převezli na chatu do nedaleké vesnice, kde elektřina byla v pořádku, čili líheň se začala znovu zahřívat kolem 11 hod. Odpoledne jsme líheň autem převezli zpět. Líheň byla bez proudu cca 9 hodin.
Brouzdal jsem pak na internetu, zda někdo se podělil o zkušenosti s tak dlouhou dobou, kdy vejce v líhni vychládala. Měl jsem strach, že plody budou mrtvé.
Pro další chovatele nyní přikládám výsledek tohoto líhnutí: Z 62 oplozených vajec se vyklubalo zdravých 53 kuřat. Plemeno: leghornka. Líheň: Real.

Ó mocná přírodo!

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2019 20:17
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejhorší jsou první dny inkubace, jakmile je to už embryo, které potřebuje jen vyrůst, už si produkuje dost vlastního tepla a výpadky proudu snáší velmi dobře.

20.3.2019 23:11
asitakhle

XXX.XXX.255.22

Blahopřeji.
Jinak jsem to onehdy řešil tak ,že na plotně na plynu jsem ohříval vodu a dával horkou do pet lahve do líhně.Pozor nesmí se to přehnat a mít tam teploměr na baterie ,který výpadek proudu nevzrušuje a kontrolovat ,malé výkyvy nevadí.

20.3.2019 23:15
asitakhle

XXX.XXX.255.22

Potom pro malou líheň je možné použít měnič napětí do auta z 12V /220V ,tady zase pozor na to ,aby jste si nevybili baterku v autě.

21.3.2019 06:59
horal

XXX.XXX.13.30

Já měl výpadek proudu třikrát. Napřed třetí den na dvě hodiny, ale tím že jsem líhně přikryl dopadlo to dobře. Třináctý den výpadek napřed tři hodiny a také přikryté líhně si udržely teplotu přes 34°, pak ale po hodině opět výpadek, tentokrát na čtrnáct hodin. Líhně jsem po naskočení proudu nechal běžet a večer jsem zjišťoval škody. Z 82 vajíček 27 100% bez života. Jednadvacátý den se vylíhli první dvě kuřata. Do včerejška jich bylo 16 a žádné naklubané. Ráno byly v líhni další čtyři, myslím ale že to je konečná. Nechám je ještě do večera a vypínám. Dneska je to už 24 den. I tak je to ale skoro zázrak, že po téměř jednodenním (dohromady) výpadku proudu se ještě 20 kuřat vylíhlo.

21.3.2019 08:01
Trapezus

XXX.XXX.195.35

Děkuji. Reakce na Bodlinku: takže můžu být rád, že výpadek proudu nebyl o týden dřív, to by z vajec nebylo nic. Takže štěstí v neštěstí.
Ještě mám jeden postřeh: Kuřata se vylíhla v obvyklou dobu, nedošlo ke zpoždění líhnutí - první se vylíhla 20. den večer, většina 21. den a zbytek dopoledne 22. den.

Pěkný den všem.

21.3.2019 19:18
petan83

XXX.XXX.86.159

Loni jsem zapomel zavrit lihen, byla otevrena 8h a bylo to 4 dny pred lihnutim (vejce slepic, perlicek a bazantu) a vylihli se bez problemu, mozna jen s malym zpozdenim.

4.5.2019 21:49
kastef

XXX.XXX.69.65

Chtěla sem se zeptat-pán co si před týdnem bral ode mne vejce k líhnutí měl 3 den poruchu,celou noc nešla líhen ,ráno přeložil do jiné-myslíte že něco mohlo přežít?Prodala sem mu včera nová vejce,slíbil,že se ozve až bude prosvěcovat ta první,zatím nepíše.

4.5.2019 22:37
ička

XXX.XXX.243.215

Také mám zkušenosti s vypínáním el.proudu.Nahřívám hrnce /rendlíky/,měřím teploměrem a pokládám na ně líhně.Mám tzv.Makrovky a vše bez problému,jenou ztráta času,ale co by člověk pro ty drobečky neudělal.

5.5.2019 08:39
kastef

XXX.XXX.69.65

ička napsal(a):
Také mám zkušenosti s vypínáním el.proudu.Nahřívám hrnce /rendlíky/,měřím teploměrem a pokládám na ně líhně.Mám tzv.Makrovky a vše bez problému,jenou ztráta času,ale co by člověk pro ty drobečky neudělal.

no bohužel,pánovi se to stalo v noci,tak to nezjistil,tak nevím,jak to dopadlo.

5.5.2019 11:01
honzapm

XXX.XXX.182.25

V osmém až desátém dni inkubace byla vejce v mé plastové, obyčejné, neizolující
stolní líhni Puisor bez proudu 15 hodin. Teplota byla 20-22 stupňů, podle okolí.
Určitě jsem tentýž den po obnovení dodávky nic s vejci nedělal a neprosvicoval,
je to zbytečné, útlum zárodku může být totiž jen dočasný.
Za dva dny jsem prosvítil a téměř beze ztrát. Pak to samé líhnutí bylo bez proudu
ještě 4 hodiny, to klesala i teplota okolí, ale výpadek byl avizovaný, tak jsem líhně
přikryl zimními bundami, opět beze ztrát.
Kuřata už dnes mají asi 4-5 týdnů.
Ověřeny mám i únorové teploty blízko nuly a kvočna sedící mnoho hodin
o kukaň vedle. Vylíhlo se všechno.

20.5.2019 16:33
kastef

XXX.XXX.69.65

kastef napsal(a):
no bohužel,pánovi se to stalo v noci,tak to nezjistil,tak nevím,jak to dopadlo.

tak hlásím,že i když měl pán vejce 3 den inkubace celou noc bez proudu,tak se zdárně vylíhlo všech 20 kuřat z 20,přežilo 19kousků.

Přidejte reakci

Přidat smajlík