Uživatel s deaktivovaným účtem

jo012810
napsal(a):
A máme rok 2020...
To to ale uteklo co ?
Takže krásný nový rok fšem, že.
Věrko, blondýnko - jenom se vrátím k tomu automatickému zavírání kurníku.
Vy jste asi myslela, že k tomu musí být zapotřebí elektrická energie, viďte.
A věřila byste, že ne? Stačí 3-4 tužkové baterie, podle typu. Vymění se 1x za rok.
Tak nesmutněte a překvapte manžela, bude rád.
Pěkný večer, tak u nás manžel včera na mojí prosbu uvedl do provozu a znovu řádně vydesinfikoval dvě líhně rcom king suro 20. Od pana Veselého mám objednaný nový vlhkoměr, Ivasan a LED prosvěcovačku. Vidím to na první várku tak za 14 dní. A určitě půjdou první křepelky, protože jsem naposled dělala tlačenku a je už zase na ní chuť
Po čase tu zas frčí za 300kč dobrá rada,ale já mám jednu ještě od Přemka P. Free
Myslim,že na kuřata je ještě brzo..pokud nemáte vyhovujici podminky a teplé prostory pro odchovnu a dále pro vetsi kuřata,tak bych počkala..ja zacnu lihnout kurata až začátkem března..budou lepší a větší vejce, kohouti se začnou čepýřit před slepickami a kuřata přijdou brzy na jarni sluníčko

sadovsky
napsal(a):
POLSKO - PTAČI CHŘIPKA.Dnes v televizi Prima.Tak snad se to ČR vyhne.
Zatracenej život, to jsem neměl vědět, asi nebudu spát... a začnu si dělat místo ve sklepě, abych uchránil co jde.
Už v roce 2017 jsem šílel, když byla AI v Olomouci, tak jestli to tu bude znovu, tak mě asi vážně klepne.
V jednu dobu jsem přemýšlel o přestěhování do Ameriky, protože tam tato nemoc není vůbec takto častá. Ale angličtina není zrovna moje silná stránka, takže to padá.
V budoucnu musím na samotu, daleko ode všech, abych neskončil v žádném ochranném pásmu AI.

ale no tak. OIE mluví o jednom (1) ohnisku v chovu krůt, přičemž podle mapy je to ohnisko někde daaaleko u ukrajinských hranic.
Polsko je překvapivě velká země.
Jinak v zimě prostě divoce žijící vodní ptactvo virus v sobě má a šíří ho, to platí každoročně.

Eevulenka
napsal(a):
Asi přiblblý dotaz, ale nejsem chovatelka tak dlouho, nezažila jsem to. Co konkrétně obnáší tato chřipka? Jaká opatření je potřeba?
No až se to dozvíte, tak si začnete uklízet ve sklepě, aby bylo kam schovat slípky.
Je to virová infekce, která je typická u vodních ptáků, ale vnímavých je jich daleko víc, nevnímaví jsou holubi. Řádí hlavně v chladnějším období.
U divokých ptáků nějaký občas zdechne (pokud vím, tak se kroutí jak holub při paramyxoviru), někdy jich zdechne i víc, protože virus mutuje a oni nejsou na ty jeho mutace připraveni. Je to taková agresivní přírodní selekce.
Jenomže veterináři si nechcou připustit, aby to bylo v chovech. Protože to můžou dostat lidi.
Nejvíc jsou tím zdevastovány velkochovy, kde je nepřirozeně moc zvířat. Při pozitivním nálezu jsou vybíjeny (krutým zadušením). U těch velkochovů to vybíjení nic moc nezmění, tam by nakažená zvířata pochcípala i kdyby se to neřešilo, kvůli tomu, v jakém stavu a prostředí prostě tyto chovy jsou. Takže mám pochopení, že vymydlí halu drůbeže (i když neschvaluju jejich způsob vybíjení), která by stejně zdechla.
Na drobnochovy útočí veterina stejně, taky v okolí výskytu chřipky dělá pásma a vybíjí (někdy). Ony by to možné silné a nevyždímané slípky některé přežily, ačkoli úhyn by byl větší než u divokého ptactva, jsou náchylnější. Podobně tak i u vodní a jiné drůbeže, lišilo by se to podle náchylnosti. Ale úhyn těžko dosáhne 100%, nejodolnější to vydrží.
Jenže vet. správa prostě nechce připustit, že tato nemoc by v nějakém chovu byla, a dává ohlašovací povinnost každému, kdo má nějaký podezřelý úhyn, aby se to šetřilo. Osobně kdybych měl podezřelý větší úhyn, tak ho nacpu do kotle.
Další věc je, že na to existuje vakcína, která je ale ne úplně bezpečná pro ptáky, a u nás není.
Eevulenka
napsal(a):
Asi přiblblý dotaz, ale nejsem chovatelka tak dlouho, nezažila jsem to. Co konkrétně obnáší tato chřipka? Jaká opatření je potřeba?
Co si pamatuju z roku 2017, kde byla kolem nás docela dost ohnisek (Ledenice, Gmund), tak veterinární správa pak definuje kolem ohniska pásma, kde platí určitá pravidla po nějakou dobu. Ségra byla v nějakém přísnějším pásmu, kde museli nahlašovat počty zvířat. Všichni byli na trní, jestli bude nějaké plošné vybíjení.
Každopádně z hlediska prevence je asi nejlepší uklidit krmítka a napaječky pod střechu. Aby se drůbež chovatele nepotkávala s volně žijícím ptactvem. Popřemýšlet, jestli třeba neudělat nějaké voliéry, kdyby náhodou musela být drůbež zavřená. V tom případně by kurník na přespání bylo asi dost málo. Většinou jsou opatření v řádech týdnů. A třeba pokud berete podestýlku, kterou máte uskladněnou venku, tak jí pořádně zakrýt, aby se nekontaminovala třeba trusem od volně žijícího ptactva. Víc asi člověk nemůže nic. Jenom doufat, že se mu to vyhne. Ale nejsem veterinář, píšu toliko jenom z toho, co jsme tu r. 2017 zažili.

No co se týče ptačí chřipky tak nejspolehlivější je voliéra. Pokud se nedostanou volně žijící ptáci jako brabci,holubi či hrdličky ke slepičkám máte dost dobrou šanci se vyhnout vybíjení, ALE musíte si to nějak zabezpečit, tj. foto, dobrozdání sousedů.
Tak tohle mi ,Věrko,něco připomíná..teď,když v noci mrzne,přináším každý večer 10 mladych vlašek z vybehu,kde vyrostly,do zdenych,teplych kurníků se světlem i krmenim,take veliký travnaty výběh..jen je ráno vypustime(pokud nemrzne), naskýtá se mi ten samý pohled,jako na vaší fotce..ploty 180..málo😕..a jsou zpět..prave vybiham odnosit je zpět..vyresil by to novy kurnik,tam,kde jsou zvyklé,ale to bohužel nehrozi..😢
Ty moje potvory přeletí plot a naskládají se pod okno. Dnes pršelo, tak tam trávily skoro celý den. Už tam ani moc neuklízím, je to k ničemu. Na jaře se stejně bude předělávat terasa, tak to nevadí.
Zapomnňme na ptačí chřipky a na zimu, nezimu, která zatím je. Těch pár mrazíků zatím nedělá žádné potíže...

mrzne jak sviňa, keby včera nepršalo, dnes mohol byť meter snehu
Krásný nový rok fšem. Uí. Javorko, ách.
Včera už to vypadalo, že najdu i druhé máčky, ale nakonec tam byla jiná semínka.
Jó, von takový úklid není vůbec k zahození.
Jednou za pár let by se uklízet mělo, Honzíku...

Ty jsou krásná! Copak to je? Já šla posbírat dnešní snášku a nemůžu se dopočítat. Od 12 nosnic mám 12 vajíček...ok paráda! Ale mám 3 Green Shell a byla 2 zelená a mám 2 Maransky a 3 hnědá vejce...z něhož jedno obří...tak nevím, ty holky si že mě utahují.😁
Eevulenko,paráda👍..ja jsem posbirala za 2 dny 38vajec,ale to mám 20 kuric,které zacaly snášet na podzim a začínají snaset i starší slepicky,které uz přepeřily..dokonce jrdna maranska😀..ale ta zelená vajíčka NEMÁM😢..koukám, jaká máte šikovná snášecí hnízda..my jsme vyhodili stará,když jsme likvidovali čmeliky,zatim tam mám provizorni bednicky a o plastových přemýšlím..zatim jsem narazila jen na moc hluboké.😕..kde jste je koupila?domaci potřeby?
Jj při výrobě kurníku jsem si je koupila na netu, je to plastový hranatý lavor 10l. Je to obdélník a tuze praktické to je na desinfekci. A hnízda jsme udělali na to, aby to pasovalo.
https://nakupujemlevne.cz/lavory/5404-unihouse-lavor-plastovy-hranaty-10-l.html?gclid=EAIaIQobChMIlfGx4a7v5gIVArDtCh0AWgGAEAQYASABEgKYWPD_BwE
Nový rok začal dobře.Včera se naše slepičí rodina rozrostla o Sicilské slepičky.Tak snad jim u nás bude dobře.

Chcem sa spýtať... Prechádzal som sa v Brne na trhu a tam jedna pani ponúkala dvojžĺtkové vajcia. Pozastavil som sa a začal som uvažovať, mne keď sliepky znesú dvojžĺtkové vajce tak je to rarita a oni to predávajú. Tak sa spýtam, ako to vedia zistiť resp. je nejaké plemeno ktoré znáša takéto vajcia (to druhé je dosť hlúpa otázka ) ďakujem...
Zjistí se to prosvícením (i když někdy to vidět není),
je to samozřejmě vada a normální chovatel si to nepřeje.
Už jen proto, že takové vejce není možné nasadit, nebo proto,
že to slepici enormně vysiluje (a hlavně je to vada vaječníku).
Taky se to blbě počítá v kuchyni - přidej jedno nebo dvě vejce.
"Jedna pani na trhu" je specifický fenomén,
zapsaný na Seznam světového agrárního dědictví
a chráněný Světovou čarodějnickou organizací TCHARYMARY-UTESCA.

napsal(a):
Chcem sa spýtať... Prechádzal som sa v Brne na trhu a tam jedna pani ponúkala dvojžĺtkové vajcia. Pozastavil som sa a začal som uvažovať, mne keď sliepky znesú dvojžĺtkové vajce tak je to rarita a oni to predávajú. Tak sa spýtam, ako to vedia zistiť resp. je nejaké plemeno ktoré znáša takéto vajcia (to druhé je dosť hlúpa otázka ) ďakujem...
dvoužloutkové vejce zas až taková rarita není. a je to nestandard vejce, takže když velkochovy vyjíždějí vajíčka, není problém toho nasbírat hromady.

napsal(a):
Taky je mamka jednou koupila, v Přerově.
napsal(a):
dvoužloutkové vejce zas až taková rarita není. a je to nestandard vejce, takže když velkochovy vyjíždějí vajíčka, není problém toho nasbírat hromady.
Páni, dvoužloutkofky z velkochovu...
Jó, báby prodají kdeco - i odpad z klecových hal, který se nevejde do plat.
Stačí to správně zaonačit a kupující jásá.
Kdyby tady byla Bodlinka, tak by určitě dopodotkla: "Bon Apetit".

a tak kvalita toho vejce je stejná jako u jednožloutku.
ale to vlastně odpad.
naštěstí dobře prodejný, na rozdíl třeba od xs vajec, že.

honzapm
napsal(a):
To jo, ale na rovinu
- čekala byste klecové vejce na (předpokládám) farmářském trhu?
třeba jsou voliérový

jdou sehnat v jakýmkoliv rozmnožovacím chovu, tam je to teprve odpad produkce.
ale farmářský produkt v takovém tom očekávaném slova smyslu to prostě není.
jakože z malochovu.
sadovsky
napsal(a):
Nový rok začal dobře.Včera se naše slepičí rodina rozrostla o Sicilské slepičky.Tak snad jim u nás bude dobře.
Ó, pan Sádovsky má nové slepičky z Sicilie😀..o těch jsem ještě neslyšela,jsou krásné,zlaté,kohout opravdu velký fešák..jaké mají sicilianky přednosti kromě krásy?..snášku,barvu vajicek?
ančovička1
napsal(a):
Ó, pan Sádovsky má nové slepičky z Sicilie😀..o těch jsem ještě neslyšela,jsou krásné,zlaté,kohout opravdu velký fešák..jaké mají sicilianky přednosti kromě krásy?..snášku,barvu vajicek?
To ještě nevím.Ani barvu vajec,ani snášku.Ale jsou nádherný díky hřebínku.Mají ho jak paroží.Na fotu je to spíše u kohouta.Jsem taky zvědav co umí.Zatím v pohodě.Kurník obsadili hned první den.Paní chovatelka je chválila.Tak se necháme překvapit.
ančovička1
napsal(a):
Aha, a ja jsem marně "študovala" ty hřebínky😁zdalo se mi,že jsou jiné,než listové,ale jaké??ruzicove take nejsou..na fotce je to špatně vidět,naštěstí už je záhada objasněna😁
Aha, hřebínek. Jsem si říkal, proč zase nějaké nové plemeno, když máme téměř totožnou českou slepici koroptví.
Tak záhada třetího hnědého vejce, pouze od dvou Maransek, rozluštěna. Začala mi nést Isa Brown, kterou jsem přidala kvočně k vylíhlím Hempširkam. Nebylo by na tom nic divného, kdyby nebyla 4 měsíce stará, přesně 18 týdnů. 😲 Ani mě nenapadlo, že by už mohla dát vajíčko. To její starší sestra Araukana, z jarního líhnutí, ani ťuk v 8 měsících.

Eevulenka
napsal(a):
Tak záhada třetího hnědého vejce, pouze od dvou Maransek, rozluštěna. Začala mi nést Isa Brown, kterou jsem přidala kvočně k vylíhlím Hempširkam. Nebylo by na tom nic divného, kdyby nebyla 4 měsíce stará, přesně 18 týdnů. 😲 Ani mě nenapadlo, že by už mohla dát vajíčko. To její starší sestra Araukana, z jarního líhnutí, ani ťuk v 8 měsících.
no jo, isičky jsou šikovné. si přečtete technologický návod, snáškové období 18-90 týdnů. A už se prodlužuje den, to jako světelná stimulace dobře narostlé a dobře krmené kuřici stačí.
napsal(a):
no jo, isičky jsou šikovné. si přečtete technologický návod, snáškové období 18-90 týdnů. A už se prodlužuje den, to jako světelná stimulace dobře narostlé a dobře krmené kuřici stačí.
A já jsem jima tak opovrhovala. Ale chtěla jsem přidat kvočně nějaké miminka a tyhle jediné jsem tehdy sehnala. Mám je od vylíhnutí a starám se o ně jako o poklady.....no už vím, že na plemeni opravdu nefrčí.
Dnes byl opravdu moc krásný a teplý lednový den (uf, to je protimluv).
Takový ten den, kdy každý normální člověk vyrazí někam - do přírody,
na procházku, do kina, za kulturou...
Tak jsem taky vyrazil. Ve švestkových s lampasem, do hnoje.
A že to lítalo. Kolečko nestíhalo jezdit sem a tam,
i ty Vlašky z toho byly nějaké nesvé a ani se jim pak moc nechtělo domů,
aby si to znovu neuprasily, žé. No ale nedalo se nic dělat, musely.
Hop hop. To je vůně, pane, když vám maštalí vane Mistral.
Já jsem to vždycky věděla! Že mezi milovanýma Depešákama a milovanýma slepička musí být pojítko!
https://www.youtube.com/watch?v=qR7fGTd4VoA&feature=share

Olánek
napsal(a):
Vylíhnou se z dvoužloutkového vajíčka dvě kuřátka?Pokud nikoli,jak na to?
nevylíhnout, do vejce se prostě oba zárodky nevejdou.

Olánek
napsal(a):
Vylíhnou se z dvoužloutkového vajíčka dvě kuřátka?Pokud nikoli,jak na to?
Na holubářské diskuzi jsem kdysi četl, že se z velkého vejce vylíhla dvě holoubata. Jedno zašlo hned a druhé přežilo týden. Počítejte s tím, že ne, to by byla extrémní rarita odchovat dvojčata.

Niekde som videl že áno, ale muselo to byť "asistované" liahnutie a jedno kura bolo aj tak asi o tretinu menšie...
Naši dva noví orlováci. Vypadají vcelku dobře. Až jim teda doroste peří a obrousí se jim zobáky
Horale, díky za tip

javorka
napsal(a):
Celou zimu mě nese kachna indického běžce.
Pořád čekám, kdy přestane.
Říkal mi osobně jeden chovatel, že prý když se druhou zimu běžci krmí dost dobře, tak nesou i v zimě. Koukám, že měl pravdu. Asi si pořídím několik kačenek na zkoušku (dřív jsem je měl, ale jen jednu sezonu-takže jsem to zkusit nemohl).
Divím se, javorko, že chcete, aby toho nechala. Vždyť je to šlechtěná nosnice, je to její přednost, že takto válí Já bych za to byl jen rád.
honzapm
napsal(a):
Přátelé, Leden není ani f půli a už mi tu vesele kvoká první slepice z dovozu.
A jak je o mně známo, Vlašky dle Vzorníku nekvokají, tak ani já si takové
komtesy nenechávám.
Kdyby někdo měl zájem o čipernou a právě rozsezenou čerstvou kvočnu,
tak je tu.
Jaj tak to by byla krása, mít vlašskou maminku, ovšem vy budete jistě z druhého konce země, jako všichni zdejší.
Jé a mě tak baví chovat kuřátka pod kvočnou, ale je asi ještě brzo. Mimo jiné, dnes jsem byla u kadeřnice ( chápu, že to nemůžete posoudit 🤪 ) , ale když jsem jí povídala, o mé zálibě v chovu slepic , tak jí málem očiska z hlavy vypadly a aj kaňku z melíru mi blbě udělala na čele.....no vím alespoň, že ne každý má pochopení pro naše hobby a příště mám držet pusu. To je jak když mi manžel vyčítá, že se s každou návštěvou bavím o slepicích.
I já zrovna odkvokala mladou Orpinku, ale u nich to není nic vyjímečného, vloni v lednu mi kvočila její matka také. Já se kvočen nezbavuji, odkvokávám rychle a účinně. U Vlašek je to samozřejmě něco jiného, tam je to nežádoucí, ale stejně by mi jí bylo do hrnce líto, když jsou to tak dobré nosnice.

Kvočny?
Eevulenka
napsal(a):
Jé a mě tak baví chovat kuřátka pod kvočnou, ale je asi ještě brzo. Mimo jiné, dnes jsem byla u kadeřnice ( chápu, že to nemůžete posoudit 🤪 ) , ale když jsem jí povídala, o mé zálibě v chovu slepic , tak jí málem očiska z hlavy vypadly a aj kaňku z melíru mi blbě udělala na čele.....no vím alespoň, že ne každý má pochopení pro naše hobby a příště mám držet pusu. To je jak když mi manžel vyčítá, že se s každou návštěvou bavím o slepicích.
Nejste sama 🥰 také mám slepičí diskuzní příspěvky, a také nepochopena...holt, jsme"z jiné planety"😄
Zuzkaa
napsal(a):
Já tedy mám Vlašky letos prvně a jsou z líhně, tak doufám, že kvokat nebudou. Všude jsem četla, že Vlaška a Leghornka jsou si podobné a nejsou kvokavé. Sedět nechávám jenom Orpinky, to jsou dobré kvočny, ale musí si na kuřátka ještě chvíli počkat.
Zuzi a nasadove vajíčko na Orpingkvocnu nemáte k mání? Já mám jenom malou hedvábnicku maminku, ale ta je opravdu prcek.
Já nevím měl jsem 5 vlašek korptvich a kvokaly jak divé. Fotky z vystavy Náš Chavatel 2020.

Dneska jsem nasadila brýle proti ozobávání asi tak miliardě kuřic. Je zvláštní, že nebolí ruka, co nasazovala, ale ruka, co držela slepici. Té se pomalu ani nechtěl držet volant po cestě zpátky

to právě s každou další stovkou kuřic se to zrychluje a pak už člověk nepotřeboval ani moc dumat kam, ani moc světla v pátek se dělá druhá hala.

Orpingtonky mám na predaj aj násadovky aj kohúta.
Chcel by som sa spýtať v roku 2018 sa mi z BIELYCH vajec vyliahol kohút vlašky. Sliepky mi znášali BIELE vajcia a minuloročné kurice (teda odchov) mi začali znášať vajcia hnedé... Toto fakt nechápem. Násadovky boli z uznaných chovov.
Zuzkaa
napsal(a):
Tak to jste měl teda blbý. Vlašky nejsou kvočny, kvokat by neměly a neměly by se ani nechavat sedět a vyvádět kuřata, je to ničení šlechtitelské práce.
Dal jsem je norozmnožoval a použil jsem je jako kvočny. Pár fotek opět z lysé........ Bylo tam dosr na prodej konkrétně i tento kohout.
napsal(a):
Orpingtonky mám na predaj aj násadovky aj kohúta.
Chcel by som sa spýtať v roku 2018 sa mi z BIELYCH vajec vyliahol kohút vlašky. Sliepky mi znášali BIELE vajcia a minuloročné kurice (teda odchov) mi začali znášať vajcia hnedé... Toto fakt nechápem. Násadovky boli z uznaných chovov.
A jste od kud pane Marek?

Zo Slovenska od Galanty
Přátelé, nechodíte mi na to sluníčko i přes poledne a bez opalovacího krému, že ne?
Tak Vlašetky se již seřadily na snídaňový ceremoniál, a některé možná,
ale vopravdu jen možná, již započaly s četnou kloakanální produkcí.
Jejej, to bude zase vejcíček. Kam já to jen dám. Hop hop.
honzapm
napsal(a):
Krásná proutěnná klasická hnízda. A určitě si vajíčka najdou svoje uplatnění, v líhni, v kuchyni či v rodině. Usuzuji tak podle sebe...
honzapm
napsal(a):
Z výrazu vlaščích tváří je patrno.že si s nadprodukcí vajec nedělají sebemenší starost,ba naopak očekávajíc pochvalu.
Opět potvrzena stará pravda,slepice nese zobákem.
petraodlesa
napsal(a):
Mám z léta vylíhnuté dvě vlašky koroptví, zatím jen zkoušejí sedět v hnízdě... mám za to, že ještě nesnášejí. Čekám na čisté bílá vajíčka... Potvrdíte mi to? Jerseyka bílá mi snáší hodně bledě béžová, skoro bílá. Takže teď "som v pomykove", jak by řekli bratři Slováci 🥰
Chovam xx let vlasky koroptvi,snáší sněhobila vajíčka.. myslim,že pokud snáší jako pani Zuzce kremova, nebudou slepicky cistokrevne..
Barva vajíčka neurčuje ne-čistokrevnost zvířete.
A to, že někdo vystavuje, neznamená, že má na dvoře kvalitu.
K těm odstínům u Koroptvích
- stačí, aby "chovatel" použil zvířata, která vzešla z jiného barevného rázu,
třeba z červeně sedlatých zlatokrkých nebo modře koroptvích.
Děje se to - bohužel.
A pak i matka všech, koroptví, nemá zcela bílá vejce.
Navíc se velikost může zmenšit.
No a pak jsou experti, kteří do toho frknou i Dominant Koroptví,
ten má vejce v rozmanité škále 50 odstínů "bílé".

Inými slovami, človek už nevie kde má kvalitné vlašky zohnať... Už som dvakrát kvôli farbe vajec menil celý chov...
To nemůžete, Marku.
Protože pořízením nového začínáte naprosto od Začátku.
A nikde nemáte garanci, že to nové bude dobré nebo snad i lepší.
Selekce, selekce, selekce.
Samozřejmě, pokud je kvalita špatná, tam to přes selekci nepůjde.
Já už po loňském podzimu, kdy po 30 letech chovu skončilo několik
lidí svou letitou barvu (ráz) už na žádné jistoty jaksi nevěřím.
Jen Hrdý Budžes - ten jediný vytrval.

napsal(a):
Inými slovami, človek už nevie kde má kvalitné vlašky zohnať... Už som dvakrát kvôli farbe vajec menil celý chov...
Ale to víte , že VÍTE kam pro kvlaitní vlašky. Předci k vlaščímu králi Honzapm!

petraodlesa
napsal(a):
Honzapm😍je vlaščí král 😄 akorát že nevím, kde kraluje, krom gaučíku 😝
To není zase tak nutné vědět, že? V dnešní době elektrické komunikace a služeb pošt a kurýrů se to da řešit i z gaučíku. Ze kterého jsem byl dnes po obědě dost neurvale vyrušen , protože pes s kozou se přetahovali o větev lísky. A draha polovička trvala na tom abych se na to šel okamžitě podívat
Zítra už se budu muset asi opravdu namazat. To lednové sluníčko má vážně sílu.
Když jsem si tak dnes klečel v popelišti, kátroval z něj kamení a peří, rozmělňoval
křemelinu, aby se komtesy měly ale už doopravdy jako v ráji, krásně to pálilo.
Jsem sice zase jako čuně, a do sobotního koupání s Irénkou je ještě daleko,
ale to Vlaškám nevadí. Teda aspoň vůbec nic neříkaly.
Jen dělaly oblíbené Hop Hop a pak jsme se fšichni kochali západem slunce.

honzapm
napsal(a):
Zítra už se budu muset asi opravdu namazat. To lednové sluníčko má vážně sílu.
Když jsem si tak dnes klečel v popelišti, kátroval z něj kamení a peří, rozmělňoval
křemelinu, aby se komtesy měly ale už doopravdy jako v ráji, krásně to pálilo.
Jsem sice zase jako čuně, a do sobotního koupání s Irénkou je ještě daleko,
ale to Vlaškám nevadí. Teda aspoň vůbec nic neříkaly.
Jen dělaly oblíbené Hop Hop a pak jsme se fšichni kochali západem slunce.

koho dneska zajímá nějaká malá?
na migranty mám Noru.
není koronavirus jako koronavirus. Mersem se nakazíš, když budeš líbat velbloudy.

příbalový leták ke gallimune ibd+reo říká
Tento přípravek obsahuje minerální olej. Náhodná injekce/náhodné sebepoškození injekčně aplikovaným přípravkem může způsobit silné bolesti a otok, zvláště po injekčním podání do kloubu nebo prstu, a ve vzácných případech může vést ke ztrátě poškozeného prstu, pokud není poskytnuta rychlá lékařská péče.
silné bolesti teda ne, ale ten otok je hodně zajímavý. naštěstí jsem netrefila ani prst ani kloub, ale takový to masíčko mezi palcem a ukazováčkem, takže si to může na hřbetu ruky dělat co chce. přes noc ruka neupadla, dnes byla funkční na doočkování dalších dvou hal, takže věřím tomu, že časem zase splaskne. snad
je to skoro větší vzrůšo než když se si lízla T61

pejska možná ne, ale netopýra radši schovat
No, západ slunce je takový... potentní, to je asi to správné slovo.
Taky mi to připomnělo toto:
https://videacesky.cz/video/kolik-je-hodin

no jo, v drůbežárně se furt píchá a na líhni zase sexuje, je to takový aktivní život

hantaviry.... taková leptospiróza je mnohem častější. nebo i blbá tularémie. voni ti hraboši mají spoustu vychytaných nemocí a zrovna hantaviróza není vůbec ta nejhorší.
Já myslím, že primátor Mochomůrka udělal moc dobře, když si rozezlil Číňany.
Aspoň nám sem nebude lítat žádné virální obohacení, že?
Varaxi, á, tak to je ale krásná zvonička. A to léto a slunce a pohoda...
Už se tam úplně vidím, jak tam zaslouženě hajám na mezi.
A cvrčkové kolem cvrkají.
A prckové kolem dávají pozor, aby si neucvrnkli, že...
Terezko, dlouho jste neukazovala váš nový kurník.
Tedy, kurník vašich slepiček, že.
Nemusíte se za něj stydět - já ho nasdílím za vás, jo?

paduánky novej kurník nemají.
bydlí na vejminku. mají tam vokno se záclonou a wavky a elektrický proud a dřevěnou podlahu a výmalbu na stěnách. na wavky jsem dala karton, ale stejně si myslím, že už je nikdo od těch kuřinců neoosvobodí, na zem hobliny a mají tam dřevenej domeček jako snášedlo a taky hřad a krmítko a napáječku a to je všechno.
ale jsou chráněný před ptačí chřipkou
budoucí kurník bude potřebovat ještě hodně betonu a jinýho stavebního materiálu.
Řečtí vědci objevili,že odpolední šlofík snižuje krevní tlak,tedy přesně to co již dávno před nima skromně doporučoval von Gaučik.
Kmenové buňky melanocytů se vytrácí nejen věkem,ale také stresem a proto šediví vlasy.Zda po prožitém stresu dochází ke změně barvy peří u vlašek vědci neuvádí.

Jasne že jo. Formou zabělů
Tak jsem se dnes dozvěděl milou zprávu - Bečovská botanická zahrada
bude expandovat na pozemky za řekou, kde léta bývaly sádky.
V plánu je i minizoo, kde mají - překvapení - hrát hlavní roli Vlašky.
Protože jsou samozřejmě nejkrásnější.
No uplně mě to f tu chvíli začalo na gé svědit a svrbět, asi že sobota se blíží,
a mušel jsem se otočit na druhý bok. Má úcta.
Hop hop.
To je ale zajímavé - taky jste koukali, jak rapidně zlevnily letenky do Wu-Chanu?
Zvonila dnes na mě jedna taková hodně opálená podomní prodejkyně zazvonila,
dyk more, a nabízela mi je s výraznou slevou, a prej když vezmu ještě sadu hrnců,
tak fakt hodně ušetřím. No tak jsem to samozřejmě vzal.
Byl bych blbý, když to bylo tak výhodné.
No ale teď najednou nemůžu nejenže najít pas, abych mohl vyletět,
ale ani tu peněženku, kterou jsem ještě ráno bezpečně měl.
No tak to teda ale... se budu mušet otočit na druhý bok, jestli na ní náhodou
nehajám, že? Hop hop. Držte se a cestujte. Je to osvobozující.
Přátelé Vlaškochtíči.
Na Facebooku je plno nabízečů Vlaščích produktů.
Určitě jsou horliví na nové klienty.
Proč nejdete tam?
Musím říct, co se mi stalo v posledních dnech.
11letý čipera Tomáš se na stará kolena naučil otevírat dveře.
Takže i přes dvoje zavřené dveře pustil 2 kohouty z Oddělení záložních kohoutů
na chvíli mezi slepice.
No to vám byla mela. Dokážete si to představit.
Erik z toho málem dostal infarkt a já taky.
Soudružky komtesy si na chvíli užily hromadného sexu,
o kterém se jim zajisté ani v nejtajnějších útrobách Vlaškária ani nesnilo,
a mají tak zase jednou na co vzpomínat.
Jó, kam se hrabou podnikové rekreace v rámci ROH, že...
Hop hop.
A Tomáš dostane domácí vězení. F kazajce.
Jó, tyhlety prostorné nízké káry, to jsou príma odchovny.
Navrch síto, zaparkovat do garáže a člověk má pořešeno.
Když na to přijde, můžou se vyvézt Vlašetky i na výlet, že... Hop hop.
Letos mi biologické hodiny netikají, ale přímo řvou. Copa se nám asi vylíhne?

Varaxi
napsal(a):
Kdo pozná, co jsem dělala o víkendu?
Malá nápověda:
Gratuluji! Kolikpak pašík vážil?

honzapm
napsal(a):
Teda pane Honzo , že já na to nepřišel dřív?! furt ten patent v garáži popostrkuji sem a tam občas o to zakopnu a co Kvídera vozí krmení až pomalu do kurníku jsem ten vozejk stejně nepotřeboval. No a nyní už vím co s tím letos provedu Dospod plachtu , stalosan a řezanku. Navrch síť. Doprostřed kuřata,krmítka a napaječky a je to ! Mobilní odchovna na starší kuřata. Přes slunečné dny šup ven a večer zase zpátky. No nádhera a dokonalsot v jednom.
honzapm
napsal(a):
Otázka: Bude to slepička?
Magická koule říká: Ne.
Otázka: Bude to plemeno vlaška?
Magická koule říká: Ano.
Otázka: Bude vlaščí kohoutek sedávat s Honzíkem na gaučíku?
Magická koule říká: Ano.
https://www.vestirna.com/koule/
Tedy Varaxi, hledím, že vy jste opravdu hodně napřed.
Kojetice, ano, není nad dobré nápady, že.
PS: Vlašky žádnou plachtu pod sebe nepotřebují, nejsou to žádná čuňata, že.
No, já jdu do skříně oprášit náústní roušky. Pořizoval jsem si je sice před léty
z úplně jiného důvodu, to když vápním maštal a fšude je bílo, ale je evidentní,
že v současné situaci se budou hodně hodit.
Možná, ale vopravdu jenom možná, si s nimi otevřu i ešop.
No to se pak budu mít. Hop hop.

Varaxi
napsal(a):
180 kg, taková klasika.
Máme ho se švagrovou napůl, takže to ani moc není. Byla to moje první zabíjačka od dětství, příští rok do toho jdeme zase. :)
Varaxi, ta vaše magická koule je báječná záležitost.
Zeptal jsem se jí například:
Dostanu zítra ve škole pětku?
ANO
Mám zítra navozit dříví?
NE
Mám zůstat na gauči?
ANO
Bude f Únoru alespoň 10 či více dní zahrada pod sněhem?
ANO
Takže žádné dříví?
ANO
No tak tomu říkám vyhlídky a logika věci. Hop hop.
Rousky

XXX.XXX.139.16
petraodlesa
napsal(a):
Všimli jste si toho paradoxu? Na podzim při demonstracích na Tajvanu chtěli lidem zakázat roušky...a teď je to v Číně nedostatkové zboží....🙈
Levnější a účine , dostatkové roušky ........

Čisté bílou skořápku by měla mít pouze plemena, která odvozují svůj původ od plemen středomořských. K těm Fríské slepice rozhodně nepatří. Čistě bílá skořápka u nich tedy nemá žádné genetické opodstatnění. Příčinou všude uváděné bílé skořápky je otrocky překlad zahraničních textů a jejich následné bezmyšlenkovité opisování.
honzapm, na Věštírně jsme strávili jako děcka neskutečné množství času, kdy jsme se ptali na úplné blbosti a smáli se tomu. Tenkrát tam byly odpovědi ještě Spíše ne, Spíše ano a Odpoveď je nejistá. Náhodný generátor odpovědí - a jak to pobaví. :)
Dnes jsem rozdala 3 sklenice pečené paštiky - to lidem chutná víc než sádlo. Což nechápu, já sádlo ráda.

Olánek
napsal(a):
Že to ale trvalo,než země galského kohouta zakázala zabíjet narozené kohoutky.
jo, to značí, že ani frantíci je nebaští.
javorka
napsal(a):
Varaxi, napíšete nám recept na tu vaši pečenou paštiku?
Zrovna přemýšlím, že bych mohla nějakou dobrotu vyrobit. Díky.
Napíšu hned, jak zjistím přesný recept. Je to zabíjačková paštika, dělal ji strejda dle řezníkova tajného receptu, který je tak tajný, že za jeden čaj s rumem ho sdělí každému. :)
V principu se naskládá nějaké vepřové maso do pekáčku, do libovějšího se pak přidá trochu sádla, ale je to dle chuti a preferencí každého. Klidně tam můžou být nějaké odřezky, nemusí to být maso první kvality. Na druhou stranu je třeba tam nedat jen samý bůček, nějaká svalovina by tam být měla. Hojně posypat cibulí, česnekem a trochu bobkovým listem. Plus koření dle chuti. Osolíme. Opečeme ne úplně do měkka.
Až maso vychladne, obereme od kosti, pomeleme na mlýnku, pomeleme syrová játra, přidáme vajíčko a všechno smícháme. Mělo by to mít tužší konzistenci, než má běžná játrová paštika. Ochutíme, někdo tam dává kmín, pak to chutná hodně jako vepřové výpečky. Někdo pepř, nové koření, my tam máme kromě kmínu a nového koření i muškátový oříšek... Je to dost o osobní chuti.
Uválíme malou kuličku z paštiky, dáme do mikrovlnky a ohřejeme. Ochutnáme, případně dokořeníme. Profíci jako můj strejda to ochutnávají syrové. :) Doporučuji to mít tak, aby Vám to připadalo maličičko málo slané, jako by to chtělo ještě špetičku soli, ale jen docela maličkou. Přijde mi, že zavařením se slaná chuť zvýrazní a je to pak akorát.
Naplníme sklenice jen o trochu víc než do půlky (aby sklenice při zavařování nepraskly), očistíme hrany sklenic od mastného, zavíčkujeme, dvakrát zavaříme stejně, jako se zavařuje maso. Vydrží minimálně půl roku. Sádlo může vystoupit při zavařování nebo po něm nahoru, takže na paštice bude bílá vrstvička sádla, ničemu to nevadí, jen je třeba to při mazání zamíchat.
Tohle dám dohromady z hlavy, zítra zavolám strejdovi a doptám se podrobností.
Edit:
https://www.viadelicia.cz/recepty/zabijackova-pastika-s-pecenym-masem-detail-1948
Toto je hodně podobné, my tu cibuli dávali do pekáčku a pomleli to sakumrpásk dohromady, mrkev a skořici jsme tam nedávali, ani to dodatečné sádlo. A skleničky jsme měli normální. A zavařovali jsme 2x, jednou jeden den a druhý den znovu. Jinak je to množství od oka, prostě maso, co zbylo, cibule, co zbyla, česnek, co nám dali sousedi, protože nám už došel, nové koření mleté v mlýnku na kávu...
Pěkný večer, u nás už se pomalu sbírají násadovky na první dávání do líhně. Ale máme dost napilno. Začaly porody ovcí. První dvě jehňata (ovečka a beránek) jsou od včera na světě. Jedno (beránek) byl málo očištěný a byl přidušený, tak nastoupila náhradní matka a kojná manžel. Jehně už běhá a bečí, ale ovce ho nepřijala.
javorka
napsal(a):
Varaxi, díky. Určitě bych dala muškátový oříšek i květ, ten mi v paštice chutná.
Zatím jsem dělala jen čistě játrovou paštiku a tuhle jsem vždycky chtěla vyzkoušet.
Slíbila jsem dodat informace k receptu, tak tak činím. Neboť sliby dané v lednu se musejí plnit i v únoru - a únorové teplákovky máme dvě a já nevím, do které psát. :)
Vzpomněla jsem si skoro na všechno, akorát strýc tam přidává ještě trošku mletého hřebíčku. Jinak to mám napsané správně.
Samozřejmě se dá přisypat spoustu bylinek, tymián, bazalka, paprika, rozmarýn, třeba taky mandle, brusinky... Akorát to všechno snižuje trvanlivost, s bylinkami to vydrží prý tři měsíce, s mandlemi a brusinkami ještě méně. (My toho dělali z 5 kg masa a jater, takže jsme tam měli jen to koření.)