Jak zazimovat křepelky

Křepelky japonské nosné (kř JPN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.10.2019 22:20
hurvajs

XXX.XXX.168.72

Mám křepelky venku na zahradě v upravené králíkárně a teď řeším co a jak v zimě.Vydrží to,nebo je pro ně česká zima likvidační?
Nabízí se varianta je přesunout do "seníku".Tam by byly alespoň pod střechou a schované před větrem.Nicméně mrzne tam také.
Další možností by bylo se jich zbavit a na jaře pořídit nové.To beru ale jako poslední možnost.
Tak babo raď

24.10.2019 05:39
jo012810

XXX.XXX.101.35

V seníku vám vydrží naší zimu, pochopitelně neponesou, stejna, jako již nyní....

24.10.2019 14:01
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Uvažuju o pořízení křepelek, ale nechci je chovat v klecích. Lze je chovat podobně jako slepice - tj. nějaká zmenšenina kurníku a výběh? Na zimu bych je pak přesunula do prázdného kotce po prasatech (tedy dovnitř do chléva) a na jaře zase zpátky ven? Naučí se podobně jako slípky chodit navečer do té boudičky (aby je v noci něco nezbodlo ? Díky za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.10.2019 16:49

xchipsy napsal(a):
Uvažuju o pořízení křepelek, ale nechci je chovat v klecích. Lze je chovat podobně jako slepice - tj. nějaká zmenšenina kurníku a výběh? Na zimu bych je pak přesunula do prázdného kotce po prasatech (tedy dovnitř do chléva) a na jaře zase zpátky ven? Naučí se podobně jako slípky chodit navečer do té boudičky (aby je v noci něco nezbodlo ? Díky za radu.

Spíše nenaučí se chodit domů, to leda v případě, že jsou mladé nebo že se musí zahřívat, že je v noci chladněji. Můžete pro ně mít takový ten mini kurník z plastu na liliputky, ale počítejte s tím, že japonky spí na zemi.
Na vypuštění do chlívka zapomeňte, pokud je tam vlhko a/nebo potkani. Myši křepelkám nic neudělají, ale potkani je spolehlivě vyvraždí, chlívek musí být dobře zabezpečen proti nim, což je téměř nemožné, když prožerou hodně tuhé materiály.
Ony z výběhu otevřeného perfektně zabezpečeného neuniknou, protože se jim dají zastříhat letky. Ale jsou zranitelné ze strany predátorů (lasičky, kuny, dravci, možná i ježek). Proto je ideální mít celo pletivovou klec/voliéru (tuhé pletivo králíkářské) a ten domek. Křepelky (ne všechny) se dovedou naučit nést na určité místo, ačkoli se píše pravý opak. Ono záleží na výstelce, podle toho si vybírají. Moje vždy nesly do popeliště, ale občas to hodily jinde, jiné z nich pravidelně trousily.
Dále můžete zvolit chov na hoblinách v králíkárně, tak jak to dělám já. Zelené jim tam můžete nosit
Nic by je nemělo zlikvidovat, a nebudou to opelichané stroje na vejce, budou se tam mít vcelku dobře a rozhodně je to dobré řešení. Kamarád chová křepelky v holubníku na dně, což taky křepelkám nevadí a jsou tam spokojené.

24.10.2019 18:35
jo012810

XXX.XXX.101.35

Musíte si odpovědět na základní otázku. Chci JKN na snášku vajíček a potom na konzum masa a nebo chci JKN na okrasu a spokojím se jen s letní snáškou? Pokud vám jde o okrasu a později konzum masa, pak jakákoliv voliéra doře zabespečená před predátory s přístřešky je dostačující i pro přezimování(nutná závětří). Pokud chcete produkci vajíček, pak musíte křepelkám zabezpečit trvalé stabilní podmínky po celý rok. Sucho, teplotu kolem +18°C (mám odzkoušeno, že tolerují pozvolné přechody od +12°C do 22°C), neustále plné krmítko směsi od stejného výrobce, vodu a délku světla např. od 5 do 22 hodin. Pak vám každá slepička za rok snese cca 300 vajec. Tyto podmínky jdou dosáhnout pouze v uzavřené, dobře větratelné místnosti, kde můžete chovat křepelky ve větších voliérách na hoblovačkách, písku či na roštech a tím křepelkám umožnit slušný pohyb, kdy nebudou oškubané. Klece pro chov křepelek jsou vyzkoušeny zejména pro intenzivní farmářské chovy, kdy rentabilita, prostot a obsluhovost jsou hlavním faktory, stejně jako u slepic.

