Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.4.2019 07:39
rybka

XXX.XXX.242.180

Dobrý den, prosím o radu ty kdož mají zkušenosti s umělým líhnutí husí. Držím se návodu líhně jen nepíší nic o chlazení. Ptám se tedy do kdy se husí vejce chladí. Jsem na 28 dni, housátka mají již hlavičky ve vzduchové komůrce, ale nejsou naklubána.
Také mám dotaz na vlhčení vajec zda je nutné vlhčit vejce v automatické líhni ( R-Com ) když je nastavená vlhkost na 75 stupňů. Pokud ano, jak často vejce navlhčit ? Děkuji moc.......mám v líhni již jen dvě vejce z deseti. Dvě odumřela a zbytek byl čistý. Ráda bych dala šanci alespoň těm dvěma housátkům.
Houser i husy jsou loňské. Nanesly již dost vajec, ale zatím se netváří, že by chtěly zasednout a kdo ví zda vůbec sedět budou. Musela jsem pořídit narychlo líheň, ale nemám s líhnutím husí žádné zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.4.2019 15:13

Vlhkost můžete teď při líhnutí i ještě zvýšit, třeba tím rosením, rozprašovačem. A jestli ta housata nejsou naťukaná 28 den a jde o velké plemeno, tak bych si zatím nedělal starosti. Pokud to do 30. dne nenaťuknou, tak jim v místě bubliny udělejte otvor, aby jim nedošla zásoba vzduchu. Mně takto zdechla ve vejci housata, která měla vadu zobáku a nemohla se nalíhnout. U dalších jsem na to přišel včas a pomohl jim ven, přežila.
Snad se to líhnutí vyvede.

26.4.2019 20:54
rybka

XXX.XXX.242.180

Děkuji za příspěvek. Rosím několikrát denně a vlhkost vyskočí i přes 80 stupňů. Jinak mám Pomořanky.
Snad to spolu dotáhneme do zdárného konce. Již jsem i pátrala v obci kdo má malé kačenky......v případě kdyby se nalíhl jedináček tak, aby měl k sobě nějakého parťáka.

26.4.2019 21:27
rybka

XXX.XXX.242.180

A jak je to prosím s tím chlazením......do kterého dne ? Děkuji

27.4.2019 05:21
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Ja lihnu landeske a jejich krizenky,už jsem letos vylihla 32housat a jeste je se posledni varka bude lihnout..vlhkost udržuji od60-70%,koncem lihnuti 70 az 80s tim,ze je rosim rozprasovacem na kytky a to nekolikrat denně..koncem lihnuti uberte teplotu na 37,5-1,chladim jen chvili,na teplotu ocniho víčka,naklubana vajicka uz nechladim,jen snizim teplotu..

27.4.2019 11:51
rybka

XXX.XXX.242.180

Ančovičko, děkuji za rady a gratuluji k takové nadílce. Jj v líhni mám nyní 80 % a teplotu 37,5 stupňů.
Naložila jsem dalších 20 ks do líhně Cleo 5 ( ruční otáčení ) a další čekají na husy uložená ve sklepě. Snad bude i oplozenost lepší než u těch prvních.
Myslela jsem, že holky nanesou tak do 20 vajec a konec, ale nesou dál .
V malé líhmi se jedno z housátek již asi během dneška vylíhne a to druhé bojuje.
Má malinko naklovnutou skořápku tak snad se obě housátka proderou na svět.

27.4.2019 13:46

Ono totiž malé množství vajec nanese a nasedne jen husa česká.

Jenže většina bílých hus je křižovatka s brojlerkou, nebo německá NOSNÁ, nebo prostě nějaká husa bílé barvy neurčitého původu a vyznačuje se tím, že snáší hodně, ale pud k sezení nemá.

27.4.2019 17:44
rybka

XXX.XXX.242.180

Tak první housátko je již na světě . Teď ještě, aby se to podařilo i tomu druhému. Ještě se zeptám.....mám ječmen, kukuřici, oves, ovesné vločky a granule pro husy a kachny. Předpokládám, že budou muset mít nějakou krmnou směs pro housátka.......dáváte později i nějakou míchanici s kopřivami ? Budu ráda když mi poradíte jak na to. Moc děkuji.
Bodlinko....takže nemám moc počítat, že zasednou ?

27.4.2019 18:52
ančovička1

XXX.XXX.51.49

Rybko,dekuji za gratulaci,ale housatka byla napul kamaradky,já ji je lihnu,aby mi neběžela poloprazdna lihen.kamaradka ma husy čisté landeske,krasna velka vejce,ja už to mam namichane,čistého housera land.+ husu a par dalsich krizenek a housera..nesou stale..jedna loňská zasedla před týdnem a sedi,tak uvidime..teď tu mám 8 housatek 2denni,krmim směsi K1 od Energys,jsou to drcene granulky,žádný prach,jako jini vyrobci,jsem spokojena,hlavně housata a dobre rostou..zadne smesi sama nemichejte,tady je vsechno,co potrebuji,bilkoviny,vitaminy..a jak se otepli,pujdou na dvorek na pastvu,krmeni stale!

27.4.2019 19:04
ančovička1

XXX.XXX.51.49

..a gratuluji k prvnimu housatku,to druhe to urcite také zvladne a podle toho,co pisete,lihnete dobře😀...příště už to určitě pujde lip a to už take urcite nějaká husa sedne..hlavne vejce denně obracejte drzim palce..

27.4.2019 19:48
rybka

XXX.XXX.242.180

Ančovičko.....děkuji moc za cenné rady Vám i ostatním zúčastněným
Mám malá kuřátka ( líhnu pod kvočnami ) a K1 mám, ale sypkou, takže bych jí mohla dát než seženu něco jiného ? A kdy pak mohu začít s přídavkem zeleného ?
Housátka máte moc krásná......i to co se nám vyklubalo je úžasné a má se k světu
Mám jej již na noc vyndat do odchovny, aby nekoulelo s ,, bráškou ", který se ještě snaží prodrat ven, aby měl klid, nebo jej nechat v líhni ? Vím, že se mu to asi nebude líbit. Tiskne se k vejci a občas spolu ,, hodí řeč "

27.4.2019 20:30
ančovička1

XXX.XXX.220.127

.kdyz už K1 mate,tak nic jineho nekupujte,to je zbytečné,housatka to bastit budou..taky jsem mela sypkou,kdyz jina nebyla,jen se jim to lepi na zobacky😀..housatko bych v lihni na noc nechala,samo bude narikat,že je samo,aspon si holky pokecaj😀ja je taky nechávám,casu dost..ted je mam v kuchyni, v "odchovne" v krabici od banánů ,na dno igelit a slámu,vodicku,baštu a žárovku,aby jim nebyla zimicka,napul přikryté plexisklem ..jsou spokojené..zatim jim svitim i v noci ..ven jeste ne,az bude tak 20° a zatim jen na
chvili..

