Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2019 15:37
Paatrik

XXX.XXX.250.160

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať ohladne chovom širokoprsých brojlerových moriek. Kupoval som ich ako 6-dňové , kŕmené sú výhradne zmesou pre brojlerové morky , v odchovni majú teplo a čisto. Dnes majú 3 týždne. Chcel by som ich vykŕmiť na cca 30 kg živej váhy (sú to moriaci).Je dobré im pridávať do kŕmnej zmesi aj žihlavu? Prípadne nejaké vitamíny do vody alebo niečo podobné? Minulý rok som choval morky, ale tie boli bronzové a boli kupované o niečo staršie, takže by som chcel poprosiť o nejaké rady chovatelou brojlerových moriek.

Vopred Ďakujem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.3.2019 16:28

Ke krmné směsi nic dalšího nepotřebují.

30.3.2019 15:55

Výkrm brojlerov nemá nič spoločné z chovom. Neďaleko od nás chová družstvo Big 6-ky. Môžem si tam kúpiť malé morky, krmivo K1 - K6 a chovať to doma zarovno s nimi. Čo dosiahnem oproti ich výkrmu? Nič naviac, ani mäso nie je lepšie vzhľadom na rovnaké krmivo a ešte aj drahšie a s rizikom úhynu. Nie sú ani esteticky pekné - balíky mäsa na chudobných nohách. Pre mňa je lepšie si tam zájsť ukázať si prstom túto, tamtú a ešte túto. Chytia, zavesia zabijú, zaplatím a idem.
Má to jedinú výhodu, majú super veterinára, ktorý rozumie domácim zvieratám, nie len ako je to dnes bežné psíčkomačičkopseudoveťa.

Skúšal som ich chovať, ale pod ich cenu sa nedostanem:
11-týždňové morky 2,30 €/kg
kŕmna zmes 0,50 €/kg jej označením si nie som istý, oni tomu hovoria 1 až 6.

Inak odchovávame morky naraganset, to už je iná pesnička.

31.3.2019 13:21
Paatrik

XXX.XXX.250.170

No ono je na tom pravdy na Vašom názore.Toto isté by sa dalo povedať aj o brojlerových kurčatách, ktoré taktiež kŕmia , kde sa len dá a chovatelia ich predsa chovajú.Chovám hydinu ako hobby a nie za účelom zisku. Proste som len chcel vyskúšať niečo nové, tak uvidím, ako sa mi to osvedčí a inak tie naraganset morky sa dajú odkiaľ kúpiť?Z nejakej farmy? Pýtam len zo zaujímavosti, keby ma tieto brojlerové omrzeli.

31.3.2019 20:51

Paatrik napsal(a):
No ono je na tom pravdy na Vašom názore.Toto isté by sa dalo povedať aj o brojlerových kurčatách, ktoré taktiež kŕmia , kde sa len dá a chovatelia ich predsa chovajú.Chovám hydinu ako hobby a nie za účelom zisku. Proste som len chcel vyskúšať niečo nové, tak uvidím, ako sa mi to osvedčí a inak tie naraganset morky sa dajú odkiaľ kúpiť?Z nejakej farmy? Pýtam len zo zaujímavosti, keby ma tieto brojlerové omrzeli.

Tiež to nechovám na predaj (aj keď občas niečo predám), ale preto, že ten hypermarketový šmejd sa nedá jesť. Už mi to do domu nesmie - nikto by to nechcel. A trvám na tom, že brojler chovaný len na zmeske neurčitého zloženia je rovnaký ako hocikde v obchode. Ale komu to chutí nech si dá.
Tie morky som zháňal dva roky - je ich ako šafránu. Bol som pre ne na východe (450 km) u jedného "chovateľa", ale nekúpil som. Tomu tam chcípalo všetko čo mal na dvore.
Niečo som kúpil v Trenčíne a niečo v južných čechách. Posledný nákup bol na výstave v Nitre. Lacné zrovna nie sú, ale moja ich chcela - čo by jeden pre tú ženskú nespravil

2.4.2019 07:20
scipi

XXX.XXX.168.178

Paatrik napsal(a):

Nedajte sa odradit...ja chovam brojlerove kurence 3 mesiace...prve dva zmeskou dalsi mesiac kukuricno psenicnym srotom chlebom atd.kurence.mali cistu vahu cez 3 kg a cenove ma vydu o malo lacnejsie ako kupovane ale chut je neporovnatelna.- tolko k rentabilite
Tie morky odporucam chovat do vahy 10kg na zmeske pre morky..potom zosrotovat psenicu jacmen kukuricu 1:1:1...samozrejme oblubuju chleba ovocie atd
Ku koncu odchovu im podavam iba namocenu kukuricu max srot kukurica psenica 2:1...
Co je dolezite tak im davam do vody ocot kvoli chorobam.asi pol deci na 2l.vody..ak by sa objavila hnacka tak aj viac

A este jedna vec: kazdy rok kupujem len moriakov a este sa mi nestalo aby to boli len moriaci..a najvacsi moriak mal po ocisteni 21kg...podla mna tych 30 je cista utopia alebo nerentabilnost

3.4.2019 14:05

scipi určite som nechcel odradiť Paatrika od chovu brojlerov, iba som za seba zhodnotil, ako sa pozerám na chov brojlerov iba na zmeske pre ne.
Náš najväčší brojlerový - gazdovský moriak mal očistený 33kg. Je ale pravda, že to bol "miláčik" - Toník a zožral kýblik žranice na posedenie.

scipi tebe sa vážne podarilo zastaviť hnačku u moriek octom? Teda lebo oni majú hnačku len pri černohlavosti, aspoň som si inú pri normálnom krmení zatiaľ nevšimol.

"Co je dolezite tak im davam do vody ocot kvoli chorobam.asi pol deci na 2l.vody..ak by sa objavila hnacka tak aj viac"

Nám teda nikdy, pri "hnačke" buď nož, alebo ATB, alebo smrť do 24 hod.

5.4.2019 16:55
Paatrik

XXX.XXX.250.114

ďakujem za rady scipi a chcel by som sa spýtať keď po 10kg živej váhy prestanem dávať kŕmne zmesi pre morky, tak či im to nezastavý rast, alebo aspoň nespomalý? Potom ešte jedna otázka mám 4 týždňové morky a môžu mať asi 0,5 kg váhy kus nie je to nejak málo? Dávam im výhradne len kŕmne zmesi.Spia cca 8 hodín denne, inak im svieti svetlo.

5.4.2019 22:00
Paatrik

XXX.XXX.250.114

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
scipi určite som nechcel odradiť Paatrika od chovu brojlerov, iba som za seba zhodnotil, ako sa pozerám na chov brojlerov iba na zmeske pre ne.
Náš najväčší brojlerový - gazdovský moriak mal očistený 33kg. Je ale pravda, že to bol "miláčik" - Toník a zožral kýblik žranice na posedenie.

scipi tebe sa vážne podarilo zastaviť hnačku u moriek octom? Teda lebo oni majú hnačku len pri černohlavosti, aspoň som si inú pri normálnom krmení zatiaľ nevšimol.

"Co je dolezite tak im davam do vody ocot kvoli chorobam.asi pol deci na 2l.vody..ak by sa objavila hnacka tak aj viac"

Nám teda nikdy, pri "hnačke" buď nož, alebo ATB, alebo smrť do 24 hod.

No tak to musel byť pekne velký moriak a cca ako bol starý, keď dosiahol takú váhu?

5.4.2019 22:40

Paatrik napsal(a):
No tak to musel byť pekne velký moriak a cca ako bol starý, keď dosiahol takú váhu?

11 mesiacov, možno rok. Bol to taký mazlík nenažraný

15.4.2019 15:43
Paatrik

XXX.XXX.250.111

Ak by bolo možné usúdiť z fotiek, tak by som poprosil o určenie pohlavia, kupoval som moriakov, no od kúpi mali na hlave ´´drdol´´ a tak nie som si istý, či mi predali morky alebo moriakov.Poprosil by som o nejaké názory. Na poslednej fotke je vidieť malý ´´lalok´´ pod krkom morky, takže neviem.V prípade nutnosti spravím viac fotiek.

27.9.2020 06:06
Rasťo 71

XXX.XXX.208.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Výkrm brojlerov nemá nič spoločné z chovom. Neďaleko od nás chová družstvo Big 6-ky. Môžem si tam kúpiť malé morky, krmivo K1 - K6 a chovať to doma zarovno s nimi. Čo dosiahnem oproti ich výkrmu? Nič naviac, ani mäso nie je lepšie vzhľadom na rovnaké krmivo a ešte aj drahšie a s rizikom úhynu. Nie sú ani esteticky pekné - balíky mäsa na chudobných nohách. Pre mňa je lepšie si tam zájsť ukázať si prstom túto, tamtú a ešte túto. Chytia, zavesia zabijú, zaplatím a idem.
Má to jedinú výhodu, majú super veterinára, ktorý rozumie domácim zvieratám, nie len ako je to dnes bežné psíčkomačičkopseudoveťa.

Skúšal som ich chovať, ale pod ich cenu sa nedostanem:
11-týždňové morky 2,30 €/kg
kŕmna zmes 0,50 €/kg jej označením si nie som istý, oni tomu hovoria 1 až 6.

Inak odchovávame morky naraganset, to už je iná pesnička.

Chováme morky narangaset ? Odkiaľ ste ? Nemecké či Americké?

Bohusko

6.3.2021 21:51
Bohusko

XXX.XXX.35.187

Zdravím Vás. Neviete prosím poradiť kto chová Naraganset morky? Už viac ako dva roky sa neviem dopátrať . Ďakujem Bohuš

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík