Špatna kvočna???

Dominant
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2019 23:14
Elsaiva

XXX.XXX.198.188

Tak jsme po 20 dnech vyhodili vajička na kterych nam kvočna sedela😣😣😣😢😢😢😢 zkoušela jsem vajicka a všechna bez znamek pohybu...teď mi kvočna stale sedí u místa kde seděla na vajickach...a nechce se zapojit mezi ostatni slípky😣😣😣 jsem z toho moc smutná...moooc jsme se tesili na kuřatka...nevím kde jsem udělala chybu...😣😣😣😢😢😢😢😢

MišaH.

16.6.2019 23:27
MišaH.

XXX.XXX.168.196

Co přesně to znamená: zkoušela jsem vajíčka a všechna bez známek pohybu?

17.6.2019 00:01
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Nechapu,proc jste vajicka vyhodili 20den a nepockali jeste,dva,tri dny?ppodle ceho jste usoudili,že jsou kurata mrtva?

MišaH.

17.6.2019 00:11
MišaH.

XXX.XXX.168.196

Doufám, že ne prosvěcením 20tý den je jim na pohyb dost těsno.

Ale co, je teplo, kdyžtak to dolíhnou někde na hnoji

17.6.2019 06:48
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..nevite,kde jste udělala chybu?.no přece,že jste vajíčka vyhodila!!

17.6.2019 07:05
Olánek

XXX.XXX.122.72

Pořiďte si ke slípkám kohouta.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.6.2019 07:10

Vemte ta vajíčka, pokud jste je hodila do hnojníku, a vraťte je ke kvočně.
Pokud se nic nevylíhne, tak se podívejte do inzerce, kde je stále nabídka kuřátek. Věřím, že seženete nějaká ke kvočně.

17.6.2019 07:49

Elsaiva napsal(a):
Tak jsme po 20 dnech vyhodili vajička na kterych nam kvočna sedela😣😣😣😢😢😢😢 zkoušela jsem vajicka a všechna bez znamek pohybu...teď mi kvočna stale sedí u místa kde seděla na vajickach...a nechce se zapojit mezi ostatni slípky😣😣😣 jsem z toho moc smutná...moooc jsme se tesili na kuřatka...nevím kde jsem udělala chybu...😣😣😣😢😢😢😢😢

Krom víše uvedeného, kvočna se nezapojí sama, je naprogramovaná tak, že sedí, dokud se jí nic nevylíhne. Když jste jí vejce sebrala, tak jí musíte zamezit přístup k původnímu hnízdu, chvíli jí to bude trvat, je to stejný proces, jako když chcete nežádoucí kvočnu odkvokat.
Jinak tak vyhozená vejce jste rozbila (většina chovatelů to dělá, aby věděli, jestli jsou vejce plná nebo ne, když už se nic nevylíhne) nebo ne? A kuřata se líhnou 21. den, proto tady to velké překvapení diskutujících.

MišaH.

17.6.2019 08:24
MišaH.

XXX.XXX.168.196

Olánek napsal(a):
Pořiďte si ke slípkám kohouta.

Myslíte to asi jako srandu, ale takový chovatele, co si chtěli vysedět kuřátka po svých slepičkách, který v životě neviděly kohouta jsem opravdu zažila

A taky takový, co si koupili násadový vejce v obchoďáku - někdo jim totiž řekl, že tohle plemeno snáší dvě vejce denně, tak neberte to

17.6.2019 09:40
Olánek

XXX.XXX.122.72

Cit.nechce se zapojit mezi ostatní slípky,a co kohout? Vyznívá to trochu feministicky dokonce i v harémových chovech.

17.6.2019 18:01
Elsaiva

XXX.XXX.198.188

Dala jsem je do vody a bez pohybu a pískotu a pri zatrepaní vsechna jako žblunkala aspon byla tady sousedka a s tou jsme to zkousely

17.6.2019 18:06
Elsaiva

XXX.XXX.198.188

Kdyz jsme meli vloni kuratka tak po namoceni do vlahe vody se vajicka rozhybala a i byla kuratka slyset tentokrat vubec nic a navic kvocna mela pod sebou 10 vajec a najednou jich bylo poize 6 a to jeste v tomto stavu....😢😢😢

MišaH.

17.6.2019 18:40
MišaH.

XXX.XXX.174.24

Elsaiva napsal(a):
Dala jsem je do vody a bez pohybu a pískotu a pri zatrepaní vsechna jako žblunkala aspon byla tady sousedka a s tou jsme to zkousely

To myslíte vážně? Kdo Vám proboha něco takovýho poradil?

Trochu mě uklidňuje jen to jestli žbluňkala pípání a pohyb zaznamenáte až u líhnoucích se kuřat, né je nedočkavě před termínem házet do kýble a čekat na známky života.

Poslední dny se vejce nemají vůbec pohybovat, můžete tím poškodit cévy a způsobit odumření zárodku.
A ponoření do vody je taky na hlavu - ucpete ve vejci póry a kuře se bude dusit - nemluvě o vstupní cestě pro bakterie, násadová vejce se nemají ani omývat natož tohle.

Neberte to zle, ale v kvočně chyba nebude

17.6.2019 21:37
Elsaiva

XXX.XXX.198.188

Vubec neberu nic zle,jen me stve ze jsem poslechla sousedy😢😢😢😢😢😢ale opravdu i ja to zkusila a vajicka šplouchala jako pukavci..děkuji Vam za cenne rady slepickam se opravdu moooc venuji mam je jako me pejsky take je miluju,ale nikdy jsem slepicky nemela a tak davam na rady...je mi z toho ted do place..ze jsem poslechla sousedky a vse jsem znicila😣😣😣😣😣😣😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

MišaH.

17.6.2019 21:51
MišaH.

XXX.XXX.174.24

Nechte to příště na kvočně, ona ví co dělat a když budou vejce prázdný, tak si prostě odsedí svůj čas a sama z nich sleze.

My máme vždycky nejlepší kuřata ty, který vůbec nejsou plánovaný - slepice si prostě nanese na dobře skrytém místě, ideálně mezi balíky slámy, aby jsme neměli šanci se tam dostat pak si na tři týdny zmizne a přivede nám dvacet kuřat a tak to prostě má být žádná přemíra péče, příroda si poradí

18.6.2019 06:20
Elsaiva

XXX.XXX.198.188

Dobry den děkuji Vám....ja jsem z toho špatná...je mi to moc líto

18.6.2019 06:23

Elsaiva napsal(a):

Proč jste z toho špatná a raději ji nekoupíte kuřata z líhně? Měla byste z kvočny radosti dost a ještě si zavedla domů možná nové plemeno.
Nemůžete sehnat?

18.6.2019 07:20
kastef

XXX.XXX.69.65

Elsaiva napsal(a):

přesně tak,sežente pipině několik kuřátek a bude zas radost.

18.6.2019 07:25
ančovička1

XXX.XXX.220.127

...oni mozna ti sousedi meli pravdu,že ve vejcich nic nebylo..bud byla vejce neoplodnena nebo oplodnena byla zastuzena..pisete,zer slepice se slepice bybehla vyvencit a nemohla zpět..nemate o ni zadny prehled,kdy a jak dlouho byla z vajec,nez jste jo pustila zpět..kvocna mela i špatné hnizdo,mela jste jí dát bednicku,malou,plastovou,od zeleniny,vystlat..moje kvocny sedi pod kontrolou v kukani,zavřené mřížkou jako dvířka na obrdlik,aby tak nelezly slepice a vypoustim ji ven ve stejný cad,odpoledne,necekam,az sama vyleze,vytahnu ji,vyhoddo vybehu,pohlidam za pul hoďky,az se sama vraci a opet zavřu..je v klidu,bez problémů..tak příště

18.6.2019 07:28
achula

XXX.XXX.158.118

Mne kvocna sedela pres 6 nedel, davala jsem pod ni vejce dvakrat a nevyslo ji to. A sehnala jsem prave klubajici se kurata ve vejcich takze ted' je kvocna konecne mama, jinak by tam na tech zkazenych vejcich sedela doted'. Mam pocit ze nekdy kvocna nepozna ze je to mrtvy.

18.6.2019 07:37
ančovička1

XXX.XXX.35.128

Dobre jste udělala,kvocna to nepozná..👍

18.6.2019 10:06
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Tak dneska je den D. Ta kvočna, co před 3.týdny zavraždila všechna svá kuřata, zůstala sedět. Udělala jsem jí nové hnízdo a dala pod ní pár podkladků. Vajíčka jsou v líhni. V půlnoci se začala 2 klubat, tak jsem ro riskla a odnesla pod kvočnu. Další se klubou v líhni. Pokud to dobře dopadne a ty 2 nezabije, dostane další. Držim jí palce, ať to zvládne, jinak jí čeká papiňák.

18.6.2019 11:04
frikmon

XXX.XXX.153.105

Elsaiva napsal(a):
Vubec neberu nic zle,jen me stve ze jsem poslechla sousedy😢😢😢😢😢😢ale opravdu i ja to zkusila a vajicka šplouchala jako pukavci..děkuji Vam za cenne rady slepickam se opravdu moooc venuji mam je jako me pejsky take je miluju,ale nikdy jsem slepicky nemela a tak davam na rady...je mi z toho ted do place..ze jsem poslechla sousedky a vse jsem znicila😣😣😣😣😣😣😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

Vůbec nelitujte a dejte na radu sousedky jestli má zkušenosti. Žbluňkajíci vejce jsou buď čistá nebo odumřelá brzo po začátku inkubace. Slepice se líhnou 21dní a předejít těmto nejasnostem se dá jednoduše a to tím že se všichni naučí prosvěcovat-je to rychlé a jednoduché a pro všechny naučit se to dá!!! není to žádná vysoká škola! Taky se kvočna dá znova nasadit už za týden a ne za 3 týdny znova aby seděla 6 neděl. Ve vašem případě se dají koupit kuřata a pod kvočnu podsadit ale to už je asi pozdě pokud nadále nesedí.
A rady jako například od Míši H. vůbec neberte vážně a hlavně jako začínající chovatel. Jsme chovatelé a chováme a staráme se navíc o přešlechtěná zvířata která už si sami ani s přírodou neporadí. Nechováme bažanty ani divoké kachny a i tam vidíme že někdy nemají mláďata žádné nebo jen málo. Chovatel chová snad taky trochu pro užitek jak vajec nebo masa a třeba tři kuřata pod kvočnou stačí asi málo komu. Je jasné že někdy nevhodným zásahem můžeme způsobit více škody než bychom to nechali být ale to se stává a je to běžné i u zkušených chovatelů. Každý kus zvířete je jiný ale minimum základní péče, zkušeností a vědomostí je základ pro každého.
A ještě ke kvočnám které se ztratí a přivedou na 3 týdny krásná zdravá kuřata. Jistě je na ně hezký pohled a pocit že si to tak sama/nebo příroda pěkně zařídila ale z chovatelského hlediska na tom není nic. Počínaje 3 týdny kdy je slepice v ohorožení predátorů, nemluvě o tom že jako chovatel nevím kam se mi jeden kus ztratil atd. atd. A pokud slepičky pocházejí všechny od takovéto kvočny a matky-že si hnízdo nanesla sama tak budou velice zdatnými kvočnami několikrát za rok ale vajec se nedočkáte. A to nemluvím o po ní ponechaném kohoutu do chovu kdy kvočnami-myšleno dcerami zamoří postupně celý chov-a to opravdu pak celý chov kvoká a nenese. Doufám že jsem to napsal srozumitelnou formou pro všechny méně zkušené a základ je opravdu jak říkal už Komenský učit se, učit se, učit se. A nespoléhat na sousedy a nebo strkat hlavu do písku já neumím, já nevím, já nepoznám. Jde opravdu o minimum znalostí které zvládne a naučí se absolvent základní školy. Tak hurá na to a pěkný den Všem

18.6.2019 11:04
ančovička1

XXX.XXX.35.128

Zuzko,to ja mam opačný "problem"..kvočne jsem kuřatka odebirala,protoze vajíčka byla přisnášena postupně,pozdě jsem hnizdo objevila..dvě kuřata umackala,8se už pred par dny vylihla..mela jsem je doma,kvocna jeste na dvou seděla..kuratka jsem kvocne vratila a cekala,jak bude reagovat,jestli je nebude stipat..ale opak byl pravdou třídenní kuřata se na kvocnu vrhla,zavěsil a se kvocne na lalucky, na hřebínek a držela!slepice trepala hlavou,aby ty dinosaury setřásla,kuřata litala vzduchem,ale hned útočila znovu a znovu😱..tak to jsem jeste nevidela😂po chvili navazovani mateřskych vztahů,to kvocna vzdala a odesla si do rohu hrabat podestylku..kurata se uklidnila a mámě dala milost😂

18.6.2019 11:50
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Tak to je super, že to všechny přežily ve zdraví, jak kvočna, tak kuřátka. Ať se daří.

MišaH.

18.6.2019 12:32
MišaH.

XXX.XXX.128.184

frikmon napsal(a):
Vůbec nelitujte a dejte na radu sousedky jestli má zkušenosti. Žbluňkajíci vejce jsou buď čistá nebo odumřelá brzo po začátku inkubace. Slepice se líhnou 21dní a předejít těmto nejasnostem se dá jednoduše a to tím že se všichni naučí prosvěcovat-je to rychlé a jednoduché a pro všechny naučit se to dá!!! není to žádná vysoká škola! Taky se kvočna dá znova nasadit už za týden a ne za 3 týdny znova aby seděla 6 neděl. Ve vašem případě se dají koupit kuřata a pod kvočnu podsadit ale to už je asi pozdě pokud nadále nesedí.
A rady jako například od Míši H. vůbec neberte vážně a hlavně jako začínající chovatel. Jsme chovatelé a chováme a staráme se navíc o přešlechtěná zvířata která už si sami ani s přírodou neporadí. Nechováme bažanty ani divoké kachny a i tam vidíme že někdy nemají mláďata žádné nebo jen málo. Chovatel chová snad taky trochu pro užitek jak vajec nebo masa a třeba tři kuřata pod kvočnou stačí asi málo komu. Je jasné že někdy nevhodným zásahem můžeme způsobit více škody než bychom to nechali být ale to se stává a je to běžné i u zkušených chovatelů. Každý kus zvířete je jiný ale minimum základní péče, zkušeností a vědomostí je základ pro každého.
A ještě ke kvočnám které se ztratí a přivedou na 3 týdny krásná zdravá kuřata. Jistě je na ně hezký pohled a pocit že si to tak sama/nebo příroda pěkně zařídila ale z chovatelského hlediska na tom není nic. Počínaje 3 týdny kdy je slepice v ohorožení predátorů, nemluvě o tom že jako chovatel nevím kam se mi jeden kus ztratil atd. atd. A pokud slepičky pocházejí všechny od takovéto kvočny a matky-že si hnízdo nanesla sama tak budou velice zdatnými kvočnami několikrát za rok ale vajec se nedočkáte. A to nemluvím o po ní ponechaném kohoutu do chovu kdy kvočnami-myšleno dcerami zamoří postupně celý chov-a to opravdu pak celý chov kvoká a nenese. Doufám že jsem to napsal srozumitelnou formou pro všechny méně zkušené a základ je opravdu jak říkal už Komenský učit se, učit se, učit se. A nespoléhat na sousedy a nebo strkat hlavu do písku já neumím, já nevím, já nepoznám. Jde opravdu o minimum znalostí které zvládne a naučí se absolvent základní školy. Tak hurá na to a pěkný den Všem

To jste mi to teda nandal

Ale ať se Vám to líbí nebo ne, tak tyhle naše slepice a následně jejich zatoulaní bastardi, které tu odsuzujete jako něco naprosto podřadného nesou jak žádné jiné slepice v okolí a kvočen máme naprosté minimum

Mně osobně zase přijde dost divné "chovat přešlechtěná zvířata která už si sami ani s přírodou neporadí" tady je podle mě něco špatně.

18.6.2019 16:29
ladd

XXX.XXX.34.47

Slepice, která začne zanášet a po nanasení 15 vajec přivede hejno 15 kuřátek, nemusí gen kvokavosti vůbec předávat., protože kdyby zanášet nezačala, nezačala by třeba ani kvokat. Gen kvokavosti předávají ty slepice, které se rozkvokají ve snáškových hnízdech, kde jsou jim vajíčka denně sbírána.
Když slepice zanáší, tak je kolikrát jak duch. Po snesení vajíčka kdákne párkrát a třeba i, až když je venku ze stodoly nebo ani to ne. A když někdo chodí do práce, nemá ani kdy to postřehnout. A najít takové hnízdo je také oříšek. Ve stodole, když jste mladej štíhlej, nebo tam můžete poslat děti to jde. Ale při neomezeném výběhu někde v kopřivách?..

19.6.2019 23:15
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Zuzkaa napsal(a):
Tak dneska je den D. Ta kvočna, co před 3.týdny zavraždila všechna svá kuřata, zůstala sedět. Udělala jsem jí nové hnízdo a dala pod ní pár podkladků. Vajíčka jsou v líhni. V půlnoci se začala 2 klubat, tak jsem ro riskla a odnesla pod kvočnu. Další se klubou v líhni. Pokud to dobře dopadne a ty 2 nezabije, dostane další. Držim jí palce, ať to zvládne, jinak jí čeká papiňák.

Nakonec má vše dobrý konec. Kvočna po dalších 3 týdnech sezení přijala všechna kuřata z líhně a vypadá na starostlivou matku. Taky toho měla v těch vedrech asi plnej zobák, ale vydržela sedět a neslezla z hnízda, tak jsem jí odpustila.

21.6.2019 09:46
esmez

XXX.XXX.12.218

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, po jaké době začne kvočna znovu snášet. Moje seděla 3 týdny a teď už 5 týdnů vodí. Už 3x jsem totiž našla v hnízdě vejce, u kterého si nejsem jistá "plemennou příslušností"
Díky moc

21.6.2019 10:01
ančovička1

XXX.XXX.49.127

..záleží na tom,jak je stará a také na plemeni..takova 3letá kvočna bude odpocivat déle,může zacit pelichat a nest už mozna ani letos nezacne..3lete slepice rovnou po kuratech zabijime,sice je nechame trochu přibrat.😁..mlada kvocna by mohla snaset,hned,jak ji oddelite od kurat,za predpokladu vydatného krmeni..

21.6.2019 10:17
esmez

XXX.XXX.12.218

kvočna je loňská orpingtonka. Od kuřat ji oddělíme, až toho sama začne mít plný zobák:) Jestli ještě můžu k tomu krmení - má přístup ke krmení pro kuřata (ty krmím zvlášť v malé ohrádce) i pro ostatní nosnice ve výběhu. Do kuřecí směsi ďobe spíš symbolicky, žere hlavně s ostatními slepicemi. Nevadí jí, že je tam dost bílkovin? Nebo mám namíchat něco speciálně pro ni?

21.6.2019 10:38

esmez napsal(a):
kvočna je loňská orpingtonka. Od kuřat ji oddělíme, až toho sama začne mít plný zobák:) Jestli ještě můžu k tomu krmení - má přístup ke krmení pro kuřata (ty krmím zvlášť v malé ohrádce) i pro ostatní nosnice ve výběhu. Do kuřecí směsi ďobe spíš symbolicky, žere hlavně s ostatními slepicemi. Nevadí jí, že je tam dost bílkovin? Nebo mám namíchat něco speciálně pro ni?

Právě to mohlo způsobit, že začala znovu nést, ačkoliv ještě vodí kuřata.

A.k

22.6.2019 14:20
A.k

XXX.XXX.99.215

Neví někdo prosím co je to za plemeno?

22.6.2019 20:22
ančovička1

XXX.XXX.25.247

Podle nedorostleho a nedopereneho kuřete vam těžko kdo rekne,co je to za plemeno..ale nejspis to je krizenec..

Lukáš.V

22.6.2019 20:56
Lukáš.V

XXX.XXX.99.215

Sedly si mi dvě kachny indyckých běžců a mají společné hnízdo ve kterém mají 25 vajec a chci se zeptat jestli budou ty malá káčátka vodit společně a jestli nenastane nějaký problém až se vylíhnou poradí mi někdo ?

