Dobrý den,
chci se zeptat. Mám cca roční slepici plemene dominant kropenatý a na nohou se jí objevily boule. Z diskuzí a jiných článku jsem se dozvěděl, že by to mohla být stafylokoková infekce drůbeže. Otázka zní, zda to mám nějak rozříznout a vytlačit hnis, který v tom zřejmě je? Když si na bouli šáhnu, je cítit horečka a je to celkem měkké.
Díky za rady,
V.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Veterina je dnes ve většině případů děsně drahá, vzhledem k tomu, že je to jenom hybrid, tak bych se i přikláněl k léčbě sekerou. Pokud to nepůjde vymačkat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

tohle zabijte a pořešte si podmínky chovu
Osobně bych tu slípku bacila a starala se více o prevenci, ale jestli ji chcete léčit...
Moje osobní zkušenost se stafylokokem je taková, že je třeba mazat a desinfikovat. Mně se osvědčila betadina a pak taky propolis. Peroxid vodíku může být fajn na vypláchnutí otevřené rány (i když to musí děsně štípat), ale jako desifnekce byl k ničemu. A ten alkohol je taky nic moc, trochu to pomohlo, ale moc ne. Nejvíc mi pomohl Nasil, ale jestli je vhodné teď v relativní zimě máčet slepici nohy, si netroufám odhadnout. Záleží, kde ji máte ubytovanou.
Černá mast (ten ichtoxyl) je super, vytáhne hnis z rány ven. Takže taky můžu doporučit, urychluje a usnadňuje to celý proces. Eko-bio-fair trade metody jako kokosový olej, aloe vera, extrakt z chilli a podobně jsou úplně k ničemu, zabral mi akorát již zmiňovaný propolis, což je teda fakt drahá sranda.
Jinak prevence, prevence, prevence. Ten bolák se jen tak slepici na noze neudělá, musí si ji napřed o něco poranit. Takže zkontrolovat vhodnost hřadů, podestýlky, podloží ve výběhu, hran na krmítkách, napáječkách a oplocení atd.
V případě, že se s tím ještě setkáte, připomínáím možnost postižený kus zabít. Je to bolestivý a velmi nepříjemný stav, samotné řezání bolí jako čert, hojí se to dlouho a často se ten bolák vrací na to samé místo, než se rána kompletně zhojí.