Vojtasss

XXX.XXX.231.34
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li se vyplatí chovat slepice na vejce(prodej).
Dále bych se chtěl zeptat, zda-li slepice na sebe vydělají zpět (léčivo, krmivo apod.). Kolik slepic a jakého druhů by jste mi doporučili na začátek? Předem děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ano, jsou i ziskové drůbežárny :D

podnikatelský plán si ale udělejte sám.
Zdravím, momentální průměrná hodnota výroby vejce ve velkochovech činí 1,56Kč. výkupní cena 1,42Kč.(klecový chov, nejlevnější a nejvíc hygeinický) Takže výrobci vajec prodělávají. Tudíž si slepička ve velkochovu na sebe nevidělá. U malochovu je to inviduální.
Doporučil bych si něco nastudovat a potom plánovat a ptat se.
Přeji hodně zdaru.

servis62
napsal(a):
Zdravím, momentální průměrná hodnota výroby vejce ve velkochovech činí 1,56Kč. výkupní cena 1,42Kč.(klecový chov, nejlevnější a nejvíc hygeinický) Takže výrobci vajec prodělávají. Tudíž si slepička ve velkochovu na sebe nevidělá. U malochovu je to inviduální.
Doporučil bych si něco nastudovat a potom plánovat a ptat se.
Přeji hodně zdaru.
a kdo to teda platí ? dotace ?

napsal(a):
a kdo to teda platí ? dotace ?
lol.
ne, prostě ta zemědělská družstva mají ještě jiné aktivity, ze kterých to sanují a doufají, že se výkupní cena vajec zvýší, případně jen doufají, že se zvýší a v mezičase drží hejna delší dobu nebo prostě plánují že po turnusu skončí.
ale jsou i ziskové drůbežárny.
ono nejdůležitější je ten odbyt.

napsal(a):
lol.
ne, prostě ta zemědělská družstva mají ještě jiné aktivity, ze kterých to sanují a doufají, že se výkupní cena vajec zvýší, případně jen doufají, že se zvýší a v mezičase drží hejna delší dobu nebo prostě plánují že po turnusu skončí.
ale jsou i ziskové drůbežárny.
ono nejdůležitější je ten odbyt.
no ono to moc k smíchu není, v ČR se v rámci živočišné výroby nejvíce dotují prasata a právě ty slepice.
Cena vajec se výceméně drží na stejné úrovni a výkyvy jsou dané akcí řetězce. A dále ji drží na uzdě cena dovozu z Polska a Ukrajiny.
A co se týče drobnochovu tak pokud se započítají opravdu VŠECHNY náklady tak se nemůže vyplatit, Jediná vyjímka je, že se podaří přesvědčit (nalhat mu) kupujícího, že vejce jsou EXTRA SUPER BIO a dostat cenu kolem 10,- / vejce.
napsal(a):
no ono to moc k smíchu není, v ČR se v rámci živočišné výroby nejvíce dotují prasata a právě ty slepice.
Cena vajec se výceméně drží na stejné úrovni a výkyvy jsou dané akcí řetězce. A dále ji drží na uzdě cena dovozu z Polska a Ukrajiny.
A co se týče drobnochovu tak pokud se započítají opravdu VŠECHNY náklady tak se nemůže vyplatit, Jediná vyjímka je, že se podaří přesvědčit (nalhat mu) kupujícího, že vejce jsou EXTRA SUPER BIO a dostat cenu kolem 10,- / vejce.
Niektorí ľudia majú určité teoretické vedomosti, ktoré im nik neberie, ale chýbajú praktické skúsenosti. Najviac verím na diskusii ľuďom, ktorí dokázali dokladovať svoje praktické skúsenosti a výsledky chovu. Predstavte si, že chovom nosníc na úrovni sa zarobiť dá. Ide totiž o to, vedieť to aj spočítať. Iné je, keď prvovýrobca predá vajce za 8 centov kus a v predajni to vajce kúpim za 15 centov, ďalej DPH..., iné je, keď predávam pekné veľké vajcia za 17c, čo nie je nijak prehnaná cena. Nie udaných 40 centov. Situácia sliepok v znáške: denný príjem 10eur za cca 60 vajec, cca 2 eurá krmna dávka. A tak to bude do 10/2020. Takže nejaké náklady na sliepku... sa hravo zaplatia... Svoju cenu práce samozrejme nerátam, mám to ako koníček, to by tých sliepok muselo byť 10x toľko, aby som si dosť zarobil.

laying hen
napsal(a):
Niektorí ľudia majú určité teoretické vedomosti, ktoré im nik neberie, ale chýbajú praktické skúsenosti. Najviac verím na diskusii ľuďom, ktorí dokázali dokladovať svoje praktické skúsenosti a výsledky chovu. Predstavte si, že chovom nosníc na úrovni sa zarobiť dá. Ide totiž o to, vedieť to aj spočítať. Iné je, keď prvovýrobca predá vajce za 8 centov kus a v predajni to vajce kúpim za 15 centov, ďalej DPH..., iné je, keď predávam pekné veľké vajcia za 17c, čo nie je nijak prehnaná cena. Nie udaných 40 centov. Situácia sliepok v znáške: denný príjem 10eur za cca 60 vajec, cca 2 eurá krmna dávka. A tak to bude do 10/2020. Takže nejaké náklady na sliepku... sa hravo zaplatia... Svoju cenu práce samozrejme nerátam, mám to ako koníček, to by tých sliepok muselo byť 10x toľko, aby som si dosť zarobil.
zarobiť na krmivo áno, vyžiť z toho nie. Vo veľkom narazíš na odbyt. Mne stačí keď mi nosnice "kúpia" žrádlo pre morky - tie nepredávam, za cenu čo ma stoja by ich nikto nekúpil.

laying hen
napsal(a):
No a někteří lidé si ani pořádně nepřečtou na co reagují, ale mají svůj premix ...
Píšu "všechny náklady" teda i práci, energie, vodu, chovatelské zařízení, opravy, vet atp.. Pokud se počítá jen krmivo tak to vychází jinak, ale o tom jsem nepsal ..
Prvotní dotaz byl zda se to vyplatí a na to byla moje odpověď - po započtení všech nákladů nevyplatí. Pokud by se tazatel ptal zda si vydělají jen na krmivo tak to pak ano.
napsal(a):
No a někteří lidé si ani pořádně nepřečtou na co reagují, ale mají svůj premix ...
Píšu "všechny náklady" teda i práci, energie, vodu, chovatelské zařízení, opravy, vet atp.. Pokud se počítá jen krmivo tak to vychází jinak, ale o tom jsem nepsal ..
Prvotní dotaz byl zda se to vyplatí a na to byla moje odpověď - po započtení všech nákladů nevyplatí. Pokud by se tazatel ptal zda si vydělají jen na krmivo tak to pak ano.
Nosnice chovám prioritne pre svoju rodinu, deti, aby mali niečo domáce a zároveň mi pomáhajú ekologicky likvidovať pokosenú trávu, zvyšky z kuchyne... Takže chovateľské zariadenie tak či tak. Vet som za nejakých 8 rokov nepotreboval, ani nebudem. Voda je skoro zadarmo, v lete studňa. Krmivo si vyrobím sám v očakávanej kvalite, ktorú vy asi nedosiahnete, resp. ani nechováte, nevidel som ani jeden príspevok ohľadne chovu, iba komentáre k iným chovateľom. Praktické skúsenosti najskôr nemáte žiadne...
napsal(a):
zarobiť na krmivo áno, vyžiť z toho nie. Vo veľkom narazíš na odbyt. Mne stačí keď mi nosnice "kúpia" žrádlo pre morky - tie nepredávam, za cenu čo ma stoja by ich nikto nekúpil.
Áno, vo veľkom narazíš na odbyt, to je pravda, ale mám jedného chovateľa, čo chová cez 200 nosníc a ide rozširovať... Predaj z dvora. Práve sme predali 100 brojlerov na sviatky.

laying hen
napsal(a):
Nosnice chovám prioritne pre svoju rodinu, deti, aby mali niečo domáce a zároveň mi pomáhajú ekologicky likvidovať pokosenú trávu, zvyšky z kuchyne... Takže chovateľské zariadenie tak či tak. Vet som za nejakých 8 rokov nepotreboval, ani nebudem. Voda je skoro zadarmo, v lete studňa. Krmivo si vyrobím sám v očakávanej kvalite, ktorú vy asi nedosiahnete, resp. ani nechováte, nevidel som ani jeden príspevok ohľadne chovu, iba komentáre k iným chovateľom. Praktické skúsenosti najskôr nemáte žiadne...
no dobře já vám neberu jak to vychází vám co a jak máte, Já se vyjadřoval k dotazu.
A jinak co se týče vás tak jste tu byl jeden z mála kdo alespoň ví co je to premix. Mojím příchodem jste zjistil, že dost věcí nevíte a měl byste např. co znamená DL v názvu DL-Methionin, který vám do premixu jistě míchají ...
Takže tím bych to ukončil.
napsal(a):
no dobře já vám neberu jak to vychází vám co a jak máte, Já se vyjadřoval k dotazu.
A jinak co se týče vás tak jste tu byl jeden z mála kdo alespoň ví co je to premix. Mojím příchodem jste zjistil, že dost věcí nevíte a měl byste např. co znamená DL v názvu DL-Methionin, který vám do premixu jistě míchají ...
Takže tím bych to ukončil.
Vy sa tu pomerne agresívne k niektorým chovateľom, ktorí tu prišli po radu, staviate do roly rozumbradu, hlavne v debate o hybridkách, aj keď som s Vami v mnohom súhlasil, že boli vyrobené na to, aby znášali vajcia, nie oddychovali. Ale nenašiel som jediný odstavec, kde píšete o svojich skúsenostiach z vlastného chovu, ktoré najskôr nemáte, alebo konkrétnu radu, čo a ako vylepšiť. Mne už písalo zopár tunajších prispievateľov, rád som im poradil. O optických izoméroch aminokyselín som vedel niekedy vrámci štúdia "všetko", teraz už som čo to možno pozabudol. V premixoch sa najskôr využíva racemická zmes aminokyselín, zrejme je to jednoduchšie vzhľadom k ich syntetickej výrobe... Nižšia predpokladaná cena, ako čistý D alebo L izomér. Ja to na etikete premixu napísané nemám, že DL metionín, preto má ta informácia zaskočila. Čo to ale je, samozrejme som vedel. Myslím, že menej ako Vy toho určite neviem. Snažím sa ľuďom dávať jednoduché a praktické rady..
Kristýna456

