JanaFlo

XXX.XXX.116.253
Dobrý den, měla jsem vajíčka slepic v líhni a 21. den to bylo vcera, tj.25.7.2019..zacalo se klubat cca. 4 kurata, jedno lezlo 24 hod.a nakonec umrelo..dalsi mely vajicka jen dirku a vystrceny zobak..a umrely a nevylezly..kdyz jsme to prosvecovali ted, tak v nekterych vajickach je pohyb..ja jsem nektera pak prohlédla a byla tam kurata, ale mrtva, nedovyvinuta..a ty co lezou, tak udelaji dirku a umrou a kdyz to prohlížím, tak maji okolo sebe tu tlustou blanu,tu co je pod skorapkou, plus jeste na sobe maji takovou tenkou blanku..pusobi to na me divne..protoze na jednu stranu chcou jit ven a na druhou stranu jsou nedovyvinute..mame to tam jeste nechat???cim to muze byt..takova opravdu zvlastni situace..a případně, kde jsme mohly udělat chybu???děkuji
JanaFlo

XXX.XXX.116.253
Je pravda, ze jsme tam celou dobu měli vyšši vlhkost než měla být..ale i preš tu vysokou vlhost je skorapka dost tuha, i ta blanka pod ní..právě jsme byli upozorněni,že musíme kropit, aby skorapka byla měkka a kuřata vylezla..ta vysoká vlhost tomu vadí proč???ted je to 22. den a začína 23. den a zase se objevila na jednom vajíčku dírka, leze zobáček a dál nic..máme tam ted vlhkost přes 90..
Uživatel s deaktivovaným účtem

vysoká vlhkost během líhnutí vadí, protože aby všechno šlo jak má, musí se určité množství vody z vejce odpařit. jinak máte přebytek bílku, malou vzduchovou komůrku a špatnou líhnivost. prostě si vejce utopíte.
JanaFlo

XXX.XXX.116.253
máme tam jeste další vajícka (vlozena o pár dnů pozdeji)..myslíte, že když tu vlhkost ted upravime, že ty vajíčka, co se mají líhnout v neděli, v pondělí...se jeste mohou zachránit???děkuji

Dodám, že kropí se vejce vodní drůbeže.
A u hrabavé udělá větší škody vlhkost vyšší než nižší. Měl jsem vajíčka slepic pod kachnou a všechna odumřela.
JanaFlo

XXX.XXX.116.253
děkuji za informace!ted jsem z lihne vylili veskerou vodu a stejne to porad ukazuje 85-90 vlhkost..a to v ni neni ani kapka vody..jestli ty vajicka delaji tu vlhost, ze to jde z nich..snad to do rana klesne..tak snad se nejake jeste vylíhne...
Silné a dobře inkubované kuře se dostane z vejce jedna dvě.
Máte nízkou teplotu, kterou dále snižujete nesmyslným kropením.
Od naklování po vylíhnutí skutečně trvá 8-24 hodin běžně.
Představte si např. Mach líhně - líhnou 3,2 milionu kuřat týdně - myslíte si,
že jako vy spekulují, zda ta či ona slepice nesnesla příliš silnou skořápku/blánu?
Jak by to dělali?

Jo, líhnu jenom pro zábavu, max. 20 kuřat, takže za mne na 1000% jen kvočna. Všechny tyhle problémy velká/nízká teplota/vlhkost řešit nemusím
napsal(a):
Jo, líhnu jenom pro zábavu, max. 20 kuřat, takže za mne na 1000% jen kvočna. Všechny tyhle problémy velká/nízká teplota/vlhkost řešit nemusím
To je pravda, není nad kvočnu, ale i s těmi jsou někdy problémy. Nekvokají zrovna když potřebujete, nebo kvokají, když už nepotřebujete, blbě sedí a slézají z hnízda, ne bo rozhrabou hnízdo a zabijí všechna kuřata, jako se to stalo letos mně. Proto mám i malou líheň a jak nasadím pod kvočnu, nasadím i do líhně a ty problémy s vlhkostí pak řeším taky. U těch levných, malých líhní je nutné mít ještš teploměr s vlhkoměrem přímo na vejcích a nespoléhat jen na displej.
JanaFlo

XXX.XXX.116.253
poradili byste mi nejakou dobrou lihen? ja jsem mela tady tu , ve ktere lihnu, jen pujcenou..a chtela bych svoji a poradne se s ni naucit..hodne me to trapi, ze se mi nedari..samozrejme, ze pod kvočnou je to nejlepsi!!!kazdy rok jsem mela pod kvocnou, ale letos mi sežrala slepice i kohouta liška, tak mi známí půjcil lihen,ale opravdu se mi vubec nedari..

Zuzkaa
napsal(a):
To je pravda, není nad kvočnu, ale i s těmi jsou někdy problémy. Nekvokají zrovna když potřebujete, nebo kvokají, když už nepotřebujete, blbě sedí a slézají z hnízda, ne bo rozhrabou hnízdo a zabijí všechna kuřata, jako se to stalo letos mně. Proto mám i malou líheň a jak nasadím pod kvočnu, nasadím i do líhně a ty problémy s vlhkostí pak řeším taky. U těch levných, malých líhní je nutné mít ještš teploměr s vlhkoměrem přímo na vejcích a nespoléhat jen na displej.
I proto se snažím nasadit jen ty osvědčené, ikdyž není to stroj, takže vždycky může nastat nějaký zádrhel. S líhní zkušenost nemám, ale když to tak čtu, tak mi kvočna vychází kladněji, pokud nechci líhnout desítky či stovky kuřat.

Cleo je spolehlivá tím, že teplotu drží stálou a vlhkost ukazuje dobře. Ale-teplota musí být hozena tak na 38,4. Aby dole bylo 37,5-8. Mám tam druhý (EMOS) teploměr a ten mi ukazuje teplotu tam dole.
Líhnout v tom slepičí vejce je pohoda, ale křepelčí-to je ruční otáčení za trest.
napsal(a):
Cleo je spolehlivá tím, že teplotu drží stálou a vlhkost ukazuje dobře. Ale-teplota musí být hozena tak na 38,4. Aby dole bylo 37,5-8. Mám tam druhý (EMOS) teploměr a ten mi ukazuje teplotu tam dole.
Líhnout v tom slepičí vejce je pohoda, ale křepelčí-to je ruční otáčení za trest.
Od roku 2013 mám Puisor Nou, na vejce vložím teploměr, aby byl přehled,
což udělejte v každé líhni, a kuřat mám stovky každý rok, tj. tisíce za tu dobu.
Neříkám, že je dokonalá, ale na takové to domácí líhnutí pro amatéry stačí.
Zapojíte do zásuvky, nalijete sklenku vody, ráno otočíte vejce k sobě,
večer od sebe. Nic víc. Je tu k ní obsáhlá diskuse, nejedna, stačí chtít...
JanaFlo
napsal(a):
Je pravda, ze jsme tam celou dobu měli vyšši vlhkost než měla být..ale i preš tu vysokou vlhost je skorapka dost tuha, i ta blanka pod ní..právě jsme byli upozorněni,že musíme kropit, aby skorapka byla měkka a kuřata vylezla..ta vysoká vlhost tomu vadí proč???ted je to 22. den a začína 23. den a zase se objevila na jednom vajíčku dírka, leze zobáček a dál nic..máme tam ted vlhkost přes 90..
Ta vlhkost je moc.ja mám okolo 75 a max.80
Většinou není problém.teplotu i vlhkost zvedají vejce a ten nedovyvinuti si nm myslím že líheň není větraná.vysoky obsah CO2 už od počátku.taky je možné že kuřátka se utopila.
JanaFlo
napsal(a):
poradili byste mi nejakou dobrou lihen? ja jsem mela tady tu , ve ktere lihnu, jen pujcenou..a chtela bych svoji a poradne se s ni naucit..hodne me to trapi, ze se mi nedari..samozrejme, ze pod kvočnou je to nejlepsi!!!kazdy rok jsem mela pod kvocnou, ale letos mi sežrala slepice i kohouta liška, tak mi známí půjcil lihen,ale opravdu se mi vubec nedari..
V zásadě je to jedno.jen musí mít termostat a hygrostat.konzrola bez regulace je v pozdější fázi líhnutí k ničemu.mam líhně clovina,Cleo,ovao.vsecky k ničemu.koupil jsem obraceč,topný kabel, termo/hygrostat od Roku a přepravku na maso.nemam žádný problém.zvlhceni je destilkou.a vyšlo to na cca 4000,-