rajma

XXX.XXX.250.252
Dobrý večer,
vybíráme plemeno slepiček. Zkušenosti nemáme, jen jsme občas obsluhovali kurník s hybridy, když byl tchán někde na cestách. Rádi bychom vajíčka od +/- 12 slepiček zdrobnělého rázu s kohoutkem. Umístění ve starém sadu (vysokokmeny, hustá křoví). Z praktických důvodů asi oplotíme nějakých 1500m2. Určitě nechceme nějaké vysokovýkonné hybridy. Nejraději bychom nějaké vitální, odolné, otužilé, ostražité, ale klidné plemeno, které sice ví o člověku, ale nemá až tak zatlumené instinkty. Pokud možno domácí.
Zatím nám z pátrání vychází žlutohnědé oravky, šumavanky, případně zlaté kropenky. Jen nevíme, jestli to nebude jen takový romantický úlet, po kterém se s pokorou vrátíme k obvyklejším plemenům. Překvapuje nás, že tak krásná plemena jako jsou například oravky jsou tak málo k mání, a ani se o nich moc nepíše. Podobné to je s šumavankami a zlatými kropenkami. Proč nejsou více rozšířená? Nebo to je jen náš dojem způsobený tím, že to s internetem moc neumíme?
Zdá se, že jistotou by byly vyandotky nebo velsumky. Ale když to plavé zbarvení oravek je tak oku lahodící! A navíc místní.
Předem děkujeme za jakýkoli názor, radu či doporučení.
Pokud toužíte mít radost nejen z vajíček, ale i z dobrého pocitu, že chováte národní plemeno (šumavanka-kombinovaná užitkovost a nebo česká zlatá kropenka, slovenská oravka-kombinovaná užitkovost) a navíc se vám líbí, nic vám nebrání v tom si je pořídit. Ono s čistokrevnou drůbeží je to dnes složitější. Vlastně všechna plemena čistokrevné drůbeže jsou již celkem vzácná a okruh chovatelů je celkem nevelký. Hybridní slepice "vytlačily" čistokrevnou drůbež ze dvorků, neboť při odpovídajícím krmení zajišťují vysokou užitkovost. Nicméně čistokrevné leghornky, nebo vlašky dosahuji rovněž vysokou snášku. Chov čistokrevné drůbeže je především o zábavě a užitek je jakýmsi bonusem...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, zvláště ve vlaškách si vyberete mezi množstvím barev, jsou i zdrobnělé formy. Kombinovanou užitkovost mají i hempšírky. V některých článcích se píše, že zvláště ta "domácí" plemena jsou dnes šlechtěna hlavně na exteriér a užitkovost klesá, takže abyste nebyli zklamáni. Snad chovatelé oravek nebo šumavanek řeknou své názory. Nebo se obraťte na jejich chovatelskou organizaci.

Jestli chcete, já mám takové liliputky z Holandska ve zlaté barvě a jsou to z praxe lepší nosnice než vlašky. Ostražité jsou až až. Když mají hlad, tak lezou pod nohy, jinak si drží trošku odstup. Vejce jsou bílá, 32-42 gramů. Zatím mi bez směsí nesly od Vánoc doteď vytrvale od dvou slepic 1-2 vejce denně.
Akorát teda mají sklony k hřadování na stromech a zanášení. A dokáží létat, i když u mě už je to přestalo bavit (nemám je zastřižené).
Jestli budete mít zájem o násadová vejce, tak stále sbírám. Nebo je teď nasadím do líhně a vylíhnu kuřátka..
rajma

XXX.XXX.250.252
Dobrý večer,
děkujeme za odpovědi na naše dotazy. Možná se začínáme orientovat.
Při volbě rozumem by člověk choval hybridy. V současné nabídce jsou některé
skutečně pěkné, tedy nejen že skvěle nesou, ale jsou také velice pohledné.
Pak je možné trochu ustoupit, a volit z čistokrevných plemen; z těch, která
stále docilují uváděnou vysokou užitkovost. I tato nabídka je rozsáhlá.
No, a pak je možné volit pouze srdcem. I tak nezbývá než vybrat si z toho, co je dostupné, a buď být s dosaženými výsledky spokojen, nebo později opakovat volbu a přejít na jiné plemeno.
To asi bude náš případ. Blízkého chovatele zdrobnělé plavé oravky jsme zatím nesehnali, ale už víme o zdrobnělých šumavankách a zdrobnělých českých zlatých kropenkách. Doufáme tedy, že se nám podaří získat zdrobnělé šumavanky.
Pane Erleci, děkujeme za nabídku, určitě by to byla dobrá volba, ale zatím zkusíme české plemeno.
Ještě jednou všem děkujeme

rajma
napsal(a):
Dobrý večer,
No, a pak je možné volit pouze srdcem. I tak nezbývá než vybrat si z toho, co je dostupné, a buď být s dosaženými výsledky spokojen, nebo později opakovat volbu a přejít na jiné plemeno.
To asi bude náš případ. Blízkého chovatele zdrobnělé plavé oravky jsme zatím nesehnali, ale už víme o zdrobnělých šumavankách a zdrobnělých českých zlatých kropenkách. Doufáme tedy, že se nám podaří získat zdrobnělé šumavanky.
Pane Erleci, děkujeme za nabídku, určitě by to byla dobrá volba, ale zatím zkusíme české plemeno.
A pořád je možné vše kombinovat, tedy např. spojit pohledově líbezné hybridky s čistokrevným plemenem, které se vám líbí:-)

rajma
napsal(a):
Dobrý večer,
Slovenská oravka je dobrá volba. Od dvou různých vystavvovatelů jsem je viděl na výstavách v Olomouckém kraji. Ale v bílé barvě, žlutohnědé ne.
Momentálně stále rozšířenější českou slepici seženete snáz než oravku. Není špatná, ale je lepší spíš na divoký extenzivní chov a nosnice je slabší než vlaška. Jednu češku taky mám. Ony jsou spíš takové, že vydrží více let nějak použitelné, tedy od počátků snáší trochu méně, ale i jako staré (5 let) třeba pořád nějak tak podobně, jako třeba rýnské slepice.
Záleží i na krmení, když slípky pořádně valíte bílkovinou, tak nesou taky jinak. Já mám vlašy a krmí se občas obilím, zbytky vč. syrovátky, trávou a brouky. A protože nijak extra nesestavuju krmnou dávku, tak mám vajec relativně málo, ale i takto mi průběžně nesly celou zimu bez přestávky.
Naopak moje prababička má ty stejné (příbuzné) vlašky a ty jí nesou taky celoročně, ale skoro plný počet vajec, protože jim dělá míchanice a bůhví co.
rajma

XXX.XXX.250.252
Znovu děkuji za nové přínosné a především vlídné příspěvky. Kdybytak se tu ozval nějaký chovatel zdrobnělých plavých oravek z Čech či západního okraje Moravy (to je asi tak současná mez našeho "doletu"). Jen malý povzdech. Být alespoň o deset let mladší, už bych uháněl někam pod Tatry či na Oravu, kde jsem byl kdysi dávno na vandru. No, to je tak dávno, že to už ani není pravda.
Dobrý den,
Taky jsem začátečník a taky jsem se "shlédla" v oravkách. Hlavně proto, že chci slepice s kombinovanou užitkovostí, otužilé (do Beskyd a po pročtení zdejších diskuzí nezateplený dřevěný kurník ), ale nemám pro ně tak velký celodenní výběh k dispozici (max 12*4 m plus pouštět do zahrady 3000 m, ale ne na celý den, tak na 2-3 hodinky denně), takže o extenzivním chovu vhodném např pro šumavanky nemůže být řeč. Tak jsem se chtěla zeptat, jak jste nakonec dopadli? Podařilo se Vám je sehnat? Nebo aspoň kontakty na chovatele? Já to mám na Slovensko kousek, tak bych si pro ně ráda dojela i tam.
Děkuji předem za Vaši laskavou odpověď.
Ak máte záujem o Oravky, tak možno by bolo dobre začať tu: http://www.klubchovatelovoraviek.weblahko.sk/