27.4.2019 21:20
rybka

XXX.XXX.242.180

Děkuji tak tedy zatím krmit K1+ voda a nic jiného nepřidávat ? Ven až bude teplíčko a jen na zvykačku
Dnes mne čeká ještě dlouhá noc. Ve druhém vejci zatím stále jen malá dírečka, ale sem tam se zamele, takže snad zatím OK. Zítra jsme na 30 dni tak má ještě čas.
Husy jsem již měla cca r. 2010, ale moc si toho již o líhnutí a krmení v první dny nepamatuji.

28.4.2019 10:37
rybka

XXX.XXX.242.180

Dobrý den, tak první housátko se má čile k světu. Je stále v líhni a povzbuzuje to co se ještě nevylíhlo. Ráno mělo trošku zvětšenou dírku, ale ne moc. Chtěla jsem ji malinko zvětšit, aby mohlo lépe dýchat. Po prosvícení nebylo moc pohyblivé a hodně otevíralo zobáček. Je 30 den, ale blána je ještě prokrvená . Chci se zeptat.....pomáhat, nebo nechat osudu. Zdá se mi, že ta blanka v místě proklovnutí krvácí ( ne intenzivně, jen trošinku). Nemyslím, že by se dostalo ven samo. Vlhkost mám stále 80 a celé vejce smáčím každou hodinku v misce s teplou vodou. Skořápka je velmi tvrdá. Zobáček má v díře a dýchá, jen ta blána je na něm přilepená.
Budu vděčná za radu. Děkuji.

28.4.2019 10:59

rybka napsal(a):
Dobrý den, tak první housátko se má čile k světu. Je stále v líhni a povzbuzuje to co se ještě nevylíhlo. Ráno mělo trošku zvětšenou dírku, ale ne moc. Chtěla jsem ji malinko zvětšit, aby mohlo lépe dýchat. Po prosvícení nebylo moc pohyblivé a hodně otevíralo zobáček. Je 30 den, ale blána je ještě prokrvená . Chci se zeptat.....pomáhat, nebo nechat osudu. Zdá se mi, že ta blanka v místě proklovnutí krvácí ( ne intenzivně, jen trošinku). Nemyslím, že by se dostalo ven samo. Vlhkost mám stále 80 a celé vejce smáčím každou hodinku v misce s teplou vodou. Skořápka je velmi tvrdá. Zobáček má v díře a dýchá, jen ta blána je na něm přilepená.
Budu vděčná za radu. Děkuji.

to máte z toho, že líheň otevíráte a vejce kontrolujete. Ono totiž po otevření vlhkost velice rychle klesá a blána před očima přisychá k mláděti.

Uschlou blánu opatrně navlhčete tak, abyste house neutopila a šup s ním do líhně.

28.4.2019 14:09
ančovička1

XXX.XXX.51.49

Tak jak housatko?jestli samo už nema silu,tak bych mu pomohla,ja jsem ted naposed taky pomahala jednomu housatku,mělo zobacek uprostred vejce a myslim,že by to nedalo..tak jsem mu rozbila vejce po obvodu ,kde byl zobacek a house se samo vykulilo..sice mělo jeste pupik,kak pětikačku,kapla jsem betadinku ,druhy den už zatazeny..je v poradku,už s ostatnimi housaty..NENI to návod ,jak lihnout housata,ale,když mi bylo jasné,že to samo nezvládne,tak za pokus to stálo😀

28.4.2019 15:21
rybka

XXX.XXX.242.180

Děkuji za optání, housátko bojuje a snažím se mu kousek po kousku pomáhat. Jde to těžko.....má ještě prokrvenou blánu a jakmile popotáhneme více začne malinko krvácet. Hlavičku už by určitě vyndalo.....tak velikou díru již má, ale překáží mu křidélko, které je vpředu.
Blánu máčím, aby moc nevyschla a nepřilepila se k houseti. Nemám ani zdání kdy se blána od housete odděluje a nechci, aby housátko vykrvácelo. Naopak, aby nebylo zase celé pokroucené když se tak dlouho nedostává ven......jsou to nervy. Druhé housátko je stále s ním, ale nevím zda by již nemělo být v odchovně. V líhni je jak v prádelně tak, aby nebylo neustále ve vlhku, ale je to vodní drůbež.....snad to dá. Je to ji víc jak 24 hod.

28.4.2019 15:45
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..jak mu krvácí blána,tak to je špatné,asi jen uvolnit hlavičku a čekat nic vic nedělat..dejte mu čas,udusit už se nemůže,tak snad se dolihne..i takoveto housatko ma šanci..

28.4.2019 15:48
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Druhe housatko bych už dala do odchovny,aby se napilo a nažralo,aspon na čas,bude ho volat..ach jo..

28.4.2019 19:20
rybka

XXX.XXX.242.180

Housátko jsem dala do odchovny a máte pravdu.....nelíbí se mu tam samotnému....tak nevím jestli se vůbec o stravu a vodu bude zajímat. Druhé housátko má s mou pomocí venku hlavu, ale nezdá se mi moc vpořádku. I když se vrtí a očividně se chce ze skořápky vymanit, nemá vůbec otevřená očička což u klubajících se kuřátek i toho prvního housátka bylo, že na mne hned koukala a tak si myslím, že ještě ve skořápce měla nějaký čas zůstat. Teť si vyčítám, že jsem mu vůbec pomáhala....jestli to nebylo předčasně i když třicátý den, ale třeba bylo zpožděné

28.4.2019 19:43
ančovička1

XXX.XXX.51.49

Nic si nevycitejte,urcite nebylo neco v poradku a house by uhynulo ve vejci..pár mych housat take takto dopadlo..cele house,začalo se klubat a uhynulo..ani jsem je neotvirala..to se proste stane,nic si z toho nedělejte, a 30.den,to už by bylo samo venku,kdyby bylo zdravé..tomu jednomu kupte pár zdravych housatek a budete z nich mit radost

28.4.2019 21:00

rybka napsal(a):
Housátko jsem dala do odchovny a máte pravdu.....nelíbí se mu tam samotnému....tak nevím jestli se vůbec o stravu a vodu bude zajímat. Druhé housátko má s mou pomocí venku hlavu, ale nezdá se mi moc vpořádku. I když se vrtí a očividně se chce ze skořápky vymanit, nemá vůbec otevřená očička což u klubajících se kuřátek i toho prvního housátka bylo, že na mne hned koukala a tak si myslím, že ještě ve skořápce měla nějaký čas zůstat. Teť si vyčítám, že jsem mu vůbec pomáhala....jestli to nebylo předčasně i když třicátý den, ale třeba bylo zpožděné

Až bude z vajíčka vylíhlé a zcela oschlé, roztrhněte mu víčka od sebe a kápněte mu kapky do očí (pro lidi). I vícekrát za sebou opakujte.
Já jsem takto letos house se stále zavřenýma očima dokázal zachránit, pomohlo to.

28.4.2019 22:35
lcaizlova

XXX.XXX.132.4

Dobrý den, já letos líhnu poprvé pomořanky a první várka dopadla blbě, většina se udusila ve vajíčku. Liheň jsem neotvitala jakmile se objevilo první naťuklé vajíčko... Pak jsem dostala radu: jakmile je vajíčko naťuklé, udělat dírku kolem zobačku aby mohlo v klidu dýchat. Za pár hodin uvolnit/odloupnout skořápku kolem hlavy, pokud je blána žilkovaná, pokropit (rozprašovačem) a nechat v líhní....pokud už žilkovaná není, sundat z housete tak aby vytahlo vrchní část těla...pak už samo vyklouzne.... a pak se zasáhne “pupík”!;) Do lihně lézt maximálně 3x za den....teď jsem takhle dolihla 6 housat:)

28.4.2019 22:48
rybka

XXX.XXX.242.180

Děkuji Vám oběma za povzbuzení, určitě budeme oba bojovat až do konce.......ať již špatného, nebo dobrého.
Prvního prcka mám v posteli, takže se uklidnilo, ale nesmím se od něho hnout. Pak vyvádí. Vyžaduje si neustále mou pozornost. Manžel se odstěhoval do vedlejšího pokoje ( nemá pro můj ,, mateřský a záchranářský pud " pochopení ). Chápu ho.....poslední dobou ho docela často odsouvám na vedlejší kolej a jeho postel okupují opeření či chundelatí nájemníci. Během tohoto měsíce mi seděli tři kvočny a postupně odebíraná kuřátka byla načas pod mým křídlem než se dolíhla všechna, takže toho pípání už na něj bylo asi moc . Držte nám palce....dnes nás čeká dlouhá noc.

28.4.2019 22:55
rybka

XXX.XXX.242.180

Ještě se zeptám......pokud se mi jej podaří vymanit ze skořápky....nemám mu poté snížit vlhkost v líhni, aby lépe oschlo ? Děkuji.

28.4.2019 22:59
lcaizlova

XXX.XXX.4.180

Vlhkost po vylíhnutí vyletí, jak je mokré a potom začne klesat...já ji nesnižuje. Houseti dejte do odchovny plyšáka...hned si z něj udělá němého kamaráda;)

28.4.2019 23:09
rybka

XXX.XXX.242.180

Jj, má tam oslíka, ale ten ho moc nebere. Chtěla jsem večer přinést od kvočny kuřátko, ale to by asi vyvádělo ještě víc.....no, nějak to zvládneme a když to nevýjde, housátko jsem žádné poblíž nesehnala, ale mám domluveny dva kachní sirotky. U souseda na vsi zřejmě řádila liška.

29.4.2019 07:53

rybka napsal(a):
Děkuji Vám oběma za povzbuzení, určitě budeme oba bojovat až do konce.......ať již špatného, nebo dobrého.
Prvního prcka mám v posteli, takže se uklidnilo, ale nesmím se od něho hnout. Pak vyvádí. Vyžaduje si neustále mou pozornost. Manžel se odstěhoval do vedlejšího pokoje ( nemá pro můj ,, mateřský a záchranářský pud " pochopení ). Chápu ho.....poslední dobou ho docela často odsouvám na vedlejší kolej a jeho postel okupují opeření či chundelatí nájemníci. Během tohoto měsíce mi seděli tři kvočny a postupně odebíraná kuřátka byla načas pod mým křídlem než se dolíhla všechna, takže toho pípání už na něj bylo asi moc . Držte nám palce....dnes nás čeká dlouhá noc.

A máte to na pořád, husy mají silně vyvinutý pud tzv. vtiskování, teď už vás bude navždy brát jako matku.

29.4.2019 15:09

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A máte to na pořád, husy mají silně vyvinutý pud tzv. vtiskování, teď už vás bude navždy brát jako matku.

Frufru, toto se mi stalo s kachňaty.
Koupil jsem 4 denní divoké kačenky, protože se kachně nic nevylíhlo. Nesl jsem je několik km v otevřené krabici domů a povídal jsem si s nimi, neměl jsem co dělat.
Donesl jsem je kačeně a ty potvůrky za mnou utíkaly i zpod ní. Dnes už za mnou neběhají, ale stále jsou mimořádně krotké, nechaly by se zašlápnout a žerou z ruky.
Ale už jsem dokázal mláďata na člověka vtisknutá vrátit rodičům. Šlo o husy. Milovaly moji pětiletou sestru a když ji neviděly, tak ječely. Jak se pustily ven, začaly ječet, přišly husy a v tu ránu housata věděla, že to jsou rodiče.

