Barbora88

XXX.XXX.242.91
Dobrý den, sedí mi kvočna zatím je v králíkarně oddělená od ostatních slepic. Ven jít může,má malinkej výběh a vychází tak po 3-4 dnech ven. Ráda bych se zeptala kam ale s kuřatama až se vylíhnou. Můžu je nechat jít hned ven a nebo musí být nějaký čas pouze doma?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kuřata nechte týden v tom malém výběhu
Já kuřata po týdnu s kvočnou umisťuji k ostatní drůbeži (dospělé slípky, husy, kachny, bažanti) a není žádný problém ze strany druhých zvířat. Kuřata nocují v králíkárně a krmení pro kuřata musí mít pod klecí, kam stará drůbež nevleze, aby měla k potravě přístup pořád.
Akorát se mi letos asi tak 5-8 kuřat utopilo v koupacím jezírku.
Horší bylo, že nějaká kuřata zdechla na kokcidiózu nebo promočení (i když se neutopila).
Proto doporučuji pro odchov ve výběhu určitě zajistit jakoukoli vodu proti utonutí a mít alespoň část výběhu bez trávy (dlažba, písek, hlína) a s nízkou trávou. Moje kuřata začínají chodit hledat potravu do pole tak po měsíci stáří nebo později (dle toho, jak je venku), a to bez kvočen, ty se drží spíše v zahradě.

Barbora88
napsal(a):
Dobrý den, sedí mi kvočna zatím je v králíkarně oddělená od ostatních slepic. Ven jít může,má malinkej výběh a vychází tak po 3-4 dnech ven. Ráda bych se zeptala kam ale s kuřatama až se vylíhnou. Můžu je nechat jít hned ven a nebo musí být nějaký čas pouze doma?
Jako začátečníkovi doporučuji nechat kvočnu s kuřaty od dospelých oddělenou, jde-li to, až do doby, než je přestane vodit, tedy cca 6 týdnů.
Nechte je tam, ať je druhé neotravují. Po týdnu múže kvočna s nima na zahradu, mezi ostatní, ale nocovat i žrát by měla stále tam ve svém, kde se vylíhla, až do doby 6-7 týdnů, než je kvočna opustí. Moje kuřata tam chodí spát a žrát stále, i když už je kvočna opustila. Mají jen malý otvor v pletivu, aby se protáhla a ostatní za nimi nemohly. Ale jinak už courají celý den po zahradě s ostatníma slepicema. Když večer krmím, dávám nejprve kuřatům (která si prolezou do svého výběhu) a potom teprve starým. Výběhy jsou těsně vedle sebe, oddělěné jen pletivem. Můžete to také řešit tzv.posadou, je to bedna bez střechy z jedné strany je pletivo, nebo padací dveře, které se zvedají podle toho jak kuřata rostou. Musí mít krmivo určrné pro jejich věk a zajištěné tak, aby jim ho ostatní nežraly.
Take jsem pro oddeleny odchov,kurata nikdy nedavam k dospele drubezi,jak bylo zde psano vyse,chyti nemoci,jako kokcidiozu,chcipnou..utopi se v bazenku pro husy..u kurat bazen nema co delat..bahno,kokcidioza..kurata oddelene v suchu,cistu,v klidu s dobrym krmenim a cistou vodou..na noc s kvocnou do kralikarny ,aby vam je neodnesly kuny,jezci,lasicky a zrzave listicky😁😱
Take jsem pro oddeleny odchov,kurata nikdy nedavam k dospele drubezi,jak bylo zde psano vyse,chyti nemoci,jako kokcidiozu,chcipnou..utopi se v bazenku pro husy..u kurat bazen nema co delat..bahno,kokcidioza..kurata oddelene v suchu,cistu,v klidu s dobrym krmenim a cistou vodou..na noc s kvocnou do kralikarny ,aby vam je neodnesly kuny,jezci,lasicky a zrzave listicky😁😱

ančovička1
napsal(a):
Na tu kokcidiózu už si myslím, že jsem vyzrál. Stačí odchovávat kuřata v létě a v prvních dnech je na kokcidie přeléčit. Teď mám kuřat pozdních hodně a prospívají daleko lépe než ta jarní. To kvůli menší vlhkosti. Ale tehdy to taky nebylo tak katastrofické. To akorát občas nějaké kuře se najednou začalo chovat apaticky a vyhublo, mělo průjem a zašlo. Nejvíc byly náchylné rodobarvé vlašky, kde vydrželo z 9 kusů jen 5, jinak žádný mohutnější úhyn. Ony totiž neměly rozum a pořád ve výběhu lezly do té mokré trávy.
Bahno ve výběhu nemám, to akorát na jaře po dešti trochu bývalo, to jsem kuřátkům naházel na zem okolo králíkáren (kde nocují) nějakou slámu a žrádlo jim dal dovnitř. Většinou po puštění šla ven, ale jenom protáhnout křídla a hned s kvočnou domů, počkala, až zem trošku uschne.
Já bych asi taky možná kvůli úplné minimalizaci úhynu se přiklonil k oddělenému odchovu minimálně do plného opeření, ale jak jim to chcete jako vysvětlit.. Ona když je kvočna s nimi déle než týden zavřená, tak už je pak problém tu králíkárnu otvírat, neboť mají tam všichni hrozné nutkání vylítat ven a mlátí do pletiva.
Něco jiného jsou kuřata (a křepelky) bez kvočny, ta tam člověk může zavřít a většinou bývá klid. Ale preferuji odchov kuřat pod kvočnou, kvůli energii uspořené na vyhřívání, absenci zápachu v baráku a nepořádku, který se všude okolo odchovny rychle kumuluje.
Na kokci mi nechciplo ani jedno kure asi ze stovky..podle me neni nutne vypoustet kurata do mokreho prosteredi s kachnami a husami,zamoreneho kokcidiemi..ale to je kazdeho volba..ono to da trochu vic prace,vyrobit ohradky,uklizet na noc kurata do bezpeci..ale radsi kuratum pritapim,nez aby aby se v nich hrabala kvocna,vsechno jim sezrala a pokadila..kdyz lihnu pod velkou kvocnou,po dolihnuti ji vyhazuji..tedy odkvokat😁