Zitra by se nam mela lihnout kuratka. Kvocna je v ohradce v kukani, ale nevim, jestli tam nebude kuratkum zima ( pri tomto pocasi). Mam ji nekam dat do tepla nebo jim nejak pritopit? Dekuji E.
Pokusím se poradit podle mých dlouholetých zkušeností. Kvočnu s kuřaty nikam nestěhujete, v průběhu líhnutí kuřata odebírejte pod žárovku, lampu než se všechny vylíhnou ať nemáte ztráty ušlapáním nebo aby kvočna s prvními kuřata neslezla z těch ostatních to by se rychle zachladily. Až budou nalíhnutá všechny tak nechte kvočnu se žrádlem a pitím v té malé boudičce kde teď sedí. Dejte krmení, vodu a na otvor nebo dvířka do výběhu dejte sklo nebo plexisklo, polykarbonát ať do boudičky nefouká. Nevím jak moc je bouda na sluníčku přes den pokud málo tak ji klidně přehoďte starým kabátem, dekou atd. předpokládám že jsou to jen latě a ještě bíle natřené. V žádném případě nepouštět malá kuřata do výběhu na trávník a studenou zem a v tomto počasí. Jen podotknu že kuřata z takovýchto podmínek-studené jaro a přirozeně pod kvočnou jsou nejlepší, nejhezčí, největší a nejzdravější zvířata co znám-s umělým odchoven nebo líhnutá v létě se nedají srovnat. Omlouvám se ale píšu to po lopatě jako pro laika.
Mimochodem ten fíkovník před výběhem je krásný doufám že krásně letos zaplodí. Já už mám fíkovníky obsypané jarní násadou o velikosti zralých třešní.
Jo fíkovníky moje srdcovka-zeptám se jaká jste lokalita já Mělnicko a letos ani centimetr omrznutí a u Vás vidím to samé. Jinak první týden kuřata vůbec ven jen ohřívání za sklem navíc v trávě špatně chodí a brzo se vyčerpají poté při pěkných dnech skoro neomezeně samozřejmě škaredé dny a noc zavřené. K1 dávat suchou je to drť né šrot jako před léty. Může být i BR1 ta je v první fázi a konkrétně v tomto chladném období ,,silnější´´ a lepší.
Hodonín tak to je jasný kromě kaki(tady zmrzá) tu mám taky vše a mandlí že nestačíme loupat. Pro kuřata už žádnou bedničku ani slámu, seno, hobliny nebo tak. V prvních dnech, hodinách hrozí zamotání se do materiálu a uhýn nebo kvočna hrozně hrabe a kuřata rozhrabuje i když hedvábnička ne ale předcházet rizikům je nejlepší-prostě rovná podlaha. Co je dobré tak hladký jekor koberec-nesmí být očka jinak zachytávají drápky, nebo obyčejný ale otočit spodní stranou nahoru a když se pod koberec dá i slabý polystyren tak krásně vrací teplo na spodek těla-břicho.
Děkuji za pozdrav a taky zdravím Zuzko. Dovolím si říct že moje kvočny jsou opravdu super-já osobně jich mám přes rok i 20cet a za sezonu pod nimi nalíhnu i 200kuřat a to už bezmála takto praktikuju 30let. Odchov cca do 4 týdnů jedna kvočna + kuřata ve velké králíkárně.
Evulenko bedničku určitě zrušit, polystyren dát klidně na celé dno, jen připomenu že něčím zakrýt jinak si kvočna a i kuřata rychle pochutnají ale to určitě obě dámy víte
Jinak vejce maransek a araukan jsem poznal jsou pěkná tak přeju stejně tak pěkná kuřátka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Eevulenka
napsal(a):
Rozlisujete pak kohoutky od slepiček? Nebo to nechavate vsechno? Jj koberec uz nachystan a jdu jim to vystlat. Jenom jsem pojezdila 5 obchodu a nesehnala K1 ani Br 1. Tak nevim, zitra jim dat strouhanku a vajicka?
Já kohouty jako malé poznám (u vlašek) a buďto se jako kuřata prodají, nebo je pozabíjím, aby mi tady neřvali. Nechávám jich jenom málo, dívám se na (zatím malé) hřebeny a nechávám si nejhezčí. Ale celé hejno kohoutků jsem už taky doma měl. I s kuřicemi. A šlo to.
Já mám všechno spolu, nejsou možnosti dělit. Když máte velký výběh, určitě lze spolu chovat kohoutky a slepičky. Když je výběh menší, tak kohoutci (zvláště je-li jich více) utlačují slepičky a je nutné oddělit ve tří měsících (lehká plemena) nebo později (těžší plemena). To se stalo babičce při společném odchovu ve voliéře, kohoutci dělali neplechu (šlo o české slepice).
Eevulenka
napsal(a):
Rozlisujete pak kohoutky od slepiček? Nebo to nechavate vsechno? Jj koberec uz nachystan a jdu jim to vystlat. Jenom jsem pojezdila 5 obchodu a nesehnala K1 ani Br 1. Tak nevim, zitra jim dat strouhanku a vajicka?
strouhanku a vajicka? To tak akorat dostanou pekny průjem!když zatim nemate K1,kupte jim jáhly,maji je v Kauflandu,,Penny..nebo kukuricny šrot,psenicny šrot..par dni vydrzi,potom K1..
U svých plemen nic nerozlišuju až těsně před pohlavní dopělostí kde i orpingtoňáci začnou nahánět slepice. Velký výběh vše vyřeší a nebo malý počet kuřat. Jinak strouhanku rozhodně ne. Strouhané vajíčko je možné, jak píše ančovička tak jáhly ty jsou nejvhodnější nebo i kuskus, bulgur, kukuřičný šrot co je doma. Ale co nejdříve sehnat kompletní krmnou směs.
kapybar

XXX.XXX.250.237
Líhnu si taky kuřata pod kvočnou, používám papírové bedničky vystlané senem a protože se mi už stalo, že kuře z hnízda během líhnutí vypadlo a nedokázalo se přes okraj vrátit zpátky, bedničku před líhnutím roztrhnu a okraje položím.
Máte tu zastřešenou část výběhu na noc zavírací? Měli jsme něco podobného, fungovalo to asi rok a pak se dovnitř dostala kuna/liška a slepice odnesla. Dovnitř se podhrabala a ven uvolnila tlakem na králičinu čalounické sponky, kterými byla přidělaná k latím. Teď už snad máme kunoodolné.
luky4066
napsal(a):
Ja první tyden krmim vajicko,tvaroh,strouhanka,druhy tyden pridan i srot a koprivu,zadne krmne smesi nepotrebuji,prujem mají jen ze studene vody
Já bych to dávala spíš obráceně, 1.týden šrot a pak přidávat ty měkké složky, strouhanku bych vynechala, je zbytečná, když mají pšeničnokukuřičný šrot.
Sehnala jsem K1! Jupi! Teda ukecala jsem o ni řidiče, co zrovna dnes dovezl do naší dediny krmivo. Mel jednu v aute a tu ještě zamluvenou. Jsem mu vychrlila příběh o lihnoucich se kuratkach a ten se slitoval 😀. Takže v poledne prvni a do včil jich je 6 z 10. Jsou krasna, ciperna a nechala jsem ji pod minkou. Tam mi připadla nejspokojenější. Uvidím jak do rána. Do kdy by se melo to poslední vylihnout?

Eevulenka
napsal(a):
Sehnala jsem K1! Jupi! Teda ukecala jsem o ni řidiče, co zrovna dnes dovezl do naší dediny krmivo. Mel jednu v aute a tu ještě zamluvenou. Jsem mu vychrlila příběh o lihnoucich se kuratkach a ten se slitoval 😀. Takže v poledne prvni a do včil jich je 6 z 10. Jsou krasna, ciperna a nechala jsem ji pod minkou. Tam mi připadla nejspokojenější. Uvidím jak do rána. Do kdy by se melo to poslední vylihnout?
Počkal bych do zítra. Pak bych ho zkusil, zda je v něm živé kuře (jemně poklepat a uslyšíte pípání) a odebral, abyste neblokovala kvočnu na hnízdě a zbytek kuřat nebyl jen pod kvočnou. Aby začali zobat a pít.