29.4.2019 16:06
rybka

XXX.XXX.242.180

Dobrý den. Tak housátko to má za sebou. Se skořápkou jsme bojovali do dvou do rána, ale povedlo se Bylo hodně vyčerpané, ale pupek mělo zatažený. Nechala jsem ho ještě v líhni a v devět frčel za bráškou. Ani nevíte.....jaké to bylo vítání a švitoření . Nemyslím si, že by se na mě to první housátko fixovalo. Teď co není sám je zcela spokojený. Chodím je občas zkontrolovat, vyměnit vodu a frčím pryč. Zatím jsou v lepenkové krabici, zespodu mají výhřevnou dečku a svítím jim ještě led lampou. Tváří se spokojeně, takže snad to tak i zůstane. Děkuji všem zůčastněným přispěvovatelům a těším se na další snad již zdárnější líhnutí.

29.4.2019 16:10
kastef

XXX.XXX.69.65

tak gratuluju,tak sem to sledovala,jak to dopadne jako napínavý seriál

29.4.2019 18:16
lcaizlova

XXX.XXX.132.4

Také gratuluji!!!:) jsem ráda, že se povedlo!:)

29.4.2019 19:29
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Skvělé. Hlavně ať je zdravé a má dlouhý život.

29.4.2019 20:03
ančovička1

XXX.XXX.51.49

Hurá🙌..moc gratuluji,že se to podarilo a housatko je zdravé..tak se to úsili nakonec vydarilo,to jsem ráda😀..už jsem vam chtela darovat dvě housatka,aby to jedno nebylo samo,jestli bydlite poblíž Čáslavi..tak ať to roste😀

29.4.2019 21:55
rybka

XXX.XXX.242.180

Děkuji
Ančovičko, jste moc hodná. Mám to k Vám cca 202 km, ale to by nebyl problém. Ráda bych si pro housátka přijela, pokud by to bylo jinak.
Pro ovečku jsme také jeli třeba do Prahy, nebo do Mělníka.
Housátka další snad ještě budou. Jak jsem psala, vajec je dost. Zítra nasazuji do líhně další várku a snad bude i lepší oplozenost.
Prťata jsou zatím spokojena. To starší ukázalo mladšímu kde se nazobat a napít, takže jsem za ty dvě zlatíčka moc ráda. Jen bych byla raději viděla jak si housátka vodí maminy. No.....musím se těšit pohledem na tři kvočny, které již vodí své ratolesti . Ještě mi sedí čtyři . Letos se s kvočnami daří. Pohrávala jsem si s myšlenkou dát pod kvočny vejce husí, ale pak jsem jim dala jejich. Nemám tu zkušenost. Asi by byl i problém ke konci sezení s vlhkostí tak to řeším uměle.
Mějte se pěkně a ať se Vám letos všem s přírůstky daří

29.4.2019 22:14

rybka napsal(a):
Děkuji
Ančovičko, jste moc hodná. Mám to k Vám cca 202 km, ale to by nebyl problém. Ráda bych si pro housátka přijela, pokud by to bylo jinak.
Pro ovečku jsme také jeli třeba do Prahy, nebo do Mělníka.
Housátka další snad ještě budou. Jak jsem psala, vajec je dost. Zítra nasazuji do líhně další várku a snad bude i lepší oplozenost.
Prťata jsou zatím spokojena. To starší ukázalo mladšímu kde se nazobat a napít, takže jsem za ty dvě zlatíčka moc ráda. Jen bych byla raději viděla jak si housátka vodí maminy. No.....musím se těšit pohledem na tři kvočny, které již vodí své ratolesti . Ještě mi sedí čtyři . Letos se s kvočnami daří. Pohrávala jsem si s myšlenkou dát pod kvočny vejce husí, ale pak jsem jim dala jejich. Nemám tu zkušenost. Asi by byl i problém ke konci sezení s vlhkostí tak to řeším uměle.
Mějte se pěkně a ať se Vám letos všem s přírůstky daří

Až ta housátka začnou aktivně chodit, zkuste je na chvíli pod dohledem pustit do výběhu k husám-rodičům. Mohly by je přijmout a odpadne Vám práce navíc se dvěma housaty někde v krabici.
Udělá se to prostě tak, že je pustíte a necháte ležet na trávě. Ona začnou pobíhat a křičet. Načež obvyklá reakce dospělých bývá hlasitý výkřik, rychlé doběhnutí k housatům a navázání komunikace s nimi (ta na kejhání odpovídají, měla by hlas svého druhu rozeznávat), následný společný odchod a přijetí. Nebo ty husy sice k housátkům přiběhnou, zařvou na ně, ale zobají do nich a nebo je mohou i odhánět.
Kdyby do nich štípaly, nezbývá nic jiného, než umělý odchov, ale za pokus to stojí. I když je nevezmou, tak je za tu chvilku nepoškodí. Ale raději to hlídejte a jestli je budou zobat, tak je odchovejte uměle.
Přijmout je může i kvočna, kachna nebo pižmovka.

2.5.2019 11:30
rybka

XXX.XXX.242.180

Až ta housátka začnou aktivně chodit, zkuste je na chvíli pod dohledem pustit do výběhu k husám-rodičům. Mohly by je přijmout a odpadne Vám práce navíc se dvěma housaty někde v krabici.
Udělá se to prostě tak, že je pustíte a necháte ležet na trávě. Ona začnou pobíhat a křičet. Načež obvyklá reakce dospělých bývá hlasitý výkřik, rychlé doběhnutí k housatům a navázání komunikace s nimi (ta na kejhání odpovídají, měla by hlas svého druhu rozeznávat), následný společný odchod a přijetí. Nebo ty husy sice k housátkům přiběhnou, zařvou na ně, ale zobají do nich a nebo je mohou i odhánět.
Kdyby do nich štípaly, nezbývá nic jiného, než umělý odchov, ale za pokus to stojí. I když je nevezmou, tak je za tu chvilku nepoškodí. Ale raději to hlídejte a jestli je budou zobat, tak je odchovejte uměle.
Přijmout je může i kvočna, kachna nebo pižmovka.

