Dobrý deň o 4 dní by sa nám mali vytiahnuť 7 husatka čo im zabezpečiť ak sa vyliahnu a čo im dávať žrať keďže tráva už veľmi nieje,co im dať prvy týždeň? môžu prvý týždeň čistú vodu ? Ak sa vyliahnu pridám fotky budú to krizence hus pomoranska x gunár cholmogor husi chovame prvý rok nečakal som že hneď na jeseň znesie vajcia Ďakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Viliam128
napsal(a):
Dobrý deň o 4 dní by sa nám mali vytiahnuť 7 husatka čo im zabezpečiť ak sa vyliahnu a čo im dávať žrať keďže tráva už veľmi nieje,co im dať prvy týždeň? môžu prvý týždeň čistú vodu ? Ak sa vyliahnu pridám fotky budú to krizence hus pomoranska x gunár cholmogor husi chovame prvý rok nečakal som že hneď na jeseň znesie vajcia Ďakujem.
Nasejte obilí více druhů na normální zeminu, dejte si to na okno a vypěstujte nať, co nejvíc můžete. Kupte směs pro kačeny, husy v prvním růstovém období (označovanou také jako KCH1 sypká, popř. drcené granule).
Vodu jim dávejte hned, nejlépe v prvních dnech pitnou.
Zajistěte dostatečnou vrstvu suché podestýlky, aby neprochladla. Dále to obstará husa.
Časem budete muset shánět pro husy zelené natě, aby housata měla zelené. Dá se udělat třeba salát pro husy s pekingským i normálním zelím, řepou, okurkem, rajčaty, ředkvičkou-podle dostupnosti a ceny. Dále ty obilné natě, jablka. A po měsíci směs KCH2, popř. K2 nebo něco takového, asi do dvou měsíců.
Hodně záleží na tom, zda nebude teplá zima a něco k vypasení, to by bylo pro housata super.
Budete to mít těžší, ale dáte to. Podle toho, jak budete krmit, tak narostou. Budou jistě dozrávat déle. Jak se na jaře oteplí, tak už je pak můžete nechat jen vypásat.
A další věc, jste si jist, že jsou vejce plná a vyvíjí se? Cholmogoři jsou těžcí troubové a je u nich vyšší riziko neplodnosti než u lehčích hus. Těžko se jim ve většině případů páří. Abyste taky neměl jedno house.
Lepší nápad by yl sehnat husu cholmogorku, protože na housatech víc vyděláte. A za cenu jedné cholmogorky prodané na chov koupíte 3-+4 bio vykrmené 6-7 kg husy.
Tito kříženci se Vám můžou hodit jenom na zbaštění (ačkoli se někomu nějaký může do masného chovu hodit).
napsal(a):
Nasejte obilí více druhů na normální zeminu, dejte si to na okno a vypěstujte nať, co nejvíc můžete. Kupte směs pro kačeny, husy v prvním růstovém období (označovanou také jako KCH1 sypká, popř. drcené granule).
Vodu jim dávejte hned, nejlépe v prvních dnech pitnou.
Zajistěte dostatečnou vrstvu suché podestýlky, aby neprochladla. Dále to obstará husa.
Časem budete muset shánět pro husy zelené natě, aby housata měla zelené. Dá se udělat třeba salát pro husy s pekingským i normálním zelím, řepou, okurkem, rajčaty, ředkvičkou-podle dostupnosti a ceny. Dále ty obilné natě, jablka. A po měsíci směs KCH2, popř. K2 nebo něco takového, asi do dvou měsíců.
Hodně záleží na tom, zda nebude teplá zima a něco k vypasení, to by bylo pro housata super.
Budete to mít těžší, ale dáte to. Podle toho, jak budete krmit, tak narostou. Budou jistě dozrávat déle. Jak se na jaře oteplí, tak už je pak můžete nechat jen vypásat.
A další věc, jste si jist, že jsou vejce plná a vyvíjí se? Cholmogoři jsou těžcí troubové a je u nich vyšší riziko neplodnosti než u lehčích hus. Těžko se jim ve většině případů páří. Abyste taky neměl jedno house.
Lepší nápad by yl sehnat husu cholmogorku, protože na housatech víc vyděláte. A za cenu jedné cholmogorky prodané na chov koupíte 3-+4 bio vykrmené 6-7 kg husy.
Tito kříženci se Vám můžou hodit jenom na zbaštění (ačkoli se někomu nějaký může do masného chovu hodit).
Ďakujem za odpoveď snáď sa mi podarí zohnat toľko zeleného cez zimu určite si niečo nasadim aby bolo toho dosť,zabudol som spomenúť vajcia mám v liahni a sú úplne plne pekné vidno že žijú zo 14 vajec bolo len 7 oplodnenych problém je ten že iného gunara som zohnat nevedel tak som zobral aspoň toho....niečo ešte vymyslím ďakujem
V zime neni rozumne lihnout housata,bude jim chybet
slunce,teplo,cerstva pastva..kdyz nemaji husu,mámu,musíte jim udelat teplou odchovnu,ja je i v kvetnu mívám v kuchyni, preklizkovou bednu,v ni igelit a teplou podestylku,savý materiál, krátkou slámu,horší seno..a hlavně porad svitit, musi byt stále v teple(svitim i přes noc)...umistit žárovku,60w nebo infralampu,podle potřeby, bednu zakrýt,mám na to plexiskla, nechat otvor pro vzduch a větrání..denně čistit,musi být stale v suchu.. s vodnimi ptáky to neni žádná sranda...krmeni K1 pro drůbež nebo Br1.. v zimě se už špatně shání..žádné domácí náhražky ,housata by měla nedostatek živin a chcipnou..nepouštet ven,zimu housata(nejen) nesnáší,nastynou,padnou na nohy,konec....misky stále plné krmeni a vlažné vody...svitit musite i z duvodu,že je zima,krátký den,housata potřebují cely den žrát a pit ,musite jim udělat i světelné podminky letniho dne..stále..nebudou to mit lehké...

Pokud je nedáte pod husu, tak si je ještě dlouho užijete v domě. I přestože jsou vejce v líhni, nese husa ještě? Snaží se sedět?
I pokud ne, tak je zkuste pod ní dát, ale pod dozorem, některá je zabíjí, jiná odhání a jiná vždy vezme.

ančovička1
napsal(a):
Ne ne,když si je husa nevysedi,tak je nevezme,spíš je zabije..jsou pro ni cizi..
Může, je to kus od kusu.
Ale ve většině případů máte pravdu

ančovička1
napsal(a):
Jakube děkuji..,to víš..25 let zkušeností..😁
Nemáte ty správné husy k přirozenému odchovu. Takové ty co hodně nesou a spíš nemají sedět, tak spíš zabijí cizí housata.
Můj kamarád si ode mně vzal vylíhlá housata labuťaček a dal je k ještě nesoucím husám. Husy je považovaly za svůj druh a zvláště houser na ně volal. Chvílemi chodila u nich a pak zas pryč. Občas to vypadalo, že se ty velké husy bojí housat, která je honí . Labutí husy někdy bývají blbé.
Ale u pomořanek bych to tak zcela neviděl. Ačkoli se uvádí, že spíše víc nesedí (vzorník). Ale furt by to měla být lepší matka něž něco x s brojlerovkou, která se vyloženě chová, aby neseděla.
No, pán uvidí. Předpokládám, že je to už vyspělá min. loňská husa.

Ja mám v tomto overenú jednu húsku, ktorá nemôže mať mladé a má 15 rokov... Vždy keď si sadne, viem, že pod ňu môžem podložiť hocičo. Žiadna iná hus mi toto nerobí... Dúfam, že táto bude ešte dlho žiť
Dobrý deň husatka samozrejme budem mať doma v teple a budem im dávať všetko čo potrebujú keďže mám 18 rokov nieje to jednoduché ale snáď sa budú mať dobre keďže o všetko sa starám ja....dnes som už počul husatka 2 už rozbili skrupinku a pekné pipaju :) je to normálne že na 26 deň už je rozbita skrupinka? Nemala byť až na 28 deň? Dúfam že je to v poriadku a ešte zabudol som na jednu vec huska na posledné 10 vajicka zasadla ale asi 10 boli pre ňu veľa tak 1 rozbila čiže je ich len 9 a ma pod sebou už prachove perie tak dúfam že bude poctivo sedieť,sedí už 3 deň od rána do večera raz za deň sa ide napiť vytentovat najesť a umyť a ide späť si sadnúť huska ma 2 roky budúci majiteľ vravel že je výborná matka a starostlivá sama sa o husatka postará...

Podľa mňa je to takisto márne, takto na zimu liahnuť. Mláďatá potrebujú veľa svetla a tepla, čo ich podnecuje ku konzumovaniu krmiva tzn. také počasie aké je na začiatku jari. Myslím si že cez zimu moc svetla a tepla nebude... Aj keď budú vnútri. Uvedomte si, že máte celý december, január a február pred sebou a budete musieť mať húsky vo vnútri čo nebude, keďže sú vodná hydina, dvakrát voňať. A s tým zeleným kŕmením je to tiež smola, nikde nič nerastie, aj keď si posadíte obilie alebo kúpite niečo v obchode nebude to TO čo by húsky potrebovali. Predsa tie šaláty v obchodoch nikdy nevideli zem sú cievkované. To je akoby ste im podali vodu so zelenou farbou ale želám veľa zdaru... Budúci rok už toto nespravíte, poučíte sa z vlastných chýb ako väčšina tu z nás

Toho sa nebojte húska si sadne, ale neskôr. Čo sa žiarovky týka, to neviem každému vyhovuje niečo iné, ale ak bude húsat 7 volil by som dve...
Zkušenost s líhnutím zimních hus mám, bylo to v době, kdy jsem experimentoval s umělým líhnutím v líhni, takže jsem byl vlastně rád za podzimní vejce k "pokusu". Jak na potvoru se zadařilo nalíhl jsem 14 kusů.
Podařilo se mi všechny odchovat do jara a všechny si našly svého nového majitele, naprostá většina putovala na pekáč jako velikonoční husa, protože jsem je jako chovný materiál spíše nedoporučoval.
Tím chci říci, že vylíhnout a odchovat husy přes zimu je možné, ale ekonomicky to nedává smysl a podruhé bych do toho upřímně nešel. Naštěstí jsem měl cca 60m2 vytápěný prostor, kde se husy mohly volně pohybovat a dokonce i koupat, protože pustit je ven kvůli mrazům nebylo možné, nic to ale nemění na tom, že kvůli chybějící pastvě a nutnosti vytápění to prostě nedává smysl, ale rozumím tomu, že to chcete zkusit a nechcete se vejcí jen tak vzdát, byl jsem na tom tehdy stejně, ale věřte, že až zjistíte, jaké to je odchovávat 4 -5 měsíců husy bez pastvy, tak si to pro příště velmi dobře rozmyslíte.
Samozrejme treba to skúsiť za pokus nič nedám niekomu sa ich podarí odchovat niekomu nie a skúsim to ale asi už do toho nepôjdem na budúci rok keď mi hus znesie vajcia...tak konečne sa vyliahli skoro všetky 6 sa už vyhrieva pod umelou kvôčkou su strašne zlaté 😊😊😊😊 dúfam že sa im bude pekne dariť :)

Pošlite fotku nech sa aj my pokocháme

Viliam128
napsal(a):
Nechce mi poslať fotky cez telefón neviem prečo rád by som poslal 😥
Já nevím, co máte za telefon, ale já s mojí Nokií 230 (tlačítková potvůrka) stahuju fotky do PC v pohodě. Napíchnu do počítače, na telefonu mi vyskočí varianty Pouze nabíjení a velkokapacitní úložiště, tak dám to úložiště a můžu klidně hned používat, vlastně je ani nemusím v počítači ukládat.
Musíte se trochu pohrabat mobilu v nastavení, mělo by se to nějak povést.
napsal(a):
Já nevím, co máte za telefon, ale já s mojí Nokií 230 (tlačítková potvůrka) stahuju fotky do PC v pohodě. Napíchnu do počítače, na telefonu mi vyskočí varianty Pouze nabíjení a velkokapacitní úložiště, tak dám to úložiště a můžu klidně hned používat, vlastně je ani nemusím v počítači ukládat.
Musíte se trochu pohrabat mobilu v nastavení, mělo by se to nějak povést.
Len ja nemám PC a cez mobil to ide horšie nejak mi to nechce nahrať fotky :(

Viliam128
napsal(a):
Len ja nemám PC a cez mobil to ide horšie nejak mi to nechce nahrať fotky :(
V dnešní době bych nečekal, že někdo může nemít PC
Ta zajděte k někomu, kdo má počítač nebo notebook, a půjde to.
Zdravím tak posielam foto husatiek nechápem prečo to cez môj mobil nechcelo poslať,nečakal som že až tak budú papať za 2 dní 500g kukuričnej krupice je fuč plus nejaké kalerábove listy 😀😀😀😀 posledné nevyliahnute husatko bolo postihnute nakoniec to neprezilo 😥

Viliam128
napsal(a):
Zdravím tak posielam foto husatiek nechápem prečo to cez môj mobil nechcelo poslať,nečakal som že až tak budú papať za 2 dní 500g kukuričnej krupice je fuč plus nejaké kalerábove listy 😀😀😀😀 posledné nevyliahnute husatko bolo postihnute nakoniec to neprezilo 😥
Teda teď jsou ještě pěkné, ale zajímá mě, jak to bude vypadat v dospělosti, zda to budou hezké husy nebo nepovedené. Budu čekat, co Vám z toho vyroste.
ančovička1
napsal(a):
To budou mit kukurici stale?..neni v ni zadny vapnik,padnou vam na nohy..chcipnou..kupte jim kompletni smes..lupem zeli nebo kedlubny to nezachrani...směs,je v ni vsechno,co potrebuji
Majú kukuricu zmiesanu z pšenicou a jačmeňom všetko rozomlete na jemno + nutrimix vitamíny zatiaľ im to davam,tento týždeň by mala prísť original zmes pre husatka od energys tak uvidime
Viliam128
napsal(a):
Majú kukuricu zmiesanu z pšenicou a jačmeňom všetko rozomlete na jemno + nutrimix vitamíny zatiaľ im to davam,tento týždeň by mala prísť original zmes pre husatka od energys tak uvidime
Tak to je fajn..moc by mně mrzelo a nejen mně,kdyby takova krásná housatka trpela nedostatkem živin a začala by vám chřadnout..vsechno zdravi je v dobrém a kvalitnim krmeni a samozřejmě v teple..
Určitě budou vsichni zúčastnění držet housatkum palce a sledovat jejich zdárný vývoj a růst😀✊✊
ančovička1
napsal(a):
Tak to je fajn..moc by mně mrzelo a nejen mně,kdyby takova krásná housatka trpela nedostatkem živin a začala by vám chřadnout..vsechno zdravi je v dobrém a kvalitnim krmeni a samozřejmě v teple..
Určitě budou vsichni zúčastnění držet housatkum palce a sledovat jejich zdárný vývoj a růst😀✊✊
Ja som chcel im od prvého dňa dať tu zmes lebo viem že to je pre nich najlepšie len ju uz nemali dnes prišla zmes tak už si pochutnavaju na zmeske 😊😊😊😊 budem postupne pridávať fotky ako sa im darí 🙂
Husatka majú prvý týždeň za sebou strašne veľa papaju a pekne narastli vyzerajú byť zdravé a behaju po celej krabici 😊😊😊

Máte ich vo vnútri?
Dnes som im doplnil do vody AD3 lebo jedno husatko je slabšie a menšie,predávajúci mi povedal že to nevadí do pár dní bude fit a to dobehne tak uvidíme nevie mi niekto poradiť ako zistiť pohlavie husat? Podľa kloaky alebo krídiel ďakujem

To húsatko vzadu je vážne maličké, ale to dorastie. Aj u mňa keď sú pod husou tak sú tam aj menšie aj väčšie... Treba pozorovať či dobre "papá"... Čo sa pohlavia týka, na to je ešte skoro, o pár mesiacov uvidíte

Viliam128
napsal(a):
Dnes som im doplnil do vody AD3 lebo jedno husatko je slabšie a menšie,predávajúci mi povedal že to nevadí do pár dní bude fit a to dobehne tak uvidíme nevie mi niekto poradiť ako zistiť pohlavie husat? Podľa kloaky alebo krídiel ďakujem
Ve 4-6 týdnech můžete určit pohlaví. Musíte rozhrnout kloaku a najít nebo nenajít penis. Jde to těžko a musíte se to naučit.
Většinou to chovatelé tak brzo neřeší, ale já jsem se to dobře naučil a i při zkoušení na Olympiádě mladých chovatelů tak trochu otvírali hubu, že to dokážu takto brzo poznat a spolehlivě. Musel jsem, protože kvůli zájemcům, abych věděl, kolik zájemců předběžně sehnat na husy a kolik na housery, abych někomu nerezervoval housera a nebyly jenom samé husy.
Ale fakt to chce praxi a zručnost, někomu to jde špatně i u dorostlých hus, u dospělých to problém nebývá, protože tam ten pták kolikrát vyletí jak při páření a nalije se.

napsal(a):
Ve 4-6 týdnech můžete určit pohlaví. Musíte rozhrnout kloaku a najít nebo nenajít penis. Jde to těžko a musíte se to naučit.
Většinou to chovatelé tak brzo neřeší, ale já jsem se to dobře naučil a i při zkoušení na Olympiádě mladých chovatelů tak trochu otvírali hubu, že to dokážu takto brzo poznat a spolehlivě. Musel jsem, protože kvůli zájemcům, abych věděl, kolik zájemců předběžně sehnat na husy a kolik na housery, abych někomu nerezervoval housera a nebyly jenom samé husy.
Ale fakt to chce praxi a zručnost, někomu to jde špatně i u dorostlých hus, u dospělých to problém nebývá, protože tam ten pták kolikrát vyletí jak při páření a nalije se.
Na jar musíte poslať foto ako to rozoznať, pomohlo by mi to v chove...

napsal(a):
Na jar musíte poslať foto ako to rozoznať, pomohlo by mi to v chove...
Dobře, není problém. Ale fotím mobilem Nokia 230, takže ty fotky nejsou zrovna sláva.
napsal(a):
To húsatko vzadu je vážne maličké, ale to dorastie. Aj u mňa keď sú pod husou tak sú tam aj menšie aj väčšie... Treba pozorovať či dobre "papá"... Čo sa pohlavia týka, na to je ešte skoro, o pár mesiacov uvidíte
Nevadí ešte mi povedal že práve to z nich bude potom najsilnejšie nakoniec 🙂 majú z pracovných dosiek urobenu bednu 2m x 90cm dúfam že im to bude zatiaľ stačiť potom budú mať celu pivnicu len pre seba 😀

Tú umelú kvočku by som dvihol, ak by sa dalo ale len fakt o trošičku...
napsal(a):
Skúšal som to na gunarovi či by som to ozaj vedel a nakoniec som nič nevidel kebyže neviem že je to gunar myslel by som si že je to hus ale u sliepok som nemal problém rozoznat čo je kohút a čo sliepka podľa krídiel.... skúsim to aj na tých malých huskach a dám vedieť 🙂
Dobrý deň huskam sa pekne darí dnes majú 3 týždeň dnes bolo pekne tak išli na chvíľku vonku aspoň sa trošku napasli 😊 už som začal im dávať granulovanu zmes na vykrm pekne už su veľké rastú jak z vody o cca 3 dní by sa mali aj pod husou vytiahnuť 4 husata tak uvidíme,zelené majú husatka každý deň dosť listy z kalerabov za týždeň je 1 celé vrece fuč su to riadny žruti 😀😀😀😀
Dobrý deň husata majú 7 týždňov už su pekne veľké aj po vonku behaju,a hlavne zdravé su....