24.10.2019 19:07
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Děkuji oběma za obsáhlou odpověď. Pro doplnění: V králíkárně je chovat nechci, jednak bych ji kvůli nim musela postavit (jednu sice mám, ale pro králíky a druhak by se mi přeci jen víc líbilo, kdyby pobíhaly venku po zemi. Postavit jim nějakou zmenšeninu kurníku není problém, veškerá chov.zařízení jsem si stavěla sama (králíkárnu, holubník, kurník...), takže boudičku na noc by měly. Že nebudou snášet do hnízda jako slepice mi nevadí. Pokud je u nich problém s chozením na noc "domů", můžu jim výběh obehnat takovým pletivem, kterým "škodná" neprojde, včetně "stropu", pokud by tedy zůstávaly i přes noc venku... Stěhování do chléva jsem myslela kvůli zimě, přeci jen si myslím, že mrazy apod. by jim bůhvíjak nesvědčily.. V chlévě je v zimě teplota min 12 stupňů a jelikož hned vedle je kotelna, není problém nechat otevřené dveře a tudíž teplotu ještě o něco zvýšit. Potkany zde nemáme, veškeré krmení mám uskladněné v sudech a podobných nádobách a pokud se jednou za čas objeví nějaký mladý průzkumník ze vsi, je okamžitě zlikvidován kocourem. Vlhko v chlévě rovněž není, momentálně tam prasata sice nejsou, ale ani když jich tam bylo osm, tak vzhledem k tomu, že stelu hobliny a slámu a kydám denně, tak vlhkost nikdy nepřesáhla 60% (a to byl vlhkoměr umístěn přímo v kotci u zvířat, takže celkově v celé místnosti byla vlhkost ještě nižší). Nepotřebuju 300 vajíček, spíš bych je chtěla jako zpestření chovu, samozřejmě nějaké to vajíčko jako bonus by bylo fajn

Jinak ty chlívky vypadají takto: (foto prázdných nemám

24.10.2019 20:30

xchipsy napsal(a):
Děkuji oběma za obsáhlou odpověď. Pro doplnění: V králíkárně je chovat nechci, jednak bych ji kvůli nim musela postavit (jednu sice mám, ale pro králíky a druhak by se mi přeci jen víc líbilo, kdyby pobíhaly venku po zemi. Postavit jim nějakou zmenšeninu kurníku není problém, veškerá chov.zařízení jsem si stavěla sama (králíkárnu, holubník, kurník...), takže boudičku na noc by měly. Že nebudou snášet do hnízda jako slepice mi nevadí. Pokud je u nich problém s chozením na noc "domů", můžu jim výběh obehnat takovým pletivem, kterým "škodná" neprojde, včetně "stropu", pokud by tedy zůstávaly i přes noc venku... Stěhování do chléva jsem myslela kvůli zimě, přeci jen si myslím, že mrazy apod. by jim bůhvíjak nesvědčily.. V chlévě je v zimě teplota min 12 stupňů a jelikož hned vedle je kotelna, není problém nechat otevřené dveře a tudíž teplotu ještě o něco zvýšit. Potkany zde nemáme, veškeré krmení mám uskladněné v sudech a podobných nádobách a pokud se jednou za čas objeví nějaký mladý průzkumník ze vsi, je okamžitě zlikvidován kocourem. Vlhko v chlévě rovněž není, momentálně tam prasata sice nejsou, ale ani když jich tam bylo osm, tak vzhledem k tomu, že stelu hobliny a slámu a kydám denně, tak vlhkost nikdy nepřesáhla 60% (a to byl vlhkoměr umístěn přímo v kotci u zvířat, takže celkově v celé místnosti byla vlhkost ještě nižší). Nepotřebuju 300 vajíček, spíš bych je chtěla jako zpestření chovu, samozřejmě nějaké to vajíčko jako bonus by bylo fajn

Jinak ty chlívky vypadají takto: (foto prázdných nemám

Tak to vyrobte. Pro ně problém nocovat všude není, ve voliérách je také nikdo nezavírá. V zimě k sobě jdou automaticky, aby se hřály.
Ten chlívek máte dost teplý a uvidíte, zda tam nebudou i v zimě občas vejce.
Začněte, můžete i teď ty křepelky zakoupit, aby na jaře už nesly dříve. Zkuste třeba kmen 1+5 (kohoutek a slepičky). Je spousta rázů, přírodní, zlaté, bílé, straky (tuxedo), mahagonové, stříbrné (modré) aj.

25.10.2019 05:29
jo012810

XXX.XXX.101.35

V chlévě můžete mít křepelky celoročně a pokud splníte mnou popsané podmínky, pak i snáška budxe celoroční těch +12°C a více je dostatečných a přísvítit jednou 10W či 8W letžárovkou postačí...

elitr

31.10.2019 14:11
elitr

XXX.XXX.115.146

Také jsem to loni řešila a nakonec jsem je přestěhovala do skleníku, měly tam sucho, nefoukalo a ty největší mrazy to lehce srazilo. Od 16 křepelek bylo téměř každý den jedno vajičko :) Ale řekla bych, že pokud budou v závětří a na větší mrazy jim víc nastelete, tak to vklidu zvládnou, ale neponesou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík