Dobry den,mam na vas velkou prosbu, mame 20 slepic,1kohouta, krmime krmnou smesi pro nosnice,šrotem,vitaminama,syrovátkou maji vybeh,takze dostatek zeleneho a dve kvokajici slepice sedi v kurniku na vejcich, od te doby co tam sedi, se snizije snuzka uz jsme na 4 vejcich, v cem je chyba,poradi mi nekdo,slipky jsou mlade,mame je 3 mesice
Petrunka24
napsal(a):
Dobry den,mam na vas velkou prosbu, mame 20 slepic,1kohouta, krmime krmnou smesi pro nosnice,šrotem,vitaminama,syrovátkou maji vybeh,takze dostatek zeleneho a dve kvokajici slepice sedi v kurniku na vejcich, od te doby co tam sedi, se snizije snuzka uz jsme na 4 vejcich, v cem je chyba,poradi mi nekdo,slipky jsou mlade,mame je 3 mesice
Jake plemeno slepic mate?kolik krmeni jim denně dáváte?..kolikrát si lidi stěžují,že jim slepice nenesou a přitom slepicim hodi něco rano a navečer,ať si najdou..slepice musi mit pořád plná krmitka,čistou vodu..ja jsem už snížila počet na 30ks,budu zařazovat mladé kuřicky,presto mi stále snasi do 25vajec..nejlip vlašky,na 10 vlašek,7-8 vajec..a už začínají i kuřicky😀
Mě zůstává záhadou, proč někdo krmí kompletní směs a ještě přidává vitamíny.
Zejména mladým zvířatům na neunaveném zeleném výběhu.
(pokud jsou slepice ve výběhu jen tři měsíce)
Asi bych se zaměřil na kontrolu čmelíků, kontrolu hnízd - zda vejce nezačaly žrát.
No a kvočny samozřejmě okamžitě odkvokat.
Neomezené množství směsi je samozřejmostí.
Ten "šrot" je co?
Důvodu proč nenesou ? Může být mnoho , ve vašem případě slepice jsou přetučnělé usuzuji podle toho jak je krmíte , nebo zanášejí .Taky by mohly nést pod kvočny no a ty do kurníku nepatří. V letních měsících je snáška menší ale neměla by klesnout na čtyři vejce ..Jeden z důvodů by mohl být vysoká teplota v kurníku větrejte i v noci . Přetučnělé slepice je lépe umístit do hrnce na víkendovou polívku . Dieta jeje zdlouhavá a neekonomická .
Mladé 3 mesačné sliepočky sa musia niesť, či sú originál hybridy, čistokrvné aj dvorková zmes. Dôvod, prečo sa sliepočky v lete nesú horšie je to, že celkovo žerú menej, nepotrebujú vytvárať teplo ako v chladnejších mesiacoch, záchovná potreba je nižšia. čiže žerú menej, do toho sa pasú a nech prijmú polovicu stravy vo forme trávy, zopár chrobákov, ďalej nedostanú čistú kŕmnu zmes, ale aj nejaký pšeničný šrot, čo opať znižuje potrebné výživné zložky. Samozrejme, že dávať zmes a kombinovať do toho ešte vitamíny nedáva zmysel. To radšej kŕmiť hotovú kŕmnu zmes a pridať prípadne hlavne na chladnejšie mesiace celú pšenicu. Môj názor je, že ak tam nie je nejaký čmelík, choroba, jednoducho sa vraciame k tomu istému, čo vždy, málo bielkovín a ostatných vitamínov...
Skuste im nejaké 2 týždne kŕmiť +bielkoviny, niečo relatívne lacné, napríklad pečeň, rybiu múčku, rybie piliny barf sú lacné., mliečne výrobky, ak nemáte vlastné sú zbytočne drahé. Dávajte čistú kŕmnu zmes a nech sa pasú. Efekt sa dostaví najskôr o 2 týždne po úprave krmiva.
paskov244
napsal(a):
Tři měsíční kuřata (SLIEPOČKY) jsem nejen neviděl nést vajíčka ale ještě jsem neslyšel že by někomu nesly . Ten zázrak bych rád aspoň viděl .
Priznavam omyl,myslel som sliepocky,ktore sa nesu tri mesiace,ako pise zakladatelka diskusie. Na chybu mozno upozornit,to beriem,ale ironia vacsinou cloveka necti. A teraz dajte nejaku odbornu radu.
Myslim,že zadavatelka neuvedla staří slepicek,píše,ze je "maji" 3 měsíce..tří měsíční kurice by ani nezacaly nest,natož,aby se jim snížila snáška na 4 vejce denně..myslim,že je jako snasejici kurice koupili a teď,po 3měsících, malo nesou..a to jim ještě dvě sedi jako kvočny!!..možná ,že koupili "mlade",vynesene slepice,kurice by takto brzo nekvokaly..
ančovička1
napsal(a):
Myslim,že zadavatelka neuvedla staří slepicek,píše,ze je "maji" 3 měsíce..tří měsíční kurice by ani nezacaly nest,natož,aby se jim snížila snáška na 4 vejce denně..myslim,že je jako snasejici kurice koupili a teď,po 3měsících, malo nesou..a to jim ještě dvě sedi jako kvočny!!..možná ,že koupili "mlade",vynesene slepice,kurice by takto brzo nekvokaly..
To je nedostatok rychleho citania☺ Samozrejme,vychadzal som z informacie,ze sa niesli a neskor v dosledku tepla podla mojho nazoru klesla znaska. A mate pravdu,z prveho prispevku nie je zrejme,aky vek sliepocky maju. Mlade sliepocky sa podla mojej skusenosti nezvyknu hned kvokat.
A o tom to je , Nikoho nechci urazit ani Vás , ale když si koupíte pračku tak si přečtete návod na použití , Ale když si někdo pořídí slepice neví o nich dohromady nic . Přitom je to tak jednoduché koupit si knihu kterých je na trhu celkem dostatek ,nebo si najít na internetu nějakou stránku která se vztahuje k chovu slepic ale nejlepší cesta je zajít si na výstavu SZCH nebo ČSCH kterých je po cele republice dostatek a tam se poptat na to co o chovu nevím od toho tam jsou zkušení chovatelé kteří vykonávají funkci garantů jednotlivých expozic.
Nemuselo by pak být na těchto stránkách tolik ironických odpovědí . Které začínající chovatele spíš odradí než podpoří v dalším chovu.
Petrunko tady Vám nikdo kromě několika vyjímek seriozně neporadí .
" Chovu zdar " a ať Vám nesou co nejvíc vajíček
Víte jaké plemeno či hybrid jste si koupila? Jakého věku (většinou se uvádí v týdnech). Podle hřebínku se sice dá poznat, že slepička začne snášet a to jeho zrudnutím, ale některé slepice hřebínek téměř nemají, anebo jenom nízký. Podle mého názoru máte slepičky vyřazené z drůbežárny, jinak by mladé na začátku snášky nekvokali. Takhle bez základních znalostí vám jen těžko někdo poradí. Střed léta je období kdy u většiny chovatelů jde snáška až na polovinu předešlých měsíců ať je to jakékoliv plemeno.
Ona taková jedna jediná fotka - a bylo by jasno.
Dneska lidé mobil nevyndavají z ruky ani při jídle, tak mi hlava nebere,
kde je problém - zamířit na nesnášenlivé soudružky, vyfotit a sdílet?
Možná vám připadá, že lidé tady mají spousty času
a rádi se zdarma zabývají vaším problémem.
Možná jste jen další fejková aktivita redakce iFauny,
která se snaží "rozproudit diskusi" na odumřelém webu.
Mozno je to fejkova aktivita,napriek tomu pre zaujemcov dam lahku kalkulaciu o potrebe bielkovin pre nosnice v zavislosti od teploty a preco v horucave klesa znaska. Viem,ze velka cast chovatelov chova po domacky a neriesi nejake trapne percenta,poprosim ich,nech necitaju.
Dajme tomu Dekalb white, lahucka nosnica, potreba krmiva pri teplote 18-20st. v termoneutralnej zone bude 110gr na podstielke. Doporuceny obsah bielkovin v zmeske je cca 18percent. Takze ich prijme 19.8gramu za den. V horucave prijme nosnica iba 100gramov, cize obsah bielkoviny v zmeske musi byt 19.8percenta na rovnaku znasku. Ak bude teplota okolo nuly v zime, bude konzumovat cca 120gr krmiva a na rovnaku znasku potrebuje cca 16.7percentnu bielkovinu v zmeske.
Zaver 1: ak chovatel nerobi zmeny krmiva podla rocneho obdobia, logicky ma v lete nizsiu znasku,v zime kludne ak svieti a dobre krmi,ovela vyssiu.
Zaver 2: vela chovatelov po domacky uprednostnuje vacsie sliepky,jednak kvoli polievke,jednak preto,ze sa lepsie nesu. Dovod je ten,ze konzumuje viac krmiva a preto aj z horsieho krmiva vytazi viac.
Ja nedam na biele nosnice dopustit,su najlepsie,treba ich ale poriadne krmit. Ak som niekoho otravil prispevkom, ospravedlnujem sa.
jrl13
napsal(a):
O té přetučnělosti mne to zaujalo. Jak se to může stát? Ostatní zde píší, že mají mít krmivo stále? Děkuji
Slepice,ktera má kvalitni krmnou směs,tak snáší vejce a neztloustne..
Ale když budete krmit po domacky,co dům dal, brambory se srotem,knedliky,omáčky..atd. tak zatloustnou a snaset nebudou,protoze to všechno obsahuje spoustu škrobů a žádné bilkoviny a mineraly ,které slepice k vysoké snášce potřebuje..
Děkuji za reakci. Ráno směs, v poledne namočené pečivo ve vývaru ( v polévce co zbyde od oběda ) a večer pšenice. Přes den jsou v hliněném výběhu s nějakým ovocem co spadne ze stromu nebo jim hodím a na večer vypuštěné na louku. Je toho třeba mnoho? Myslel jsem, že v těch polévkách jsou bílkoviny. Děkuji za ještě za názor
Uživatel s deaktivovaným účtem

jrl13
napsal(a):
Děkuji za reakci. Ráno směs, v poledne namočené pečivo ve vývaru ( v polévce co zbyde od oběda ) a večer pšenice. Přes den jsou v hliněném výběhu s nějakým ovocem co spadne ze stromu nebo jim hodím a na večer vypuštěné na louku. Je toho třeba mnoho? Myslel jsem, že v těch polévkách jsou bílkoviny. Děkuji za ještě za názor
Smes jim nechte tzv. ad libitum, tedy neomezene. V krmitku. U me maji neomezene i psenici (v kurniku) a vetsinou ji zerou jen rano na ukojeni ponocniho hladu a vecer pred spanim. Je to kompletni smes, je v ni tedy vse potrebne a vse ostatni je jen pro zpestreni. Psenice hlavne na noc, dele se travi. Pecivo bych vynechal, je to prave jen nadbytecny balast, co zpusobuje problemy, obsahuje nadbytecnou sul apod.
Moje soudružky zničeho nic přestaly žrát granule, tak jsem jim sypla pšenici 🙈 a snůška rapidně klesla. Tak jsem granule namočila, a ejhle, vajec přibylo 😉👍 prostě, jak se tu píše: "slepice nese zobákem"
Pečivo jsem přestala dávat vloni, všechny slípky, co šly pod nůž, byly uvnitř samé sádlo 🙈
Jeden

XXX.XXX.139.16
ančovička1
napsal(a):
Slepice,ktera má kvalitni krmnou směs,tak snáší vejce a neztloustne..
Ale když budete krmit po domacky,co dům dal, brambory se srotem,knedliky,omáčky..atd. tak zatloustnou a snaset nebudou,protoze to všechno obsahuje spoustu škrobů a žádné bilkoviny a mineraly ,které slepice k vysoké snášce potřebuje..
Já dával krmnou směs do 21tydne kuratum, tet pšenice, směs pro nosnice, trávu, řepu, brambory, vanocku, obcas tvároch a tvarohové buchty, ony mi asi ztucneli kurice mladý, clo ek jim chtěl dopřát malé Kuřata a co tet stem děkuji? Jak postupně postupovat ne náhle asi....

Jeden
napsal(a):
Já dával krmnou směs do 21tydne kuratum, tet pšenice, směs pro nosnice, trávu, řepu, brambory, vanocku, obcas tvároch a tvarohové buchty, ony mi asi ztucneli kurice mladý, clo ek jim chtěl dopřát malé Kuřata a co tet stem děkuji? Jak postupně postupovat ne náhle asi....
Brambory, vánočka, tvarohové buchty...po tom ztloustne každý, natož slepice.... Tímto jim dodáváte akorát to sádlo, jim to sice chutná (mě to taky chutná), ale je jim to k ničemu.
To máte pravdu,ale pan pise,že maji zaklad psenici a granule, tedy občas zbytek babovky a tvarohove buchty snad tolik neuskodi..jistě, ideální jsou 100%granule muze byt i trochu pšenice..moje slepice take dostavaji navic zbytky v kozim mléce 1-2x týdně a na to,že je podzim a polovina opelichanych,zbytek snasi dobře..od 40ti ročních až 3letych,mám kolem 15vajec denně. 😀
Jeden

XXX.XXX.139.16
ančovička1
napsal(a):
Kurata vám určitě neztucnela, jaké plemeno chovate a jak jsou stará?
Každé plemeno slepic ma jinou nastupujici dobu snášky, napriklad vlašky zacinaji snášet v 5mesicich, maransky v 8mi měsících..
Ty vaše slepicky ještě určitě nemaji svuj čas😀
Koupil jsem to v drůbežarne v práci jako 17tydeni ale skutečně 15tydeni černé barvy ks 170kc,dle mého názoru se jedná o krizenky Moravia a Australský černé
Jeden
napsal(a):
Koupil jsem to v drůbežarne v práci jako 17tydeni ale skutečně 15tydeni černé barvy ks 170kc,dle mého názoru se jedná o krizenky Moravia a Australský černé
Tedy se jedna o hybridky..nevim,v kolika měsících začínají snášet,nejlip se zeptat,jak píšete,u vás v drůbežarne..pošlete fotky😀
Jeden

XXX.XXX.139.16
A prosím co to máme za druh Kuric Kohouta poznám Leghornka bílá ale Slepice jsou z Kuřat viz. Foto jsou asi zatucnele taky.
Jeden

XXX.XXX.139.16
ančovička1
napsal(a):
Tedy se jedna o hybridky..nevim,v kolika měsících začínají snášet,nejlip se zeptat,jak píšete,u vás v drůbežarne..pošlete fotky😀
Kurice koupené v období května místo 17tydenich mám dojem že jim skutečně tak 12-15tydnu 170kc v Praci v našem okolí drůbežarna ne naše! úplně všechny malé mladé ale aspoň jsme je již vytáhli trochu, a víme čím sme si je vykrmil, Kohout je od soukroméch chovatelů, vše jsem preventivně odčervil panacurem 10%Krmit budeme radiji již jen Psenici, Rýži, Směs pro nosnice. Ale zda ponesou tak najaře typuji....... Děkuji
Jsou krásné!😀zatucnene nejsou určitě, to se stává starsim slepicim,ale ne kuřatum..jsou mlade!..kuřičky vám budou každou chvili snášet,nekterym uz zacinaji červenat hřebínky..az úplně zcervenaji a povyrostou,zacnou snášet..mate krizene slepicky,možná je tam i australka,ty snasi pozdeji,jsou robustnější.. ja mam podobné,taky ještě nenesou,maransky..kazda pomalu 3kg,ale ještě maji čas 2 mesice..snasi od 8mi..
Jeden

XXX.XXX.139.16
ančovička1
napsal(a):
Jeste me napadlo..kupoval jste opravdu vsechy kuricky mladé? Nejsou tam nektere starsi,rocni vynesene slepicky?
Děkuji ne všechny Kuřata z Prace, právě že 2 už vypadají jak starší slipky a vejce nemají?
Jeden

XXX.XXX.139.16
ančovička1
napsal(a):
Jsou krásné!😀zatucnene nejsou určitě, to se stává starsim slepicim,ale ne kuřatum..jsou mlade!..kuřičky vám budou každou chvili snášet,nekterym uz zacinaji červenat hřebínky..az úplně zcervenaji a povyrostou,zacnou snášet..mate krizene slepicky,možná je tam i australka,ty snasi pozdeji,jsou robustnější.. ja mam podobné,taky ještě nenesou,maransky..kazda pomalu 3kg,ale ještě maji čas 2 mesice..snasi od 8mi..
Tyo ty jsou taky překrásné pro ancovicka1 i díky začátek zkusím to s tou konzervou +směs pro nosnice.... děkuji to koukám konzervu pro psa tyo.....
Psí granule namočené jim budou chutnat 👍🥳
Teď byl dokument o dorozumívání se zvířaty... Papoušek žako uměl rozeznávat barvy, pojmenovat je. Poznat a pojmenovat materiály...vlnu, dřevo 🙈
Kdoví co ty naše soudružky slepice všechno chápou... Myslíte, že je velký rozdíl mezi papouškem a slepicí? ( kromě ceny 😉)
Dva, pardon, Jeden - tyhle vám ponesou tak za 3-4 týdny.
Jsou stále moc mladé. Chtějí zejména čas.
Se stříbrným krkem jsou Dominant Černý D149
a ty kulatější jsou Dark Shell.
Jsou získány z Marans, tak jsou takové vyprasenější.
ale nejsou to kříženky s Australkou.
Kohout není Leghorn, ale též hybrid, třeba Dominant Leghorn D229.
Pokud nechcete hybridy se sklony k tučnění, tak si pořiďte příště právě
ty Dominant Leghorn D229.
Mají ze všech hybridů nejmenší spotřebu krmiva, žádné sklony k tučnění,
vydrží tedy klidně i čtyři roky (ověřeno) a velikostí vajec (produkce vaječné hmoty)
nemají s výše uvedenými klady žádnou konkurenci.
Jeden

XXX.XXX.139.16
honzapm
napsal(a):
vydrží tedy klidně i čtyři roky (ověřeno) a velikostí vajec (produkce vaječné hmoty)
Nejlepší jsou od kuřatek Leghornka bílé, Vlašky koroptvi, Velsumky koroptvi Vzhledem k tomu že ale přelitnou k sousedům jsem opět udělal dobrou věc koupil jsem si těší plemeno kuřat 😅😅 vím chce to čas jsou šikulky je snímá sranda.
Jeden

XXX.XXX.139.16
honzapm
napsal(a):
Děkuji
Tihle černé dominanty jsem kupoval loni, letos mám červené. Údajně 22 týden, ale na první pohled je vidět, že jsou tam i mladší. Kupoval jsem je 10.10. Ještě ten den jsem našel první vajíčko a nyní i čtyři denně, ale velikosti pingpongového míčku. Exchequerky jsem kupoval jako kuřata v polovině dubna a také byli od jednoho do devíti dnů stáří. Z 39 kuřat je 16 slepiček a polovina už nese. První vajíčko bylo v polovině září a včera měli šest, některé už přes 50 g. U těch tmavých dominantek je nevýhoda, že jsou z těžších slepic tak začínají nést déle a navíc současné počasí, chladno krátký den a snáška se oddálí klině i o dva měsíce. Podobné slepice jsem míval i před léty byl to ale horal a také základ byl maranska štříbrokrká. Každý rok jsem obměňoval 10-12 kusů než chovatel co mi je dodával skončil. V pohodě nesly dva roky a jejich životní dílo bylo kolem 450 vajec. Také ale začínali první vajíčka trousit až sedmí měsíc.
petraodlesa
napsal(a):
Psí granule namočené jim budou chutnat 👍🥳
Teď byl dokument o dorozumívání se zvířaty... Papoušek žako uměl rozeznávat barvy, pojmenovat je. Poznat a pojmenovat materiály...vlnu, dřevo 🙈
Kdoví co ty naše soudružky slepice všechno chápou... Myslíte, že je velký rozdíl mezi papouškem a slepicí? ( kromě ceny 😉)
Psí granule pro slepice - o tom jsme vedli vášnivou diskuzi s pejskaři. A shodli jsme se, že slepici bychom to nedali.
Zkrátka jde o to, že granule pro psy jsou vyrobené ze surovin, která nesplňují normy, standardy a limity na krmiva pro zvířata, jejichž produkty následně konzumují lidé. Tedy to, že tím můžete krmit psa, kterého nebudete jíst a jehož mléko nebudete pít, ještě neznamená, že je zdravotně nezávadné tím krmit slepici, jejíž vajíčka jíte a kterou jedou uvaříte na polévku.
A ty nejlevnější granule, které se k nám dovážejí převážně z USA a které se těm slepicím dávají nejčastěji, mohou být taky vyrobené z přejetých zvířat na silnici a obecně z odpadu, který se u nás háže do kafilerií. Takže úplná katastrofa.
Já tím nekrmím ani toho psa, ale u konzumní drůbeže to může být fakt problém.
Jeden známy mal pred rokom masaker čmelíkov, kedy sa mu sliepky okrem iného prestali niesť. Trpeli tým podvýživou a samozrejme chudokrvnosťou. Žrali zmes a doporučil som mu v akcii v Kauflande kúpiť nejakú bravčovú pečeň (játra) - doplniť živočíšnu bielkovinu a samozrejme železo. Kupodivu sa tie chúďatká celkom rýchlo pozbierali a niesli. Určite lepšie, ako psia konzerva, môj názor. Ja skôr nerozumiem tomu, že niekto ľutuje dať povedzme 50 centov za kilo dobrej zmesky a kúpi nejaké maso za 2 eurá na kilo. A ešte pochybného pôvodu, ako psie žrádlo. Každého vec, ako kŕmi.
Jeden

XXX.XXX.139.16
honzapm
napsal(a):
Zase ale je jedna věc ve vzduchu - když mladé slepičky nemají na snášku věk,
tak to tou konzervou ani granulemi jaksi nenaženete.
A když to tím uspíšíte - tím hůř - pak jim krásně vyhřezne kloaka z předčasné
snášky a slepice končí v psím bříšku, kde měla být ta granule.
Já bych nikdy nedal psi granule ani psi konzervu drůbeží, Kuřata nemáme poprvé i prababicka měla kurata nikdy ani žádné smesky a už vůbec konzervy pro pse neexistovalo to.... Vajíčka strohanku, čaj, proso, rýže vařená, tvároch, syrovátku, vanocku, pak Proso, Psenici Slunečnice, vařené kropy. Jogurt, Řepu se srotem, salát, ale Konzervu pro psa nemáme. I psum podáváme maso i drůbeží hovězí na létě s těstovinama a ryby vykostene ty ryby Červený mají pomlete nejraději slepice
Jeden

XXX.XXX.139.16
Ty ryby červenky, karáse vykuchate, vykostene pomelou se v mlenku na maso ručním ryby jim chutnají i Mouční Červy po těch se zápraší. Chce to čas až budou vyspělé ponesou. Akorát jsem od známého dostal typ na Energys kuře Midi 25kg s Pšenici granule tak to již zkrmiji cca10kg a jak budou vyspělé zkusíme Energys Sypka směs 25kg pro nosnice v období snášky. Zelený, pastva, tu vánočku Karlova pekárna mají fakt rady s tim musím opatrně, i s tvarohem.
Jeden
napsal(a):
Já bych nikdy nedal psi granule ani psi konzervu drůbeží, Kuřata nemáme poprvé i prababicka měla kurata nikdy ani žádné smesky a už vůbec konzervy pro pse neexistovalo to.... Vajíčka strohanku, čaj, proso, rýže vařená, tvároch, syrovátku, vanocku, pak Proso, Psenici Slunečnice, vařené kropy. Jogurt, Řepu se srotem, salát, ale Konzervu pro psa nemáme. I psum podáváme maso i drůbeží hovězí na létě s těstovinama a ryby vykostene ty ryby Červený mají pomlete nejraději slepice
Hold doba se mění už máme i psí konzervy a zaručené výzkumy jak slepice krmit aby vajíčko bylo levné , zdravé a chutnalo nám jako od babičky. To je přece super ne???
Jeden

XXX.XXX.139.16
paskov244
napsal(a):
Hold doba se mění už máme i psí konzervy a zaručené výzkumy jak slepice krmit aby vajíčko bylo levné , zdravé a chutnalo nám jako od babičky. To je přece super ne???
Pak to ale má tu levnou chuť když jim nedopřejete vše chce svoje i tím levným zkracujete dobu života kura...........
Byla tady zmínka o tom, že psí konzervy by někdo slepicím nedal.
Tak mi to nedalo a šla jsem se podívat na složení konzervy. Mám
možnost posoudit složení tří výrobců konzerv pro psi, hovězí a
drůbeží.
Složení : Maso a výrobky živočišného původu ( z toho 4 %
drůbeží ) obiloviny, minerální látky.
Analitické složky : vlhkost 81,5 %, hrubý protein6,5 % ,obsah tuku
4%, hrubý popel 2,5 %, Hrubá vláknina 0,5 %.
Doplňkové látky : nutriční doplňkové látky v 1 kg. vitamín A 1 100mj.
vitamín D3 150 mj, vitamín E10 mg, měď (jako síran měďnatý
pentrahydrát1,4 mg ,zinek, jako ( síran zinečnatý monohydrát) 10 mg,
mangan ( jako oxyd manganatý) 2 mg .
Výrobek neobsahuje konzervanty a barviva.
Tak posuďte, čím by jste slepicím zdravotně uškodili. Vždyď ty
masové konzervy jsou téměř obilný šrot.
pajca
napsal(a):
Byla tady zmínka o tom, že psí konzervy by někdo slepicím nedal.
Tak mi to nedalo a šla jsem se podívat na složení konzervy. Mám
možnost posoudit složení tří výrobců konzerv pro psi, hovězí a
drůbeží.
Složení : Maso a výrobky živočišného původu ( z toho 4 %
drůbeží ) obiloviny, minerální látky.
Analitické složky : vlhkost 81,5 %, hrubý protein6,5 % ,obsah tuku
4%, hrubý popel 2,5 %, Hrubá vláknina 0,5 %.
Doplňkové látky : nutriční doplňkové látky v 1 kg. vitamín A 1 100mj.
vitamín D3 150 mj, vitamín E10 mg, měď (jako síran měďnatý
pentrahydrát1,4 mg ,zinek, jako ( síran zinečnatý monohydrát) 10 mg,
mangan ( jako oxyd manganatý) 2 mg .
Tak posuďte, čím by jste slepicím zdravotně uškodili. Vždyď ty
masové konzervy jsou téměř obilný šrot.
Tato věta znamená, že přímo výrobce to tam nedosypal. Neznamená to, že to tam není - pokud např. koupil už konzervovanou moučku, klidně si tam může napsat, že Výrobek neobsahuje konzervanty a barviva.
A to je kámen úrazu - já totiž nevěřím, že to není konzervované nějakým hnusem.
Ale každopádně lepší konzerva než granule, to zas jo.
Maso a výrobky živočišného původu
To je v nejlepším případě jatečný odpad; pokud to bylo vyrobeno v EU, tak to může být zvíře léčené antibiotiky, kortikoidy, kdejakými hnusy; pokud to nebylo vyrobeno v EU, tak je to vlastně cokoli, klidně rozemletá mršina. Pokud veterinář kdekoli na celém světě určí zvíře za nejedlé pro člověka nebo pro konzumní zvířata, nedělá to jen tak z plezíru.
Relativně bezpečná jsou třeba podměrečná zvířata, ale my prostě nevíme, co za zvíře se dostalo zrovna do této konzervy. A podměráků zas tak moc není, bez ohledu na to, že firmám se častěji vyplatí podměráky odvézt do kafilerky nebo darovat do zoo než je prodávat na krmivo pro zvířata.
Vždyď ty masové konzervy jsou téměř obilný šrot.
Ano, jsou jako předražený obilný šrot, který je obohacený o docela dost chemických látek, o kterých nevíme lautr nic, navíc neekologicky balený v hliníku. Opravdu je lepší i levnější si koupit to nejlevnější maso v krámě (třeba u nás u řezníka měli dva dny před projitím kuřecí játra půl kila za 12 Kč) a šrot normálně u zemědělce nebo v obchodě.
Ono je třeba zohlednit ještě jednu věc - konzervy obsahují hodně vody. Proto ta konzerva má jen 6,5 procenta bílkovin. Ono to vlastně není až tak málo, prostě je tam malé procento sušiny. Ale znamená to, že toho ty slepice sežerou na objem poměrně dost, rozhodně více než běžného šrotu s tou uvařenou nožičkou nebo kouskem jater.
Kolik stála ta konzerva? A jaký je obsah (tím myslím kolik gramů toho je)? Nějak nevěřím, že to vyjde levněji než ty nožičky se šrotem, co navrhuje honzapm. A budete vědět (alespoň přibližně), co žerou Vaše slepice a co jíte Vy.
To je dobře, že se rozpoutala taková debata o psích konzervách. Přitom já jsem jenom poznamenal, že než psí granule dávat slepicím je už lepší dát masovou konzervu z masa, ale z masa a né z nějakých masokostních mouček. No a ono to vyznělo jakože krmím slepice masem. Je známo, že slepice potřebují živočišnou bílkovinu a tu nejsnáze získají z masa. Nebudu řešit cenu, ale užitek. Jak nabízí Honza vepřové nožičky je dobrý nápad, ale kolik máte masa z kila nožíček a pak to neni maso,ale jenom kůže a navíc je musíte vařit a to dlouho vařit, takže se to vlastně stejně propdraží. Samozřejmě pokud koupíte levnou konzervu v supermarketu tak tam toho masa moc nebude, ale jsou i kvalitní konzervy.https://www.youtube.com/watch?v=-nqLuVQrT2I
Prečo potrebuje sliepka živočíšnu bielkovinu? Lebo ani sója neobsahuje dostatok metionínu, fosforu, vitamínov hlavne skupiny B, stopových prvkov (železo...). To všetko rieši Nutrimix a podobné premixy. Ak niekto chová po domácky a nepridáva živočíšne bielkoviny, tak je potrebné pridávať do krmiva Nutrimix a pod.
Pokud neřešíte cenu, je maso (resp. i jiná potravina, mléčné výrobky apod.) pro lidskou spotřebu stejně největší sázka na jistotu.
V kůži a kostech je také bílkovina a není jí tam málo.
Konzervy, které bych se nebála dát slepicím, jsou ty, které bych se nebála jíst sama. A tady s Vámi bezvýhradně souhlasím, že takové skutečně jsou. Zrovna MAX konzervy od Falca jsou tím docela známé, nejlepší reklamu jim udělal kdysi dávno pan Vaněk, když jedl maso přímo ze psí konzervy. Akorát teda jsou opravdu dost drahé.
Co se týče kuřecích konzerv, tak tam mám námitky filosofického charakteru, které však nemusejí nikoho zajímat, neboť kvalita potraviny nijak zásadně neklesá.
(Stejné námitky mám proti mraženým kuřatům - kuřata z velkochovu nejsou sezónní záležitost, ale celoroční, tak proč je nákladně a ekologicky nešetrně ukládat do mrazáků a konzerv? Teď nemám na mysli kuřata domácí, taky máme nějaká v mrazáku, ale v obchodech - to je takový problém koupit chlazené kuře a doma si je případně zmrazit? A kuře v konzervě, to je úplně nelogické, neekologické a drahé.)
Rozdíl mezi kvalitní konzervou a mezi kvalitním chlazeným masem je ten, že to chlazené maso není tepelně zpracované. Konzervu můžete otevřít a hned jíst/zkrmit, to maso by se mělo uvařit. Úsporu tam vidím tedy zejména časovou.
Zaujímavé čítanie.
https://www.galenus.cz/clanky/vyziva/aminokyseliny-obsah-aminokyselin-v-mase
Nie je maso ako maso. Využiteľnosť svalovej bielkoviny je najvyššia, nejaký kolagén a spojivové bielkoviny (koža, kosti) môže sliepka využiť povedzme na 60% nechce sa mi presne hľadať. Koľko kvalitnej bielkoviny (sval) je v lacnej konzerve a granuliach? Okrem toho aj tie lacné bielkoviny predstavujú záťaž pre ledviny, ak sa konzumujú neúmerne veľa.

laying hen
napsal(a):
Prečo potrebuje sliepka živočíšnu bielkovinu? Lebo ani sója neobsahuje dostatok metionínu, fosforu, vitamínov hlavne skupiny B, stopových prvkov (železo...). To všetko rieši Nutrimix a podobné premixy. Ak niekto chová po domácky a nepridáva živočíšne bielkoviny, tak je potrebné pridávať do krmiva Nutrimix a pod.
Právě proto, že rostlinné bílkoviny nestačí, slepice je všežravec. Nutrimixem to nezachráníte. Proč myslíte, že se u slepic s deficitem živočišných bílkovin řeší klování do vajec nebo kanibalismus?
napsal(a):
Právě proto, že rostlinné bílkoviny nestačí, slepice je všežravec. Nutrimixem to nezachráníte. Proč myslíte, že se u slepic s deficitem živočišných bílkovin řeší klování do vajec nebo kanibalismus?
Ako sa podľa Vás chovajú nosnice vo veľkochove? Nikdy v živote živočíšne bielkoviny nekonzumujú, dokonca je to zakázané. A ako sa nesú. Predstavte si, že ja mám u hybridiek celoročne znášku bez živočíšnych bielkovín cez 90% (na maso mám psa) a používam trochu lepší Nutrimix pre veľkochovy okrem iných zložiek samozrejme. Nespochybňujem, že sliepka je všežravec, máte pravdu. Ak chcete chovať rastlinnou stravou, musíte doplniť vyššie uvedené zložky. Pozor ale. nemyslím dať Nutrimix od oka nejakú polievkovú lyžicu, ale presne stanovené množstvo.

laying hen
napsal(a):
Ako sa podľa Vás chovajú nosnice vo veľkochove? Nikdy v živote živočíšne bielkoviny nekonzumujú, dokonca je to zakázané. A ako sa nesú. Predstavte si, že ja mám u hybridiek celoročne znášku bez živočíšnych bielkovín cez 90% (na maso mám psa) a používam trochu lepší Nutrimix pre veľkochovy okrem iných zložiek samozrejme. Nespochybňujem, že sliepka je všežravec, máte pravdu. Ak chcete chovať rastlinnou stravou, musíte doplniť vyššie uvedené zložky. Pozor ale. nemyslím dať Nutrimix od oka nejakú polievkovú lyžicu, ale presne stanovené množstvo.
Není to zakázané, s výjimkou drůbeží moučky. Třeba rybí moučka se může, ale pravda je, že ve směsích ji většinou nenajdeme, kvůli ovlivnění pachu vajec.Používá se sója, ale pak musíte dodávat chybějíci aminokyseliny. Což ne všichni chovatelé dělají, krmí pšenicí a namočeným chlebem a pak se diví, že slepice nenesou.
napsal(a):
Není to zakázané, s výjimkou drůbeží moučky. Třeba rybí moučka se může, ale pravda je, že ve směsích ji většinou nenajdeme, kvůli ovlivnění pachu vajec.Používá se sója, ale pak musíte dodávat chybějíci aminokyseliny. Což ne všichni chovatelé dělají, krmí pšenicí a namočeným chlebem a pak se diví, že slepice nenesou.
Zle som sa vyjadril, mal som na mysli niekedy používanú masokostnú múčku. Rybia múčka byť môže, ale je drahá + riziko zápachu vajec pri vačšom množstve.

laying hen
napsal(a):
Zle som sa vyjadril, mal som na mysli niekedy používanú masokostnú múčku. Rybia múčka byť môže, ale je drahá + riziko zápachu vajec pri vačšom množstve.
Tak jsme se shodli, prima.
A co si najdou v zimě pod sněhem nebo ledem? Nezapomínejte, že zima je to období kdy je potřeba tuto bílkovinu doplňovat. Já jim přilepšuji červy potemníka. V létě je to jednodušší. Vyrábím si masné červy na ryby, vyberu ty větší a zbytek jde slepicím. V zimě nezbyde než občas koupit potemníka, anebo uvařené odřezky ze zvěřiny či stará slepice nebo králík.