22.6.2019 21:13
ančovička1

XXX.XXX.25.247

Pokud je dobre vylihnou a nezastudi vejce pretahovanim se o ně,budou se o kacata starat spolu..

Lukáš.V

22.6.2019 21:19
Lukáš.V

XXX.XXX.99.215

ančovička1 napsal(a):
Pokud je dobre vylihnou a nezastudi vejce pretahovanim se o ně,budou se o kacata starat spolu..

Oni jsou právě že obě úplně v klidu a vůbec se o hnízdo neperou

22.6.2019 21:27
kastef

XXX.XXX.69.65

Lukáš.V napsal(a):
Sedly si mi dvě kachny indyckých běžců a mají společné hnízdo ve kterém mají 25 vajec a chci se zeptat jestli budou ty malá káčátka vodit společně a jestli nenastane nějaký problém až se vylíhnou poradí mi někdo ?

mě sedělo 5 kachen ve velké bedně na 20 vejcích,i když sem je chtěla oddělit,ne chtěly být spolu.Vyseděly 15 kaček.Spíš mi přišlo,že pak byly malé kačky zmatené,nebot staré je nevodily všechny,jen 2.

22.6.2019 21:29

Lukáš.V napsal(a):
Oni jsou právě že obě úplně v klidu a vůbec se o hnízdo neperou

Důležité je, že musely zasednout spolu během nejvýš 2 dnů. Aby se kachňata líhla současně. Jestliže sedly naráz, tak to bude ok
Pokud se tak nestalo (třeba jedna sedla o 6 dnů dříve), tak to musíte řešit uměle. Odebírejte káčata, když se vylíhnou a čekejte, až se vylíhne úplně všechno. Měl byste tedy ta starší doma (ale nesmíte je mazlit a ochočovat, jinak pro ně kachna nebude matkou) a vrátit je po vylíhnutí mladších vajec. Nebo při vylíhnutí prvních seberte je z hnízda a ještě jednu kačenu, kterou dáte někde, kde je druhá na hnízdě neuslyší. A po vylíhnutí mladších je dáte spolu.
Nebo je můžete nechat vyvést spolu ta první a zbylá vejce umístit dolíhnout v líhni nebo kvočnou. Káčata jim pak dáte.

22.6.2019 21:33
kastef

XXX.XXX.69.65

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Důležité je, že musely zasednout spolu během nejvýš 2 dnů. Aby se kachňata líhla současně. Jestliže sedly naráz, tak to bude ok
Pokud se tak nestalo (třeba jedna sedla o 6 dnů dříve), tak to musíte řešit uměle. Odebírejte káčata, když se vylíhnou a čekejte, až se vylíhne úplně všechno. Měl byste tedy ta starší doma (ale nesmíte je mazlit a ochočovat, jinak pro ně kachna nebude matkou) a vrátit je po vylíhnutí mladších vajec. Nebo při vylíhnutí prvních seberte je z hnízda a ještě jednu kačenu, kterou dáte někde, kde je druhá na hnízdě neuslyší. A po vylíhnutí mladších je dáte spolu.
Nebo je můžete nechat vyvést spolu ta první a zbylá vejce umístit dolíhnout v líhni nebo kvočnou. Káčata jim pak dáte.

já kachní vejce odebírám denně,nosím domů-v hnízdě jsou podkladky a pak po zasednutí počkám dva dny,jestli je vše OK,podkladky vyměním za vejce,a vejce se líhnou do 24 hodin.Naše kačky s vylíhlými kachnaty nikdy nechtějí ven,skoro týden jsou s nimi v kotci,až po týdnu vylezou.

Lukáš.V

22.6.2019 21:54
Lukáš.V

XXX.XXX.99.215

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Sedli si obě dvě ve stejný den a sedí na vejcích oběh stejně dlouho obě dvě šly do bedny a hned si spolu sedli a sedí takhle už 17 dnů

22.6.2019 22:27

Lukáš.V napsal(a):
Sedli si obě dvě ve stejný den a sedí na vejcích oběh stejně dlouho obě dvě šly do bedny a hned si spolu sedli a sedí takhle už 17 dnů

Tak to bude bez problémů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík