jirik-cs

XXX.XXX.246.11
Zdravím,
uvažuji o chovu slepic (malý počet, 3). Otázky mám tři:
1) výběh na zahradě přibližně o rozloze 70 m2 (trojuhelnikovy tvar o hranach 17m, 20m, 11m) s několika stromy a záhonky (fotka zde: https://ibb.co/5L41L4S, v současnosti jsou záhonky o něco větší a celkově je vše upravenější) - jsou schopny 3 slepice zničit trávník, vyhrabat ho celý? Nebo je to plocha dost velká na to, aby to stála byla tráva a ne rozhrabaná hlína?
Záhonky bych samozřejmě oplotil proti vniku slepic. Celková užitná zatravněná plocha pro 3 slepice by byla asi 70m. Určitě nechci řešit výběh nějaký mobilní a co dva dny ho přesouvat.
2) Je nutné vybírat vejce každý den? Někdy jsem pryč přes dva dny (vstup do kurníku bude řešený automatickými dvířky se stmívacím senzorem).
3) kurník bych zřídil v suterénu, bývalé prádelně. Takže celkem dost velká místnost, asi 3x4 metry. To je předpokládám v pohodě a je to dobrý nápad. To jen tak pro jistotu.
Předem děkuji za odpoveď a klidně mi napište, že jsem naivní a nemám se do toho pouštět :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

půjde to. trávník nerozhrabou celý, jen v blízkosti kurníku.

Pořiďte si zdrobnělé plemeno, například skvělou nosnici zdrobnělou hempšírku, vyandotku, velsumku. Můžete mít více slepic, já bych tam dal kohoutka a pět slepic.
jirik-cs

XXX.XXX.246.11
napsal(a):
Pořiďte si zdrobnělé plemeno, například skvělou nosnici zdrobnělou hempšírku, vyandotku, velsumku. Můžete mít více slepic, já bych tam dal kohoutka a pět slepic.
Vedle je bytový dům, kohout nepřichází kvůli hluku v úvahu. Za tipy na plemena děkuji.
jirik-cs

XXX.XXX.246.11
napsal(a):
půjde to. trávník nerozhrabou celý, jen v blízkosti kurníku.
Mezi trávníkem a vstupem do kurníku je asi 3 metry široký dvorek. Slepice chtějí hrabat u vstupu do kurníku? Tu plochu dvorku (podél celého domu, v jehož suterénu má být kurník) chci předělat na zřejmě zatravňovací dlažbu.
Janae1

XXX.XXX.160.6
jirik-cs
napsal(a):
Zdravím,
uvažuji o chovu slepic (malý počet, 3). Otázky mám tři:
1) výběh na zahradě přibližně o rozloze 70 m2 (trojuhelnikovy tvar o hranach 17m, 20m, 11m) s několika stromy a záhonky (fotka zde: https://ibb.co/5L41L4S, v současnosti jsou záhonky o něco větší a celkově je vše upravenější) - jsou schopny 3 slepice zničit trávník, vyhrabat ho celý? Nebo je to plocha dost velká na to, aby to stála byla tráva a ne rozhrabaná hlína?
Záhonky bych samozřejmě oplotil proti vniku slepic. Celková užitná zatravněná plocha pro 3 slepice by byla asi 70m. Určitě nechci řešit výběh nějaký mobilní a co dva dny ho přesouvat.
2) Je nutné vybírat vejce každý den? Někdy jsem pryč přes dva dny (vstup do kurníku bude řešený automatickými dvířky se stmívacím senzorem).
3) kurník bych zřídil v suterénu, bývalé prádelně. Takže celkem dost velká místnost, asi 3x4 metry. To je předpokládám v pohodě a je to dobrý nápad. To jen tak pro jistotu.
Předem děkuji za odpoveď a klidně mi napište, že jsem naivní a nemám se do toho pouštět :-)
Záleží jak moc máte rada svojí zahradu, já bych ji nedala.
Když už by to muselo být, volila bych nějaké rousné slepičky, klidně na úkor snůšky.
Ty zde jmenované jsou sice zdrobnělé, ale ničit budou dost.
A taky nevím jak moc jim chcte obětovat bývalou prádelnu. Počítejte, že místo prádelny budete mít chlívek.

Zuzkaa
napsal(a):
Ty slepičky chcete mít v obytném domě? To si tedy moc představit nedovedu. I když před sto lety se slepice na venkově brávaly na zimu do chalup taky, aby snášely.
tři slepice... vždyť to není vůbec problém.
jirik-cs

XXX.XXX.246.11
Zuzkaa
napsal(a):
Ty slepičky chcete mít v obytném domě? To si tedy moc představit nedovedu. I když před sto lety se slepice na venkově brávaly na zimu do chalup taky, aby snášely.
Ta prádelna je sklep. Akorát má okno na úrovni dvorku. V létě je tam okolo 17 stupňů třeba, v zimě tam není pod nulou. Je to problém?
Já mám Vlašky taky v domě. V létě 19 stupňů, v zimě 8.
Líbí se jim tam moc, čmelíkům ne.
Výběh doporučuji rozdělit. Zejména v zimě oceníte.
(tráva neroste, je vydusávána, bahno se množí)
Na zelené je pouštět třeba ob den nebo dopoledne/odpoledne ap.
Tři jsou málo - jedna chcípne a dvě je nic.
Jinak záhony samozřejmě upraví k obrazu svému každá slépka.
70 m2 je pro tři velké slepice nebo 5 zdrobnělých úplně v pohodě.
Máme víc slepic na menším prostoru a OK. Tráva je přirozeně místy vyhrabaná, ale není to nic katastrofálního. Přinejhorším to předělit na „výběh“ a „pastvinu“ není špatný nápad.
Sbírat vejce každý den úplně nutné není, pokud nemrzne, což ve sklepních prostorách nejspíš nehrozí.
Pokud je sklepní prostor relativně suchý (což u prádelny předpokládám, neboť z podstaty věci by to měla být dobře větratelná místnost), může to být super kurník. Neklouže podlaha, nejsou tam třeba kachličky? To by mohl být problém i při nastlání slámou. Jinak mě žádné riziko nenapadá.
Rozhodně se nedá říct jednoznačně, jestli trávník zničí nebo ne. Můžete mít štěstí na "hodné" slepičky, které si budou jen tak chodit a zobat trávu no ale taky na ty druhé, pro které bude zajímavější hrabat. Mám deset zdrobnělek + kohouta, mají výběh, ale párkrát do týdne je pustím na dvůr a zahradu (cca 900m2), pouštím je úmyslně až navečer, protože jsem předpokládala, že budou "rády", že jsou venku a s vědomím, že nemají moc času (pouštím cca hodinu před tím, než jsou zvyklé chodit do kurníku) nebudou vymýšlet a budou jen zobat... Jo, leda prd, stíhají všechno Zatím tedy nehrabou nějaké zákopy, ale hrabou.
Vejce denně sbírat nemusíte, ale doporučuji pořídit snášková hnízda, která jsou klopená a mají zásobník na vejce. Jinak by se vám mohlo stát, že se některá slepička naučí ponechané vajíčko požírat. Navíc když půjde jiná slepice snášet, bude to minulé zbytečně zahřívat.

Moje slepice trávník nerozhrabávají. To protože jsou na něm úplně pořád. Když se slípky pouští na trávník omezeně, tak na něj jedou a hrabou se.
Moje slípky víc plemen (hlavně ale vlašky) mají jen pár zákopů na příhodných místech pro popelení, jinak trávu jen oštipují. Bude to mít souvislost asi s tím, že jsou chovány neomezeně venku.
Janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
Moje slepice trávník nerozhrabávají. To protože jsou na něm úplně pořád. Když se slípky pouští na trávník omezeně, tak na něj jedou a hrabou se.
Moje slípky víc plemen (hlavně ale vlašky) mají jen pár zákopů na příhodných místech pro popelení, jinak trávu jen oštipují. Bude to mít souvislost asi s tím, že jsou chovány neomezeně venku.
Spíš máme každý jiné estetické požadavky na zahradu.
Ono ani tak nejde o prohrabávání nebo dusání trávníku slepicemi, ale slepice vyprodukují velké množství trusu a ten obsahuje vápník, dusík, fosfor, draslík a v takhle vyhnojeném trávníku se daří hlavně kopřivě, která vám za pár let udusí veškerou trávu a pustí pouze rmen, vratič, bodlák, lebedu a pelyněk. Proto pokud není neomezený výběh (a i zde si najdou místo kde se zdržují většinu dne a přetvoří ho k obrazu svému) je lepší mít menší ohradu, kde tráví většinu dne a do zahrady je pouštět třeba na hodinku dvě, ráno a večer. To se ale musí zařídit každý podle svých možností.

Janae1
napsal(a):
Spíš máme každý jiné estetické požadavky na zahradu.
Já mám akorát takové požadavky, aby byla tráva pro zvířata a aby nebylo blátiště (posledně po deštích jsem se ho úspěšně zbavil zavezením trávou-už dlouho je od bláta klid). Dále nechci mít kopřivové porosty kde se podívám, takže i občas poseču.
Nějaká blbá díra pod stromem, kde se slípky popelí, je mi jedno, ať se prostě popelí a hrabou, mě to nedráždí (bohužel zbytek rodiny ano).
Jestli si jako ideální zahradu představujete zcela uspořádanou zahradu v naprostém pořádku, tak je to věc Vašeho vkusu, ale stejně je podle mě lepší venkovská a nedokonalá zahrada. Já radši koukám na pěknou a kvalitní drůbež než na to, jak j trávník dokonalý a kytky krásně sladěné. Přijde mi to moc umělé.
Naše “holky” mají z výběhu tankodrom 😇
Sice máme trsy velkých ozdobných trav, růže, rybízy , víno, lisku, komuli a stromy ,
Ale z trávy nezbylo ani stéblo.
Dokud byly zdrobnele velsumky+wyandoty, bylo to OK.
Bressy během týdne zničily vše . Když je vypustim , hrabou všude . Mrkev, špenát, rukóla .... všechno jim chutná
jirik-cs
napsal(a):
Vedle je bytový dům, kohout nepřichází kvůli hluku v úvahu. Za tipy na plemena děkuji.
Ono je to jedno.slepicky když snáší taky dělaj rachot.ten kohout se ztratí.:) Mám 30 kohoutů stále na průběžnou porážku a 90 slepic.o kohiutech v podstatě nevím.jeci ráno potom když SMSkujou se sousedním a navečer si jen tak beknou.sleoice dělaj bordel celodenně.i tři to umějí.

Terrax
napsal(a):
Ono je to jedno.slepicky když snáší taky dělaj rachot.ten kohout se ztratí.:) Mám 30 kohoutů stále na průběžnou porážku a 90 slepic.o kohiutech v podstatě nevím.jeci ráno potom když SMSkujou se sousedním a navečer si jen tak beknou.sleoice dělaj bordel celodenně.i tři to umějí.
No asi jak které. Lehká plemena ječí, to fakt. Ale těžší slípky neřvou tolik.
Kohout od zdr. hempšírek příliš neřval celodenně (už ho nemám), kokrhal jenom ráno a to ještě poměrně příjemným tónem oproti lehkým kohoutům (liliputky, vlašky)
Vlašky po snesení vejce ječí. Hempšírky zdr. také, ale ne ta hlasitě.