Dobrý deň,
Chcel by som sa vás opýtať a poprosiť o radu:
-Kedy je najlepšie vkladať vajcia do liahne ?
(Počul som že je dobre ich nechať aklimatizovať sa v izbovej teplote)
-Ak sa mi podarilo vajce zobrať ešte teplé je vhodné ho hneď vložiť do liahne ?
-Je lepšie ak sa vajcia vložia do liahne naraz ?
Alebo v znáškových odstupoch 3-5dní ?
Ešte otázka k vlhkosti niekto tvrdí že je nutné udržiavať od 30-40%
a niekto zase že od 40-50% ja sa držím v tom druhom rozsahu v 40-50% je to v poriadku ?
Ak otváram liaheň pri manuálnom otáčaní a je pokles teplôt aj vlhkosti neuškodí to vajciam ?
Teplota aj vlhkosť sa vráti do počiatočného stavu za 2-5min
A ešte vetranie ako často treba zapínať vetranie ?Napr. každých 15min je veľa ?
Prípadne 1x za deň je málo ? :)...
Alebo nie je dôležité vetranie tak ako vlhkosť a teplota ?
Mnoho otázok ale ak sa ku mne dostanú nejaké odpovede budem veľmi rád ! ;)
Je to moje prvé liahnutie ďakujem vám za všetky rady!
Opravdu moc dotazů najednou.
Nejlépe si něco o líhnutí přečtěte a pak vkládejte dotazy.
Také napište jakou máte líheň a co chcete líhnout.
1. vejce vkládejte najednou po aklimatizaci třeba v kuchyni,nemají být starší 14 dní a skladována špičkou důlů a během skladování naklápěna.
2.Vlhkost podle druhu líhnuté drůbeže,u kuřat kolem 52-55% .
3. Větrání při obracení navadí ,větrací otvory v líhni musí být dle velikosti líhně ,počtu vajec a stádia líhnutí .
4. Teplota na té moc záleží .
asitakhle
napsal(a):
Opravdu moc dotazů najednou.
Nejlépe si něco o líhnutí přečtěte a pak vkládejte dotazy.
Také napište jakou máte líheň a co chcete líhnout.
1. vejce vkládejte najednou po aklimatizaci třeba v kuchyni,nemají být starší 14 dní a skladována špičkou důlů a během skladování naklápěna.
2.Vlhkost podle druhu líhnuté drůbeže,u kuřat kolem 52-55% .
3. Větrání při obracení navadí ,větrací otvory v líhni musí být dle velikosti líhně ,počtu vajec a stádia líhnutí .
4. Teplota na té moc záleží .
Zdravím a ďakujem za rady!
No myslím že v nadpise je dosť zreteľne uvedené čo chcem liahnúť ;)
- Myslím že mám načítané dosť o liahnutí tu na fórach a možno preto ten zmätok.
Kedže každý tvrdí niečo iné ;).. Ako píšem vyššie.
- Ako napr. aj vo vašej reakcií je nezhoda s tým čo som sa dočítal ;)
Keďže som sa dočítal tu na fóre čím čerstvejšie ide vajce do liahne tým lepšie :)
- Tie vlhkosti som uvádzal na liahnutie EMU Hnedého. Kedže čítam 30-40% a aj 40-50%...
Takže som chcel z vašich odpovedí vydedukovať koľko ľudí sa prikloní ku ktorej vlhkosti :)
-Takže ten krátky pokles teploty a vlhkosti pri otváraní liahne pre manuálne otáčanie vajec neuškodí?
Dúfam že moju reakciu nebudete brať nejak osobne som rád za každú radu ;)..
začátek
napsal(a):
Někde jsem tu četl,že se tyto vajíčka líhnou při malé vlhkosti asi do 30%
Zdravím.
Áno dočítal som sa aj tento údaj že medzi 20-30% Takže to už je tretí.
Ja sa momentálne hýbem v rozmedzí 30-35% pre tuto vlhkosť som sa rozhodol lebo mi príde ako zlatá stredná cesta nie je to veľa ani málo. :)
Ale som zvedavý aký bude výsledok.
Samozrejme kľudne ma opravte alebo poraďte ak sa mýlim som otvorený skúsenejším názorom ;)
Ďakujem za reakcie.
Velká omluva! přehlédl jsem v nadpise že jde o EMU.
Vezměte to logicky 50% vlhkost máte třeba v obýváku ,což je normální prostředí a co je méně je sucho !! vejce by moc vyschla.
Nevím ale Emu jsem nelíhnul ,jestli tam neplatí něco jiného .Vejce trochu seschnout musí ,ale né moc.Chtělo by to pozeptat od toho kdo je líhne .
Přeji mnoho úspěchů.
Prvé 3 vajcia sa dávajú bokom, vajcia treba držať v teplote od 0,5 do 15°C (odporúčam 8-10°C) a každý deň otočiť. Vyššia liahnitvosť po 21dňoch (čo je paradox). Vajcia max. 28dní, čo je cca 9 vajíčok. 28deň dáme do teplej miestnosti (ráno) a večer vkladáme do liahne. max 30% vlhkosť v liahni !!!!!!, teda sucho!!!! až ku koncu liahnutia zdvihnúť vlhkosť rosením. Mne sa vypla liaheň na cca 2hodiny (nastavil som mód odchod kvočky...), 2x vypadla elektrika. 10vajec, 10 mláďať.
Pštros sa mi javí ako veľmi odolné zviera. Skorej mu vadí, že niektorý skorochovatelia dávajú dokopy príbuzné jedince a potom sa liahnu nepodarsky....
Ináč, rady treba hľadať v literatúre v zahraničí. V guglu treba dať latinský názov emu a chov po anglicky. Ja som to tak našiel... Není zač.
dreamlife
napsal(a):
Prvé 3 vajcia sa dávajú bokom, vajcia treba držať v teplote od 0,5 do 15°C (odporúčam 8-10°C) a každý deň otočiť. Vyššia liahnitvosť po 21dňoch (čo je paradox). Vajcia max. 28dní, čo je cca 9 vajíčok. 28deň dáme do teplej miestnosti (ráno) a večer vkladáme do liahne. max 30% vlhkosť v liahni !!!!!!, teda sucho!!!! až ku koncu liahnutia zdvihnúť vlhkosť rosením. Mne sa vypla liaheň na cca 2hodiny (nastavil som mód odchod kvočky...), 2x vypadla elektrika. 10vajec, 10 mláďať.
Pštros sa mi javí ako veľmi odolné zviera. Skorej mu vadí, že niektorý skorochovatelia dávajú dokopy príbuzné jedince a potom sa liahnu nepodarsky....
Ináč, rady treba hľadať v literatúre v zahraničí. V guglu treba dať latinský názov emu a chov po anglicky. Ja som to tak našiel... Není zač.
Ďakujem pekne za užitočné rady :)..
Konečne odpovede ktoré znejú skúsenostami ;)
dreamlife
napsal(a):
Dobrý deň. Prosím vás a teplotu akú udržujete? Ďakujem za odpoveď