Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.5.2019 09:24
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Dobrý den, setkali jste se někdy s tím, že kvočna zabije všechna svá, postupně se líhnoucí, kuřata? Kvočna je Plymutka 5ti letá, zkušená, nikdy nic takového dříve neudělala, přijíma i cizí kuřata. Kvočna není moje, je zapůjčená a seděla na vajíčkách Vlašek. Mohlo by se jednat o stresovou situaci (změna prostředí)? Děkuji za názor.

29.5.2019 09:51
ladd

XXX.XXX.34.42

Zažil jsem asi 2x, že kvočna zabila svoje první líhnoucí se kuře. Přičítám to tomu, že se jí ještě nepřepnul instinkt z vajec na kuřata a brala ho jako vetřelce.
Nic jiného, než změna prostředí mě nenapadá. Jestli má pod sebou ještě nějaká vejce, zatemněte kukaň, kde sedí.

29.5.2019 09:58
asperulo

XXX.XXX.104.1

Stalo se mi, že kvočna vyseděla kuřata v šeru chlíva a já je hned přenesla do ohrádky ven na sluníčko. Začala do noch zuřivě klovat.. Tak jsem ji i skuřaty zase dala zpět na původní místo a nechala "dosedět" v šeru a jen jsem přistrčila krmení a vodu. Kvočna začala kuřata posltupně volat a krmit, druhý den už to bylo lepší. Dala jsem kvočně světlo, aby kuřata okoukla a byl klid. Někdy může být kvočna něčím rušena - myši, psi, jiná zvířata či zvuky na které není zvyklá ...

29.5.2019 10:46
ančovička1

XXX.XXX.34.60

Taky se mi to stalo,loni ,a byla to maranska..zabijela lihnouci se kuřata..žádný predator k ni nemohl,byla celou dobu sezeni zabezpecena pletivovymi dvířky a pod kontrolou poustena.kuratka jsem dolihla v lihni a odchovala samotne..takovou slepici si oznacte a už bych ji nanasadila..

29.5.2019 10:58
frikmon

XXX.XXX.175.194

Zuzkaa napsal(a):
Dobrý den, setkali jste se někdy s tím, že kvočna zabije všechna svá, postupně se líhnoucí, kuřata? Kvočna je Plymutka 5ti letá, zkušená, nikdy nic takového dříve neudělala, přijíma i cizí kuřata. Kvočna není moje, je zapůjčená a seděla na vajíčkách Vlašek. Mohlo by se jednat o stresovou situaci (změna prostředí)? Děkuji za názor.

Dobrý den Zuzko,není to tak že je to velice dobrá a zkušená kvočna která pomáhá líhnoucím se kuřatům. Taková kvočna doslova vytáhne mokré nedolíhlé kuře ze skořápky a to nemá šanci často není ještě vtažený ani žloutkový váček. A druhá možnost je že zkušená kvočna zabíjí líhnoucí se kuřata díky letošnímu vrtošivému počasí. Prostě nechce potomky do zimy a deště. O tomhle by letos mohli povídat exotáři-zabitá mláďata, vyházená vejce z budek, čisté násady nebo žádný zájem o hnízdění. Příroda a počasí je SVÉ a každé zvíře na to reaguje taky po svém konkrétně matky které mají pečovat o potomky.

29.5.2019 15:41
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Děkuji všem za odpovědi. Seděla v malé budce, v šeru, v tichu, ničím nerušena v prázdném boxu, kde máme uskladněné piliny. U sebe vodu a pšenici.Mláďata byla opravdu asi vytažena z vajec (skořápky sežrané), u některých byl žloutkový váček nevtažený, jinak krásná dovyvinutá kuřátka se silnýma nohama, ještě mokrá. Nejprve jsem našla ráno, v den líhnutí 2 mrtvolky. Myslela jsem, že skořápky jsou tak křehké, že je rozšlápla, odpoledne další, ještě teplá, celkem takto zlikvidovala 8 kuřat z 9 vajec. Poslední bylo prázdné. To počasí je opravdu pekelné. Prostě jí z toho hráblo.

29.5.2019 15:57
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Mě se prave lihnou rousne milflerky pod třemi kvocnami v kukanich kurniku,kde ještě nocuje dalších asi 10 slepicek a vubec nemaji problém z nich ani z počasí..ve velkem kurniku ve stodole mi sedi dve maransky na vejcich a v pohodě..možná,že exoticka zvirata různě reaguji na změny počasí,nevim,ale myslim,že našim slepicim by to vadit nemělo..😀

29.5.2019 16:21
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

No opravdu nevím, jsem z toho jelen. Nikdy jsem se s tímhle nesetkala. Kdyby jedno, ale všechny? Prostě je to nějaké pudové jednání.

29.5.2019 19:26
ančovička1

XXX.XXX.34.60

Vite, takové úchylne počínání bohužel neni jenom u slepic,nemusim se o tom asi vic rozšiřovat...určitě to neni normální,takovou slepici nejlip do polivky..

Přidejte reakci

Přidat smajlík