Dobrý den, určitě se o to pokusím

2.5.2019 11:42
rybka

XXX.XXX.242.180

Dobrý den, obě housátka jsou v naprostém pořádku, zdravá a čilá. To druhé malinko drobnější, ale určitě to dožene. Běhá jako závodník a dokonce se mi někdy zdá, že ,, šéfuje " tomu většímu , protože ho leckdy odstrčí od misky a láduje se jako první. Dokonce se ani nebojí, když jim čistím odchovnu od hovňousů. Běhá po pokoji a všechno ho zajímá. Ten větší sedí na bobku a píská, dokud je nedám zpět.....pak se zklidní a spokojeně si oba švitoří

Chtěla jsem se ještě zeptat, zda mohu již kromě směsi krmit housátka i nastříhanou trávou a kopřivami, nebo něčím přilepšovat. Také zda nemáte nějaký zlepšovák, aby nečabrali tolik s vodou. Vím, je to vodní drůbež a až budou venku vše se vsákne do země. Mám nějakou zásobu lepenkových krabic, ale i ty dojdou. Dávám dospodu igelit, ale přesto se krabice promáčí. Nechci, aby měla housátka pod sebou vlhko.
Děkuji.

14.5.2019 16:42
rybka

XXX.XXX.242.180

Dobré odpoledne. Tak.... že se vracím......housátka rostou jako z vody jen počasí je stále na nic. Za celou dobu od nalíhnutí byla jen jednou venku jinak je mám stále v domě. Jsou to již obříci a těžko je udržet i v té největší krabici jakou jsem sehnala. Snad již bude koncem týdne lépe a budou moci na trávníček.
Mám další dotaz......prosím Vás......husky stále nezasedly ( myslím, že ani nebudou, nebo se tak netváří a stále nesou ). Zajímalo by mne kolik mohou Pomořanky nanést ? Mám dvě ( jak jsem psala výše ) a dohromady nanesly již 71 vajec. Je to tedy nadílka.....obzvlášť jedna je údernice, jen je tak padesátiprocentní oplozenost. To mi nevadí......budu vděčná za každé vylíhnuté housátko. Husky jsem pořizovala kvůli problému s jestřáby, kteří mi likvidovaly chov slepiček a že bude nějaké to housátko je pro mne bonus navíc
Musím zaklepat, že od té doby co jsou ve výběhu těší se slepičky zdraví a klidně si chodí a hrabou kde je jim libo .
Ještě zpět k housátkům. Od jakého věku, nebo teploty mohou být hosátka již natrvalo venku. Mají připravenu dřevěnou boudičku s ohrádkou, ale nezateplenou ? Vypadá to, že všechna housátka co se nalíhnou tak budou odchována bez rodičů a s tímto mám zkušenosti pouze u kuřátek. Jsou již sice veliké, ale mají stále ještě jenom chmýří.
Jinak do koce týdne by se mělo ,, vykulit " dalších pár housátek tak snad to půjde lépe než napoprvé. Děkuji.

14.5.2019 22:42

Housata můžete vystěhovat ven ve 3-4 týdnech. Postupně je musíte otužovat.
Zkoušela jste je k těm husám?
Jestli chcete, aby zasedly, tak musí být plné hnízdo podkladků pro husy. A možná mají moc bílkovin, tak jim zkuste ubrat. Jestli žerou třeba směs pro nosnice nebo něco takového, tak je to nutí ke snášce a ne k zasednutí.
Ale myslím, že bude lepší k nim dát ta 2 housata, než je posazovat na hnízdo.
A pro lepší oplozenost pomořanek je potřeba hlubší vanička nebo jezírko. Pokud není chyba v plodnosti nebo apetitu housera.
Je to krásné plemeno. Přemýšlel jsem o nich, než jsem si pořídil české, hodně se mi líbí. Ty češky vyhrály z toho důvodu, že se víc tvarem podobají divoké huse a létají.

15.5.2019 12:08
rybka

XXX.XXX.242.180

Dobrý den a děkuji.Housátka mám v úmyslu zkusit dát k husám, ale zatím je u nás hrozné počasí, takže jsou stále doma.
,, Rodiče " krmím ječmen, oves, granule pro husy a kachny v poměru 1:1:1,celodenní pastva a sem tam suchý rohlík ( ty milují ).
Podkladky mají udělány ze svých prázdných vajec, vylitých sádrou, ale každá jen 5 ks což tedy bude asi málo, že ?
Ke koupání mají k dispozici mušli z dětského pískoviště což asi také není nejideálnější. Přes cestu u nás je potok, ale nemám odvahu je tam pouštět ( nenechaví lidé, toulající se psi a časté výpady lišek či kun ).
Zkusím tedy vysadit ty granule, podložit víc podkladků a pokud nesednou tak holt všechna zbylá vejce půjdou do líhně.
Je to starost navíc, ale jsem doma, takže.....nevadí. Spíš, že nemám ty zkušenosti s líhnutím.

15.5.2019 13:54
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Zdravim😀.pět podkladů bohate stačí,moje jedna loňská husička sedla na jedno a už jsem ji to nerozmluvila,tak jsem ji přidala další,ma jich asi 10,už sedi 14dni,ale nevim,co vylihne,vejce byla v tomto počasí umazana,ale huse je dobře,ma bednicku v suchu a teple ve stodole,ale neni to plánované lihnuti,tak si je vsechny i s husou vezme kamarádka..doufam😁jinak 14denni housata mám v polykarbon.pařeništi,které jsem k tomu účelu koupila,jsou tam spokojena a pasou se,jen kdyby to nebyl takovy šunt,co do konstrukce,bojim se ho dotknout,aby se to nerozpadlo..material,to samé..ale houssta jsou pod strechou a v teple..😀

15.5.2019 14:02
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..letos jsem lihla poprvé housata i v lihni,kterou mam na kuřata,Covatutto 162,protože Bios09 byla plná..mela jsem strach,jak to dopadne,protože vajicka byla kamarádky..dopadlo to výborně,ze vsech oplozenyc vajec se jen jedno nevyklubalo..😀

15.5.2019 14:12
ladd

XXX.XXX.34.44

rybka napsal(a):
Dobrý den a děkuji.Housátka mám v úmyslu zkusit dát k husám, ale zatím je u nás hrozné počasí, takže jsou stále doma.
,, Rodiče " krmím ječmen, oves, granule pro husy a kachny v poměru 1:1:1,celodenní pastva a sem tam suchý rohlík ( ty milují ).
Podkladky mají udělány ze svých prázdných vajec, vylitých sádrou, ale každá jen 5 ks což tedy bude asi málo, že ?
Ke koupání mají k dispozici mušli z dětského pískoviště což asi také není nejideálnější. Přes cestu u nás je potok, ale nemám odvahu je tam pouštět ( nenechaví lidé, toulající se psi a časté výpady lišek či kun ).
Zkusím tedy vysadit ty granule, podložit víc podkladků a pokud nesednou tak holt všechna zbylá vejce půjdou do líhně.
Je to starost navíc, ale jsem doma, takže.....nevadí. Spíš, že nemám ty zkušenosti s líhnutím.

Husy půjdou lehce naučit na vykoupání v potoku a pak zahnat domů. Dříve se to tak dělalo běžně. Chápu, není vždy čas tam s nimi hodinku pobýt, tak třeba aspoň o víkendu, je to hřích ten potok nevyužít.

15.5.2019 14:17

rybka napsal(a):

Jestli je ta mušle moc mělká, tak je na houby. Sežeňte starou vanu.
A jaké ty granule jim dáváte? Jestli to není něco pro výkrm hus. V těch je dost bílkovin a proto tak nesou.

15.5.2019 21:04
rybka

XXX.XXX.242.180

ančovička1 napsal(a):
Zdravim😀.pět podkladů bohate stačí,moje jedna loňská husička sedla na jedno a už jsem ji to nerozmluvila,tak jsem ji přidala další,ma jich asi 10,už sedi 14dni,ale nevim,co vylihne,vejce byla v tomto počasí umazana,ale huse je dobře,ma bednicku v suchu a teple ve stodole,ale neni to plánované lihnuti,tak si je vsechny i s husou vezme kamarádka..doufam😁jinak 14denni housata mám v polykarbon.pařeništi,které jsem k tomu účelu koupila,jsou tam spokojena a pasou se,jen kdyby to nebyl takovy šunt,co do konstrukce,bojim se ho dotknout,aby se to nerozpadlo..material,to samé..ale houssta jsou pod strechou a v teple..😀

Ančovičko, poprosila bych Vás o fotku toho pařeniště, popř. kde jste jej koupila. Uvažovala jsem také o skleníku, respektive jeho konstrukci na vybudování letního husníku ve výběhu. V zimě by byly stejně zase v ovčím domku jako dosud.
Jinak mám jenom drátěné ohrádky pro kuřátka, ale jak vidím rychlost růstu u housátek, brzy ohrádku převálcují tak by to chtělo něco pevnějšího co by tak snadno nezdolaly

15.5.2019 21:08
rybka

XXX.XXX.242.180

Jestli je ta mušle moc mělká, tak je na houby. Sežeňte starou vanu.
A jaké ty granule jim dáváte? Jestli to není něco pro výkrm hus. V těch je dost bílkovin a proto tak nesou.

Jj, starou vanu již máme, ale manžel onemocněl a tak není kdo by byl ochoten vykopat díru na její zapuštění, takže zatím se řešilo koupání provizorně.
Granule jsem se dívala, že jsou na výkrm. Nic jiného neměli. Mám je tedy vysadit a bude jim stačit jen ječmen s ovsem ?

15.5.2019 21:17
rybka

XXX.XXX.242.180

ladd napsal(a):
Husy půjdou lehce naučit na vykoupání v potoku a pak zahnat domů. Dříve se to tak dělalo běžně. Chápu, není vždy čas tam s nimi hodinku pobýt, tak třeba aspoň o víkendu, je to hřích ten potok nevyužít.

Ne, že by se čas nenašel.....pro zvířátka jsem ochotna udělat cokoliv i postavit se psům, spíše mne zrazuje to jak je poslední dobou potok znečišťován lidmi z obce. Je to 11 let co jsme se zde nastěhovali a v potoce jste běžně viděli raky, čolky, obří pijavice......teď je v něm mrtvo......bez života. Kolikrát jsou břehy napěněny, že Vám takovou čepici nenačepují ani u piva, takže zůstanou raději doma ve výběhu v bezpečí a o potoku si musejí nechat jenom zdát i když mě také.....jj mít na pozemku alespoň protékající potůček byl vždy můj sen.

15.5.2019 21:18
ančovička1

XXX.XXX.220.127

😀..ja krmim husy pšenicí a sedi..tedy,az se vynesou..to pařeniště jsem koupila pres internet,už jsem fotku davala na jedno vlákno,ted nevim kam.😀..

15.5.2019 21:26
rybka

XXX.XXX.242.180

Děkuji za foto a to je tam necháváte i na noc ? Do jakého stáří ? Nemají tam moc vlhko ?

15.5.2019 21:33
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..ale jak jsem níže psala,je to skládacka jak na jedno použití,bojim se na to sahnou,aby se mi pařeniště nerozpadlo..mam ho prisroubovane na drevenem rámu pro lepsi stabilitu,take,aby ho neodnesl jarni větrik..tento je 120x100,v 40..lepší by byl vyrobeny doma,sikovny muzsky by to zvladl lip..ale zatim účel plni,housata tam mám cely den,jen dvakrat přetáhnu na novou trávu..jak jsem už psala,je nešikovná ta 4dilna strecha.dily spatne drzi pohromadě..dala jsem pres strechu dily plexiska..tak nevim..

15.5.2019 21:42
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Na noc je dávám na suchou slámu do kotce kralikarny,zatepleneho opět dily plexiskla..dal by se použít i karton,v noci koukat nemusi😁..i kdyz dvě si tolik tepla nevytvoří,dvema by stacila na noc krabice..v parenisti jim zatim teplo,že by se housata přehrala,nehrozi,jinak zvedám strisku panty..to same s vlhkosi,pozvednout střechu..

15.5.2019 21:45
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..ale mozna byste sehnala lepší,se střechou dvoudilnou,než čtyř..na netu je firem a typů spousta..

15.5.2019 21:47
rybka

XXX.XXX.242.180

Já koukala na tento...... ( pro kuřátka s kvočnou ), ale teď mám udělány malé boudy z OSB desek s plechovou sundávací střechou a k tomu drátěnou ohrádku. Tento pařník jsem chtěla místo ohrádek, aby v případě nepřízně počasí byl výběh krytý.

15.5.2019 22:13

rybka napsal(a):
Jj, starou vanu již máme, ale manžel onemocněl a tak není kdo by byl ochoten vykopat díru na její zapuštění, takže zatím se řešilo koupání provizorně.
Granule jsem se dívala, že jsou na výkrm. Nic jiného neměli. Mám je tedy vysadit a bude jim stačit jen ječmen s ovsem ?

Ječmen ani tak moc ne. Dávejte hlavně pšenici a trochu ovsa. Husy momentálně čeká pelichání, tak přidávejte slunečnicové semeno. Jiné druhy semen (luštěniny, kukuřici aj.) můžete přidávat do krmení také, ale jenom v malé míře. Protože z takové kukuřice mohou tloustnout, obdobně jako z těch granulí. A může to mít negativní vliv na apetit a aktivitu housera, když se vozí na huse.
Rohlíky nebo chleba opatrně. Hlavně potřebují skořápky (jsou ve snášce).
Granule jim vysaďte a nechte je pro housata. Jestli se vyvede hejno spojit, tak se k nim staré ještě mnohokrát dostanou, žerou s housaty spolu.

17.5.2019 06:49
rybka

XXX.XXX.242.180

Dobrý den, děkuji za cenné rady.

Dnes se začínají líhnout další housátka a jedno vejce je naklované ve špici. Bude třeba housátku pomoci, nebo to zvládne samo ? Další tři jsou tak jak mají....na tupém konci.

17.5.2019 07:43

rybka napsal(a):
Dobrý den, děkuji za cenné rady.

Dnes se začínají líhnout další housátka a jedno vejce je naklované ve špici. Bude třeba housátku pomoci, nebo to zvládne samo ? Další tři jsou tak jak mají....na tupém konci.

Zatím mu udělejte dírku, aby mohlo zobáčkem dýchat vnější vzduch. Pak ho tam nechte. Kdyby se mu nedařilo, tak to bude potřeba, ale s citem, a pozor na blánu (tu druhou na houseti). Raději mu zatím udělejte průduch a sledujte...

17.5.2019 07:50
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Krásné ráno ..take si myslim,že house naklovane ve špičce,těžko samo zvládne vyklubani..přesně,jak psal Jakub,sledovat a včas zasáhnout..už to máte úspěšně vyzkoušené,tak to musi dobře dopadnout😀

17.5.2019 09:07
rybka

XXX.XXX.242.180

Zatím mu udělejte dírku, aby mohlo zobáčkem dýchat vnější vzduch. Pak ho tam nechte. Kdyby se mu nedařilo, tak to bude potřeba, ale s citem, a pozor na blánu (tu druhou na houseti). Raději mu zatím udělejte průduch a sledujte...

Zdravím, dírku si udělalo samo. Ve 14 hod. to bude 24 hod od naprasknutí skořápky. Jak dloho mu mám ještě dát šanci a kdy bych se tedy měla pokusit pomoci.
Podotýkám také, že jsme dnes na 30 dni, teplotě 27,5 a vlhkosti 85 stupňů.

17.5.2019 09:10
rybka

XXX.XXX.242.180

ančovička1 napsal(a):
Krásné ráno ..take si myslim,že house naklovane ve špičce,těžko samo zvládne vyklubani..přesně,jak psal Jakub,sledovat a včas zasáhnout..už to máte úspěšně vyzkoušené,tak to musi dobře dopadnout😀

Vám také Ančovičko krásné ráno. Vyzkoušené to sice již mám, ale je to zase jako poprvé a řeknu Vám, že jsou to nervy . Jsem moc ráda, že mne povzbuzujete......člověk má alespoň pocit, že v tom není sám. Děkuji

17.5.2019 09:52
ančovička1

XXX.XXX.32.188

30dni,tam už nebude neco v pořádku ale..stále je šance..27,5°se mi zda málo,ja mivam na dolihen 31-35° ,kdyz je méně,piskaji ve vejcich,je jim zima..az se vice otevře,uvidite,v jakém stavu jsou blany,pokud hodně krvácí,je to špatné,s tim nic neuděláte,tak jen pomaličku otvirat,uvolnit hlavičku,to už znáte..

17.5.2019 10:00
ančovička1

XXX.XXX.32.188

..a také dekuji😀,snad to dobre dopadne..vcera si prijela pani pro 5 14dennich housat,husa ji špatně seděla,zachranila jedno housatko,take ho vyloupala ze skořápky,ale bylo samo,ma ho 15-dni doma,tak to takto vyřešila,doufam,že ji husa,česká,vsechna housata prijme..ale řikala,že češka prijme vsechno😂

17.5.2019 10:26
rybka

XXX.XXX.242.180

ančovička1 napsal(a):
30dni,tam už nebude neco v pořádku ale..stále je šance..27,5°se mi zda málo,ja mivam na dolihen 31-35° ,kdyz je méně,piskaji ve vejcich,je jim zima..az se vice otevře,uvidite,v jakém stavu jsou blany,pokud hodně krvácí,je to špatné,s tim nic neuděláte,tak jen pomaličku otvirat,uvolnit hlavičku,to už znáte..

Ančovičko....to 27,5 je překlep v líhni je 37,5, takže....řídím se přesně dle návodu líhně R-Com. Jj, blána je krvavá, takže budu zase loupat po malých kouskách a blánu vlhčit, aby nebyla na housátku příliš přilepená. Jinak housátko má zobáček uvolněný a dýchá.
Pokud se počítá hned první den po naložení vajec do líhně tak je to dnes 30 dní, pokud až druhý den ( zahřátí, aktivace zárodku ), tak by byl dnes den 29.

17.5.2019 10:45
ančovička1

XXX.XXX.32.188

to ale ja jsem psala nesmysly😂 chybi mi tam ta sedmička,37,1 - 37,5😂😂..tak snad se to povede,zatim to vypadá dobře😀

17.5.2019 15:59
rybka

XXX.XXX.242.180

Tak zase jsem něco malinko uloupla, ale tentokrát to jde hrozně.....skořápka je nezkutečně tvrdá, že se mi ohýbá i nehet. Vajíčka stříkám teplou vodou s trochou octu ( vyčetla jsem zde ), ale nevím....nevím. To tak louskáček, nebo rovnou kladívko . Už vidí, že dnes mne čeká opět probdělá noc.

17.7.2019 11:49
rybka

XXX.XXX.242.180

Dobrý den......tak se po nějaké době vracím, abych se s Vámi podělila o výsledky letošního líhnutí housátek. Nebylo zrovna jednoduché. Spousta vajec neoplodněných, tvrdé skořápky a bez pomoci by se jich pár ani nedostalo ven. Nezdary přičítám nezkušenosti jak své tak hus, které vyváděly mladé vůbec poprvé. Přes veškeré úsilí a nezdary nám běhá po výběhu třicet housat a deset z nich si vodí hrdí rodičové. Při pohledu na ně házím za hlavu neprospané noci, dva měsíce bince a uklízení hovňousů v domě, kdy již housátka svévolně opouštěla odchovny z dětských bazénků a zkoumala své blízké okolí, věčné ,, brblání " manžela.....to vše mi za to stálo. Jsem bohatší o pár zkušeností, které užiji v budoucnu a snad bude příští sezonu lépe

17.7.2019 12:36

Gratuluju, pěkně jste je namnožila. Jestli je ještě nějak okroužkujete, tak za ně na podzim dostanete od chovatelů slušně zaplaceno. Tedy myslím ty kusy s dobrou kresbou.
Ty nejstarší už patrně okroužkovat nejdou.
Než jsem pořídil češky, tak jsem původně taky chtěl tyhle pomořanky, ale češky mi nakonec přišly lepší jen protože vypadají jak bílá husa velká. Fakt pěkný odchov, teď hlavně přeju úspěch při prodeji.
A jestli husy i baštíte, tak na to vyberte ty s horší kesbou.

cyra

20.4.2020 20:00
cyra

XXX.XXX.103.250

dobry den ,vylihla se mi housata maji rozjete nohy ,muzete nekdo poradit

20.4.2020 20:12

cyra napsal(a):

Taky se mi to u husiček v líhni stalo, a dá se to řešit. Jenom není dobré s tím otálet, čím dříve tím lépe.
Svažte běháky gumičkou na vlasy tak, aby se neuškrtily, ale byly u sebe a nemohly se rozjet. Nechte to tak asi den a dejte house na hrubší povrch, kde to neklouže. Pak už se mu nebudou tolik rozjíždět. Zpočátku takové house je trochu rozkročenější a hůř běhá, ale v krátké době nohy zesílí a už běhají ok.

21.4.2020 06:00
Meelek

XXX.XXX.160.254

cyra napsal(a):

https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/628457/kuratka-a-nohy

21.4.2020 11:49
jo012810

XXX.XXX.101.35

cyra napsal(a):

Určitě můžete experimentovat, jak zde radí. Nicméně, já se držím řírody, kdy každá abnormalita je potrestána většinou smrtí. Tím se daří držet kvalitní genom daného druhu. U mne rozjeté nožky=utracení....

21.4.2020 15:07
ančovička1

XXX.XXX.22.78

O chovnosti se mluvit nedá,ale jako pekáčovky by špatné nebyly..tak proč to nezkusit?..

21.4.2020 15:45

jo012810 napsal(a):
Určitě můžete experimentovat, jak zde radí. Nicméně, já se držím řírody, kdy každá abnormalita je potrestána většinou smrtí. Tím se daří držet kvalitní genom daného druhu. U mne rozjeté nožky=utracení....

Máte pravdu, že v přírodě si takový jedinec ani neškrkne. V líhni je to něco jiného, líheň má jiný povrch a proto se to nemá měřit stejným metrem.

21.4.2020 18:13
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Meelek napsal(a):
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/628457/kuratka-a-nohy

Pokud už není pozdě tak tady je moje zkušenost. Vzala jsem kus sepraného měkkého hadru a utrhla z toho proužky o trochu míň než 1 cm. Pak jsem vzala house a přivázala mu to na nožičku. Pozor nechat uzel volně, ať se nožka nezaškrtí. No a potom podobně uvázat na druhou nožičku, tak, aby se nožky nemohly rozjíždět. A nechat asi tak 5 dní. Po této době by to mělo být srovnané. Pokud ne, tak se už nedá nic dělat.

21.4.2020 18:40
jo012810

XXX.XXX.101.35

Máte pravdu, že v přírodě si takový jedinec ani neškrkne. V líhni je to něco jiného, líheň má jiný povrch a proto se to nemá měřit stejným metrem.

Každý má svoji představu a cíl. Příroda je naše učitelka (alespoň podle mne), proto paní učitelku poslouchám, abych si neoslaboval svůj chov. Každá abnormalita úzce souvisí se životaschopností a přirozenou imunitou. Výsledky nesouladu s přírodou se projeví po několika generacích. U mne každé kuřátko dostane možnost na roštu se spravit (neklouže), ale zatím se žádnému nepodařilo. Tak asi tak.

21.4.2020 22:49
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Když se narodí dítě se špatně vyvinutými kyčelními jamkami, tak to taky nenecháte na přírodě a děláte všechno pro to, aby se to zpravilo a dítě normálně chodilo. A s těmi housaty to je podobné. A ještě příklad z rodiny. Švagrová, když byla mimino, tak musela být do roka v kšírech, aby se jí kyčle správně dodělaly. Z jejích třech dětí nemělo potíže žádné, takže to asi dědičné nebude. myslím, že to je spíš dané výživou v těhotenství. No a u housat krmením hus před snáškou.

22.4.2020 07:43

přezdívka napsal(a):
Když se narodí dítě se špatně vyvinutými kyčelními jamkami, tak to taky nenecháte na přírodě a děláte všechno pro to, aby se to zpravilo a dítě normálně chodilo. A s těmi housaty to je podobné. A ještě příklad z rodiny. Švagrová, když byla mimino, tak musela být do roka v kšírech, aby se jí kyčle správně dodělaly. Z jejích třech dětí nemělo potíže žádné, takže to asi dědičné nebude. myslím, že to je spíš dané výživou v těhotenství. No a u housat krmením hus před snáškou.

A jsme u etiky.....jenže srovnávat chov slepic, hus apod. s dítětem asi fakt nejde. Ikdyž kdysi staří Sparťané......

22.4.2020 09:19
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pointa mého předešlého příspěvku byla poslední věta. A za tím si stojím. To, že jsem uvedla dítě jako příklad jsem udělala schválně, protože to je známé napříč populací, že se chodí na kontrolu s nožičkami u mimin.

Přidejte reakci

Přidat smajlík