Zuzkaa
napsal(a):
Tak 9 konečné číslo, 2 pukavci. Příští týden bude líhnutí pod druhou kvočnou. Ta je větší, má jich pod sebou 13, tak uvidíme. Víc jich nechci, stejně to budou zase kohouti a kdo to má potom zabíjet.
Mno, když máte šikovného pejska jako my, tak se zabíjením nadbytečných kuřat nemusíte zaobírat..... Žel jako nadbytečná jím byla vyhodnocena všechna krom dvou slepiček....
Dobrý den,
mám akutní dotaz. Dala jsem pod kvočnu 2denní kuřátka. Bez problémů je přijala, od té doby ale stále jen sedí a zahřívá je, vůbec se nezvedá, ani na žrádlo nebo vyvenčení. Nevypadá, že by jí něco bylo, z ruky klidně zobe. Kuřátka ale potřebují žrát. Každou chvíli některé z nich vyleze z pod kvočny a jde se najíst a napít, absolutně ale nejsem schopná říct, jestli to dělají všechny. Mám kvočku zvednout a z kurníčku vynést? Vzhledem k počasí je v kurníčku chladněji, ale podle předchozích rad jsem pod ně dala polystyrén a přes kurník přehodila deku (mám podobný jako zadavatelka).
Díky Jana
esmez
napsal(a):
Dobrý den,
mám akutní dotaz. Dala jsem pod kvočnu 2denní kuřátka. Bez problémů je přijala, od té doby ale stále jen sedí a zahřívá je, vůbec se nezvedá, ani na žrádlo nebo vyvenčení. Nevypadá, že by jí něco bylo, z ruky klidně zobe. Kuřátka ale potřebují žrát. Každou chvíli některé z nich vyleze z pod kvočny a jde se najíst a napít, absolutně ale nejsem schopná říct, jestli to dělají všechny. Mám kvočku zvednout a z kurníčku vynést? Vzhledem k počasí je v kurníčku chladněji, ale podle předchozích rad jsem pod ně dala polystyrén a přes kurník přehodila deku (mám podobný jako zadavatelka).
Díky Jana
Dobrý den, toto chování kvočny je absolutně v pořádku. Dobrá kvočna při chladnu a čerstvých kuřatech pevně sedí a zahřívá je a slouží jako neomezený zdroj tepla. Horší kvočny a kvočny lehkých plemen začnou hned lítat a kuřata se mohou nachladit. Žrádlo a pití můžete dát blíže aby se kvočna napila a nažrala i v sedě a o to více bude malá kuřata volat a učit žrát. Pokud jsou kuřata zdravá a čilá tak si buďte jista že takto žerou všechny. Pokud jsou kuřata 2 denní tak si buďte jista že dnes nebo zítra kvočna začne vodit. Takto malé a v tomto počasí je do výběhu určitě nevynášejte. Snad od zítřka až oschne zem a bude slunce tak už budou moct.
frikmon
napsal(a):
Dobrý den, toto chování kvočny je absolutně v pořádku. Dobrá kvočna při chladnu a čerstvých kuřatech pevně sedí a zahřívá je a slouží jako neomezený zdroj tepla. Horší kvočny a kvočny lehkých plemen začnou hned lítat a kuřata se mohou nachladit. Žrádlo a pití můžete dát blíže aby se kvočna napila a nažrala i v sedě a o to více bude malá kuřata volat a učit žrát. Pokud jsou kuřata zdravá a čilá tak si buďte jista že takto žerou všechny. Pokud jsou kuřata 2 denní tak si buďte jista že dnes nebo zítra kvočna začne vodit. Takto malé a v tomto počasí je do výběhu určitě nevynášejte. Snad od zítřka až oschne zem a bude slunce tak už budou moct.
Díky moc.
ladd
napsal(a):
Kuřátka bych o víkendu radši ven nedával, zem je ještě prochladlá.
Moje 10ti denní už šla s mámou dnes ven. Kvočna jinak nedala, chtěla se pochlubit ostatním. Jsou zdravá, dobře žerou a rostou jako z vody. Nechám je venku asi do 16 než se začne ochlazovat. Víkend má být teplý.

No, mě se mají líhnout 21.5., tak snad oteplení přijde a zůstane. díky zimě nemám venku ještě kytky ze skladu, kde jsou potom kvočny s kuřaty na přechodnou dobu. Takže asi bude otužování.... Spíše řeším, že jsem letos poprvé nasadil dvě kvočny, které sedí v jedné odchovně, každá ve své kukani, ale je tam společný uzavíratelný předprostor a společný malý výběh. Tak jestli se vzájemně snesou (při venčení to spolu zvládly, nehádaly se, nepraly), Zkušenost nemám, v hejnu je klid (krom klasických klofanců na připomenutí hierarchie). No, uvidím, v nejhorším půjde jedna do staré psí boudy
napsal(a):
No, mě se mají líhnout 21.5., tak snad oteplení přijde a zůstane. díky zimě nemám venku ještě kytky ze skladu, kde jsou potom kvočny s kuřaty na přechodnou dobu. Takže asi bude otužování.... Spíše řeším, že jsem letos poprvé nasadil dvě kvočny, které sedí v jedné odchovně, každá ve své kukani, ale je tam společný uzavíratelný předprostor a společný malý výběh. Tak jestli se vzájemně snesou (při venčení to spolu zvládly, nehádaly se, nepraly), Zkušenost nemám, v hejnu je klid (krom klasických klofanců na připomenutí hierarchie). No, uvidím, v nejhorším půjde jedna do staré psí boudy
Dokavad jen sedí na vejcích je to v pohodě, až budou vodit kuřata, budou jak dva kohouti. Venku, kde se dle hierarchie jedna druhé může vyhnout, kolize až tak nehrozí. V uzavřeném prostoru bych ale mít dvě kvočny s kuřaty pohromadě neriskoval, při třenicích mohou kuřátka ušlapat.
Jestli se to bude líhnou najednou, tak bych dal kuřata vodit jedné kvočně.
ladd
napsal(a):
Dokavad jen sedí na vejcích je to v pohodě, až budou vodit kuřata, budou jak dva kohouti. Venku, kde se dle hierarchie jedna druhé může vyhnout, kolize až tak nehrozí. V uzavřeném prostoru bych ale mít dvě kvočny s kuřaty pohromadě neriskoval, při třenicích mohou kuřátka ušlapat.
Jestli se to bude líhnou najednou, tak bych dal kuřata vodit jedné kvočně.
Toho jsem se také bála. Raději jsem zřídila ještě jednu odchovničku a přepažila výběh, takže k sobě nebudou moci. Na trávu je pak ale pustím dohromady. Já mám mezi nimi 10 dní rozdíl, což je blbé, protože budu mít už každé jiný režim dne. Tyhle starší už chodí ven a mladší k nim přidat nemohu. Příště budu lépe přemýšlet a podsadím vejce současně.

No nevím proč to funguje, ale vodí mi spolu kuřata 4 kvočny různých plemen. Neperou se a kuřata se chodí zahřívat pod všechny, dokonce maminám i sedají na záda. Jsou mezi nimi věkové rozdíly, ale to nikdo neřeší, kuřatům to nevadí. Dokonce je s nimi i jedno "jiné kuře" (ona je to malá kačenka ), a zahřívá se tam taky.
Výhoda 4 kvočen je, že každá jde po výběhu na jinou stranu. A kuřata si tak mohou vybrat místo, kde budou zrovna pobývat, se kterou mámou a kde budou hledat potravu v trávě.
Dobrý večer, momentálně mi venku vodi kuřata 3 kvočny. 2x velikonoční, 1x o týden mladší. Jsou celou dobu venku. Bez vytápění, polystyrenu, bez zasahování. 2 sedely a po vylihnuti byly 2 dny v kralikarne, 3.seděla rovnou v domečku a to bylo úplně nejlepší.
Myslím, že instinkt funguje lépe než lidská pomoc 🐣
Na fotce je jedna z ubytoven. Větší už běhají volně.