XXX.XXX.66.51
Dobrý den, paní Zuzko. Našla jsem ve stare diskuzi, že dáváte koním křemelinu.
Můžu se prosím zeptat. Začínám také dávat kobyle. Ale s tím dávkováním si nejsem jistá. Psala jste, že dáváte 2 lžíce jednomu koní a zároveň, že doporučené dávkování je 15 dk na koně. Já mám taky práškovou křemelinu a když zvážíme jednu plnou velkou lžíci, tak má 4g.
Abych dala 15dk to by těch lžic muselo být fakt hodně.
Ano, dáváme křemelinu kobylám i slepicim. Hlavně na jaře v dubnu, děláme takovou 30ti denní kůru. To množství neodvažujeme, používáme odměrky, takž asi 2, ale je to spíš prevence, my jsme u koní, ani slepic nikdy žádné vnitřní parazity neobjevili, jsou spolu na velkém pozemku a slepice neustále kobylince rozhrabávají a vybírají jablečná jádra apod. Chemická odčervovadla jsme kdysi používali, ale už asi 10 let vůbec. Pokud máte parazity budete muset ty dávky dávat vysoké a sledovat, zda to zabírá. Já jsem spíš pro prevenci, hlavně čistotu. Pozemek, stáje i kurníky čistím denně, trus prohlížím , takže mám přehled. Toto je spíš dotaz na koně, tam jsem také něco psala.
Dobrý večer.Pôvodne som vôbec nechcel reagovať,ale nedá mi to.Dotazujúci vôbec napíše aký má zámer s chovom,v akom množstve chce chovať sliepky ,aké plemeno.Tiež nepíše či chce chov podstielkový alebo volný.V rokoch 82-86 som choval 300 sliepok plemema morávia.Naboli také nosnice ako sú teraz,ale bol som spokojný,nakoľko som mal ešte dve zamestnania.vtedy boli družstvá v každej dedine a nebol problém kúpit pšenicu aj za 140kčs.V tých rokoch krmné zmesy používali asi iba velkochovy.Vajíčka som predával za 1 kčs,slieky museli byť očkované veterinárom a každý mesiac som dával vajíčka na veterinu kvôli salmoneloze Vystavili mi potvrdenie ,že môžem ich predávať.Mal som pridelené číslo a každé vajce muselo byť orazené.Tieto mládky som kupoval za 74 kčs a po vynesení som ich predal po 60 kčs,ale to boli slipky podabné hemšíram,nie ako dnešné hybridky.Ak chce dnes niekto niečo chovať mál by si dať otázku.Mám na to peniaze,priestory,porozumenie v rodine a chuť vydržať. Nechápem prispievatelov ne Faune,ktorý chcú byť vždy chytrejší od druhých.Celí život hladám spojencov nie nepriatelov,bebo tých najdete rýchlo.Všetkým Vám prajem pekného Silvestra a šťastný Nový rok,menej hádok a pevné zdravie.S pozdravom M:H.
Moravie si pamatuji, odchovávalo a následně je prodávalo i družstvo, kde jsem pracovala...https://www.integrazabcice.cz/cs/produkty/moravia/
V našich domácích podmínkách snášely lépe než pozdější hybridy. Krmné směsi byly tehdy jen pro velkochovy, tuším k nim měly přístup i zájmové sdružení chovatelů. Po 89 se krmné směsi začaly běžně prodávat.
S chovem neporadím, moje specializace byla inseminace prasnic.
Veselého Silvestra a hodně štěstí s chovem v Novém roce 2020.
Tady je odkaz na farmu, která podniká i v chovu slepic https://krutifarma.cz/kurice-cerna-moravia-bsl/

kaseva
napsal(a):
Moravie si pamatuji, odchovávalo a následně je prodávalo i družstvo, kde jsem pracovala...https://www.integrazabcice.cz/cs/produkty/moravia/
V našich domácích podmínkách snášely lépe než pozdější hybridy. Krmné směsi byly tehdy jen pro velkochovy, tuším k nim měly přístup i zájmové sdružení chovatelů. Po 89 se krmné směsi začaly běžně prodávat.
S chovem neporadím, moje specializace byla inseminace prasnic.
Veselého Silvestra a hodně štěstí s chovem v Novém roce 2020.
každá místní organizace ČSCHDZ fasovala směsi a pak je rozprodávala mezi členy.
Moravia, konkrétně Moravia BSL, je stále myslím úspěšný hybrid. Jakkoli chováme většinově Dominanty, máme asi 80 nosnic M. a vedou si výborně.
K původnímu tématu - chováme drůbež (maso i vajíčka) a králíky, neřešíme žádné dotace a uživí nás to. Ale je to dost práce, o to méně máme času na internetové klábosení.
zaráží mě jak je tady moc zakořeněné, ne nejde to. vydělat se na tom prostě nedá. moje osobní zkušenost. aktuálně 70 nosnic pul na pul Isa brown a Dekalb. vajíčka prodavam kus 5,- smes kupuju kg za 8.5,- Denne sežerou cca 8,5kg smesi. Nosnice koupeny po 150,- kus. mam zastřešený výběh 6x5m , zasypaný 30 cm štěpky + zděný kurník 2x3m. do rijna to bylo v prumeru 65 vajec denne. potom snáška padla do konce prosince na polovinu. a ted poslední tyden jsem na 45 kusech za den. na jare jdou slepice do vinohradu s pojizdnym kurníkem a spotřeba krmiva klesa o cca 15-20 procent....Na prodeji vajec se urcite vydělat da, jen nesmite uvazovat cestou: velka drůbežárna=velke naklady, pak to prodat retezcum= za malo penez. Musite jit opacne. Na začátek 50-100 slepic a prodávat cilovym zakaznikum, kteří oceni kvalitu a ne kvantitu a co nejnizsi cenu. Nastesti uz dost lidi chape, cim nas ty velkochovy krmi a cim dal vic jdou po kvalite…. ještě pripomenu ze casove je to rano 15minut. odpoledne posbírat vejce, jednou za 14 dnu vyčistit kurnik (zabere 30 min) a jednou do roka vymenit stepku. Prodej vajec aktualne tydne dodam do fitka cca 230 vajec + par znamych si zajde ke me domu....byl bych rad, kdyby tady lidi psali zkusenosti, které mají s prodejem vajec. ne ze mel někdo kdysi 30 slepic a zije dodnes, ze je to nerentabilni.

zarobíš 4600 - 5000kč, náklady na krmivo pri tej podhodnotenej krmnej dávke 2160 kč, zisk cca 2500kč = 100€. Tak fajn na pivo a cigy mám. U vás sú to nejaké veľké peniaze?
Mám 30 nosníc - nenosníc (bresse), cca 25 vajec denne, asi 2/3 predám 10ks á 2€ (zbytok sa minie doma), sliepky si zarobia na krmivo, ale hitparáda to neni. A nepovažujem to za podnikanie, iba sa zbavím prebytkov.
napsal(a):
zarobíš 4600 - 5000kč, náklady na krmivo pri tej podhodnotenej krmnej dávke 2160 kč, zisk cca 2500kč = 100€. Tak fajn na pivo a cigy mám. U vás sú to nejaké veľké peniaze?
Mám 30 nosníc - nenosníc (bresse), cca 25 vajec denne, asi 2/3 predám 10ks á 2€ (zbytok sa minie doma), sliepky si zarobia na krmivo, ale hitparáda to neni. A nepovažujem to za podnikanie, iba sa zbavím prebytkov.
tak logicky na 70 nosnicich nesbohatnete. vydelek je 3500,-/mesicne při 200 kusech vajec od nosnice za rok. jsem zvedavy na ten prumer. to budu vedet v dubnu. nicmene je to model, který vydelava. a když by tech slepic bylo 200 nebo 300. takje to uz zajimavejsi. neni to na uziveni, ale vydelek tam je. ja nedelam jen vajíčka. mam toho vic a je to super doplněk. k ostatním vecem, kralici, brojleri ross. zakaznik dojde a koupi maso i vejce. proste cesta tam je, jen to chce vyzkoušet a najit spravny zakazniky.

Toony
napsal(a):
zaráží mě jak je tady moc zakořeněné, ne nejde to. vydělat se na tom prostě nedá. moje osobní zkušenost. aktuálně 70 nosnic pul na pul Isa brown a Dekalb. vajíčka prodavam kus 5,- smes kupuju kg za 8.5,- Denne sežerou cca 8,5kg smesi. Nosnice koupeny po 150,- kus. mam zastřešený výběh 6x5m , zasypaný 30 cm štěpky + zděný kurník 2x3m. do rijna to bylo v prumeru 65 vajec denne. potom snáška padla do konce prosince na polovinu. a ted poslední tyden jsem na 45 kusech za den. na jare jdou slepice do vinohradu s pojizdnym kurníkem a spotřeba krmiva klesa o cca 15-20 procent....Na prodeji vajec se urcite vydělat da, jen nesmite uvazovat cestou: velka drůbežárna=velke naklady, pak to prodat retezcum= za malo penez. Musite jit opacne. Na začátek 50-100 slepic a prodávat cilovym zakaznikum, kteří oceni kvalitu a ne kvantitu a co nejnizsi cenu. Nastesti uz dost lidi chape, cim nas ty velkochovy krmi a cim dal vic jdou po kvalite…. ještě pripomenu ze casove je to rano 15minut. odpoledne posbírat vejce, jednou za 14 dnu vyčistit kurnik (zabere 30 min) a jednou do roka vymenit stepku. Prodej vajec aktualne tydne dodam do fitka cca 230 vajec + par znamych si zajde ke me domu....byl bych rad, kdyby tady lidi psali zkusenosti, které mají s prodejem vajec. ne ze mel někdo kdysi 30 slepic a zije dodnes, ze je to nerentabilni.
Nic ve zlým, ale 70 slepic v kurníku a výběhu vámi uvedených velikostí....to snad vejce i z klecového chovu vyjdou na stejno
Tak nevím ale nějak mi to nesedí. Nechci se bavit o snášce a krmné dávce, ale ta plocha ustájení. V kurníku máte téměř 12 slepic na metr čtverečný a kydáte jednou za čtrnáct dní? Já mám na stejné ploše 20 slepic a to mám v kurníku dvě patra trusných stolů čímž se plocha zdvojnásobuje. Musím kydat každý týden aby nešlapali v hovnech. Stelu hoblinami a v zastřešeném zaskleném výběhu o velikosti jako ten váš jednou za čtvrt roku měním mulčovací kůru. Protože není žádný sníh tak slepice jsou část dne i v zimě ve volném výběhu cca 1000 m2. A pak směs za 8,50 Kč asi také nebude žádná kvalita. Váš způsob chovu je horší než u slepic jejichž vajíčka se prodávají v marketech. Ty mají alespoň pod sebou čisto, kvalitní krmení a veterinární dohled, což jsem nikde neviděl že by jste se o něm zmiňoval a přitom dodáváte do veřejného sektoru. Požadovat pak 5 Kč za vajíčko je nehoráznost. Ano jsou tady lidé co prodávají i dráž, ale ti si slepic hledí. Mají pro ně vhodné podmínky a kvalitní potravu.
Taky mám kurník 1,8x3 metry a momentálně tam mám 9 slepic + kohouta. Dovedu si představit dvojnásobek, ale ne 7x tolik. Vždyť se tam ani vejít nemůžou.
Přebytky si moje slepice vydělají tak akorát na žrádlo, ale mám je pro radost. Kolik mě stojí kilo směsí radši psát nebudu, ale co se dá dělat, když jim chutná nejvíc.
Samozřejmě, že dotaz zadal někdo, kdo se chtěl pobavit nad nekonečnými dohady jednotlivých chovatelů :)
Nicméně když už se to rozjelo.
Již jsem psal, že každý má podmínky jiné. Já z paneláku bez pozemků bych slepice chovat nemohl. Musel bych vše, včetně pozemků nakoupit, pronajmout.
Manželka z vesnice s x ha pozemků a nemovitosmi, které se v rodině dědí, vpodstatě musí nakpupit pouze slepice a směle může prodávat. Pokud bydlí blízko většího města nebo tam jezdí za prací, odbyt má zajištěn a určitě neprodělá.
přezdívka
napsal(a):
Možná to je jen virtuální chovatel, který se tady snaží rozproudit diskusi. Takoví se najdou u každého druhu zvířat.
Také si to myslím, stačí si přečíst jeho příspěvky. No ale zaslouží pochvalu jelikož toho hodně pochytil a ví o čem je řeč. Kdyby všechno dělal jak popisuje, až na ty počty slepic na tak malou plochu, byl by z něj docela dobrý chovatel. Možná to tak i je, že má tech 7- 8 slepiček.