Kuřátko jakoby lapajici po dechu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.10.2019 11:58
hellou

XXX.XXX.68.107

Dobrý den, zeptam se na zkušenosti zkušených ;)

Obcas se mi stane, ze se vylihne kuratko, rekneme jedno z 500ks,chapu,ze to asi nema cenu resit, ale zajima me příčina...
Vylihne se, a je stale slabe, tak jako kdyz se vylihlo dalsi 2 dny, zhruba 3ti den zacne jakoby lapat po dechu, otevre zobacek, nadechne se, pak je chvilinku ok, a zase se to opakuje. Takto divně se nadechne treba 3x za minutu. Pak se to děje cim dal víc, az uhyne. Nepomůže dokrmeni, nic... Prostě jak se takto vylihne, uz vim, ze umre...
Tim, ze umiraji cca tři denni, by mohlo odpovidat, ze jim dojdou zasoby z vajicka, ale at krmim nebo ne, stejne umre... 😔.
Děkuji za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2019 14:07

s podobnými (rovnakými) príznakmi sme mali tento rok zopár kuriatok, ale to už mali 2 týždne. Dalším príznakom, ktorý neuvádzaš je bledý hlienový prstenec a opuch v krku. (tažko to popísat, treba porovnať rúžový krk kurata, čo je OK a toho čo zdýma)

Po porade s vetom nasadený eryfarm. Prežili všetky liečené. Neliečené chcípli do nohy. Potrebuješ liek, mikrováhu, striekačku (na podávanie lieku do zobáka) a trochu odvahy
Originál sa to dáva do vody na pitie, problém je že postihnuté kura nepije, tak to treba dat do zobáka.
Vet predpokladal moribundus z tohto radu:
Infekčné ochorenia kurčiat a moriek, ktorých pôvodcami sú hlavne mykoplazmy, stafylokoky, pasteurely, hemofily, chronická respiračná choroba hydiny - CRD, sínusitída a sinovitída kurčiat a mladých moriek.

Neviem či sa trafil, ale liek zabral na 100%.
Možno Bodlinka by vedela viac.

2.10.2019 14:23
hellou

XXX.XXX.68.107

Nevim, zda to bude totéž, tezko rict 🤷‍♀️... 14denni kuratko uz alespon neco jedlo a pilo, tato moje ani nezacnou.
Vylihne se kuratko, je slabe, je v dolihni a nyni přichází ten rozdil, ostatni prendam a ti se pak napapaji a napijou a spinkaji a tak dokola.
Toto prendam, nepije, neji, je stale unavene a slabe, a téměř stale spí.... no a pak to prijde, zacne lapat po dechu az umře a to bez rozdilu at krmim rucne stříkačkou nebo je necham a nenutim je. Je bez zajmu, unavené.
S vetem jsem to konzultovala, ale nemame asi dobreho veta. Kohouta, se kterym jsem tam letos byla mi rekl hned zabit, ze ma chorobu na kterou umře a na zdejsi radu dostal česnek a je nadhernej a opět fit.... Na toto mi rekl, ze se neda nic delat, kdyz je to takto málo krát at to neresim. A kdyz jsem rekla, ze to poznam uz pri přendani, řekl at ho rovnou zabiju 😔.
No a me by zajimalo, zda s timto mate nekdo zkušenosti.
V každém případě zkusim eryfarm, nic tim nezkazim, a kyby se zachranili, bylo by to super 👍, za zkousku nic nedám.... Každý záchraneny zivot se počítá.
Děkuji za odpověď fooxi 😉.

2.10.2019 14:43

máme tu veta, čo má pod palcom velkochov moriek, nejaké družstva kravy, ovce,kone a vela chovatelov hydiny. Má bohaté skúsenosti a záujem o prácu, nemá problém poradiť aj telefonicky, alebo príst k "pacientovi" neskoro v noci.
Ale máme tu aj mačičkopsíčkoškrečopotkanodochtora a ten vie prd makový. Len by čipoval a očkoval.

2.10.2019 14:52
hellou

XXX.XXX.68.107

mačičkopsíčkoškrečopotkanodochtora🤣 tak to bude příbuzný vet toho našeho 🤣
Pokud se neozve nikdo se stejnymi zkušenostmi, zkusim jineho veta, a doporuceny lék 😉👍

2.10.2019 17:47

lapající zvíře zdechne, ale zklamu vás, není to vychytaný příznak žádné konkrétní nemoci, ale prostě příznak toho, že se chřadnoucí zvíře už chystá uhynout.

jinak slabá kuřata, která nezačala žrát a pít, se nezachraňují a v počtu jeden z pěti set bych ani nepátrala po příčině.

a těch může být hodně, od nemocí, které kuře získalo už od rodičů skrz vejce, jako je paratyf, po já nevím aspergilózu nebo koliinfekci, zánět pupku nebo cokoliv, protože u malých tvorů jde všechno ráz na ráz a moc dalších příznaků vám neukáží.

3.10.2019 17:58
hellou

XXX.XXX.68.107

Děkuji bodlinko za Váš čas a Vaši odpověď.
😔 Kazdej život se snazim zachránit, myslela jsem kdyby nekdo věděl čím to je... Ze by další nemusel umrit.
Ale chapu, ze možnosti je moooc.
Ještě jednou opravdu moc děkuji 🤝

Přidejte reakci

Přidat smajlík