Kvocka prestala sediet na vajickach

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2019 21:32
Erik Rosario

XXX.XXX.145.23

Dobry den,

mame mlade domace sliepky kt. sme vychovali od kuriatok z juna 2018 (este vlastne nemaju ani 1 rok)
Jedna sliepka zacala kvokat a sediet na vajickach, presunuli sme ju 2.Aprila na samostatne miesto kde mala hniezdo s novymi vajickami a vsetko potrebne k sedeniu a liahnutiu. na vcera 12.4. si to cele nejako rozmyslela a prestala kvokat a sediet, opustila hniezdo, dnes sme ju vratili medzi ostatne sliepky a sprava su uplne ako bezna sliepka.

vajicka boli vychladnute, ale pri presvecovani zive tak som ich ulozil do liahne, uvidime o cca 10 ci sa ich podarilo zachranit vcas.

Neviem co sa jej stalo, ci to ze nahle poklesla teplota vonku lebo bolo 15-20 stupnov a je fakt ze teraz klesla teplota vonku na cca 7 stupnov a menej. ale ona bola v murovanom dome (nevykurovany) a okrem toho v domceku v hniezde a tu aj pocas 15-20 stupnov bolo chladnejsie, takze asi teplotou to nemuselo byt.

mate nejake skusenosti ako "motivovat" sliepky stat sa kvockami (nic som k tomu na nete nenasiel iba to ako jej to zrusit) a pripadne ako motivovat alebo udrzat ich az do vyliahnutia? pokial viema co si pametam tak je to s nimi stale riskantne :(

dakujem

13.4.2019 21:44
Anatolka

XXX.XXX.76.227

Zdravím. Pokud je to hybrid, tak se nedivím. Prostě to nemá dané od přírody. Namotivovat nelze. Lihen je v tomto pripade jistota.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.4.2019 21:54

jsou plemena slepic, které mají zachovaný pud. pokud se kvoká nosná slípka, co by měla mít pud potlačený, je vždy otázka, jestli jí to bude bavit až do konce.

13.4.2019 22:48
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Mně se stalo také, že slepice slezla z hnízda a vajíčka jsem musema vyhodit. Byla to mladá Orpingtonka, ani ne roční, přestože patří ke kvokavému plemeni. Ještě na to nebyla dost zkušená. Proto mladé slepice odkvokávám a nechávám sedět jen dvou a víceleté kvočny, které jsou zkušené a sedí dobře. A dokonce mi před 2 lety kvokala,až ke konci léta, právě stará, vynešená hybridka a byla to super kvočna, která vodila kuřata od září až do vánoc.Stávají se různé věci. Napište pak jak to s těmi vajíčky dopadlo.

14.4.2019 07:41

Podpořit kvokání prý může naklíčený jećmen a pití dešťové vody. Co je na zom pravdy nevím, neb mám hedvábky a ty to jaksi nepoťrebují. Ale i mě se u nich stalo, že jedna kvokala a po pár dnech jsem ji nasadil a ona za dva dny slezla. Vždy je lepší nechat kvočnu sedět třeba den dva na zkoušku a teprve, pokud sedí poctivě, jí podsadit násadová vekce.

14.4.2019 10:22

Ja keď potrebujem súrne kvočku dám jej do hniezda (do ktorého viem že znáša) asi 12 podkladkov a za 2 - 3 dni už kvoká a sedí na hniezde, vtedy začnem podsádzať

14.4.2019 11:39
Malkina

XXX.XXX.0.162

Včera jsem dala odkvokat do přepravky jednu kříženku maransky,protože už asi tři dny seděla pořád ve snášírně a dnes ráno tam bylo vejce.Myslela jsem,že jak se rozkvokaj už nesnáší,nebo jo?

14.4.2019 11:59
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

A bylo to její vejce? Nepodnesla jí ho tam jiná slepice?

14.4.2019 12:40
Malkina

XXX.XXX.0.162

Zuzkaa napsal(a):
A bylo to její vejce? Nepodnesla jí ho tam jiná slepice?

Ne.Neměla by se tam jak dostat.Byla zavřená v takový tý klasický černý plastový přepravce s šoupacíma dvířkama nahoře-ta je nedobytná.Ráno jsem ji vyhodila aby se šla nažrat a už zas trůní v kukani-bude druhý kolo.Někdy jim stačí den a noc(přepravku mám v kůlně,je tam zima a trochu průvan) a rozmyslej si to.

14.4.2019 14:27
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

No já je zavěšuju do klece s dratěným dnem, aby jim táhlo na prd.. a je to za den odbytý. Docela mi to trvalo, než jsem přišla na optimální řešení tohohle problému. Zkrátka si nesmějí pod sebou vytvářet teplo. Jakmile je někam zavřu, kde si může dřepnout, tak kvoká a kvoká.

14.4.2019 20:57
Erik Rosario

XXX.XXX.145.23

vajicka mame v liahni, dnes sme ich pozerali presvecovackou, zatial vyzeraju ze ziju, usudil by som to podla toho ze ta priesvitna cast vajicka je este do cervena nie je zatial svetla zlta ako ked je mrtvy zarodok, zily vidiet este cervene nie cierne. cely proces bol vymysleny v krizovej situacii a ze co z toho bude neviem.
vzhladom na to ze boli vychladnute a cez noc na divoko uskladnene v teple, uz len preto som zvedavy ci sa niektore vyliahne.
Stara mama mi hovorila dnes, ze volakedy sliepky vydrzali vysediet, teraz ze to proste uz nedaju. Tejto sme spravili tiez test, podkladky na 24h pekne sedela, vymenili sme jej na druhy den podkladky a pekne sedela dalej. az do piatku :( 24-25 aprila je den liahnutia, cize len 10 dni zostava.

To s tym naklicenym zrnom som uz pocul ze to celkovo podporuje hormony, ale neponahlame sa s vymenou sliepok za mlade, takze tieto ani nie rocne ak nechame na rok budu akurat dvojrocne a mozne budu lepsie kvocky.

15.4.2019 19:24

Výskyt čmelíků bývá častý důvod proč kvočna opustí hnízdo při sezení na vejcích. Čmelíci už jsou aktivní a jdou za teplem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík